20 June, 2024
Nyheter, Videor

Conor McGregor är tillbaka – möter lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov

Av

Jaser Davari

03/08/2018
Khabib nurmagomedov vs conor mcgregor

Under fredagens presskonferens blev det officiellt att Conor McGregor är tillbaka i UFC. Under dagens stora presskonferens meddelade UFC:s VD Dana White att den forne lätt- och fjäderviktsmästaren kommer att ta sig an den obesegrade regerande lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov på UFC 229.

Innan presskonferensen la McGregor upp ett kryptiskt inlägg på Twitter, som i efterhand är en tydlig hint om comebacken.

Det har tidigare ryktats att matchen skulle bli av på UFC 229, främst för att McGregor och hans team hade uttalat sig om det. Nurmagomedov ville dock hellre ha matchen på UFC 230 i Madison Square Garden, New York, i början av november.

De senaste månaderna har det mesta kring McGregor handlat om irländarens vredesutbrott mot en UFC-buss fylld med fighters under UFC 223 i april i år. McGregor som var ute efter Nurmagomedov kastade en lastkärra mot fighterbussen som bl.a. Nurmagomedov satt i. Flera fighters skadade sig och hela tre matcher ställdes in på grund av attacken. Upprinnelsen till McGregors agerande var en konfrontation mellan Nurmagomedov och McGregors träningspartner Artem Lobov som ägde rum några dagar innan bussattacken. En arresteringsorder utfärdades för McGregor kort efter incidenten, vilket sedermera ledde till ett anhållande. McGregor överlämnade sig frivilligt till dee rättsvårdande myndigheterna och har därefter anhållits. Den preliminära brottsrubriceringen omfattade flera åtalspunkter – tre fall av ”assault” och ett fall av ”criminal mischief”.

I julimånad fick McGregor sitt straff, efter att han kommit fram till en uppgörelse med åklagarsidan. Irländaren erkände sig skyldig till flera punkter i åtalet och fick därför ett mildare straff. I överenskommelsen ingick det att 11 av de 12 åtalspunkterna lades ner. Allt som allt dömdes McGregor till endast 5 dagars samhällstjänst och 3 dagar av vredesterapi som straff.

Senast vi såg McGregor (21-3 MMA, 9-1 UFC) i kampsportssammanhang var i hans boxningdebut mot den flerfaldige boxningsvärldsmästaren Floyd Mayweather förra sommaren. McGregor  förlorade matchen via TKO i den 10:e ronden.

McGregors senaste match i UFC var mot den dåvarande mästaren Eddie Alvarez på UFC 205 i november 2016. McGregor kontrollerade matchen från start till slut och vann via TKO i andra ronden. I och med vinsten blev irländaren historisk, genom att vara den förste fightern i UFC att ha bälten i två viktklasser samtidigt.  Sedan tidigare hade McGregor bältet i fjäderviktsklassen, som han hade vunnit året innan när han knockade Jose Aldo på 13 sekunder i den första ronden.

Daniel Cormier lyckades med samma bragd tidigare i år när han besegrade Stipe Miocic på UFC 226. Till skillnad från Cormier har dock McGregor blivit fråntagen båda sina bälten. Fjäderviktsbältet togs kort efter han fick lättviktsbältet och i april år togs även lättviktstiteln ifrån den populäre irländaren.

Den 30-årige SBG-fightern har endast en förlust på sina 18 MMA-matcher, som var en submissionförlust mot Nate Diaz på UFC 196 i mars 2016. McGregor tog dock snabbt revansch för den förlusten när han i augusti samma år besegrade Nate via domslut på UFC 202. McGregor har vunnit hela 19 av sina vinster via avslut, där 18 har varit via TKO/KO.

Nurmagomedov (26-0 MMA, 10-0 UFC) vann UFC:s vakanta (McGregor blev fråntagen bältet i samband med UFC 223) lättviktsbälte på UFC 223 när han besegrade Al Iaquinta via domslut. Det var till enbörjan tänkt att Nurmagomedov skulle ha mött den dåvarande interimmästaren Tony Ferguson, men Ferguson skadade sig en vecka innan matchen och den regerande fjäderviktsmästaren Max Holloway fick hoppa in som ersättare. Dessvärre ströks även Holloway av den matchen, och det en dag innan galan. Anledningen var att Holloway blev stoppad av New Yorks idrottskommitté någon timme innan invägningen, då de ansåg att han inte var i skick med att fortsätta sin viktminskning. Efter många rykten om potentiella motståndare blev det till slut Al Iaquinta som möte ryssen. Nurmagomedov vann ett enhälligt domslut och kunde titulera sig själv som UFC:s nya lättviktsmästare.

Den 29-årige ryssen har vunnit 16 av sina 26 matcher via avslut, 8 via submission och 8 via TKO/KO. Nurmagomedov gjorde sin UFC-debut i januari 2012 och har hunnit gå 10 matcher i organisationen. Anledningen till att Nurmagomdeov inte gått fler matcher är alla de olika skador som ryssen drabbats av under de senaste åren. Innan vinsten mot Iaquinta demolerade Nurmagomedov den brasilianske strikern Edson Barboza på UFC 219 i december förra året.

UFC 229 äger rum den 6:e oktober i Las Vegas, Nevada, och mötet mellan Nurmagomedov och McGregor är den första matchen som är klar för galan hittills.

[poll id=”44″]

Nu har vi ett nyare och bättre system för kommentarer. Skapa ett nytt konto, precis som tidigare, och dela dina tankar!

Populära Ämnen

Senaste nyheterna

Här kan du söka!

Sök