24 juni, 2024
Nyheter

Ali Abdelaziz och Vitalij Minakov stämda av förre managern

Av

Tim

14/02/2019

Bellators förre tungviktsmästare Vitalij Minakov (5-0 Bellator; 21-0 MMA) ska in i buren för en holmgång med Cheick Kongo nu i helgen, under Bellator 216. Detta samtidigt som han tvingats in i en kanske ännu viktigare strid: en stämningsansökan har lämnats in mot honom. Käranden? Hans förra managementbolag RusFighters. Enligt representanter för bolaget gjorde sig tungviktaren skyldig till allvarligt kontraktsbrott när han skrev på ett representationsavtal med den kände MMA-managern och förre WSOF-matchmäklaren Ali Abdelaziz.

Stämningsansökan lämnades in hos en domstol i Orange County, Kalifornien, och avser även Abdelaziz själv. RusFighters menar att managern är medskyldig till kontraktsbrottet. Dessutom menar den ryska organisationen att fler personer också måste varit inblandade men dessa listas i stämningen som ”okänd person 1-10”.

Representationsbyrån stämmer Minakov och Abdelaziz på ospecificerade belopp på ”högsta tillåtna nivå inom lagens råmärken” samt skadestånd och rättegångskostnader. Plus ”övrigt som domstolen anser [dem] vara berättigade till”.

RusFighters vice VD Aleksej Tjernakov, som också är manager för ytterligare en före detta Bellator-mästare (Aleksander Shlemenko) samt flera andra ryska fighters, hävdar att han tillsammans med Minakov skrev under ett exklusivt avtal den 13 februari 2016 och som skulle gälla för tre år framåt, eller till dess att den sista match som bokats inom den tidsramen, avslutats. Enligt det avtalet ska RusFighters då ha varit berättigade till 20 procent av Minakovs matchlön och eventuella -bonusar som betalning för sina managementtjänster.


Det är detta avtal (i citeringen nedan omnämnd som Avtalet, eller the Agreement) Minakov anklagas för att ha brutit då han använde sig av Abdelaziz som agent vid undertecknandet av sitt kontrakt med Bellator i augusti 2018. Abdelaziz medverkan påstås ha varit ”synnerligen påtaglig i skadeverkningarna för käranden” och;

Abdelaziz intended to disrupt the performance of the Agreement or knew that disruption or performance was certain or substantially certain to occur.

Det är inte första gången i karriären Minakov brottats med kontraktsbråk likväl som andra hundrapluskilosbjässar. För omkring två år sedan låg ryssen och Bellator i konflikt över hans dåvarande kontrakt. Ex-mästaren ville skriva på för UFC men menade att Bellator aktivt sökte förhindra detta. Minakov menade att hans kontrakt löpt ut efter tre förlängningar – Bellator tyckte… motsatsen. Tidigare samma år hade organisationen fråntagit tungviktaren mästartiteln men behållit honom under kontrakt. Den konflikten syntes svårlöst, och Minakov har sedan dess hållit sin karriär igång med ”enkla” matcher i de ryska organisationerna European Fight Nights och Fight Nights Global.

Men, till slut röktes den bildliga fredspipan och Bellator och Minakov skrev på ett nytt avtal. Med Abdelaziz som medlare och Minakovs representant. Och nu i helgen skulle det alltså vara dags för ett returmöte med Kongo, fem år efter deras första möte; en femrondare som ryssen vann via domslut. Slutet gott, allting gott?


Nej då – det är detta fredsmäklande avtal som nu istället alltså lett till att fightern och hans agent stäms av en annan managerfirma.

Som en av de mest kända managers i MMA:s toppskikt, har Abdelaziz varit i blåsväder förr. Med hög svansföring och inblandning i flera hypade matcher de senaste åren, har det varit i det närmaste oundvikligt. Managern var måltavla för mycket av det som Conor McGregor hävde ur sig inför stormatchen mot Abdelaziz klient Khabib Nurmagomedov vid UFC 229. Colby Covington har anklagat egyptier-amerikanen för ”rövslickeri” och ”dirty work” åt UFC i utbyte mot bättre avtal och matchningar för hans fighters, än andra.

2015 lämnade Ali Abdelaziz WSOF – numera PFL – då jävsituationen mellan hans roller som samtidig manager och matchmäklare blev ohållbar.

Nu har vi ett nyare och bättre system för kommentarer. Skapa ett nytt konto, precis som tidigare, och dela dina tankar!

Populära Ämnen

Skribentens kontakt

Senaste nyheterna

Här kan du söka!

Sök