Anderson Silva vinner över Julio Cesar Chaves Junior

Anderson Silva besegrar forne världsmästaren Julio César Chávez Jr i boxningscomeback

Daniel Schälander

Inatt gjorde Anderson Silva comeback till kampsporten och boxningen när han besegrade Julio César Chávez Jr. i en professionell boxningsmatch i Guadalajara, Mexiko inför en fullsatt publik.

Anderson Silva besegrar boxningsmästaren Julio César Chávez Jr. via ett kontroversiellt delat domslut

I en match som flugit något under radarn var det alltså dags för UFC-legendaren Anderson Silva (34-11, 1NC) att återvända till boxningsringen. Det är inte en helt främmande tävlingsform för ”The Spider” som gått två boxningsmatcher tidigare med ett record på 1-1 där han gjorde sin första match 1998.  Den nu 46-åriga brasilianaren såg oförskämt fräsch och alert ut i nattens drabbning.

Silva avslutade sin legendariska MMA-karriär förra hösten efter en TKO-förlust mot Uriah Hall. Innan dess har han haft en kämpig tid i oktagonen där han endast vunnit en match sedan han blev av med titeln mot Chris Weidman i juli 2013. Värt att nämna är att motståndet under dessa år har varit mot den absoluta världstoppen, så ingen skam i det även om han inte lyst lika starkt som han gjorde under sin storhetstid.

Silva vann nattens drabbning i ett kontroversiellt delat domslut där en av de tre domarna såg Chávez Junior som segrare trots en snudd på dominant prestation av Silva som klart tog hem majoriteten av ronderna.

Om Julio César Chávez Jr.

Julio är som namnet pekar på son till den mexikanske boxningslegendaren Julio César Chávez som med 27 vinster som mästare håller rekordet för flest titelförsvar under sina år som aktiv där han gick 115 matcher (107-6-2)

Junior är även han en framgångsrik boxare. Han gick obesegrad i sina första 48 matcher och har hållit flera mästartitlar under sina år i ringen. Totalt hade Jr. ett boxningsrecord på 52 vinster, sex förluster, en lika och en no contest inför matchen mot Anderson Silva. För fem matcher sedan gick Chavez tiden ut mot P4P-ettan Canelo Álvarez när han förlorade på enhälligt domslut i maj 2017.

Matchen

Nedan finner ni en rapport från matchen. Jag vill påminna om att jag har specialiserat mig inom MMA när det kommer till kampsport och därmed bör mina rondbedömningar tas med en nypa salt då jag inte är helt insatt i nyanserna av kriterierna inom boxningens regelverk. Jag kan även vara något, oavsiktligt, partisk åt Anderson Silvas håll då han är en stor personlig idol. Men jag vill ändå tro att jag kan se matchen med objektiva ögon. Med det sagt finner ni matchrapporten nedan.

Rond 1

Avvaktande start från bägge. Anderson cirklar på utsidan och känner på distansen. Halvvägs in i ronden börjar Silva attackera något med raka slag, som träffar relativt bra. Chavez är på hugget och prickar med en högerkrok.

Ronden tar slut och Silva är den som träffat mest i ronden, även fast bägge träffat relativt lite.

Rond 1, 10-9 Silva enligt undertecknad

Rond 2

Silva lätt på fötterna i starten på rond två. Chavez skickar iväg krokar som Silva blockerar med axel och fotarbete. Silva prickar en mycket fin högerkrok mot kroppen i slutet på en kombination. Chavez svarar med en krok som träffar men får själv en krok i nyllet kort därpå.

Spindeln attackerar nu mer men i stort sett allt blockas av Chavez. Mot slutet av ronden vänder det och Chavez skruvar upp intensiteten med attacker mot Silva. Anderson söker clinch och maskar sedan kvar där en stund trots att domaren ger order om att separera. Ronden tar slut och Silva är den som fått in flest rena träffar, men även här är det inte många, från något håll.

Rond 2 till Anderson Silva enligt undertecknad, 10-9.

Rond 3

Silva fortsatt rörlig på utsidan men nu öppnar Chavez jr. upp mer offensivt och får in ett par träffar på den forne UFC-mästaren. Silva attackerar tillbaka men inget träffar rent.

Silva fintar och söker mer offensiv utdelning nu. Fler slag träffar nu. Chavez pressar in Silva i hörnet och Silva manar nu på Chavez att komma in och slåss medan han pekar på marken på samma sätt som han gjorde mot Stephan Bonnar med flera. Chavez jr. biter inte och backar ut mot mitten efter en kort stund av avvaktande.

Silva är mer avslappnad nu och backar återigen tillbaka mot hörnan med händerna nere. Chavez attackerar nu och får in två tre träffar mot slutet av runden som rundas av med en skrattande Silva.

Jämn rond men Julio Cesar Chavez Jr träffar mer och tar ronden enligt undertecknad, 10-9.

Rond 4

Vi står med 29-28 Silva när den fjärde ronden startar. Bägge möts i mitten och Silva får in en ren uppercut när han pressar framåt. Chavez är nu pressad mot hörnan. Anderson skickar iväg ytterligare en combo innan det är dags för lite vila och clinch.

Silva ser oförskämt fräsch ut med tanke på sin ålder och pressar nu Chavez mot repen med dirty boxing. Flera slag träffar och Chavez ser lite ställd ut. Anderson träffar återigen rent, nu är han igång!

Anderson har fått in tajmingen ordentligt nu och totalt glänser i den fjärde ronden. Det är nästan så att man blir nostalgisk.

Klar rond för spindeln som nu leder med tre ronder mot en.

Rond 5

Silva har verkligen lyckats få in sin tajming och fotarbete och styr matchen totalt.

Silva öppnar rond fem starkt och pressar framåt med flera slag och konstant press. Chavez måste göra något för att ändra matchbilden här.

Laserfokus från Silva som nu pausar anstormningen. Man får inte glömma att han inte är en ungdom längre. Silva är mycket taktisk med hur han styr tempot i matchen för att orka med. Om Chavez gjorde den har matchen lite grisigare med mycket press hade han förmodligen kunnat trötta ut Anderson. Men istället får spindeln nu sätta tempot och lyckas på det sättet orka vara den mer offensiva, trots att han sannolikt är den med sämst kondition.

Silva är igång ordentligt nu och träffar i stort sett allting han skickar iväg. Han ser helt briljant ut och tar klart och tydligt hem den femte ronden.

10-9 Silva enligt undertecknad.

Rond 6

Silva öppnar upp väldigt mycket möjligheter med fina raka slag som slinker genom Chavez guard. Silva öppnar ronden med mer offensiv, flera slag träffar. Chavez träffar med en ren högerkrok precis innan rondens slut. Rondens renaste slag men det är Silva som träffat mest med sin pressande offensiv.

Rond sex till Anderson Silva enligt undertecknad.

Rond 7

Silva inleder även denna rond offensivt. Men nu går allting långsammare. Det är inte alls samma snärt i slagen i den här ronden. Nu har Chavez en chans att komma in i matchen igen. Chavez pressar framåt men Anderson är fortfarande den som träffar mer, trots att han backar.

En halv minut kvar av ronden och Chavez träffar med ett tungt kroppsslag. Ronden slutar med Silva i hörnan men han är helt redo för eventuella kontringar.

Sjunde ronden till Anderson Silva enligt undertecknad.

Rond  8

Allt eller inget för Junior Cesar Chavez Jr. nu.

Anderson är den mer rörliga i rondens inledning. Han slår inte för att skada men skickar iväg tillräckligt mycket för att hålla Chavez på utsidan samtidigt som han kan ladda sina egna batterier.

Det är definitivt mer kraft i Chavez nävar som smäller till när han väl får in några träffar.

En minut kvar och Chavez träffar med en ren höger. Anderson vet att han har tiden på sin sida nu och attackerar defensivt medan Chavez pressar. Chavez avslutar starkt och har fått in flera bra träffar i den sista halvan av matchens sista rond. Jag tycker att han gör tillräckligt för att vinna ronden även om Silva är den som träffat något mer då Silvas slag varit mer markerande än ämnade för skada.

Rond åtta till Chavez Jr. enligt undertecknad. Vilket ger ett Anderson Silva en vinst med 78 poäng mot 74 i mina ögon.

Domslutet

Anderson Silva firar med sitt team och hoppar upp på repen inför den fullsatta arenan. Kommentatorerna ser också Anderson som den självklara vinnaren och förklarar hans insats som historisk. Att komma in i en annan sport och briljera på det här sättet är en stor bedrift.

Nu till det officiella domslutet. Första domaren har siffrorna 77-75 till Chavez, Andra domaren har 77-75 Silva och den tredje och sista domarna har 77-75 till Anderson Silva, som därmed vinner på delat domslut. Ett kontroversiellt domslut enligt kommentatorerna som är lika förvånade som jag att någon inne på arenan kunde se Chavez som vinnare i matchen.

Boxningslegenden Canelo Álvarez kommer till ringen för att gratulera Silva, Ain’t No Sunshine ljuder i arenan. Anderson tackar Álvarez för lovorden med ett stort leende på läpparna och avslutar med ”I can’t believe you are here today”, två legender med stor respekt sinsemellan.

 

+13
Dana Sad
Dana Happy
neil magny ufc liverpool
UFC Vegas 57: Resultat och höjdpunkter från nattens gala
kimura
Hett
Arman Tsarukyan Mateusz Gamrot 2
UFC Vegas 57: Mateusz Gamrot och Arman Tsarukyan bjöd på en underhållande fight
kimura
Hett
Alexander-Gustafsson-UFC
Tränaren berättar varför Alexander Gustafsson återvänder till lätt-tungvikt
kimura
Hett
Weili Zhang Mackenzie Dern
Mackenzie Dern vill fightas mot Weili Zhang om interimtiteln
kimura
Hett
Jared Cannonier Israel Adesanya
38-årige Jared Cannonier inte orolig för åldern inför Israel Adesanya-mötet
kimura
Hett