Inslag Nyheter Svensk MMA

Svensk MMA – Vecka 36

I denna veckas segment av ”Svensk MMA” får vi veta att en svensk MMA-gala i Oskarshamn kommer att äga rum den 29:e oktober med bland annat två svenskmöten, vi berättar om Magnus ”Jycken” Cedenblads nästa potentiella match, vi diskuterar vad som krävs för att svenska MMA-klubbar ska bli ännu bättre och en intervju med den första svensken i den amerikanska serien ”The Ultimate Fighter”. Vi börjar dock med nya matcher för våra svenska fighters.

Klara matcher

  • Thomas Bäck från Renyi Fight Camp möter Leandro Gontijo från Spanien på Battle of Botnia 4 den 24:e september i Umeå.
  • Kristian Lexell från Nexus Fight Center/ Stockholm Shoot möter skotten Alan ”No” Love på ”Battle of Botnia 4” den 24:e september i Umeå
  • Ricky Gransted från Bålsta Dojo möter Martin Fouda från Pancrase Gym på ”Fighting for Change” den 29:e oktober i Oskarshamn.
  • Fredrik Lindström från Bålstad Dojo möter Johan Jorup från Linköping KC på ”Fighting for Change” den 29:e oktober i Oskarshamn
  • Carlos Prada från Pancrase Gym kommer att möta Doni Miller på ”SFC 5: Rivals” den 19:e November. Carlos manager berättar för Kimura.se att det är en ny Carlos vi kommer att få se, han kommer att krossa allt i sin väg.

Rykten och uppdatering

  • Flera talangfulla men än så länge relativt okända svenska MMA-fighters kommer att ställa upp i den nya svenska MMA- och boxningsgalan ”Fighting for Change” som äger rum den 29:e oktober i Oskarshamn.  Det är fyra svenska MMA-fighters som redan är klara för galan (se ovan), men det ryktas om att ett eller två större namn kan läggas till på matchkortet. Ett av de namnen som det ryktats om är Magnus ”Jycken” Cedenblad. Jycken kunde idag bekräfta detta exklusivt till Kimura.se och sa att han diskuterar med de ansvariga om en match där.
  • Kimura Challenge-vinnaren Bruno Carvalho, GBG MMA, berättar för Kimura att han har flera matcherbjudande på sitt skrivbord,  men att han är väldigt nära att skriva på för ett av dessa erbjudanden.  Han berättar även att så fort han har skrivit på för en match kommer han att gå ut med det på Kimura.se självklart.
  • Hilti-fightern David Bielkheden fick sitt straff reducerat förra veckan, och verkar vara redo att fightas så fort hans avstängning blir upphävd den 28:e oktober. Det ryktas om att två större engelska galor har visat intresse för David.
  • Gladius-fightern och Kimura-favoriten Victor Cheng berättar för Kimura att hans träning går bra och att han har fått flera matcherbjudande från utländska galor, men att han helst vill gå en match i Sverige först då han snart kommer att bli pappa för första gången.
    ”Jag har fått en del erbjudanden kring matcher utomlands men ser helst att jag fightas hemma i Sverige nu under höst, så att jag kan vara hemma med familjen. Träningen i övrigt går bra. Min passion för BJJ har blivit större och jag tränar en hel del boxning just nu vid sidan av MMA. Jag hoppas verkligen på ”fyrverkerier” på min nästa fight… Trots det som väntar privat (hans första barn) så är min målsättning att tävla 1-2 pro fighter, 3-4 BJJ/SW och jag har även minst en boxnings fight innan året är slut,” berättar Cheng för Kimura.
  • Sirwan Kakai är tillbaka i Florida och tränar återigen med ATT. Det ryktas om att Sirwans nästa match kommer att bli en riktig stor match. Mer om detta kommer senare.
  • Carlos Prada, Pancrase Gym, kommer att gå sin första match på över ett år den 19:e november. Carlos manager berättar för Kimura.se att det är en ny Carlos vi kommer att få se, ”Det är Prada version 2.0 som ni kommer att få se.Han kommer att krossa allt i sin väg. Sedan hans förlust mot Arash Malik förra året så har Carlos tillsammans med sin coach reflekterat över vad som gick fel. Nu kommer vi att se en ny stark Carlos, både mentalt och fysiskt där all motstånd bara kommer att krossas, berättar Carlos manager.

Skador

Något att se fram emot denna vecka

Denna lördag äger den första deltävlingen för ”Shootfighting ligan” rum i Göteborg, på Gladius hemmaplan, ”Fighter Center”. Missa inte chansen att få se framtida svenska storstjärnor, när unga fighters tar deras första steg ut mot proffslivet när de fightas i Shootfighting. Mer info ser ni här.

Veckans Diskussionsämne: Håller svenska MMA-klubbar måttet?

