Nyheter

Bellator 206: Breakdown – Gegard Mousasi vs. Rory MacDonald

Av

Jaser Davari

26/09/2018
bellator

Breakdown – ’Mousasi vs. MacDonald’

Den 29 september kommer Bellator att besöka San Jose i Kalifornien. Det är ett högprofilerat och intressant kort man bjuder på. I synnerhet huvudmatchen är en riktigt spännande tillställning mellan två fighters som länge tillhört den yttersta världstoppen. Mellanviktsmästaren ställs mot welterviktsmästaren i vad som måste betecknas som en supermatch. Gegard Mousasi mot Rory MacDonald i en match mellan två mycket erfarna och meriterade fighters. Nedan tittar vi närmare på kombattanterna.

185 lbs.: Gegard Mousasi vs. Rory MacDonald

Gegard Mousasi (44-6-2)
Ålder: 33 år
Längd: 185 cm
Reach: 193 cm
Stance: ortodox

Mousasi föddes i Iran men vid fyra års ålder flydde familjen till Nederländerna och bosatte sig i Leiden. Hans första kontakt med kampsport var när han vid åtta års ålder började träna judo. När han var 15 år började han med boxning. Han bytte efter några år till kickboxning och tog sedermera steget över till mma. Han följde i sin äldre brors fotspår och brodern ägnade sig åt mma. Mousasi gjorde professionell debut redan 2003 och varit mästare i bl.a. Dream och i Strikeforce. Han har en imponerande vinstsvit på 7 raka matcher och i sin senaste match tog han mellanviktsbältet genom att besegra Rafael Carvalho via TKO i rond 1. Av Mousasis 44 vinster har 36 kommit via avslut – 24 KO och 12 submissions. Med sammanlagt 52 mma-matcher på sitt record får Mousasi sägas vara en extremt erfaren fighter.

Styrkor:
+ strikingteknik
+ erfarenhet (lugn)
+ ’killer instinct’
+ underskattad grappling

Svaghet:
– ’slow starter’

Rory MacDonald (20-4)
Ålder: 29 år
Längd: 182 cm
Reach: 193 cm
Stance: ortodox

Rory MacDonald började träna mma redan vid 14 års ålder. År 2005, vid 16 års ålder, gjorde han professionell debut. Efter att ha samlat ihop ett record på 9-0 signades han av UFC och gjorde debut i organisationen 2010. Redan i sin andra UFC-fight ställdes han mot den högt rankade Carlos Condit. Han förlorade matchen men belönades, tillsammans med Condit, för Fight of the night. Efter förlusten flyttade han till Montreal och anslöt till Tristar Gym och blev träningskamrat med Georges St-Pierre. MacDonald samlade ihop ett record på 9-4 i UFC innan han, något överraskande, valde att skriva på för Bellator år 2017. I sin första match i Bellator besegrade han den erfarne brittiske strikern Paul Daley och i sin senaste fight vann han welterviktsbältet genom att besegra Douglas Lima. Av hans 20 vinster har 14 kommit via avslut – 7 KO och 7 submissions.

Styrkor:
+ wellrounded
+ erfarenhet
+ fight-IQ
+ psyke

Svaghet:
– näsbenet

Rory MacDonald seger!

Matchning

Det här är som sagt en ytterst intressant match up mellan två världsklassfighters. Det finns dessutom en hel del intressanta likheter mellan dessa fighters. Båda två är erfarna och mycket wellrounded. De har ett flertal liknande styrkor, bl.a. bra fight-IQ och god förmåga att anpassa sin taktik till motståndarens stil. Det innebär att detta är en ytterst svårtippad match.

Trots etablerat stående – ett väldigt fint submission-game

Mousasi har väldigt teknisk striking och jobbar alltid bakom en mycket fin jabb. Han är bra på att variera sin jabb och att mixa den med finter vilket gör honom svårläst. Bakom jabben använder han främst precisa raka slag och vältajmade sparkar. Hans fina teknik gör att han har fin balans och alltid är tät i sin defensiv. Han har ett väldigt brett game, bra ’shotselection’ och en otrolig förmåga att anpassa sin taktik till motståndarens ’skill set’. Han har bakgrund inom judo och på senare år har han även förbättrat sin brottning avsevärt. Han har bra trips men jobbar främst med ’double legs’ mot buren. Hans förmåga att diktera var fighten utspelas är ett viktigt vapen. Han har dessutom ett starkt nedtagningsförsvar. Väl på marken har han ett starkt toppgame och en bra och aktiv guard. Han jobbar aktivt med sweeps – ofta från butterfly guard – från rygg. Med 12 vinster via submission får han sägas vara ett hot även i detta avseende.

Utnyttjar gärna sin räckvidd

MacDonald är i likhet med sin motståndare en mycket wellrounded fighter med bred repertoar och han är även en vass taktiker. En av hans styrkor är att han har ett anpassningsbart game som kan varieras med tanke på motståndet. MacDonald bygger, även han, sitt game på sin fina jabb. Han har bra räckvidd och bra kraft i slaget. Ofta kommer en stenhård rak höger bakom jabben, men han använder den även för att sätta upp sitt fina sparkgame. Han är stark i clinch och är giftig i pocket men föredrar att fightas långt och utnyttja sin räckvidd. En viktig del i hans game är press. Han gillar att stalka sina motståndare och pressa dem bakåt mot buren. Där letar han öppningar för powerstrikes eller sina effektiva nedtagningar.

MacDonald är en kompetent brottare med varierade nedtagningar och ett mycket starkt toppgame. Han har dessutom mycket bra nedtagningsförsvar. Han är svartbälte i bjj och mot Demian Maia visade han hur stark hans defensiva grappling är. Han har i likhet med Mousasi en effektiv butterfly guard. Han är även fysiskt stark och är bra på att ta sig upp till stående.

Summering

Båda dessa herrar använder sin utmärkta jabb som en central del i sitt game. De har båda lång reach och mycket fin teknik. De använder jabben bl.a. för att styra avståndet och för att sätta upp sina attacker. De har bra balans och tight defensiv. Det tyder på att vi står inför en ”jabbarnas duell”, en schackmatch. Den som lyckas bäst i denna duell kommer troligen att ha ett klart övertag.

Mousasi är den naturlige mellanviktaren av de två och han har dessutom tävlat en hel del i lätt tungvikt. Han kommer därför att ha ett storleksövertag. Detta kan inverka om han får topposition men även i tex clinchsituationer. MacDonald är van vid att vara stor för sin viktklass men här kommer han att ställas mot en man med större frame än han själv. Det ska bli intressant att se hur han klarar av uppgiften.

Kan MacDonald överraska nu på lördag?

Mousasi gillar inte när han blir hårt pressad och tvingas fightas medan han rör sig bakåt. MacDonald har sannolikt fysiken och de verktyg som krävs för att kunna sätta press på den holländske eleganten. Frågan är om han lyckas implementera sitt pressgame. Om han skulle lyckas trötta ut Mousasi ökar hans chanser en hel del.

Oddssättarna håller Mousasi som klar favorit inför fighten men MacDonald har definitivt vad som krävs för att stå upp mot den erfarne mellanviktsmästaren. Frågan är om det är tillräckligt för att lyckas överraska och knipa bältet i 185 pounds. På lördag får vi svaret.

Skribentens kontakt

jaser@kimura.se

Relaterade Artiklar

Din önskelista

[nsm_wishlist_content_shortcode]

Sök