Nyheter

Fight Club Rush 16 – Genomgång av matcher, odds och tider inför galan i Västerås

Av

Alexander Clausson

01/06/2023
Fight Club Rush Bälte

–  Den här artikel är i samarbete med Unibet –

Under lördagen äger Fight Club Rush (FCR) 16 rum på Västerås Arena. Kortet kommer toppas av en welterviktsdrabbning mellan Andreas ”Bane” Gustafsson och Toni Lampinen.

Fight Club Rush återvänder till Västerås

Efter en lyckad gala i Stockholm återvänder den Västeråsbaserade organisationen till hemmaplan. Kortet är, enligt undertecknad, det mest fullspäckade i organisationens historia. Från hajpade talanger på underkortet till fighters som kan vara nära ett kontrakt med UFC på huvudkortet.

Samlade artiklar

Tider, sändning och biljetter

Huvudkortet sänds som vanligt exklusivt på UFC Fight Pass och sändningen kommer dra igång 18:00. Underkortet sänds via organisationens hemsida med start 15:50.

MMA upplevs som bäst live och Fight Club Rush 16 äger rum på Västerås Arena. Insläpp är 15:00 och den första fighten förväntas dra igång 15:50. Här kan läsaren köpa biljetter till eventet.

Fight Club Rush 16: Matchkort

Huvudkort

 • Proffs: Andreas Gustafsson vs. Toni Lampinen (weltervikt)
 • Proffs: Amir Malekpour vs. Renato Vidovic (titelmatch i flugvikt)
 • Proffs: Sahil Siraj vs Patrik Pietilä (lättvikt)
 • Proffs: Zoran Milic vs. Rohulla Yousofi (flugvikt)
 • Proffs: Nabbe Malki vs. Ebrima Faal (weltervikt)
 • Proffs: Baysangur Makaev vs. Grzegorz Szozda (lättvikt)

Underkort

 • A-klass: Liam Pitts vs. Enes Ahmemulic (bantamvikt)
 • Proffs: Djaba Murtazaliev vs. Waltteri Häkkinen (fjädervikt)
 • A-klass: Ali Al-Jasim vs Raham Kafaei (fjädervikt)
 • A-klass: Viktor Mangs vs. Anton Hellström (lättvikt)
 • A-klass: Erik Wahrolen vs. Enrique Parraguez (weltervikt)

Genomgång av matchkortet

Nedan följer en genomgång av samtliga matcher som Unibet erbjuder spel på.

Andreas ”Bane” Gustafsson (1.20) vs. Toni Lampinen (4.10)

Gustafsson är en av Sveriges främsta fighters utanför UFC och tillhör absolut topp fem sett till svenskarna utanför de stora internationella organisationerna. Gustafsson har lätt för att hitta avslut och är i sin tur riktigt svår att avsluta. Karriärens två förluster har kommit via majoritetsdomslut och delat domslut. Hans totala matchfacit lyder 8-2-0. Lampinen (8-4-0) har hållit till på den nationella scenen i Finland och har ställts mot lättare motstånd än Sveriges Gustafsson.

”Bane” är den generellt bättre fightern och kommer ha ett övertag både när det kommer till stående striking och kamp på kanvasen. Lampinenes enda chans är om ”Bane” är oförsiktig på kanvasen och öppnar upp för en submission signerad Lampinen. Gustafsson är och bör vara storfavorit inför helgens fight.

Kollage med bilder på Andreas Gustafsson Berg

Renato Vidovic (1.52) vs. Amir Malekpour (2.35)

I den delade huvudmatchen kommer vi få se två av Sveriges hetaste flugviktare ställas mot varandra och organisationens bälte för viktklassen står på spel.

Vidovic (4-1-0) gick sin andra proffsmatch i organisationen. En fight som resulterade i en vinst över Eli Elias via ground and pound. Sedan dess har Vidovic tagit hem ytterligare tre raka vinster på hemmaplan i Göteborg, under Zone Pro Leagues flagg. Malekpour (4-2-0) har gått sina fem senaste matcher i Fight Club Rush.

Vi kommer få bevittna två all-round fighters som behärskar både stående discipliner och grappling. Båda utövarna har fastnat i en olycklig submission tidigt i deras proffskarriärer, men bör ändå betraktas som svåravslutade fighters. Malekour har även blivit avslutad via slag av den nuvarande Cage Warriors-fightern Alexander Lööf.

Undertecknad ser helgens match som en pick-em fight. Det vill säga att jag ger båda utövarna en lika stor chans att ta hem segern. Vi kommer troligtvis få se en fram och tillbaka match där både striking och grappling visas upp. Vidovic har vunnit sina matcher mer övertygande, men samtidigt har Malekpour ställts mot tuffare motstånd. Malekpour var även underdog i sin senaste match, någonting som undertecknad ifrågasatte. Malekour tog hem den segern via slag i matchens första rond. Inför helgens match känns dock ett domslut som mest troligt.

Sett till det nuvarande oddset är ett spel på Malekour till 2.25 gånger insatsen tillbaka mest lockande.

Sahil Siraj (1.21) vs. Patrik Pietilä (3.95)

”The knockout Prince” Siraj (7-2-0) återvänder för att ta sig an den svenskbekante finländaren Pietilä (12-11-0). Siraj har gjort sig förtjänt av sitt smeknamn och tagit hem sex av sju vinster via avslut. Tidigare i år gick Siraj match i samband med KSW 78: Materla vs. Grove 2 och blev avslutad via slag i matchens första rond. ”The knockout Prince” såg inte riktigt ut som sig själv i samband med fighten.  Engångshändelse eller början på en negativ trend?

