Dokument: Ännu en oligark i MMA – med påsen fylld av kopparmynt

Tim Tebras

Lördagen den 5 maj hölls en storskalig MMA-gala i ryska Jekaterinburg, arrangerad av RCC Boxing Promotions och med namnet RCC – Russian Cagefighting Championships. Det var en imponerande tillställning med påkostat ljusarrangemang, välproducerad show och avgjort större evenemang än vad Uralregionen tidigare sett maken till.

I galans huvudmatch möttes förre UFC-fightern Gabriel Gonzaga och Pride-meriterade Alexander Emelianenko, yngre bror till legendaren Fedor. Alexander dömdes 2015 till 4,5 års fängelse för sexuella övergrepp men blev villkorligt frigiven tidigare i år. Hur matchen gick kan ni läsa mer om här.

I publiken sågs bland andra Sverdlovskregionens guvernör Jevgenij Kuivatjev; före detta VM-guldmedaljören och IBF-mästaren Kostya Tszyu – Sovjetfödd australiensare – och den nykrönte UFC-mästaren Khabib Nurmagomedov. Tszyu och Khabib ska enligt uppgift ha fått bra betalt för att synas på galan.

Att MMA-organisationer växer fram till höger och vänster i Ryssland är förståeligt, givet sportens kraftigt växande popularitet sedan legaliseringen 2012. RCC särskilt, är finansierat av en av landets rikaste oligarker. I detta dokument försöker vi beskriva ”Kopparkungens” bakgrund; hans engagemang i MMA; reda ut skälen för hans investeringar i sporten och vad allt detta syftar till.

Kopparkungen; mannen bakom RCC är Igor Altusjkin, en av Rysslands rikaste män. Han slog sig in i industrin som metallskrotshandlare under det tidiga 1990-talet, för att senare grunda RMK, ungefär Ryska Kopparbolaget. På engelska kallar koncernen sig Russian Copper Company, eller – RCC. Företaget växte på relativt kort tid till att bli Rysslands tredje största kopparproducent.


Igor Altusjkin

Under en tjugoårsperiod var Altusjkin i högsta grad delaktig i utvecklingen av den postsovjetiska, ryska metallindustrin. Enligt Forbes har Altusjkin idag tillgångar värda över 25 miljarder svenska kronor. Den absoluta majoriteten av detta är till följd av RMK:s gradvisa expansion. Koncernen omfattar idag 13 gruvdrifts- och/eller metallförädlingsbolag i fyra olika ryska regioner. Totalt har koncernen över 8 300 anställda.

Förra året tilldelades Altusjkin den statliga Vänskapsorden av president Vladimir Putin, för sina åstadkomster inom industrin. En utmärkelse av detta slag gynnar naturligtvis Altusjkin i framtida affärer inom hela den ex-sovjetiska sfären. Däremot ledde det också till att den amerikanska staten fick upp ögonen för oligarken.


Vladimir Putin tilldelar Igor Altusjkin Vänskapsorden

Det amerikanska finansdepartementet, U.S. Treasury Department, släppte en lista som i folkmun benämns Putinlistan eller Kreml-listan, med 210 namn. Dessa namn är på inflytelserika spelare i Ryssland som anses ha nära band till den ryske presidenten. Listan inkluderar förutom Altusjkin ytterligare 95 oligarker. Listan tros ha varit ett stöd till regeringen i processen med att införa sanktioner till följd av den ryska inblandningen i det amerikanska valet 2016. Trumpregeringen införde också mycket riktigt sanktioner mot flera av oligarkerna – och deras bolag – på listan. Igor Altusjkin var dock inte en av dem.

Metallmiljardären är född och uppvuxen i Jekaterinburg, som ligger på gränsen mellan det europeiska och det asiatiska Ryssland. Han började intressera sig för kampsport omkring 2016. RMK var en av finansiärerna till RCC Boxing Promotions, tidigare känt som Titov Boxing Promotion, vilka fortsatt producerar galor i flera olika kampsporter. Organisationens första riktigt stora arrangemang ägde rum i november 2016, då den ryske boxningsmästaren i lätt tungvikt Sergej Kovaljov besegrade Isaac Chilemba och därigenom vann tre bälten på samma gång: WBA, IBF och WBO. Galan direktsändes på amerikanska HBO.


Sergej Kovaljov i match mot Andre Ward

Efter succén med Kovaljovmatchen, hämtade RCC in fler tunga namn som dragplåster till sina shower. Exempelvis UFC-veteranerna Jeff Monson, Antonio ”Bigfoot” Silva och Gabriel Gonzaga. ”Bigfoot” ska enligt uppgift ha fått 500 000 dollar – omkring 4,3 miljoner kronor – för en enda fight under 2017.

I allt väsentligt kan man påstå att Altusjkins ambition liknar Zijavudin Magomedovs. Den dagestanske oligarken investerade tungt i arrangören Fight Nights MMA och har också agerat personlig sponsor till Fedor Emelianenko, genom att täcka dennes omkostnader (camps, resor, sparringpartners med mera) under 2016. Den uppskattning och uppmärksamhet som följde därav bidrog bland annat till att Magomedov hamnade i förhandlingar med Elon Musk om att ta dennes Hyperloop till Ryssland.


Ziyavudin Magomedov

Allra mest känd i MMA-världen är nog Magomedov dock för att Khabib Nurmagomedov i sin oktagonintervju som nykrönt mästare härommånaden, vädjade till Putin att ”hjälpa vår storebror”. Detta till följd av att Magomedov någon vecka tidigare häktats, anklagad för organiserad brottslighet och dessutom grov förskingring i samband med ett arenabygge i Östersjöexklaven Kaliningrad.

Trots det som kan vara ett tungt fall för Magomedov, lär Altusjkin fortsätta att ta efter dagestanierns sätt att skapa affärer ur uppmärksamheten för kampsportsengagemang.

Ett ganska uppenbart exempel är nämnda stormatch i boxning med Kovaljov. Galan lades vid tiden för öppnandet av Innoprom 2016, en stor internationell industrimässa i Jekaterinburg. Därigenom kunde Altusjkin utnyttja evenemanget till att mingla och nätverka med många viktiga affärsmän och politiker som samlats i regionen.

Allt talar för att det fortsätter på det spåret: Boxnings- och MMA-galor kommer användas för att locka till sig storspelare inom industri, finans och politik och sedan göra affärer med dem.

Metallmagnatens ambitioner är knappast unika inom rysk idrott. Däremot finns det några variabler som bör studeras närmare gällande just RCC och just den här oligarken.

I maj 2016 skulle förre UFC-tungviktaren Jeff Monson (61-26-1 MMA; 4-2 UFC) gå match mot Ivan ”Ural Hulk” Sjtirkov, obesegrad omslagspojke för RCC:s MMA-gren. Före matchen skadade Monson sin högra bicep och ville dra sig ur matchen. Den galaansvarige RCC-medgrundaren Alexej Titov övertygade dock Monson att hellre komma till Jekaterinburg. Där kunde de istället förhandla fram nya villkor; villkor för något annat än en ren MMA-match. Monson gick med på det och flög till den ryska industristaden för att omförhandla.


Jeff Monson

Under de kommande dagarna ska Titov ha övertalat Monson att ställa upp för en ”låtsasmatch” mot Sjtirkov. Uppvisningen ska då fungera som reklam för den riktiga fighten, som ska omplaneras till några månader senare. Monson gick med på att endast behöva ställa upp på det, vid det här tillfället. Han upplevde dock Titovs beteende som ”minst sagt misstänkt”.

Monson intervjuades om situationen 2016. Såhär sa han själv, då:

He wouldn’t let me see his guy. He kept making excuses. During the weigh-in, we met with my opponent for a few minutes and that was when he said that he wasn’t really in agreement with doing this. I told him that I don’t have any experience doing an entertainment thing but we would just show some positions and stuff for the crowd. He said he was not comfortable doing this. So we talked to the organizer, who continued to put it off.

När det gick upp för Monson att han kanske höll på att bli blåst, började amerikanen tala om att packa ihop och åka därifrån. Altusjkin stoppade honom.

Monson:

He said what was going to happen and that we would go out for a couple of rounds and show some stuff.

Det gick Monson, än en gång, med på.

Men så var det då dags för fight. Galans huvudmatch satte igång och Sjtirkov skickade Monson i backen, siktade in sig på dennes skadade arm och tvingade helt enkelt veteranen att klappa ut. Ett våldsamt och nästan skoningslöst avslut:

I held on five seconds longer than I would have in a real fight. I was just expecting him to let go. He didn’t.

Fighten – som sagt en uppvisningsmatch enligt Monson – hamnade direkt som en officiell förlust på Monsons CV. Noterbart är också att RCC Boxing aldrig ställt upp för en kommentar till det hela då Monson intervjuats om det.

Trots detta debacle har alltså ytterligare två UFC-meriterade fighters gått match under RCC-flagg efter Monson. I båda fallen har stjärnorna förlorat mot – Sjtirkov.

Ytterligare en sak att ta i beaktande när man tecknar porträttet av ”Kopparkungen” är relationen med den tjetjenske diktatorn Ramzan Kadyrov, som Altusjkin ska vara nära vän med.


Ramzan Kadyrov

De två hade sin första kontakt 2011 då Altusjkin bekostade bygget av en rysk-ortodox kyrka i Naurskaja, en by i utbrytarrepubliken. Kyrkan, byggd på samma plats där en symboliskt viktig träkyrka länge stod. Den revs 1936 tillsammans med mycket annat i området, då det formella grundandet av delrepubliken Tjetjenien-Ingusien var nära förestående (utropat 5 december samma år) och Sovjetunionen med alla medel ville säkra sin fortsatta överhöghet över området.

Kyrkan var en del i ett större projekt. I norra Kaukasus är islam den dominerande religionen och projektet syftade till att öka tillgängligheten för alternativa heliga platser.

Kadyrov, i en intervju 2011:

The construction is to begin this week in symbolic commemoration of the 75th anniversary of the Naura District. The construction will be funded by the Russian Copper Company owner Igor Altushkin.

Det var ett ambitiöst projekt som pågick i närmare fem år innan kyrkan slog upp sina portar. Altusjkin importerade byggmaterialet från Jekaterinburg och andra ryska regioner. Detta medför att kyrkan har flera arkitektoniska detaljer som är atypiska för den geografiska regionen. Kyrkan har slipat granitgolv delvis täckt med bladguld. Ikonerna, som förekommer i mängder i varje rysk-ortodox kyrka med självaktning, är målade av nunnor från ett jekaterinburgskt kloster.

Altusjkin och Kadyrovs vägar upphörde inte att korsas där. Senast de, åtminstone offentligt, stötte på varandra igen var nu i maj 2018. Den här gången handlade det inte om någon kyrka, utan om just den MMA-gala som det här dokumentet tar sitt avstamp i.

Galan arrangerades alltså av Altusjkins organisation samtidigt som ett av galans toppnamn – Alexander Emelianenko – är sponsrad av Kadyrov och hans Akhmat MMA. Symbiotiskt mellan de två av de finansiella tungviktarna i rysk MMA.

Medan Kadyrov redan har positionerat sig som en viktig figur på Rysslands MMA-scen efter grundandet av Akhmat MMA Fight Club och arrangörsföretaget World Fight Championships of Akhmat (WFCA) för tre år sedan, försöker Altusjkin hitta sin egen plats som ”nästa svinrika kampsportsmagnat”. Förutom att arrangera galor via RCC, har Altusjkin mer och mer börjat associera sig offentligt med kända fighters, som exempelvis Khabib Nurmagomedov.


Khabib Nurmagomedov

Kopparkungen bjöd in Khabib och dennes far/tränare Abdulmanap till dels RCC 2-galan och dels till en visning av det nya RMK Combat Academy. Det är Altusjkins senaste skrytprojekt: ett stort sportkomplex med fina träningsförutsättningar för tolv olika kampsporter. Lättviktsmästaren sågs efteråt signera handskar samt ta bilder tillsammans med olika atleter från akademin.

Även om Khabibs närvaro vid RCC 2 framförallt bidrar till att bekräfta galans magnitud och seriositet, kan stjärnans närvaro såklart även tänkas vara en del i en större plan; en plan för att föra Altusjkin närmare ett samarbete med UFC.

Då Magomedov för tillfället ser ut att åka på en längre fängelsedom till följd av förskingringen han står åtalad för, har Khabib tappat en betydande del av sitt ekonomiska stöd. Magomedov är grundare av Fight Nights Global samt Eagles MMA Fight Team. Han är också den som betalade inte bara lejonparten av Khabibs rese- och medicinska omkostnader – utan dessutom lön till stjärnan för dennes uppdrag som ordförande i Eagles MMA.

Efter Magomedovs fall finns därför en tydlig öppning för en annan oligark att kliva in och backa upp UFC-mästaren. Detta skulle i sin tur också, med största sannolikhet, förbättra Altusjkins rykte i och omkring Dagestan – och naturligtvis skapa ännu fler affärstillfällen för metallmagnaten.

Givet att idrott kan användas som ett medel för att nå vissa egentligen oassocierade mål i Putin-Ryssland, är det ändå inte så överraskande att ännu en stenrik oligark valt att satsa sina pengar i den snabbt växande, organiserade kampsporten. Det fungerar helt enkelt utmärkt som verktyg för att öka den egna populariteten och det egna inflytandet.

Vad som ännu återstår att se är om Altusjkin med sina ”kopparmynt” kommer att lyckas, eller om han snarare ska förvänta sig ett öde liknande den senaste oligarken som bestämde sig för att investera i MMA.

Källor: BloodyElbow, RCCboxing.com, Sherdog, U.S. Treasury Department, Wikipedia

+7
Dana Sad
Dana Happy
Alistair Overeem Jairzinho Rozenstruik

UFC Washington: Resultat, höjdpunkter och bonusar

Ralph Nordahl

Inatt anlände UFC till USA:s huvudstad Washington DC där vi fick se veteranen Alistair Overeem möta Jairzinho Rozenstruik.  Overeem med två imponerande segrar bakom sig såg ut att gå mot en domslutsseger när han med endast 4 sekunder kvar av matchen slogs till marken av en höger som fullständigt skar upp hans läpp. Rozenstruik följde dock inte upp detta trots att domaren inte bröt matchen omdelbart. Domaren utdömde dock knockout när matchen gått tiden ut.

Den delade huvudmatchen mellan Marina Rodriguez och Cynthia Calvillo slutade oavgjort vilket den inte var ensam om på huvudkortet (!). Vi fick även se den gamle veteranen Ben Rothwell besegra den långe holländaren Stefan Struve via teknisk knockout. Bland damerna fick vi se unga Aspen Ladd besegra tidigare titelutmanaren Yana Kunitskaya via TKO.

Nedan kan ni se de prestationsbonusar som delades ut denna gala:

 • Performance of the Night – Bryce Mitchell efter en sällsynt twister-submission mot Trevor Smith
 • Performance of the Night – Makhmud Muradov
 • Fight of the Night – Rob Font vs. Ricky Simon

Nedan kan ni se de fullständiga resultaten från galan:

HUVUDKORT

 • Jairzinho Rozenstruik vinner över Alistair Oveerem genom KO (slag) – Rond 5 (4:56)
 • Marina Rodriguez vs. Cynthia Calvillo –  oavgjort (29-28, 28-28, 28-28)
 • Ben Rothwell vinner över Stefan Struve via TKO (slag) – Rond 2 (4:57)
 • Aspen Ladd vinner över Yana Kunitskaya via TKO (slag) – Rond 3 (0:33)
 • Cody Stamann vs. Song Yadong oavgjort (29-27, 28-28, 28-28)
 • Rob Font vinner över Ricky Simon via enhälligt domslut (29-28, 29-28, 30-27)

UNDERKORT

 • Tim Means vinner över Thiago Alves genom submission (giljotin) – Rond 1 (2:38)
 • Billy Quarantillo vinner över Jacob Kilburn genom submission (triangel) – Rond 2 (3:18)
 • Bryce Mitchell vinner över Matt Sayles genom submission (twister) – Rond 1 (4:20)
 • Joe Solecki vinner över Matt Wiman genom enhälligt domslut (30-26, 30-26, 30-27)
 • Virna Jandiroba vinner över Mallory Martin genom submission (rear-naked choke) – Rond 2 (1:16)
 • Makhmud Muradov vinner över Trevor Smith genom knockout (slag) – Rond 3  (4:09)
Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
Anthony Joshua Andy Ruiz jr

Anthony Joshua revanscherar sig för skällförlusten – ny tungviktsmästare

Ralph Nordahl

6 månader efter den sensationella knockoutförlusten använde Anthony Joshua sin storlek och rörlighet för att återta sin status i tungviktsklassen.  Joshua (23-1, 21 KO:s), som vägde 11 lbs mindre än vid skrällförlusten i juni, var den vassare boxaren i matchen mot Andy Ruiz Jr inatt som han besegrade via enhälligt domslut. Han blev på så sätt ny WBA, WBO och IBF-mästare.

Ruiz (33-2, 22 KOs) visade stort hjärta vid deras första match när han knockade Joshua och blev den förste boxningsmästaren med mexikanskt ursprung någonsin. Denna gång lyckades han dock endast träffa Joshua med ett slag i taget efter att han vägt in sig 15 lbs tyngre än förra gången.

Istället för att hamna i längre utbyten av slag valde Joshua inatt att använda sig av sin atletism och fördelen i räckvidd och längd. Joshua lyckades hålla Ruiz på avstånd med sin jabb och lyckades undkomma när Ruiz väl hotade.

Joshua uttalade sig till media efter matchen där han förklarade sin taktik (transkriberat av CBS Sports):

I make no excuses. My boy [Dereck] Chisora said I could do this if I was willing to d-i-e [but] this is boxing. I gave [Ruiz] his credit in the first fight. There is no excuses. I respect Andy and his trainer so much but I wanted to put on a great master class and show that the sweet science of this sport is about hitting and not getting hit.

As I always say, I’m not perfect but I’m trying. Never a change in mentality. You know the saying — stay hungry, stay humble. I’m hungry, I’m humble in defeat and I’m going to remain humble in victory.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Back On Top. 👑 . #RuizJoshua2

Ett inlägg delat av DAZN USA (@dazn_usa)


Nattens match ägde rum i Diriyah, Saudi Arabien och Joshua vann med siffrorna 118-110, 118-110 och 119-110.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Alistair Overeem skadade läppen efter knockout förlusten

Simon Tingberg

Tungviktsveteranen Alistair Oveerem skulle ha mött Walt Harris i huvudmatchen under nattens gala UFC Washington on ESPN. Harris var dock tvungen att dra sig ur mötet då hans styvdotter blivit kidnappad och senare rapporterades som mördad. Harris ersattes utav surinamesen Jairzinho Rozenstruik som kom från en knockout seger över en annan veteran, Andrei Arlovski under UFC 244, New York november 2019.

Overeem såg ut att ta hem en domslutseger över Rozenstruik men blev sedan träffad med en höger rätt över läppen fyra sekunder kvar utav fighten och blev avslutad. Rozenstruik besegrade därmed Overeem genom knockout.

Overeem lämnade oktagonen direkt för att uppsöka läkare för att sy ihop sin läpp. MMAJunkie rapporterade att Overeem fått ett stort sår som delat på vänstra sidan av överläppen.

39 åriga Overeem hade innan fighten mot Rozenstruik två raka segrar genom TKO i den första ronden. Först mot Sergei Pavlovich under UFC Beijing, november 2018. Sedan mot Aleksei Oleinik i huvudmatchen under UFC ST Petersburg, april 2019. Innan dess hade han två raka förluster på avslut. Först mot Curtis Blaydes genom TKO i den tredje ronden under UFC 225, juni 2018. Innan dess knockades han brutalt utav Francis Ngannou i den första ronden under UFC 218, Detroit december 2017.

Overeem har nu ett record på 45-18 MMA, 10-7 UFC). Utav sina 18 förluster så har han blivit avslutad genom slag 14 gånger.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Jairzinho Rozenstruik utmanar Francis Ngannou som svarar direkt

Simon Tingberg

Jairzinho Rozenstruik såg ut att gå mot sin första förlust i karriären då Alistair Overeem ledde på poäng i den femte och sista ronden. Med sekunder kvar utav fighten så fick Rozenstruik in en höger som sänkte Overeem till golvet. Rozenstruik lyckades därmed fortsätta som obesegrad genom att vinna på knockout med endast fyra sekunder kvar utav fighten. Rozenstruik har därmed ett record på (10-0 MMA, 4-0 UFC).

Rozenstruik som var rankad på fjortonde plats lär nu efter segern över sjätte rankade Overeem klättra högt i rankingen. I segerintervjun så utmanade Rozenstruik nummer två rankade Francis Ngannou som kommer från tre raka segrar genom knockout och jagar en titelmatch.

Ngannou som uppenbarligen såg fighten svarade genom twitter och gratulerade Rozenstruik till vinsten.

Även om Ngannou inte direkt accepterade utmaningen så berättade Rozenstruik i en intervju med MMAFighting att han blev glad över Ngannous svar

“I like it. If he accepts, I’m excited about it. I’m going to see him soon then.”

Rozenstruik som gjorde debut i UFC tidigare i år har gått fyra fighter i år och hoppas vara tillbaka i oktagonen i mars eller april 2020. Då vill han möta Ngannou. Han vill vara den förste som knockar Ngannou.

“I think it’s going to be a really good fight. I mean he’s strong, he’s big. Even when I’m going to look at him like you’re big, you’re scary but we have to do it.

“For me, sure [I can knock him out]. If I hit you, if I get that big head of him, yeah we will see right away, for sure.”

 

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Jairzinho Rozenstruik avslutar Alistair Overeem i fightens slutsekunder

Simon Tingberg

Tungviktaren Jairzinho Rozenstruik mötte inatt veteranen Alistair Overeem under huvudmatchen på UFC Washington. Rozenstruik som ersatte Walt Harris med en månads varsel kom in som obesegrad med ett record på (9-0 MMA, 3-0 UFC) mot Overeem. Rozenstruik knockade i sin senaste fight Andrei Arlovksi på under en minut under UFC 244, New York november 2019.

Rond 1

Overeem hade uppenbarligen respekt för Rozenstruiks kraft och tog tidigt ner honom på matten och kom in i en halv guard och kontrollerade honom på mattan men utan att tillbringa någon större skada. Ronden vinns utav Overeem.

Rond 2

Overeem gick åter igen för nedtagning men misslyckas. Får upp Rozenstruik mot buren och försöker sig på ett kast men Rozenstruik försvarar bra. Overeem fortsätter pressa mot buren men får inget uträttat och domaren väljer att separera med minuten kvar utav ronden. Rozenstruik försöker med några slagkombinationer men Overeem rör sig undan och lyckas ta hem även denna rond.

Rond 3

Overeem ser trött ut och går för nedtagning men misslyckas. Rozenstruik delar ut fler slag men inget som träffar rent. Overeem ser stressad ut och delar ut slag och sparkar med kraft men inget verkar rubba Rozenstruik. Overeem pressar sista minuten upp Rozenstruik mot buren och lyckas få till ett kast och få ner Ruzenstruik. Ronden avslutas med Overeem i topposition. Overeem lyckas ta hem även rond 3.

Rond 4

Rozenstruik som känts avslappnad hela fighten går in mer aggressivt och attackerar Overeem med slag och knän som trycker upp Overeem mot buren. Overeem skyddar sig och Rozenstruik väljer att backa mot mitten istället för att fortsätta. Båda fighters släpper slag och sparkar men utan att närma sig något avslut. Rozenstruik vinner rond 4.

Rond 5

Overeem är den som ser tröttast ut. Han försöker få ner Rozenstruik men misslyckas. Han pressar upp Rozenstruik mot buren men denne lyckas ta sig ur. Rozenstruik känns avvaktande men levererar uppercuts mot Overeem som backar undan från Rozenstruik. Sista minuten ökar Rozenstruik tempot och träffar Overeem hårt med en höger rakt på munnen endast fem sekunder kvar utav  fighten och Overeem faller ihop. Rozenstruik gör en Mark Hunt och går därifrån innan domaren ens har hunnit bryta. Rozenstruik vinner genom knockout i den femte ronden efter 04.56.

 

Läs mer
-2
Dana Sad
Dana Happy

SC 20: Nico Musoke besegrar Marcelo Alfaya via domslut i titelmatchen

Alexander Clausson

Kvällens sista match under Superior Challenge 20 bjöd på en titelmatch mellan den tidigare UFC-’fightern’ Nico Musoke och Brasiliens Marcelo Alfaya. Mellanviktsbältet stod på spel och nedan följer en genomgång av matchen samt resultatet.

Rond 1

Offensiv Musoke träffade direkt och fick in ett par slag på brasilianaren innan han tog ned honom till marken. Från ’guard’-position med Musoko på topp började svensken mata slag på sin motståndare. Därefter följde en något mer händelselös sekvens men Alfaya arbetade hela tiden underifrån för att förbättra sin position. Musoke skapade lite distans till brasilianaren, som fortsatt befann sig på rygg, för att på så vid få mer kraft i sina slag. Musoke ställde sig kort upp med brasilianaren fortsatt på rygg men ganska omgående förflyttade sig svensken återigen till marken och därifrån avslutades också den första ronden. 1-0 till Musoke enligt mig.

Rond 2

Sparkar mot kropp och ben från Musoke inledde den första ronden och cirka minuten in fick svensken in ytterligare en nedtagning på Alfaya. Sedan följde en längre sekvens i ’guard’-position med Musoke på topp och svensken höll sig tillräckligt aktiv för att domaren inte skulle ställa kombattanterna upp. Med 30 sekunder kvar av ronden fick Musoke ”en sista varning” av domaren om att hålla sig aktiv och då släppte svensken iväg ett antal slag mot Alfayas huvud fram tills dess att ronden tog slut. 2-0 till Sveriges Musoke enligt undertecknad!

Rond 3

Matchen och galans sista rond inleddes något mer avvaktande än nummer ett och två. Alfaya blev den första att få träff med sina slag och tryckte Musoke bakåt under en kort sekvens. Musoke fick strax därefter in en fin huvudspark på brasilianaren och efter ytterligare ett par slag mot Alfaya valde svensken att återigen flytta ner kampen till backen. De sista minuterna av matchen påminde om mittenpartiet av den andra ronden. Musoke kontrollerade matchen på marken utan att göra någon märkbar skada på sin motståndare. 3-0 i ronder till Musoke enligt mig.

Resultat

Nico Musoke besegrar Marcelo Alfaya via domslut i titelmatchen.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
Kenneth Bergh

SC 20: Kenneth Bergh avslutar David Marcina på under minuten

Alexander Clausson

Det krävdes inte mycket för en av Norges största stjärnor under kvällens Superior Challenge 20. Kenneth Bergh gick ut aggressivt direkt och sänkte David Marcina till kanvasen. Därifrån avfyrade norrmannen tillsynes stenhårda armbågar och domaren valde att avbryta matchen nästan omedelbart.

Bergh står nu med ett totalt matchfacit på 7-1-0 och har avslutat samtliga av sina vinster innan den tredje ronden. Fem av dessa segrar kom via ’submission’ och två stycken kom via K:O/TKO.

Österrikaren Marcina står nu med ett totalt matchfacit på 15-20-0 och har förlorat sex av sina åtta senaste matcher.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

⚔️

Ett inlägg delat av Kenneth Bergh (@kennethberghmma)

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

SC 20: Adam Westlund besegrar Robin Roos via delat domslut

Alexander Clausson

Den mest ’hypade’ matchen under Superior Challenge 20 var troligtvis den mellan Adam Westlund och Robin Roos. Nedan följer en genomgång av matchen och resultatet från drabbningen.

Rond 1

Westlund inledde offensivt men blev själv prickad av en kontring från Roos. Vilda men kontrollerade slagväxlingar följde sedan mellan de båda kombattanterna. Roos träffade mer och hårdare än Westlund under matchens första minuter. Roos fick in en fin träff på sin motståndare som resulterade i en ’knockdown’. Roos slängde sig direkt över Westlund men det hela slutade i en stillastående ’guard’-position med Roos på topp. Där avslutades också matchens första rond. 1-0 till Västerås-’fightern’ Roos enligt undertecknad.

Rond 2

Återigen en offensiv Westlund under  den andra rondens inledning. Westlund pressade framåt under rondens första minuter medan Roos prickade fint med sina kontringar. Westlund  pressade framåt och såg ut som den något piggare ’fightern’ med cirka 90 sekunder kvar av ronden och den sista minuten bjöd på mer av detsamma. 1-1 inför den tredje ronden enligt mig.

Rond 3

Westlund  var fortsatt offensiv i den tredje ronden men Roos svarade fint med kontringar, bland annat en ’spinning elbow’. Därefter fortsatta slagväxlingar mellan atleterna som prickade varandra fint. Roos sökte framförallt huvudet medan Westlund även sökte och fick in kroppslag på sin motståndare. 2-1 i ronder till Westlund, enligt min åsikt, i en mycket underhållande match.

Resultat

Adam Westlund besegrar Robin Roos via delat domslut

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

SC 20: Malin Hermansson besegrar Karla Benitez via domslut

Alexander Clausson

Sveriges Malin Hermansson sökte under lördagskvällen sin andra raka seger när hon ställdes mot Venezuelas Karla Benitez under Superior Challenge 20.

Rond 1

Hermansson var den aktivare ’fightern’ under matchens inledning och fick in ett antal slag och sparkar på Benitez, som dock lyckades hålla en helt ok. distans till svenskan. Sydamerikanskan lyckades däremot inte producera någonting offensivt för egen del under stora delar av den första ronden. Med cirka 45 sekunder kvar av matchen fångade Benitez en spark från Hermansson och lyckades få ner svenskan på marken genom att lyfta hennes ben. Hermansson ställde sig dock upp direkt och Benitez lyckades inte kapitalisera på nedtagningen. Rond ett solklart till Hermansson enligt mig.

Rond 2

Benitez var offensivare under den andra ronden men Hermansson fortfarande snäppet vassare  som ’striker’. Hermansson rörde sig bättre och var mer kreativ än sin sydamerikanska motståndare. Båda atleterna verkade vara nöjda med en stående kamp då ingen av kombattanterna sökte ’clinch’ eller nedtagningar. 2-0 i ronder till Hermansson enligt undertecknad.

Rond 3

Den tredje ronden påminde väldigt mycket om den andra, med den enda skillnaden att Benitez hittade in bättre med sin ’striking’ och lyckades pricka Hermansson en hel del med slag och sparkar. Hermansson avslutade ronden med en nedtagning, vilket eventuellt också gav henne en ’edge’ till att ta hem ronden. En jämn avslutande rond på matchen.

Resultat

Malin Hermansson besegrar Karla Benitez via domslut

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

SC 20: Michel Ersoy besegrar Souksavanh Khampasath via domslut

Alexander Clausson

Sveriges Michel Ersoy gick under lördagskvällen sin nionde match i Superior Challenge och tog dig där an Frankrikes Souksavanh Khampasath.

Rond 1

Huvudkortets första match inleddes avvaktande fram tills dess att Khampasath försökte sig på en nedtagning. Fransmannen lyckades efter en stund fullborda denna efter att han tryckt upp Ersoy mot buren. De nästkommande minuterna spenderades i ’half-guard’ med fransmannen på topp.  Erosy såg inte ut som att han hade särskilt mycket att sätta mot samtidigt som fransmannen höll sig tillräckligt aktiv, med bland annat slag mot kroppen, för att behålla kampen på kanvasen.  Med minuten kvar tog sig Khampasath upp till ’full mount’ men förflyttade sig snabbt till sidokontroll. Under rondens sista tio sekunder avfyrade Khampasath ett antal slag och armbågar mot  sin motståndares huvud. Första ronden till Khampasath enligt undertecknad.

Rond 2

Svensken försökte hålla matchen stående under den andra rondens inledning men hamnade efter en ’scramble’ återigen på rygg med Khampasath över sig. En liknande matchbild som ägde rum under första ronden ägde även rum under drabbningens andra rond. Ersoy hade svårt att producera någonting från ryggen och Khampasath kontrollerade stora delar av ronden. Med cirka minuten kvar lyckades dock Erosy vända på steken och ställde sig upp för att sedan själv få in en nedtagning. Svensken valde då att flytta upp matchen till en stående kamp och var där den effektivare ’strikern’. Ersoy fick in en hel del slag på en tillsynes trött fransman. Ronden som helhet går dock till Khampasath enligt mig.

Rond 3

Erosy såg pigg ut i jämförelse med sin motståndare under den tredje rondens inledning och prickade Khampasath med slag och sparkar. Ingen markkamp i matchens tredje rond och svensken dominerade fransmannen med slag. Försök till nedtagningar från Khampasath resulterade inte i någonting. Med minuten kvar av matchen såg Khampasath helt slut ut och svensken sökte avslutet. Ett avslut som han däremot inte hittade och huvudkortets första match gick till domslut. Rond 3 till Ersoy enligt undertecknad.

Resultat

Michel Ersoy besegrar Souksavanh Khampasath via domslut.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy