Okategoriserad

Året som gått Del 2 – MMA I Sverige

2011. Vilket år det här har varit för MMA både internationellt och här i Sverige. Min nyårskrönika presenteras i tre delar där första handlar om Kimura.se, den andra om Sverige och den tredje om den internationella scenen.

Läs del 1 – Kimura.se här.


Året som gått Del 2 – MMA I Sverige

Mycket har skett inom Svensk MMA under de senaste åren den saken är säker. Svenska MMA Förbundet har gjort ett fantastiskt jobb med att utveckla sporten. Steg för steg har MMA i Sverige växt och blivit mer och mer accepterat på grund av ett gediget arbete av många olika aktörer.

2011 var första året en liga inom Amatör MMA genomfördes och mot slutet av året stod även ett SM. Det var också året då internationella regler i praktiken såg dagens ljus i Sverige och mycket annat. Faktum är att förbundet hela tiden täppt igen de hål som funnits hos det unga förbundet. Det har rört sig om allting från att anmäla en illegal gala till att översätta regelverket till engelska. Mycket har handlat om att informera och att utveckla.

Förbunden

August Wallén avgick vid årsstämman i mars och in klev istället George Sallfeldt som ordförande. George var precis vad svensk MMA behövde i form av en slipad neutral person som kunde ta förbundet och sporten vidare. Ganska kort efter att han tillträdde så såg han till att träffa all spetsmedia och en mängd andra aktörer. Han har under sitt första år engagerat och ambitiöst tagit MMA till nästa nivå skulle jag vilja påstå. George har lyssnat på all kritik, önskat att ”allting ska upp på bordet”, fört en god dialog med både internationella såsom inhemska aktörer och organisationer.  

Svenska Budo och Kampsportsförbundet har också dragit sitt strå till stacken helt klart och arbetet med att uppmärksamma all svensk kampsport har även det varit riktigt bra. Kampsportsgalan hölls för andra året i rad och jag minns så väl hur Jonathan Broberg (informatör på Svenska Budo och Kampsportsförbundet) fick mig att förstå att vi behöver dunka varandra mer i ryggen inom svensk kampsport. Hela idén med Kampsportsgalan där priser delas ut till duktiga utövare, ledare osv. är briljant. Förhoppningsvis fortsätter galan att växa och såvitt jag förstår kommer Kampsportsgalan bli ett stående event som hålls årligen.


Aftonbladets bruk av vårt reportage om de osanktionerade galorna som hållts i Avesta

Massmedia

Inom massmedia har flera kampsportare uppmärksammats i främst olika upplysande dokumentärer om bland annat Elina Nilsson och Hanna Sillén. Det har också fortsatt med en hel del negativa artiklar om MMA och sådana där någon MMA utövare kan kopplas samman till något olagligt eller allmänt uppseendeväckande. Det är inget nytt för 2011 utan har ägt rum i Sverige under 30 års tid (om inte längre). Förr hette rubrikerna i stil med: ”karatepinnar användes vid misshandel” eller ”Den misstänkte utövar den livsfarliga sporten K-1”. Nu då MMA blivit ”det nya svarta”, för att citera Musse Hasselvall, är det givetvis en ”perfekt” vinkling hos massmediala företag som säljer lösnummer. Det säljer nämligen.

Något började dock ske i slutet av 2011 då Aftonbladet exempelvis skrev artiklar med rubrikerna ”Gustafsson vann på knock”, ”Gustafssons största seger i karriären”, ”Stor MMA-gala i Globen i vår”, ”Klart: UFC kommer till Sverige – gala i april”, ”Tornadosparken”, ”Jones försvarade bältet”.

”Jycken fick ståpäls” var förvisso en rubrik redan 2010, men då var det verkligen inte en i mängden. Expressen.se har under året inte riktigt gått samma väg som Aftonbladet, men vi får se om de kan hålla sig från att skriva om MMA nu när UFC kommer hit?

Spetsmedia går framåt

Spetsmedia har bortsett från Kampsport24/MMAbloggens nedläggning gått framåt i en rasande fart. Alla de större sidorna har ökat sina besöksantal markant och de olika sidorna har av godo nischat in sig på lite olika områden. MMA har en väldigt engagerad presskår som följer sporten nitiskt. Det kan inte direkt sägas om annan kampsport i Sverige annat än möjligen boxningen, men egentligen inte den heller. Det är inte så att vi idag har fyra större sidor som täcker Karate eller för den delen brottning. För att vara ett så litet land har vi idag många sidor som täcker MMA och gör det framgångsrikt.