Pietilä tog sig nyligen tillbaka till vinstkolumnen efter fyra raka förluster. Två av dessa förluster kom dock mot riktigt vasst motstånd i Bellator MMA. Bland annat förlorade Pietilä via submission mot Usman Nurmagomedov.

Siraj är storfavorit inför matchen, men det finns också faktorer som talar för Pietilä. Finländaren har mer erfarenhet än sin motståndare och har sett mer inne i buren. En annan viktig faktor är att Pietilä är väldigt svåravslutad. På finländarnas elva förluster har endast en kommit via slag. Hur kommer matchbilden påverkas om Siraj inte lyckas hitta avslutet under drabbningens första hälft? I ett sådant scenario kan Pietiläs erfarenhet komma att spela stor roll.

Siraj bör vara favorit, men 3.95 gånger pengarna tillbaka på Pietilä är ett för högt odds.

Sahil Siraj

Zoran Milic (1.40) vs. Rohullah Yousofi (2.70)

Milic (3-1-0) återvänder på hemmaplan för att ta sig an den ständigt underskattade Yousofi (2-2-0). Båda utövarna kommer kliva in i buren med två raka vinster. Milics, hittills, enda förlust i karriären kom via delat domslut mot Jonny Touma. Utöver Touma har Milic haft ganska tacksamma matchningar. Yousofi har ställts mot något tuffare motstånd, även fast det också finns en viss överlappning.

Här har oddsmakarna dragit iväg lite väl mycket. Vi har två all-round fighters utan några uppenbara svagheter. Båda är svåravslutade och ett domslut känns troligt. I ett sådant scenario känns spelet på underdogen Yousofi som det mest rimliga.

Nabil ”Nabbe” Malki (1.29) vs. Ebrima Faal (3.25)

Malki (1-0-0) återvänder för sin andra proffsmatch. Debuten ägde rum i augusti, förra året, och segern över Taylan Isik resulterade i ett sällan skådat jubel av Stockholmspubliken. Malki visade på fin och teknisk striking genom hela drabbningen och hittade avslutet via slag. Faal har förlorade båda sina professionella matcher i respektive drabbnings första rond. Båda via submission.

Undertecknad misstänker dock att Faal inte kommer behöva oroa sig särskilt mycket för submissions i samband med helgens drabbning. Vi kommer troligtvis få sen en stående drabbning och det känns som att oddsmakarna har gått mycket efter namn och hajp, snarare än efter vad vi faktiskt vet. För sanningen är att vi vet väldigt lite om hur de ovannämnda utövarna faktiskt kommer stå sig inne i buren. Båda är nya i sina professionella karriärer och vi har ännu inte fått se hur bra Faal håller i en match där han får fokusera på sin striking.

Nabbe Malki segerintervju

Baysangur Makaev (1.40) vs. Grzegorz Szozda (2.70)

Makaev (1-1-0) ställs mot en striker i form av  Szozda (3-3-0). Undertecknad misstänker att Makaev kommer ta ner den här fighten till kanvasen i ett tidigt skede och hitta avslutet. Antingen via ground and pound eller via en submission. Szozdas chans är att klippa Makaev tidigt, men utifrån material som jag har tagit del av inför matchens känns det helt enkelt inte troligt. Makaev blev visserligen avslutet av Makaev i samband med sin professionella debut. Då stod thaiboxningsstjärnan Samuel Bark för motståndet, men Szozda är inte någon Bark på långa vägar.

Dzhabrail Murtazaliev (1.58) vs. Walteri Hakkinen (2.30)

Murtazaliev (1-0-0) och Hakkinen (1-0-0) siktar båda på att hålla sig fortsatt obesegrade i deras professionella karriärer. Undertecknad har hört mycket gott om Murtazaliev och fightern stod för en mycket imponerande insats i samband med sin debut under Fight Club Rush 13. Avslutet kom redan efter 2:46 in i matchens första rond. Undertecknad har svårt att se hur Hakkinen ska gå segrande ur den ovannämnda fighten.

En dubbel på den ovannämnda Makaev och Murtazaliev till 2.1 gånger insatsen tillbaka känns lockande.

Liam Pitts (1.54) vs. Enes Ahmemulic (2.30)

Amatörmatchen mellan Pitts och Ahmemulic var inbokad redan inför organisationens senaste gala. Pitts drog sig dock ur fighten på grund av sjukdom. Både utövarna är relativt färska på scenen och Pitts har endast gått en amatörmatch. Tidigare i år tog Ahmemulic hem ett SM-guld för B-klass i samband med mästerskapet i Skövde.

Inför kombattanternas senaste fight hade oddsmakarna dragit iväg ordentligt och satte 4.10 gånger insatsen tillbaka för ett rakt vinnarspel på Ahmemulic. Undertecknad hävdade då att oddsen var på tok för höga inför en match mellan två nykomlingar på scenen. Efter Ahmemulic SM-guld ser oddssättningen rimligare ut. Det är dock fortfarande svårt att dra några större slutsatser inför fighten.

Skribentens kontakt

alexander.clausson@kimura.se

Relaterade Artiklar

Din önskelista

[nsm_wishlist_content_shortcode]

Sök