Andres Viracca

Bonustrenden fortsätter – 50 000 SEK delas ut av Käftsmällspodden efter MTFL 4.0

Alexander Clausson

Den andra helgen i december är det dags för Muay Thai for Life (MTFL) 4. Efter galans slut kommer ett par saftiga bonusar delas ut till två av kortets utövare. 

Andres Viracca – ”Det här ett sätt att bidra till sporten”

I samband med Fight Club Rush (FCR) 10 delade Käftsmällspodden ut bonusar till ett värde av 50 000 SEK. Initiativet satte igång något av en bonustrend inom den svenska kampsportsscenen. I samband med FCR 13 delade sponsoren SD Group AB ut bonusar för sammanlagt 30 000 SEK. Zone Pro Leagues sponsorer kommer dela ut över 100 000 SEK under organisationens gala i slutet av november.

Under thaiboxningsgalan MTFL 4.0 är det dags för Käftsmällspoden att stå för bonusarna igen. Totalt kommer 50 000 SEK delas ut. 25 000 SEK för Knockout of the Night och 25 000 SEK för Performance of the Night.

Under en intervju med Kimura berättade poddens grundare Andres Viracca mer om initiativet. Inledningsvis berättade Viracca om responsen efter bonusarna som delades ut i samband med FCR 10.

Jag upplevde en väldigt positiv respons, framförallt från alla de fighters som fick chansen att vinna bonusarna och även i stort från vårt svenska fight-community som uppskattade initiativet. Vi alla vill ju se att fighters verkligen kan få bli proffs på riktigt med drägliga löner, ofta tjänar man bara någon tusenlapp som inte räcker långt. Med dessa bonusar får fighters möjlighet att vinna avsevärt och belönas för bra insatser, det är såklart väldigt välkommet och något som vi tycker att de förtjänar. Samtidigt är det viktigt att påpeka att vi inte gör detta för vår egen skull eller vinstintresse, tvärtom är det här ett sätt att bidra till sporten. Käftsmällspodden skapades av fans och finns till för att göra det lilla vi kan för att stärka den svenska kampsportscenen.

Därefter delade Viracca med sig av sina tankar angående den pågående bonustrenden inom svensk kampsport.

Det känns ju som det, att vi startade igång trenden och som jag sa då så var det precis mitt mål och min förhoppning bakom det hela redan från början. Det vill säga att inspirera andra aktörer att följa efter och göra liknande inslag. Jag tycker vi ser en snöbollseffekt nu med Muay Thai For Life som körde bonusar på sin andra gala och Zone Pro League som kommer att ge ut generösa bonusar på sitt ”Money Rain”-event nästa månad med mera. Det är en sån här bred utveckling vi vill se för svensk kampsport. Förhoppningen nu är att fler och fler galor tar efter, att bonusarna kan bli ännu större och framförallt att de fasta lönerna också kan öka för alla fighters som satsar och riskerar sin hälsa i buren för vår underhållning

”Där ligger Sverige efter många andra länder tyvärr”

Viracca berättade också om hur han tänker kring generella löner för proffsfighters i Sverige idag och vad som skulle krävas för att utövarnas arvode ska höjas.

Generellt vill jag personligen se de större galorna steppa upp och inte fastna på låga löner medan deras egen vinstmarginal blir större. Idag finns många som får liknande löner på de största galorna som på mindre lokala events. Då krävs det fler eldsjälar och företag som är villiga att satsa på fighters och sponsra eventen, för om en gala börjar betala bättre med både högre löner och bonussystem så kommer det tvinga andra att följa efter i utvecklingen. Sen så jobbar vi alla gemensamt för att stärka intresset generellt i Sverige så att marknaden kan växa likt vad vi ser i andra länder som ligger före i utvecklingen. Vi har flera mediasidor, poddar och andra aktörer som gör sitt för att bygga upp kampsporten men vi behöver också se mer från se större tidningarna, nyhetskanalerna och public service så att vi når ut till den bredare massan. Där ligger Sverige efter många andra länder tyvärr då vår nationalmedia ofta har en gammeldags och lite mer nonchalant syn på kampsporten.

Avslutningsvis berättade Käftsmällspoddens grundare om hur det kommer sig att MTFL blev nästa gala där utövarna kommer erhålla bonusar.

Muay Thai For Life är en otroligt proffsig gala som vuxit ordentligt på kort tid och arrangören Patrick Thomsen är en riktig eldsjäl som gör ett kanonjobb för sporten han älskar. De var snabba på att hoppa på bonuståget tidigare i år och det är en gala som vi är stolta samarbetspartners till. Vi på Käftsmällspodden älskar själva thaiboxning och känner att Muay Thai-scenen behöver lyftas betydligt mer. Sverige är en väldigt stark nation inom thaiboxning med riktigt duktiga fighters som förtjänar mer cred och chansen att få bättre betalt för hur de krigar i ringen. Vi är alltid beredda att diskutera olika samarbeten med alla svenska kampsportsgalor och aktörer som respekterar våra fighters och brinner för sporten eller varför inte skapa eget event med välbetalda fighters?

I samband med decembergalan kommer MTFL prova lyckan utanför Partille för första gången. Eventet kommer äga rum på Baltiska Hallen i Malmö.  På galan kommer MMA-profilen – tillika thaiboxningsfightern – Christopher Bajo gå match.

MTFL 4.0: Preliminärt matchkort

  • Christopher Bajo vs Mustafa Aboutaka
  • Bantamvikt: Livia Nygaard vs Filiz Demirbek
  • Nicholas Bryant vs TBA
+1
Dana Sad
Dana Happy
Ryan Hall
Ryan Hall på väg tillbaka efter 16 operationer sedan 2021
kimura
Hett
Cat Zingano överklagar resultat
Bellator 293: Invägningsresultat inför nattens gala i USA
kimura
Hett
Conor McGregor om återkomsten till buren – ”Jag är beroende”
kimura
Hett
Sam Ghoroghi
Sam Ghoroghi går huvudmatch på Zone – ”Jag skulle inte tacka nej till ONE om ett år!”
kimura
Hett
Hamed Tawana
Wolf Fight Promotion 6: Intervju med Hamed Tawana – ”Jag var hungrig!”
kimura
Hett