Det är ganska uppenbart att svenska MMA-klubbar växer i takt med att svenska fighters får allt mer uppmärksamhet och skördar stora framgångar internationellt, men frågan är dock om klubbarna håller måttet? Det råder inga tvivel om att svenska klubbarna är bland de bästa i Europa, om inte de bästa efter några klubbar i England. Men jämför man med de amerikanska och brasilianska klubbarna så märker man att de svenska klubbarna ligger väldigt långt bakom. Vad är skälet till detta? Vad ska man göra för att gapet skall bli mindre? Har svenska klubbar ens potential att mäta sig med de amerikanska klubbarna?

Att vi på Kimura tar upp detta ämne är inte för att klanka ner på våra svenska MMA-klubbar, utan mer för att skapa en diskussion kring hur vi kan förbättra något som redan är bra till att bli bättre. För att detta skall ske måste man kunna diskutera bristerna som finns så att man kan komma på lösningar på hur man kan förbättra dessa brister.

Jag kommer att rada upp tre punkter som jag anser måste införas i svensk MMA för att svenska klubbar ska kunna mäta sig med de amerikanska klubbarna.

1. Avsaknad av brottning som är anpassad till MMA.

  • Går man till vilken klubb som helst i USA är brottningen det mest grundläggande elementet i deras MMA-träning. Det finns minst en välmeriterad brottare på varje klubb, som lär ut de mest grundläggande brottningselementen som kan tillämpas i MMA.
    Detta är i stort sett omöjligt att se på de svenska klubbarna.Många klubbar samarbetar med diverse brottningsklubbar, men det finns nästan ingen som har en välmeriterad brottare som håller i brottningspass. Det finns dock undantag, tex. Renyi Fight Camp. Detta trots att Sverige är en stark brottningsnation om man ser till vårt lands lilla storlek. Mera samarbeten med de svenska brottningsklubbarna är ett måste för att svensk MMA ska ta ett kliv uppåt.
    Hur du vrider och vänder på det, är brottningen ensam det viktigaste gren att kunna bemästra i MMA för att kunna bli en mästare. Den fysiska träning man får av brottning är även den nästintill perfekt för MMA. Detta är ett av skälen till varför så många icke-amerikanska fighters har börjat träna heltid i USA, där de kan få bra brottningssparring.

2. För få träningsläger.

  • Det finns många duktiga svenska fighters, men de är utspridda över hela landet, och då svensk MMA fortfarande är relativt nytt finns det för få sparringspartners i alla viktklasser på alla klubbar. Detta leder även till att man sparras oftast med samma killar, och detta är inte optimalt om man vill utvecklas.  Ett sätt att komma ifrån detta är att arrangera fler träningsläger, där olika klubbar kan samlas för informations utbyte samt att man får möjlighet att sparras med nya motståndare. Detta kan ske på månadsbasis, men även på varje vecka. Då måste man komma ut ur ”klubb-tänket” som blivit mindre påtagligt på sistone, men som fortfarande finns.

3. Skicka tränarna på studieresa.

  • Varför inte låta huvudtränarna åka till olika klubbar i USA för att ”kopiera” deras träningsmetoder? Det blir som en ”benchmarking” för MMA. På så sätt kan man se hur man kan tillämpa de saker som jänkarna har på träningarna som vi svenskar saknar.

Dessa tre punkter är baserade utifrån min egen erfarenhet från mina resor till olika amerikanska MMA-klubbar, samt de diskussioner jag haft med svenska MMA-stjärnor som tränat i USA. Jag vill återigen tillägga att detta är inte ett försök att klanka på svenska klubbar, utan för ett försök att göra dem bättre.

Till sist vill jag bara säga att vi alla ska vara väldigt stolta över att svenska MMA-klubar är så pass framgångsrika som de är, trots att vi bor i ett land som endast har 9 miljoner invånare och där minst 8.9 miljoner av dessa ser inte ens MMA som en sport.

Reportage

Denna veckas reportage är en intervju med svenske MMA-fightern Hamid ”Akira” Corassani som är aktuell med sin medverkan i The Ultimate Fighter. Hamid berättar om hur det gick till under uttagningarna, varför han sökte till TUF, hur det kommer att gå för honom i serien samt vad han anser behövs för att svenska MMA-klubbar ska bli bättre.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=I8Sr0cdmAvU[/youtube]

Det var allt för denna vecka, nästa vecka tar vi en titt på svenska landslaget i thaiboxning som har en MMA-profil som landslagstränare, nämligen Jörgen Kruth. Missa inte oss då, på samma tid och på samma hemsida.

 

 

Föregående artikel

Alistair Overeem klar för UFC. Möter Brock Lesnar den 30:e december

Nästa artikel

Dan Henderson vill ena Strikeforce och UFC:s bälten

Skriven av

Jaser Davari

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök