Nyheter

Conny Mejsel gick från MMA till wrestling (del 2)

Av

Simon Tingberg

01/12/2024
Conny Mejsel grepp

I del 1 utav detta reportage så fick ni följa fribrottaren Conny Mejsel. En man som skrev in sin i historieböckerna för kungahuset och sedan gick vidare mot en annorlunda MMA karriär. I del 2 så får vi fortsätta följa hans unika historia.

Conny Mejsel mulade kungen och mötte blivande UFC-fighter i Kina

I del 1 utav detta reportage så kunde vi läsa om en annorlunda historia. Hur Eric Svenseth växer upp i Varberg och hamnar rejält i rampljuset under 2001. Detta efter att ha mulat den svenske kungen med en tårta. Eric dömdes för högmålsbrott vilket han är den första i Sverige att bli sedan 1792. Eric gick sedan vidare med en elitsatsning inom kampsport. En satsning som ledde till en oväntad match i MMA mot Tiequan Zhang i Kina. En fighter som senare skulle skriva på för UFC. I del 2 så får ni följa Eric i hans fortsatta MMA karriär och hur han senare blev Conny Mejsel på den svenska wrestling scenen. Läs hela del 1 av reportaget här.

Conny Mejsel fortsatte MMA karriären

Efter äventyret i Kina så fortsatte Svenseth sin MMA karriär och gick ytterligare två matcher som proffs. En i Göteborg på Zone Pro Leage och ytterligare en i Finland. År 2009 så valde han att sluta med MMA berättar han.

Det blev två matcher till sedan. Den ena på The Zone FC mot Henning Svendsen. Sedan ytterligare en i Finland. En Shooto match. Shooto Lahti. Det var fan läskigt alltså. Att komma in i bastun på invägningsstället. Sitta i bastun med honom jag ska veva med. Fan vad stor han var. Jag sitter där i bastun med min gummidräkt. Går sedan ut mot vågen och man ser varenda ven i min kropp. Jag var ju ganska easy going med vikten 67 i thaiboxning och minus 70 i MMA. Det var easy going för mig utan att behöva döda mig själv med bantningen. Även om man såklart när man lever fightinglivet så dricker man inte bärs och äter pizza. Det var ju mer tonfisk och grönsallad då. Den i Finland blev ju min sista match i MMA och det var 2009. Jag kände att jag inte kunde lägga den tiden som behövdes längre. I alla fall inte för något som inte genererade stora pengar.

Motståndaren Henning Svendsen från Norge mötte senare svenske Martin Svensson. Den senare skulle senare gå en match i UFC mot landsmannen David Teymur.

Startade egen MMA klubb

Eric berättar att efter hans sista match så startade han sin egen MMA klubb.

I samband med det så startade jag min egen klubb. Det fanns ju ingen klubb för MMA i Varberg. Så det var ju bara att göra det. Tre matcher i MMA blev det och jag torskade alla tre. Jag kände ju att jag var ju inte där. Dels för att jag inte tyckte att det var särskilt kul med grappling. Det var ju inte så att jag direkt drog mig från att träna det. Men jag tyckte att det var mycket roligare att stå och veva.

Trots att han förlorade samtliga utav sina matcher så ser Eric tillbaka på karriären som något roligt berättar han.

Kina giget var ju stort. Men också Zone FC var stort. Det var ju burfight och att alla polarna var där och hela den grejen. Då hade jag ju dessutom en bra uppladdning tillskillnad från i Kina. Jag tränade ju mycket då med Marko Gyllenland heter han numera. Det var ju liksom en tid då världen var så liten för oss som höll på med fighting. Man var ju tex iväg på något sommarläger i Södertälje där man bland annat fick träna med Omar Bouchie. Jag fick träna med Martin Lidberg i en väldigt inspirerande miljö.

Svenseth berättar att hans relation till MMA inte är jätte stark idag. Men han betonar att han uppskattar att se någon gala emellanåt med sina vänner.

Ja jag skulle ju inte säga att det är något nördintresse direkt. Men såklart är det något event som är lite det där lilla extra. Jag och polarna i Varberg kan ju ibland se något event från ONE FC och köra lite beting och sådant. Det är ju nice. Men inget som jag direkt följer. Fast man har ju såklart sina favoriter.

Eric Svenseth avslutade MMA karriären med ett record på 0-3.

Startade en karriär inom wrestling

I samband med MMA karriären så fick Eric upp ögonen för professionell wrestling. Under hans sista MMA match så blev hans tränare sjuk med ett dygns varsel. Han fick då desperat hitta någon form av ersättare. Mannen han hittade var engagerad inom wrestling. Eric berättar att han inspirerades utav livsstilen och valde att prova.

Min sista MMA match var ju i Finland. Min coach Marko blev sjuk och han kunde inte åka med. Med typ ett dygns varsel. Så jag fick ju inte desperat hitta någon som kunde hjälpa mig att värma upp och hålla vattenflaskan ungefär. Då föll det sig på en snubbe som jag inte kände så himla väl egentligen men han tränade ju lite på Gladius i Göteborg. Men han var ju engagerad i det som då var GBG Wrestling. Jag tyckte ju att han gjorde en rätt kul grej där som med så kort varsel åkte på en MMA show i Finland och levde som en wrestlingkaraktär. Han var ju liksom ”larger then life”. Hawaiiskjorta och solbrillor under invägningen. Efter matchen i Finland så tänkte jag att vad fan jag åker väl och testar. Jag åkte med ut till en industrilokal och träffade gänget i den där ringen. Och kommer man från pro MMA och är elittränad och kommer till wrestling så jävlar vad lätt allting är då.

Som professionell wrestler så skapade Eric karaktären Conny Mejsel.

Skapade karaktären Conny Mejsel

Wrestling är ingen kampsport utan är en slags scenkonst där man underhåller publiken med skriptat våld. Just våld är något som lockar flertalet människor betonar Eric.

Våld är någonting som lockar homosapien. Vi människor går ju igång som allra mest rent hormonmässigt antingen vid fysisk konfrontation eller sex. Det är dom grejerna.

Även om det inte är ”riktiga” matcher som i kampsport så blir känslan för kamp väldigt äkta berättar Svenseth. Han förklarar och jämför wrestling med en film där dom onda slåss mot dom goda. Alla wrestlers har en egen karaktär som dom byggt upp på sig själva. Hans egen karaktär Conny Mejsel beskriver han som en uppskruvad version av honom själv.

Det blir det ju ändå. Wrestling i det formatet som vi jobbar. Vi jobbar ju för vuxen publik i nattklubbsmiljö. Med andra ord så har publiken ofta fått i sig några järn innan dom kommit hit. Vi suddar ut gränsen mellan show och verklighet. Alltså våra shower och varje match individuellt följer en dramatisk kurva. Och den dramatiska kurvan är så här, kolla Sagan om ringen tex. Den första filmen så är heros on topp. Ondskan början jobba upp sig och det går ganska bra för dom goda i den första filmen. Sedan i den andra filmen så är det ”the heat spot” det är när ”the bad guy” fuckar upp allting och gör publiken mer sugen på hjältens comeback. Det är jämbördigt och vem som helst kan vinna. På våra shower så jobbar vi just med den här dramatiska kurvan. Vi har extremt tydligt en ”good guy” och en ”bad guy”. Och vi jobbar med stereotyper och igenkänningsfaktor. Det är det som skillnaden på svensk wrestling och det man ser i USA. Där ser man superhjältar i trikåer. Det är som en marvelfilm i ringen. Här i Sverige i det som vi jobbar med, i alla fall vi som är lite äldre i gamet. Vi jobbar med igenkänningsfaktorn. Conny Mejsel som är min karaktär det är ju egentligen jag själv fast uppvridet med jävligt hög volym. Den bästa wrestling karaktären det är det man redan har men att man vrider upp volymen något så fruktansvärt på det. Conny Mejsel är ju den som du gärna vill bjuda in på efterfesten. Men kolla så att mormors matsilver är kvar dagen efteråt. Ja men alltså det är ju en tjuvaktig typ som gillar att veva och brudar. Han har lite skumma värderingar med ett gott hjärta helt enkelt.

Conny Mejsel uppträder mestadels genom organisationen Svensk Wrestling. För samma organisation uppträder även fribrottaren Betty Rose.

”Den enda vinnaren är publiken”

Conny Mejsel beskriver wrestling som en show där publiken är den stora vinnaren.

Wrestlingen i USA så känner alla till för det har sådan stor exponering där. Dom förstår ju lite mer av den här kulturen också. Det som jag är mest trött på i hela världen är det här argumentet som man främst hör från fullkontaktsmänniskor, ”men det är ju fake”. Nej för det du ser när du ser en wrestlingshow det är en actionfilm live. Vi är stuntmän och skådespelare. Vi är inte fighters. Vi sätter upp en show, en slags teaterföreställning där vi slår varandra hårt i ansiktet. Det finns ingen vinnare. Den enda vinnaren det är publiken. Jag, min partner och domarens jobb det är att bjuda på en jävla fet show och det gör vi. Vem som vinner? Vad spelar det för roll egentligen? Det är 300 personer som dricker bärs och skriker fitta i ansiktet på främlingar det är ju dom som vinner.

Idag så uppträder Eric genom land och rike som sin karaktär. Han berättar att han går ungefär tjugo matcher per år.

Brukar väl få ihop mellan 20 och 25 matcher per år. I vissa perioder kan det bli många. I slutet av september så körde jag fem matcher på en vecka med motståndaren Freddy Fullkontakt. Tre matcher med varandra på två dagar. Det var på en sådan där gamingfestival i Göteborg. Jävlar vad vi öste på då. Det var ju ny publik och ny venue. Vi såg möjligheten att dom sedan skulle köpa biljetter till våra riktiga shower. Vi skulle få det att se ut som street fighting men live. Det gick jävligt bra. Men kör man så mycket så känner man sig rätt bakis efteråt. Sedan hade vi shower i Skövde och Karlstad under fredag och lördag. Ja efter fem svinhårda matcher på en vecka så kände man att det här är ju tungt på riktigt.

På frågan om hur mycket pengar han tjänar på sina matcher så berättar han att man inte kan leva på det fulltid.

Det är precis som i musiksvängen. Det är inga stora pengar vi tjänar på själva utförandet. Utan det är på mersch. Jag har tjänat en del pengar på t-shirts och sådant. Sedan kan det var lite specialframträdanden. Man horar sig till en svensexa eller någonting, det kan vara bra pengar. Själva matcherna ja det blir ju en slant men det finns inga möjligheter att leva på det.

I USA så finns organisationen WWE där storstjärnor som Dwayne Johnsson och Hulk Hogan uppträtt.

Man får publiken att tro att det är på riktigt

Mejsel fortsätter med att berätta varför man som publik ska se på wrestling. Han beskriver att deras shower är så äkta att publiken tillslut glömmer bort att det är en show.

Intimiteten. Den riktiga grejen. Särskilt när vi kör den typen av matcher som vi gör. Det finns ju hardcore matcher där vi använder bord, stolar och häftstift. Alltså ibland så är det så mycket värre än fighting det vi håller på med. En thaiboxningsmatch så är ju hela poängen att skickar han iväg en vänsterspark så puttar jag ju antingen undan eller duckar undan. Poängen i wrestling när min partner kommer emot mig är ju att jag ska in i det. Många wrestlers har ju en del att lära ut när det gäller stryktålighet till kampsportare. Absolut vi sparkar inte av varandra skenbenet och ger varandra lårkaka tio gånger på två minuter. Men det där med att sätta fram ansiktet och vet att nu jävlar så kommer det att tjonga i Mattis borgen. Det lockar någonstans det där med konfrontation. Vi är ju så jävla beredda på vad vi ger oss in i. Det finns ju inget skönt med en fallhöjd på vi säger två meter och du landar på nacken. Det är inte nice och det är dåligt för kroppen. Men om du får låt oss säga 500 personer i publiken att bara glömma bort att det är en teaterföreställning. Dom får äkta känslor och dom skriker, gråter och kastar ölglas. Det är masspsykos verkligen och det är häftigt att få vara med om det. Och det är inte fotbollshuliganism för det finns fortfarande lite stil och klass. Det är äkta känslor och fy fan vad nice det är.

Världskända wrestlers som Brock Lesnar och CM Punk har satsat på karriärer inom MMA och gått matcher i UFC. Den förstnämnda var organisationens tungviktsmästare.

En bra wrestlingpartner är som en bra sexpartner

På frågan hur länge han planerar att fortsätta uppträda så svarar han när den dagen kommer så kommer han vara fortsatt engagerad inom wrestling. Kamratskapen är något av det extra berättar han och jämför en bra wrestlingpartner med en bra sexpartner.

Alltså. När jag känner att jag är färdig med det här. Man hålls kvar på något sätt. Säg att jag skulle lägga av pga skador. Då skulle jag ha en annan roll i företaget. För lika mycket som det är ett vinstdrivande AB så är det också ett jävla gott gäng. Många av mina bästa vänner i livet kommer ju från den här scenen. Det är väl samma sak med fightingen egentligen. Man bygger ett broderskap och ett systerskap när man håller på med fysisk konfrontation. När man gör det som vi gör så måste man lita på varandra. Jag brukar säga att en bra wrestlingpartner, en bra sparringpartner och en bra sexpartner har något gemensamt. Det är att man har fysisk kemi. Man kan varandra. Man hamnar i ett flow tillsammans. Har man tex en riktigt bra sparringpartner och rondklockan går och man tänker ”fuck it” vi fortsätter. Det är ju så nice att bara stå där mot varandra och byta slag och tänka att vi inte lägger av förrän vi kräks.

Mejsel berättar att han dock gick i pension tillfälligt under 2016. Under den perioden blev han bland annat svensk mästare i jaktbågskytte.

Alla wrestlers med självaktning går ju någon gång i pension men gör sedan comeback. Så var det för mig under 2016. Det hade varit så jävla mycket wrestling. Jag hade träffat en bra tjej och kände att jag ville göra annat i livet. Jag testade på bågskytte och blev svensk mästare i jaktbågskytte under 2019. Vad är det man säger ”find what your love”.

Flera UFC fighters som Cain Velesquez och Ronda Rousey har efter sina MMA karriärer satsat på proffsionell wrestling.

Kommer aldrig göra comeback inom kampsport

Eric Svenseth lever idag ett familjeliv och har två barn. Han tränar fortfarande kampsport men betonar att han aldrig kommer att gå match igen. Han förklarar att wrestlinglivet passar honom och hans familj så mycket bättre.

Även om jag tränar thaiboxning fortfarande så kommer jag inte tävla. Jag har två kids hemma och då funkar det inte att hänga på ett fightgym tre timmar om dagen. Och det måste man göra om man ska bli någonting. Sedan allt det där med morgonlöpning och allt det där. Det gifter sig dåligt när man är Family Guy. Wrestlingen är det ju annorlunda med. För att underhålla mina skills så behöver jag rulla två gånger i månaden ungefär. Övrig träning den sköter jag ju själv.

Efter intervjun så uppträdde Conny Mejsel under eventet Svensk Wrestling i Stockholm. Där mötte han wrestlingpartnern Freddy Fullkontakt. Conny Mejsel kunde efteråt intervjuas igen av Kimura där han beskrev känslan av att uppträda.

Foto: Trygve Finkelsen/@nesleknif

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Tingberg Tränare (@coachtingberg)

Populära Ämnen

Senaste nyheterna

Conor McGregor stod för viral replik – Nästan tio år senare utmanas han
🥊 Vill spöa sin chef
Världsmästaren om en match mellan Mike Tyson och Tyson Fury
🥊 Vem är den bäste Tyson?
Conor McGregor
Conor McGregor uppmanar USA att förbjuda ’utländsk invasion’
🥊McGregor med en rad politiska utspel
Robert Whittaker, Khamzat Chimaev
Robert Whittaker uppdaterar om skadan från Khamzat Chimaev
🥊”Jag var riktigt irriterad!”
Sök jobb drömjobbet Kimura
Drömjobbet för en entreprenöriell ledare: Bli Operativ chef och forma framtiden för nordisk kampsportsmedia!
🥊 Sök jobbet här!
Jake Paul, Mike Tyson
Så här många tecknade Netflix för att se Mike Tyson mot Jake Paul
🥊 Eventet resulterade i miljontals nya prenumeranter

Här kan du söka!

Sök