Fightermags nätsida hade ett uppsving i sin rapportering under en större del av året då Lisa Pihl arbetade där flitigt. Fightplay utvecklade vist sin nisch med bloggar och att skapa en paraplyorganisation som de kallar Fightplay Network (där nu också MMAforum ingår). MMAnytt åkte på flest internationella galor, sponsrade fighters och fortsatte hålla en god frekvens på nyheterna. Vi på Kimura blev betydligt bättre och breddade sin täckning av sporten markant. Kimura utvecklade inte minst bredden en hel del vilket ni kan läsa om i del 1 HÄR. En ny sida började också växa sig betydligt större i form av MMA Viking som är en sida på engelska som skriver om den nordiska MMA-scenen.

Bortsett MMAbloggens nedläggning har med andra ord sidorna gått framåt en hel del och det på grund av ett gediget arbete! Jag vill passa på att ge samtliga ovannämnda sidor en eloge för gott arbete och jag tycker det är kul att vi gemensamt, på våra olika sätt, hjälper sporten att växa.

Mitt arbete med min bok om MMA (som kommer ut 2012 på BTJ-Förlag) har inneburit att jag samtalat med massor av personer som tidigare eller nu haft något att göra med MMA i Sverige. Det har fått mig att inse vilka fantastiska utövare och tävlande vi har här och jag kan inte annat än säga att jag är stolt över det faktumet. Jag är också stolt över det att vi har så många ambitiösa sidor om MMA förstås och ett engagerat och närvarande förbund.

Jag tycker det var synd att Lisa lämnade Fightermag för nu har vi återigen en situation där ingen tjej skriver på någon av de större sidorna. Däremot finns det grymt bra bloggar som drivs av tjejer. Elin ”Pippi” Blad driver bloggen MMABruden, Susanne Baldefors driver bloggen MMAmorsan och Jannika Navjord driver bloggen Karatemamman. Både Elin och Susanne tillhörde förövrigt en av referensgrupperna som gav mig en massa värdefull information om hur det är att vara kvinna och köra MMA. Andra i gruppen var Hanna Sillén och Lina Eklund.

Susanne, Elin och Jannika fungerar alla tre som utmärkta förebilder dels för andra tjejer men också angående att det aldrig är försent att börja träna. Susannes stil är utelämnande och väldigt ärlig och jag kan fullt förstå varför hon fått börja skriva för Martin Lidberg (ja brottaren) och dennes nystartade magasin som bär namnet Stark.

På väg i rätt riktning

Något som också utvecklats under året har varit galorna och arrangörerna. Inte nog med att vi fått ett gäng amatörgalor så har det också kommit nya proffsgalor i flera delar av Sverige. Nu finns det galor som hålls i allting från norr (Battle of Botnia) till söder (Fighting for Change) och i båda våra två största städer. I Stockholm har Superior Challenge samt Rumble of the Kings hållit galor på Hovet och i Göteborg fortsätter The Zone vara störst. Tyvärr hade man kunnat önska att både The Zone och Superior Challenge kunnat hålla galor i höst, men det blir nu istället av i vår.

Klubbarna har även de utvecklats och detta mycket genom mer kunnande, flera utövare/tränare som tar med sig kunskap hem från utlandet och genom ett hårt och konstant arbete.Även betting på MMA har tagit ett rejält kliv framåt under 2011. Det fanns betting i Sverige även 2010, men den var ännu trevande och bara några få erbjöd några roliga spel. Under hösten 2011 har Unibet tagit ledningen och det genom att erbjuda livebetting och en hel drös med roliga spel. Även Ladbrokes har försökt hänga med i utvecklingen och erbjuder idag roliga spel. Betsson har gått in och samarbetat med MMAnytt, men de tycks halka efter då de inte erbjuder annat än vanliga spel. Bortsett de bettingbolagen som just nämnts har även Comeon, Bet365, Betway, Betfair, Expekt, Betsafe och Nordicbet odds på MMA-matcher. Ännu är MMA-betting i sin barndom, men jag minns för några år sedan då jag blev tvungen att spela på nordamerikanska sidor och hos engelska bookmakers. Det är ”viss” skillnad nu och det faktum att flera sidor inser värdet av en av världens snabbast växande sporter gör också att man kan vänta sig mer sponsring (av galor, fighters osv.) och reklam av bettingbolagen i framtiden. Bettingbolagen i sin tur måste förstås få något i gengäld vilket skapar en sorts cirkel där spel på MMA faktiskt på lite olika sätt innebär att man stödjer sporten.

En annan väldigt viktig aspekt av MMA-scenen är också hela livsstilen i form av klädesplagg, träningsutrustning osv. 2011 skulle jag vilja påstå att några aktörer inom den industrin, lite mer än andra, tagit ett kliv framåt. Orcbite är ett märke som kom som en raket 2010 och på allvar etablerade sig under 2011. Orcbite började samarbeta med Steelseries och började även med märket ”I root for”. Christian Lindell på Orcbite förtjänar all cred för sitt gedigna arbete med sitt märke och givetvis också med att stödja svensk kampsport.

En shop som utmärkt sig lite extra 2011 har annars varit Undisputed.se som flyttade sin fysiska affär till Huvudsta, skapade ett team (köpte upp klubben Gringo som är Sveriges enda 10th planet JJ-klubb) och vars hemsida utvecklades en massa. Mike Höjermark, en av ägarna av Undisputed, ska ha lite extra cred för sitt engagemang och sitt arbete med sporten.

Det finns flera märken och affärer som helt klart positionerat sig ännu mer under 2011. Ompu, som sysslar med Rehab, har synts på flera MMA-sidor och sponsrat fighters. Jabb.se, gymgrossisten, Adidas och listan kan göras lång.

Till syvende och sist behöver de tävlande, galorna, klädesmärkena/shopparna, sidorna, klubbarna, bettingbolagen och sporten alla fans! Det är läsarna, åskådarna, tittarna, spelarna och alla engagerade kommentatorer (som kommenterar olika sidor) som på många sätt gör att sporten växer så mycket som den gör. Man kan förfasa sig över att vissa få sporter får alla uppmärksamhet på sportnytt och i de stora TV-kanalerna men det är möjligt bara för att det finns många fans.

MMA-Fansen

Allting tyder på att MMA-fansen i Sverige ökat en hel del under 2011. Det visar givetvis främst besöksstatistiken från de olika sidorna, tittarsiffrorna och UFC:s ledning har själv vid flera olika tillfällen sagt att det kommer mycket trafik på bland annat UFC.com kommer från Sverige. Att UFC kommer till Globen den 14 april 2012 är ett gott tecken på att Zuffa ser marknadsvärdet här. Det handlar också såklart om det fantastiska arbetet som gjorts av eldsjälarna i förbunden.

I år fick också Sverige sitt första seriöst producerade MMA-program i form av MMA Panelen och även flera svenska galor har sänts på svenska TV. Battle of Botnia hade chockartat höga siffror i början av hösten med en räckvidd på hela 77 000 tittare (17 000 i snitt) vilket bara Superior Challenge har fler än när de visar sina galor. Det som var intressant med Battle of Botnia var att många av tittarna var kvinnor. Även Superior Challenge brukar ha kvinnliga tittare, men tyvärr är inte The Zone så bra på att locka kvinnliga tittare.

Canal+ siffror kommer vi tyvärr inte åt, men till Kimura har det sagts att det ser bra ut med tanke på att UFC-galorna går mitt i natten. Är du intresserad av svenska tittarsiffror så skrev jag en artikel om det tidigare som du kan läsa HÄR. 

Sverige och UFC

Hamid ”Akira” Corassani kom med i TUF (vilket Kimura var först ut med), Alexander Gustafsson radar upp vinster, Papy Abedi och Reza Madadi fick varsitt kontrakt. Det är inte så illa pinkat direkt för lilla Sverige skulle jag vilja påstå. Det stora är ju annars förstås det faktum att UFC kommer till Sverige i april 2012. Det blev en försenad julklapp som hette duga. Nu hade vi och andra skrivit ett bra tag om att UFC tittade på (först var det mars) datum och när allting kommer omkring bör vi alla vara glada över det faktumet att dom kommer hit. Det är förstås lite upp till bevis för svensk MMA nu att se till att folk pallrar sig till Globen, men det hoppas jag inte blir något problem.

Det finns också en hel del mycket duktiga fighters som är mer eller mindre nära ett UFC-kontrakt.

Hur Sverige och svensk MMA kommer påverkas av att UFC kommer hit ska bli intressant att se. En sak är säker och det är att deras besök inte kommer gå omärkt förbi.

Niklas talade ut

I november berättade pseudonymen ”Niklas” i en intervju om hur han upplevt det att vara homosexuell inom svensk kampsport. Dels inom BJJ, Shootfighting och även MMA. Att intervjun skulle ge så mycket respons var oväntat, men att Niklas skulle få så mycket stöd kanske var ännu mer oväntat. Stor cred ska ges till George Sallfeldt, Stefan Stenudd, Kristian Lexell, Patrick Jenkinson och OMPU som är offentliga personer som gick ut med sitt stöd. Men det kom också en hel del stöd via mail som alla skickades vidare till Niklas såklart. Massmedia (Aftonbladet, Expressen osv.) hörde av sig och så även flera dokumentärfilmare.

Läs intervjun HÄR.

Svenska MMA Förbundet beslutande kring en plan för att minska diskriminering inom sporten som följd och tidningar såsom QX skrev vidare om ämnet.

Doping

Vi på Kimura höll som bäst på att spela in Veckans Fighter med David Bielkheden som höll på att banta inför invägningen på Superior Challenge. Gissa om det kom som en chock för honom och hela MMA-Sverige när David plötsligt blev avstängd för doping! David har under sin karriär aktivt tagit helt avstånd från just doping.

Det blev en smärre medial storm kring ärendet och den blev inte mindre när det visade sig att David fått i sig ett dopingklassat ämne i ett kosttillskott utan att känna till det själv. David trodde inte att det var något fel på kosttillskottet. En minst sagt olycklig händelse och David fick ett straff som innebar att han inte skulle få varken träna eller tävla MMA i Sverige på två års tid. David kämpade på med advokater och ärlighet och fick straffet nedsatt till sex månader istället då det inte kan bli en friande dom i och med att han erkänt att han tagit kosttillskottet i fråga.

Här kan ni kolla in en intervju vi gjorde med David om dopingincidenten.


Paulo Roberto och Erik Bolin

Debatt i TV

MMA blir mer och mer på tapeten och den gamla debatten om vår sports vara eller icke vara bubblade upp igen efter det att Hjärnfonden kritiserade MMA. Det rörde sig först och främst om okunnighet och moralpanik och jag svarade grundligt på hela hjärnfondens kritik i en artikel som kan läsas HÄR.

Kritiken hade skapat visst rabalder och det innebar att den fördes i mer media. Denna gång var dock spetsmedia och förbunden väldigt väl förberedda. Efter lite radiodebatt och debatt i olika lokaltidningar främst (bortsett spetsmedia) så blev det en debatt i TV.

Jag blev uppringd och rekommenderade att Erik Bolin från projektet Akta Huvudet skulle vara med i debatten. Eriks projekt är ledande i Sverige och de arbetar mot ungdomsvåldet. Det intressanta är att Erik och förövrigt projektet inte är emot MMA. En kontradiktion enligt kritikerna av MMA, men för oss som är insatta är det givetvis fullt normalt. De flesta av oss som gillar MMA eller utövar MMA är absolut inte för misshandel!

Andra gäster i programmet var bland annat George Sallfeldt, Paulo Roberto och Hanna Sillén. På ”emot”-sidan satt rätt dåligt pålästa individer som saknade något konkret att säga emot MMA. Så var det med det.

Det kan nog tänkas bli mer debatt inför att UFC kommer hit, men det behövs då troligen en ny vinkling för de som är emot. Att bara ropa förbud av något som är reglerat enligt lag är inte speciellt fruktbart.

Projekt Förort

Detta projekt drogs igång av killar på Fightzone och innebär att de låter ungdomar från förorten komma in och träna på klubben. Det lyckades projektet är verkligen gräsrot och att snappa upp ungdomar med kampidrott har inom boxningen visat sig vara något bra (om det görs rätt) i många länder.

Vi tog ett snack med killarna bakom projektet och det kan läsas HÄR.

På frågan vilken svensk fighter som har imponerat mest under 2011 bortsett Alexander Gustafsson blev det spridda skurar. Några av oss ansåg att Papys debut i UFC gjorde att han bör anses vara den svenska fighter som imponerat mest (bortsett Alex). Men vi ansåg också att Andreas Ståhl och Reza Madadi likväl förtjänar utmärkelsen. Med andra ord oavgjort mellan Papy, Andreas och Reza.

En annan fråga vi ställde oss var vilken händelse 2011 inom svensk MMA som varit mest betydelsefull och inte helt otippat ansåg majoriteten att UFC:s intresse av Sverige och sen också beslut att komma hit är det viktigaste. Det fanns dock goda bubblare där i form av det faktum att matcher med internationella regler nu kan tillåtas i Sverige och att Amatör-MMA utvecklats.

Var med och tävla om en UFC-resa till LAS VEGAS med Kimura.se

Du kan spela på MMA på Unibet

Föregående artikel

Diego Nunes har inget emot att möta klubbkompisen José Aldo

Nästa artikel

Jacob Volkman fortsätter att prata om Obama

Skriven av

kimura

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök