Årskrönika: MMA-året 2017 – del 1

Alexander Gustafsson 7

I denna, den första delen av årskrönikan kikar vi på halva 2017. Det var inget fantastiskt första halvår. Visst fanns det sådant som av en eller annan anledning stack ut, men det var inte mycket om vi ska vara ärliga. Jag vill redan nu varna känsliga läsare – detta är en UFC-dominerad krönika. Det händer oändligt mycket på ett år och en krönika kan på sin höjd skrapa på ytan. Då får man hålla sig till de största händelserna och de som man åtminstone har hyfsad koll på.

Hur var då egentligen mma-året, minns ni vad det har bjudit på? Vissa saker har varit sådana som man inte glömmer i första taget. Andra minns vi inte att vi har glömt – och tur är väl det.

Viktmissarna, då menar vi inte enbart den 175 cm korte Johny Hendricks ständiga missar oavsett viktklass. Vi menar de till synes ständigt återkommande missarna. Ingen har ens ungefärlig koll på hur många de är vid det här laget. Det enda vi vet är att det är ett gissel som fortsätter plåga sporten och beröva oss emotsedda matcher. Khabib Nurmagomedov är exempel på fighters som, genom att missa vikten, orsakade UFC, motståndare och fans stor vånda. Jag blir fortfarande irriterad när jag tänker på hur nära det var att vi fick Ferguson vs. Nurmagomedov på UFC 209, bara för att få se den strykas i sista stund. Faaan. 

TV-serier – The Ultimate Fighter, UFCs reality-serie och långkörare, fick i och med sin 25:e säsong ett litet uppsving. Mycket tack vare den laddade rivaliteten mellan Cody Garbrandt  (Team Alpha Male) och TJ Dillashaw blev det en hyfsat underhållande säsong. Det var dock inte fråga om någon succé eller återgång till fornstora dagar utan det var på det hela taget samma gamla trötta format som tröskades ytterligare en vända i tv-rutan. Under sommaren bjöds vi dock på ett nytt initiativ från UFC, ett trevligt sådant. Dana Whites Tuesday Night Contender Series sändes i 8 avsnitt. I serien matchades ett antal lovande talanger och de som presterade bäst belönades med ett UFC-kontrakt. Enkelt och effektivt. DWTNCS togs emot väl av fans och media och blev en ljusglimt i en i övrigt ganska trist sommar. 

Money fights – detta uttjatade begrepp som vi fått höra stup i kvarten under året. Varenda halvkänd fighter, känns det som, har ältat om hur just de förtjänar money fights. Det var dock bara två matcher under 2017 som kan sägas ha varit riktiga “money fights”. Den ena var inte ens en mma-fight, men den hade stor inverkan på mma-världen.

Den 18 maj rapporterades det att förhandlingarna var klara och matchkontraktet undertecknat. Floyd Mayweather vs. Conor McGregor skulle bli verklighet. Det som tog vid därefter ska vi inte fördjupa oss i här utan bara konstatera att det blev ganska uppmärksammat. GSP’s comeback-fight mot Michael Bisping var en annan money fight. Den annonserades redan den 1 mars, men något datum fanns inte. Detta blev inledning på en jäkligt strulig följetong – för viktklassen, fansen och för UFC. Sviterna av detta dras man fortfarande med. Förhoppningsvis kan matchen mellan Whittaker och Rockhold bringa klarhet och normalisering till divisionen. Vi återkommer till dessa två matcher i del 2 av denna krönika.

Nedan går vi igenom galorna under första halvan av året – 18 stycken. Det är alldeles för många galor för att kunna fördjupa sig i var och en. Vi har därför valt att göra ett snabb-sammandrag. Det blir som sagt tungt UFC-fokus och mycket högt tempo, så håll i er.

