20 June, 2024
Nyheter

Detta är 5 av Sveriges hetaste A-klass fighters just nu

Av

Daniel Schälander

06/10/2020
Andreas Gustafsson går in till VM-final

Sveriges amatörscen har länge varit en grogrund där i stort sett alla våra största profiler inom sporten har tävlat och lagt grunden till sina proffskarriärer. Vi har även ett mycket meriterat landslag som år efter år lyckas ta hem medaljer från IMMAF-mästerskap där de får ta sig an de tuffaste amatörerna från hela världen. Nedan listar jag fem atleter som etablerat sig och gjort ett starkt avtryck inom den svenska A-klassen och har potential till framgångsrika proffskarriärer. 

1. Josefine Lindgren Knutsson (1-0-0 i amatörrecord)

Josefin Lindgren Knutsson är lite av en joker i denna samling av fighters, hon har nämligen bara gjort en A-klass match i sin karriär. ”Jossan” har en gedigen bakgrund inom stående fighting där hon tagit hem en världsmästartitel i thaiboxning samt en andraplats i K-1 Flyweight Grand Prix. Hon blev tidigare i år rankad som #6 P4P kvinnan i världen av combatpress.com.

I debuten på Brave 37 som utspelade sig på hemmaplan i Stockholm för två månader sedan blev hon satt på test direkt. Då ställdes ”Little Thunder” mot den meriterade Nina ”Gangster” Back som är tvåfaldig SM-mästarinna och fyrfaldig IMMAF-silvermedaljör. Ett test som hon klarade av galant då hon totalt desarmerade Back med sylvass striking och effektivt nedtagningsförsvar. Med den prestationen visade Allstars-adepten att hon har potential att nå väldigt långt i MMA-världen också. Lyckas hon fortsätta bygga sitt MMA-game runt sitt stående likt klubbkamraterna David och Daniel Teymur som också har en gedigen strikingbakgrund, kan hon ta sig mycket långt i MMA-världen.

2. Christian Stigenberg (17-8-0 i amatörrecord)

29-årige Christian Stigenberg eller ”Lången” som han kallas med sina stabila 193cm, är en av landets längsta welterviktare. Stigenberg har figurerat länge på den svenska amatörscenen med en debut så tidigt som 2010. Under de tidiga åren ställdes han mot Oliver Enkamp, en match som slutade med förlust på domslut. Med en relativt skakig start på amatörkarriären med blandade resultat under de tidiga åren har ”Lången” nu varit obesegrad på svensk mark i över två år med över 10 vinster. Under den tiden har han även tagit hem två SM-guld i A-klass. Lången har en farlig stil där han lyckas utnyttja sin räckvidd till fullo och är ett hot både stående och på marken med flera avslut via både KO/TKO och Submissions. Stigenberg som fightas för Söders Fight Gym kommer att vara en fighter att hålla ögonen på när han äntrar proffscenen.

3. Danijel Grbic (16-6-0 i amatörrecord)

Redline Training Centers Danijel Grbic som debuterade på amatörscenen 2016 är även han likt Stigenberg tvåfaldig svensk mästare i A-klass med konsekutiva titlar under 2019 och 2020. Grbic är obesegrad på svensk mark sedan snart tre år tillbaka och har gått obesegrad genom A-klassen i Svenska MMA-Ligan där 6 av hans 8 vinster har kommit via avslut. Den 26-årige malmöiten är nu på jakt efter sin första proffsmatch och med galor som Superior Challenge i Stockholm och Bulldog Fight Night i Göteborg planerade till slutet av året är möjligheten att vi får se Grbic i buren med de tunna handskarna inom en snar framtid stor.

4. Daniyal Shamkalov (14-7-0 i amatörrecord)

Daniyal Shamkalov som fightas för Västerås Fight Club har haft en väldigt stabil tid som A-klassare i Sverige. Under 2019 blev han tilldelad SM-silver efter att han var tvungen att lämna Walk Over i SM-finalen mot Amir Malekpour då han inte blev godkänd för tävling av läkarna efter ett fullständigt krig mot sin hårt slående klubbkamrat Alexander Lööf. Året därpå blev det däremot äntligen ett guld för Shamkalov efter vinst på giljotin mot Göteborgs Emil Andersson som själv har  7 submissionvinster på 8 matcher. Under året som ledde upp till det svenska mästerskapet hade fightern från Västerås en mycket stark prestation från IMMAF-VM i Bahrain. Där tog han hem ett brons efter en vinst mot rutinerade Abdulmanap Magomedov som har ett IMMAF-record på 15 vinster och 3 förluster.

Till skillnad från de andra på den här listan har 21-åriga Shamkalov inga planner på proffsdebut inom den närmsta framtiden då han troligtvis kommer att vara kvar ett tag till i A-klassen då han valt att lägga fokus på sina studier och därefter en karriär inom juridiken. Shamkalov som har en väldigt aggressiv och pressande stil där man sällan ser 21-åringen ta ett steg bakåt utesluter däremot inte en eventuell proffsmatch någon gång i framtiden. ”Jag kommer att tävla så länge jag har möjligheten. Någon enstaka proffsmatch i framtiden kanske händer, vad vet jag. Handskarna kommer nog aldrig få ligga helt still på hyllan”.

 

5. Khaled Laallam (12-3-0*)

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av IMMAF (@immafed)

Khaled Laallam avviker lite från övriga i denna lista. Då de flesta har haft starka amatörkarriärer under de senaste två till tre åren så har Khaled inte tävlat sedan slutet på 2017.  Laallam gjorde debut som amatör under 2016 då han tog sig an och drog ut Robin Roos. Och efter att ha haft ett starkt år som avslutades med SM guld kvalade Khaled in till landslaget. Året inledes med ett EM-silver i Bulgarien, därefter ställdes han mot den då debuterande Khamzat Chimaev på Fight Club Rush 1 i Västerås. En match som han fick se sig besegrad i efter ett anaconda choke i andra ronden. Men det knäckte inte psyket på den då 22-åriga fighters som tävlar för Concrete BJJ i Tyresö.

Två månader senare var det dags för VM i Bahrain, och där briljerade han. Khaled ställdes mot tre stycken tuffa motståndare och totalt malde ner varenda en på sin väg till VM-guldet. Laallam blev också utnämnd av IMMAF till Best Male Athlete of the Year för sina prestationer under året. Vad har hänt sedan dess då? ”Redan efter VM var kände jag att jag var klar med landslaget för att vandra mot pro karriären. Sen åkte jag på en knä skada. Året efter åkte jag till Tristar hos Firas Zahabi och körde. Kom tillbaka med hopp om att få en fight men de blev en pullout”. Så just nu letar Khaled efter en match för att ta karriären vidare till nästa nivå och jag hoppas att han får sin chans så snart som möjligt för jag har saknat att se detta monster i buren.

*Uppskattat record baserat på tillgängliga uppgifter, Khaled har gått ett par matcher till utöver de som finns dokumenterade.

Nu har vi ett nyare och bättre system för kommentarer. Skapa ett nytt konto, precis som tidigare, och dela dina tankar!

Populära Ämnen

Skribentens kontakt

Senaste nyheterna

Här kan du söka!

Sök