Nyheter

UFC Fight Night Adelaide: Breakdown – Junior dos Santos vs Tai Tuivasa

Tai Tuivasa vs. Junior dos Santos UFN 142

Natten till söndagen besöker UFC Adelaide Entertainment Center i Australia för Fight Night 142. I huvudmatchen kommer hemmasonen, den karismatiske och talangfulle, Tai Tuivasa att ställas inför ett tufft test. Han ska ta sig an veteranen och den f.d. mästaren Junior Dos Santos.

265 lbs. Tai Tuivasa vs. Junior Dos Santos

Tai Tuivasa (10-0)

Ålder: 25 år
Längd: 188 cm
Reach: 190,5 cm
Stance: ortodox

Tuivasa är en råstark och hyperexplosiv före detta rugbyspelare som tvingades lägga ner rugbykarriären i de sena tonåren pga av problem med spelberoende. Istället för rugby flyttade han sitt fokus till kampsport. Han har gått matcher i såväl kickboxning som boxning. Sedan ett antal år tränar han tillsammans med Mark Hunt och får alltså riktigt bra sparring. Tuivasa gick sin första mma-fight 2012 men matchades sparsamt fram tills dess att han gjorde UFC-debut 2016. Sedan dess har han samlat ihop ett UFC-record på 3-0 och han tog i sin senaste match en poängseger mot veteranen Andrei Arlovski. Innan matchen mot Arlovski hade han 7 segrar via knockout men den sviten bröts alltså.

Styrkor:

+ KO-kraft
+ explosiv / atletisk
+ råstark
+ striking

Svaghet:

– oerfaren

Junior Dos Santos UFC invägningar

Dos Santos (19-5)

Ålder: 34 år
Längd: 193 cm
Reach: 195,5 cm
Stance: ortodox

Dos Santos började träna capoeira under tonåren. När han var 21 år började han träna bjj och vann snabbt några regionala tävlingar (han innehar numera svartbälte i bjj). Därefter började han träna boxning och sedermera även mma. Han gjorde professionell mma-debut 2006 och endast 2 år senare gjorde han UFC-debut. Den 12 november 2011 besegrade han Cain Velasquez och blev i och med det tungviktsmästare. Han försvarade bältet vid ett tillfälle innan Cain Velasquez lyckades återta bältet. Den erfarne brassen har idag samlat ihop ett UFC-record på 13-4 och i sin senaste fight vann han mot bulgaren Blagoy Ivanov. Av hans 19 vinster har 13 kommit via T/KO och 1 via submission.

 

Styrkor:

+ erfarenhet
+ striking
+ KO-kraft
+ kondition

 

Svaghet:

– slitage

Tai Tuivasa vs. Junior dos Santos UFN 142

Sammanfattning

Då har det blivit dags att sammanfatta dessa fighters och den matchning vi har att se fram emot på lördag. På ena sidan har vi en ung, orädd och hungrig fighter på väg mot toppen. Mot honom står en mycket duktig och erfaren veteran som vill försvara sin position och sitt namn mot unga utmanare.

Tai Tuivasa är i grunden en farlig striker med boxnings- och kickboxningserfarenhet. Han är mycket kraftfull och har hyfsad grundteknik. Han är en orädd och relativt vild striker som gärna skickar iväg flygande knän och armbågar. Han jobbar bra med slag mot både huvud och kropp. Han har hårda sparkar och gillar att pressa sina motståndare med sin striking. Australiern har skapligt nedtagningsförsvar men hans grappling behöver utvecklas. Han måste alltså undvika att fastna under brassen.

Tuivasa är en storvuxen och mycket kraftfull tungviktare som tvingas banta för att klara gränsen på 265 lbs. Trots sin storlek är han förvånansvärt atletisk och mycket explosiv. Han är alltså en snabb och rörlig tungviktare som är bra på att stänga distansen. Baksidan av att vara storvuxen och explosiv är att han tenderar att tröttna relativt fort. När det sker blir han långsammare och slagkraften minskar något. I sin senaste fight – domslutssegern mot Andrei Arlovski – var första gången han gick tiden ut och det såg aningen bättre ut än tidigare matcher. Frågan är dock om han är redo för 5 tuffa ronder mot den konditionsstarke dos Santos.

Dos Santos är en teknisk striker med mycket fin boxning. Han har en utmärkt jabb och jobbar bra med finter och fakes. Han har även bra fotarbete och rör sig bra i buren. Hans precisa jabb använder han för att öppna upp för att använda kraftfulla överhandshöger och höger uppercuts. Högern följs ofta upp av en snabb vänsterkrok. Brassen är inte känd för sitt sparkgame men han har bra sparkar, inte minst har han hårda bensparkar.

Junior dos Santos ufc bur

Dos Santos har genom åren utvecklat bra brottning. Han kan, även om det är ovanligt, växla in nedtagningar och använda sitt toppgame. Det är dock framför allt hans defensiva brottning som håller mycket hög klass. Kombinationen av teknik och bra kondition gör honom mycket svår att ta ner, och att hålla kvar på marken. Han har även solid defensiv grappling. Den starka defensiven – både vad gäller brottning och grappling – tillåter honom hålla matcher stående där han är som farligast.

Tuivasa bör försöka hålla detta stående och pressa dos Santos att fightas baklänges. Det var en framgångsrik strategi för Stipe Miocic och det bör vara en framkomlig väg för den explosive ynglingen. Han vill undvika att fightas på avstånd då dos Santos har fint fotarbete och är en giftig counter striker från distans.

Dos Santos vill gärna utnyttja sina precisa långa slag för att prickskjuta och plocka poäng hos domarna. Hans haka är inte lika tålig som motståndarens och han bör alltså undvika slagväxlingar på närdistans. Om han kan hitta öppningar för nedtagningar kommer han att ha ett klart övertag på marken. Brassen har bättre kondition och bör försöka tvinga Tuivasa att jobba i högt tempo. Ju längre fighten pågår ju mer kommer detta att betala sig.

Två duktiga och hårdslående strikers i samma bur brukar innebära goda förutsättningar för underhållning. Låt oss hoppas på att det blir just så.

———————————
Kimuraredaktionen

Föregående artikel

Superior Challenge 18: Resultat

Nästa artikel

UFC Fight Night Adelaide: Matchkort, TV-tider, Odds, Statistik, Diskussion

Skriven av

Jaser Davari

Relaterade Artiklar

Sök