Genomgång av MMA året 2017

UFC Fight Night 103
Den 15 januari inleddes mma-året med besök i Phoenix Arizona. Äntligen! Var vad vi kände, vi svultna mma-fans. Vi gick se Yair Rodríguez mot BJ Penn – det var en mycket obehaglig upplevelse. En legend blev fullständigt överkörd av en ung talang. Hur fan tänkte man när man gjorde den här matchningen? Det blev en jobbig påminnelse om vikten av att lägga av i tid.

UFC on FOX 23: Shevchenko vs. Peña Stats Page
Den 28 januari var vi på besök i Denver Colorado. Valentina Shevchenko avslutade den inför matchen otroligt självsäkra Julianna Pena via submission. Det måste ha svidit rejält för den kaxiga submissionspecialisten. Cerrone vs Masvidal – det var här det började gå utför för allas vår favorit-cowboy. En alltför snabb ”turn around” blev en dyrköpt läxa – via KO. På samma kort besegrade Francis Ngannou den mycket gamle Andrei ”Titanium Chin” Arlovski. Ngannou skulle vi komma att få se mer av under året. Mon dieu!

UFC Fight Night 104 – Houston
Den 4 februari fick vi se ”The Korean Zombie”, Chan Sung Jung, göra efterlängtad comeback efter flerårig militärtjänst. Han tog sig an den mycket tuffe Dennis Bermudez. Uppercut KO and that’s all she wrote. Zombien var tillbaka – och det med besked.

UFC 208: Holm vs. de Randamie
Den 11 februari var UFC på besök i Brooklyn N.Y. – UFC hittade på en ny viktklass, gav oss ett dåligt kort och en kontroversiell titelfight. En som vi snabbt glömde. Next!

UFC Fight Night 105: Lewis vs. Browne
Den 19 februari – från Halifax Kanada – fick vi se hur den en gång lovande Travis Browns fall fortsatte. “The Black Beast” knäckte den långe mannen. Johny Hendricks bromsade sitt fall, men bara tillfälligt, högst tillfälligt.

UFC 209: Woodley vs. Thompson 2
Den 4 mars i Las Vegas – det kan ha varit tidernas mest händelselösa titelfight. UFC borde ge oss tillbaka de 25 minuter de stal från oss. David Teymur gjorde dock ingen besviken när han besegrade Lando Vannata i en mycket bra fight. Alistair Overeem KO:ade Mark Hunt med ett brutalt knä – gamlingar som man kan lita på. Darren Elkins gjorde årtiondets comeback när han besegrade Mirsad Bektic efter 2,5 ronders ”beatdown”. Galet imponerande.

UFC Fight Night 106: Belfort vs. Gastelum
Den 11 mars i Fortaleza Brasilien fick vi se en fin KO 3.52 i rond 1. Gastelum visade att han kan hänga med toppen i 185 lbs. Belfort visade att han inte längre kunde göra detsamma.

UFC Fight Night 107 – Manuwa vs. Anderson
Den 18 mars i London England. Jimi Manuwa KO:ade Corey Anderson med en stenhård vänster 3.05 in rond 1. Marlon Vera hoppade in på kort varsel och passade på att KO’a hemmafavoriten Brad Pickett i dennes avskedsmatch. Smärtsamt att bevittna och fullständigt antiklimax. Oförskämt av ynglingen – man ska vara artig mot de äldre.

Reza Madadi förlorade tyvärr mot Joe Duffy. Lina Länsberg besegrade, nätt och jämt, den sent inhoppande Lucie Pudilova. Resten av galan kan vi skippa.

UFC 210: Cormier vs. Johnson 2
Den 8 april besökte UFC Buffalo N.Y. Daniel Cormier gjorde för andra gången processen kort med Anthony ”Rumble” Johnson, som gav upp när det blev motigt. Efter matchen chockade han mma-världen genom att pensionera sig. Cormier hade lite tur vid invägningen (towel-gate). Weidman vs. Mousasi slutade med vinst för Mousasi, via TKO rond 2 – kontroversiellt domslut. Vi trodde Mousasi var på väg mot titelfight. Han var på väg till Bellator. Fan ta UFC som släppte honom.

UFC on FOX 24: Johnson vs. Reis
Den 15 april i Kansas City, Missouri. Demetrius Johnson gjorde vad Demetrius Johnson gör – han krossar allt motstånd. Han skolar dem i total-mma. Denna gång genom att submitta svartbältet Wilson Reis, 4.49 in i tredje ronden. Robert Whittaker besegrade Jacare Souza via TKO, 3.28 in i rond 2 – en man på väg mot toppen.

UFC Fight Night 108: Swanson vs. Lobov
Den 22 april var vi i Nashville Tennessee. Där Cub Swanson gav Artem Lobov en femronders lektion i striking. Lobov sträckte fram hakan och tog emot vad som bjöds. Underhållande men ingen högklassig mma. Vi vet hur Lobov hamnade i main event. Vi vet också att inte hade där att göra. Mike Perry besegrade på samma gala veteranen Jake Ellenberger via armbåge från helvetet, 1.03 i rond 2.

UFC 211: Miocic vs. Dos Santos 2
Den 13 maj på besök i Dallas. Stipe Miocic avslutade Junior Dos Santos efter 2.22 av rond 1 och visade än en gång att han är ”The Real deal”. Joanna Jedrzejczyk utklassade Jessica Andrade i fem ronder och försvarade sin titel. Demian Maia besegrade Jorge Masvidal och vädjade därefter till Dana White om en titelchans. Tragiskt, att han skulle behöva göra det med tanke på hans meriter. Frankie Edgar gav Yair Rodríguez en lektion i mma – den tog slut 5.00 in i andra ronden och då såg mexikanens ansikte ut som om han hade varit med om en trafikolycka. Aj.

UFC Fight Night 109: Gustafsson vs. Teixeira   
Den 28 maj i Stockholm tog Alexander Gustafsson sig an Glover Teixeira. Det blev en uppvisning i fotarbete och strikingteknik av vår svenske hjälte som avslutade den tuffe brassen i femte ronden. Uppercut school!

Övriga svenskar på kortet var Jack Hermansson, Reza Madadi, Nico Musoke och Oliver Enkamp. Jokern fick med sig en fin vinst men övriga gick det tyvärr sämre för. En viss Schweizare vid namn Volkan Oezdemir presenterade sig på allvar genom att KO’a Misha Cirkunov efter 38 sekunder. Flyt sa vissa, tur sa andra. Föga anade de vad som komma skulle.

UFC 212: Aldo vs. Holloway
Den 3 juni i Rio de Janeiro skulle det skrivas historia. Max ”Blessed As Hell” Holloway utmanade den störste fjäderviktsmästaren genom alla tider. På dennes hemmaplan dessutom, inför 15,400 fanatiska brassar. Han gjorde det genom att avsluta mästaren efter 4.13 av rond 3. Han närmast knäckte honom i en magisk insats. Excellent. Magnifik. Fantastisk. Ja, ni hajar.

UFC Fight Night 110: Lewis vs. Hunt
Den 10 juni i Auckland Nya Zeeland tog Mark Hunt sig an den väldige Derrick ”The Black Beast” Lewis och lyckades avsluta jätten 3.51 in i rond 4. Lewis stupade till stor del pga ren utmattning. Det var en underhållande match mellan två fighters som levererar.

UFC Fight Night 111: Holm vs. Correia
Den 17 juni i Kallang Singapore. Holly Holm dominerade Bethe Correia fram tills dess att hon avslutade henne via headkick, 1.09 in i rond 3. Vad Correia gjorde i en huvudmatch är det ingen som vet men vi har våra aningar. Prästdottern behövde någon att vinna över och Bethe fick en slant för besväret.

Bellator 180 NYC
Ja, jag vet att detta är Bellator men ‘Den siste kejsaren’ var med på kortet. Jag blev nostalgisk. Den 24 juni i Madison square Garden gjorde Fedor Emilianenko Bellator-debut mot Matt Mitrione. Den ryske legenden förlorade via KO 74 sekunder in i första ronden. Det var ett antiklimax som hette duga. Vi visste att Mitrione är en hårdslående och hyfsat duglig fighter men alla – verkligen alla – hade hoppats på att få se ”The Last Emperor” vinna, men amerikanen ville annorlunda.

Detta var ett starkt kort med flera tunga namn. Tex Douglas Lima som besegrade UFC-veteranen Lorenz Larkin via ett bombsäkert domslut och behöll welterviktsbältet. Ryan Bader tog bältet från Phil Davis via split decision i en match vi gärna glömmer. Huvudmatchen mellan Chael Sonnen och Wanderlei Silva vill vi däremot inte kommentera eller minnas. Det var den sortens fight som får Woodley vs. Thompson 2 att framstå som Gaethje vs. Alvarez.

UFC Fight Night 112: Chiesa vs. Lee
Den 26 juni var vi i Oklahoma City. Aningen kontroversiellt avslut bjöds vi på när Kevin Lee submittade Michael Chiesa via rear-naked choke och domaren avbröt matchen innan Chiesa klappade / somnade. Lee skulle såklart ha vunnit oavsett, men många ansåg att Mario Yamasaki borde ha avvaktat.

Samma kväll förlorade BJ Penn igen. Denna gång mot en högst medioker 94-årig (mma-år) Dennis Siver. Det var riktigt jobbigt att se. Felice Herrig besegrade Justine Kish som hade en jobbig kväll. En liten olycka inträffade i buren när hon kämpade mot en submission. Hon fick väldigt mycket medial uppmärksamhet efter det inträffade – något alla fighters drömmer om. Fast kanske inte om att det ska bero på en bajs-incident. – Shit happens?

Nu har vi kommit halvvägs och då passar det bra att stanna här. Imorgon fortsätter vi med del 2 av denna årskrönika. Då blir det bl.a Jon Jones, Conor McGregor och mycket mer. Missa inte det!

______________________

Text: Kimuraredaktionen

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.
 • Gunnar Gråskägg

  ”Vi trodde Mousasi var på väg mot titelfight. Han var på väg till Bellator. Fan ta UFC som släppte honom.”

  Instämmer helt och hållet!

 • the_immortal

  Håller helt med om allt snack om money fights som det har vart. Tröttsamt.

  • Kimura guest

   Kommer nog tyvärr bara bli mer av det nästa år. Så de är bara att vänja sig

 • Recoba

  Mr Vicktor bra krönika men det är lite efterblivet och respektlöst att skriva sådär om Amanda Nunes i samband missad vikt, det va pga sjukdom, hon brukar inte missa vikt eller slingra sig ur en fight, tvärtom.

  • Pancho Villa

   Tjena,
   ingen skugga ska falla över Vicktor som lade upp artikeln. Det var en miss från artikelförfattarens (min) sida. Med så mycket matchinformation i huvudet på en och samma gång är det lätt hänt att blanda ihop saker. Det var alltså mitt misstag. Det var sjukdom som förhindrade Amanda Nunes från att tävla. Rätt ska vara rätt och ditt påpekande är helt korrekt.

   Tack för uppmärksamheten. Ska försöka ändra texten så snart som möjligt.

   Gracias companero!

   /Fransisco

   • Recoba

    Tjena mannen, ok tack för ditt svar, vi är inte mer än människor så det är ingen fara

    de nada hermano feliz navidad! :)

    • Pancho Villa

     Igualmente!

   • Chingate Wey

    Alla kan göra fel guey. Det var ändå bra artikel!

    Feliz navidad y ano nuevo!

Fler Kimura rekommenderar: