18 juli, 2024
Days
Hours
Minutes
Seconds
Nyheter

Bellator 192 – Genomgång av huvudmatch och Co-Main event

Av

Vicktor Winquist

18/01/2018

Lördagen den 20 januari är det dags för Bellator 192. Galan hålls i The Forum, Los Angeles. Det är ett riktigt intressant matchkort med såväl kända namn som fighters i yttersta världseliten. Personligen ser jag mest av allt fram emot titelmatchen mellan Douglas Lima och Rory MacDonald. Det är två toppnamn i 170-pound – sannolikt de bästa welterviktarna utanför UFC. Därutöver bjuds vi på den första matchen i Bellators tungviktsturnering, mellan Rampage Jackson och Chael Sonnen. Två karismatiska veteraner som, även om de är nära slutet av sina karriärer, fortfarande kan bjuda på god underhållning.

Nedan går vi genom main och co-main event på galan. En intressant drabbning – främst pga att den utgör startskott för tungviktsturneringen – och en riktigt högkvalitativ match mellan två världsklassfighters. Håll till godo!

265 lbs.: Quinton Jackson (1.57) vs. Chael Sonnen (2.40) – Unibet

Quinton Jackson (37-12)
Ålder: 39 år
Längd: 185 cm
Reach: 185 cm


Jackson växte upp i Memphis Tennessee och brottades i high school och college. Han är en veteran och gjorde mma-debut redan 1999. Han var firad stjärna i Pride FC under organisationens gyllene era. Hans karismatiska personlighet och aggressiva fightingstil gjorde honom tidigt till en favorit hos fansen och han var redan en stjärna när han signades av UFC år 2007. Jackson blev UFC-mästare i lätt tungvikt innan karriären började dala. Han hade 5 raka vinster innan han, i sin senaste match, förlorade mot Muhammed Lawal.

Chael Sonnen (29-15-1)
Ålder: 40 år
Längd: 185 cm
Reach: 188 cm

Sonnen växte upp i Oregon och brottades under sin uppväxt. Han var en mycket framgångsrik brottare (PAC-10) på universitetsnivå. Han började träna boxning 1996 som förberedelse för mma. Han gick sin första mma-fight 1997 men tog sedan en paus till 2002. Sonnen kom att tävla för en rad olika organisationer på sin väg till UFC.

Sonnen gick sin sista UFC-fight 2013 när han förlorade mot Rashad Evans via TKO. Han var inplanerad för att möta Wanderlei Silva på UFC 175 men åkte fast för doping. Det kom att dröja till 2017 innan han klev in i buren igen – denna gång i Bellators bur. I sin comeback förlorade han via submission mot Tito Ortiz. I sin senaste match besegrade han Wanderlei Silva i en föga underhållande insats.


Matchning:
Rampage har ett rejält övertag i storlek och slagkraft. Han sade nyligen i en intervju att han just nu väger närmare 260 lbs. men planerar att komma in till matchen på 245-250 lbs. Trots att han har brottningsbakgrund är det ingen hemlighet att han vill hålla fighten stående – det har han föredragit i över 10 års tid. Han vill hålla det på boxningsdistans där han har ett klart övertag.

Sonnen är den betydligt bättre brottaren och kommer vilja ta ned Rampage på marken och kontrollera honom där. På fötterna har han ingenting att hämta och därför kan vi vänta oss att han omedelbart söker nedtagningar. Han har fortfarande bra single- och double legs men mot en tung motståndare krävs det att tekniken är på topp. Dessutom gör det ont att bli prickad av Rampage – i synnerhet när han väger 250 lbs.

Rampage kommer, tror jag, lyckas försvara tillräckligt många nedtagningar för att hålla fighten huvudsakligen stående. Där använder han sitt övertag för att plocka poäng hos domarna och möjligen hitta ett avslut. Rampage Jackson som vinnare – odds 1.57 Unibet

170 lbs.: Douglas Lima (2.80) vs. Rory MacDonald (1.40) – Unibet


Douglas Lima (29-6)
Ålder: 30 år
Längd: 185 cm
Reach: 180 cm

Lima flyttade från Brasilien till USA tillsammans med sin familj när han var 11 år. Något år senare började han med kampsport. Han började sedan träna mma under Roan Carneiro direkt efter high school. Han gjorde professionell debut 2006 vid 18 års ålder. Han signades av Bellator 2011 och hade vid tidpunkten ett record på 18-4. Hans enda förluster sedan dess har kommit mot Ben Askren och Andrey Koreshkov (2012 respektive 2015). I returen mot Koreshkov, i november 2016, vann han welterviktsbältet. I sin senaste fight körde han över den före detta UFC-fightern Lorenz Larkin.

Enligt Jimmy Smith (f.d. Bellator-kommentator) brukade Lima väga uppemot 210 lbs. mellan matcher och han menade att det är häpnadsväckande att han kan banta ned sig till 170 lbs. Det är alltså en stor och mycket kraftfull welterviktare. Av hans 29 vinster har 24 kommit via avslut – 13 T/KO och 11 submissions.

Rory MacDonald (19-4)
Ålder: 28 år
Längd: 183 cm
Reach: 193 cm


MacDonald började med kampsport vid 14 års ålder och två år senare (2005) gick han sin första professionella mma-match. Han signades av UFC efter att ha samlat på sig ett record på 9-0 och gjorde debut i januari 2010. Blott 5 månader senare ställdes han mot Carlos Condit och inkasserade då sin första förlust. Efter det flyttade han till Montreal för att träna på Tristar tillsammans med en viss Georges St.Pierre. MacDonald hade ett record på 9-4 när han lämnade UFC för att gå till Bellator. I sin debut i sin nya organisation tog han en mycket dominant submissionvinst mot den farlige Paul Daley. Av hans 20 vinster har 15 kommit via avslut – 8 T/KO och 7 submissions.

Matchning:
MacDonald är en otroligt wellrounded fighter. Han har ett i princip ”sömlöst” game utan några svagheter. Han är en mer komplett mma-fighter än Lima. Aningen mer teknisk och mer dynamisk. Han är erfaren och har vinster mot ett antal av världens bästa fighters.

Lima å sin sida har ett övertag när det kommer till ren kraft och det är livsfarligt att byta slag med honom. Han är en stor och ytterst kraftfull fighter med thaiboxningsorienterad stil. Han har läskigt hårda sparkar och en stenhård vänsterkrok. Han är även en stabil grappler med svartbälte i bjj.

MacDonald måste röra på sig, jobba in och ut – undvika Limas bensparkar och inte fastna i slagväxlingar. Han måste variera sitt game och hota med nedtagningar för att störa mästarens striking. Lyckas han med det har han goda chanser att ta hem detta. Han har en fin ’double-leg’ som han bör använda – nivåskifta och ta ner, eller åtminstone hota att ta ner, Lima när han kliver in och avlossar.


Jag tror att MacDonald, tack vare sitt bredare game, lyckas styra var matchen utspelar sig. Att han kombinerar striking och grappling med hot om nedtagning. Det ger honom ett övertag och begränsar Limas kraftfulla striking. Det går aldrig räkna ut Lima men kanadensaren tar troligen hem detta och blir ny welterviktmästare.

Rory MacDonald som vinnare – odds 1.40 Unibet

Avslutning
Där har ni det, Kimuras analys av två intressanta matcher på Bellator 192. Intressanta av delvis olika anledningar förvisso. Vi vill även passa på att slå ett slag för resten av huvudkortet som innehåller tre bra matcher. Ni som inte har sett Michael Chandlers matcher mot Eddie Alvarez har missat något. Han bjuder alltid på god underhållning så det finns all anledning att kolla på när han tar sig an den mycket duktige Goiti Yamauchi.

155 lbs.: Goiti Yamauchi 3.15x (22-3) vs. Michael Chandler (16-4) 1.33x – Unibet


145 lbs.: Shane Kruchten 6.00x (12-3) vs. Aaron Pico (1-1) 1.11x Unibet

145 lbs.: Henry Corrales 1.90x (14-3) vs. Georgi Karakhanyan (27-7-1) 1.85x – Unibet

________________________________

Text: Kimuraredaktionen (PV)


Populära Ämnen

Skribentens kontakt

Senaste nyheterna

Nina Back har fått motstånd att möta inför Battle of Botnia 11 i Skellefteå
🥊
Jake Paul Oleksandr Usyks
Oleksandr Usyk kan tänka sig möta Jake Paul i MMA – på ett villkor!
🥊 Usyk till MMA?
Merab Dvalishvili har nytt påstående angående fajten mot Sean O’Malley
🥊
Kimura Discord
Kimura skapar Ny community – Discord kanal
🥊 Ny community för alla
Johanna Persson tränar David Lehnberg
Johanna Persson klar för ny match i Stockholm efter världsmästartiteln – Möter historisk svensk fighter
🥊 Två fighters som skrivit historia
Jake Paul mot Mike Perry
Allt inför Jake Paul mot Mike Perry: Tider & matchkort
🥊 Influencer-stjärnan möter bare-knuckle-mästaren

Här kan du söka!

Search