poster sonnen emelianenko

Breakdown: Emilianenko vs. Sonnen – Bellator 208 

Bellator har en intensiv helg framför sig med dubbla galor. På fredag besöker man Conneticut och dagen efter reser man vidare till Nassau Coliseum Long Island, N.Y. för Bellator 208. Huvudmatch på kortet är semifinal nummer två i tungviktsturneringen. Veteranen och legenden Fedor Emilianenko tar sig an amerikanen Chael Sonnen. Det är två erfarna och aningen åldersstigna herrar som ställs mot varandra på lördag i Long Island.

265 lbs.: Fedor Emilianenko vs. Chael Sonnen

Fedor Emelianenko (37-5, 1 NC)
Ålder: 42 år
Längd: 182 cm
Reach: 189 cm
Stance: ortodox

Fedor behöver knappast någon närmare presentation. Han är en legend vars namn och historia generationer av mma-fans känner väl till. Men en kortfattad beskrivning kan ändå vara på sin plats. Ryssen har en lång kampsportsbakgrund och har tävlat i såväl judo som sambo. Han är bl.a. fyrfaldig världsmästare i Combat sambo. Han inledde sin mma-karriär år 2000 och gick 28 matcher utan att förlora innan han åkte på en överraskande submissionförlust mot Fabricio Werdum i juni 2010. Efter en rad motgångar valde han, år 2012, att lägga handskarna på hyllan. Pensioneringen varade i 3 år innan han valde att göra comeback. I sin senaste match besegrade han UFC-veteranen Frank Mir via KO i första ronden.

Styrkor:
+ KO-kraft
+ striking
+ erfarenhet
+ wellrounded

Svagheter:
– ålder
– haka

Chael Sonnen (30-15-1)
Ålder: 41 år
Längd: 185 cm
Reach: 185 cm
Stance: southpaw

Sonnen är en f.d. NCAA Division 1-brottare. Efter high school började han träna boxning i hopp om att kunna ägna sig åt mma. Han inledde sin mma-karriär redan 1997, vid endast 19 års ålder. Han har haft en lång och hyfsat framgångsrik karriär som dock har kantats av en hel del kontroverser – bl.a. avstängningar pga användning av otillåtna preparat. Sonnen har alltid varit en frispråkig och högljudd person. Hans uppträdande har gjort honom till en kontroversiell figur som troligen sålde ppv’s främst pga att mma-följare ville se honom förlora. Han var dock ofta underhållande när han körde sitt ’trash talk’. På senare år har han tonat ner denna del av sin personlighet. Han står f.n. på två raka vinster och i sin senaste match besegrade han Quinton ”Rampage” Jackson.

Styrkor:
+ nedtagningar
+ toppkontroll
+ fight-IQ
+ erfarenhet

Svagheter:
– ålder
– motivation

Matchning

Detta är en match up mellan två äldre fighters som sedan länge har passerat toppen av karriären. De är dock inte helt slut som fighters utan har på sistone visat att de fortfarande kan bita ifrån när det behövs. Det är två erfarna fighters med hyfsad fight-IQ men tveksamma hakor. En ’striker vs. grappler’. Det kan alltså tänkas bli en ganska underhållande fight.

Fedor Emilianenko är i första hand en striker. Han har en aggressiv stil och föredrar att sätta press på sin motståndare i jakten på luckor för sin snabba och precisa högerhand. Han jobbar med en mycket fin jabb och vänster check-hook som han bl.a. använder för att kontrollera avståndet. Han har dessutom utmärkt timing och precision. När han väl hittar luckor är han mycket snabb på att stänga distansen. Han stiger snabbt in och avfyrar sin höger. Genom åren har han visat att han är en orädd fighter. Hans fina blick, huvudrörelse och stabila haka har tillåtit honom att stanna i pocket och slagväxla. Vid 42 års ålder är varken haka eller huvudrörelse vad det en gång varit. Därför är det betydligt mer riskabelt att kliva in i pocket, något som blev tydligt i förlusten mot Matt Mitrione.

Fedor är en väldigt wellrounded fighter. Hans grappling är stabil och han har 17 submissionvinster på sitt record. Dessa ligger dock långt tillbaka i tiden. Han föredrar definitivt att hålla det stående men om han får toppkontroll har han riktigt giftig ground-and-pound. Han har, mycket tack vare bakgrund inom judo, ett starkt clinchgame. Hans nedtagningsförsvar är okej men han bör passa sig för att fastna under Sonnen som är en vass brottare och erkänt svår att få bort.

En grinder som nöter ned sitt motstånd

Chael Sonnen är en fighter som genom sin karriär har satt hård press på motståndarna och hållit högt tempo. Han är en grinder och hans fina kondition har tillåtit honom att hålla högt tempo matcherna igenom. Han är i grunden en mycket duktig brottare som genom åren har utvecklat hyfsad striking. Han är southpaw och har en bra höger jabb. Den kompletterar han med en hyfsad rak cross och överhandsvänster. Den sistnämnda är effektiv för att dölja ingångar till takedowns. Han har viss boxningserfarenhet och hans grundläggande teknik är okej. Det är dock ingen tvekan om att hans striking syftar till att öppna upp för hans brottning. Det är där han verkligen excellerar.

Sonnen har ett brett game när det kommer till brottning. Han har fina double legs, såväl mot buren som ute i oktagonen. Hans erfarenhet från grekisk-romersk stil gör att han dessutom har fina body lock-nedtagningar. Hans game syftar till att etablera toppkontroll. Väl där är han mycket svår att få bort. Han har inte någon brutal ground-and-pound men han är en grinder som jobbar mer med volym än rå kraft och nöter ned motståndet.

Fedors väg till seger är att använda sin fina striking. Han är en betydligt bättre striker än amerikanen och kommer att ha ett övertag i det stående. Sonnen saknar dessutom KO-kraft vilket är en definitiv fördel för ryssens något tveksamma haka. Han måste alltså se till att vara mycket tät i sitt nedtagningsförsvar och inte fastna under brottaren. Lyckas han med det ligger vägen öppen till seger.

Ifrågasatt nedtagningsförsvar

För Sonnen gäller följaktligen det omvända. Han måste se till att inte ge ryssen utrymme och tid att implementera sitt fina stående game. Sonnen måste se till att stänga avståndet och gå för nedtagningar. På vägen in måste han dock vara noga med att hålla nere sin haka. Fedor har utmärkt timing och precision vilket gör det riskabelt att försöka sig på ogenomtänkta attacker. Om Sonnen lyckas ta ner ryssen ökar hans chanser avsevärt. Fedors nedtagningsförsvar är inte precis vattentätt och därför är det inte osannolikt att han kommer att få jobba från rygg i denna fight. Frågan är hur hans kondition klarar detta. En annan intressant fråga är vad som händer med ryssens precisa och explosiva striking efter att ha tvingats kämpa från rygg 5-10 minuter. Det är frågor vi kommer att få besvarade på lördag.

Oddssättarna håller Fedor som klar favorit inför denna fight. De verkar uppenbarligen ha stort förtroende för ”Kejsarens” nedtagningsförsvar. Sonnen var nederlagstippad även i sin senaste fight men överbevisade sina kritiker. Kanske kan han göra det en gång till mot den ryske mma-legenden. Det vore onekligen en fin vinst att sätta på sitt CV. Men då måste han ta sig förbi Fedors patenterade striking, vilket är lättare sagt än gjort.
________________________
Kimuraredaktionen

+5
Dana Sad
Dana Happy
Max Holloway Brian Ortega UFC 231

Dana White försvarar stoppet av matchen mellan Max Holloway och Brian Ortega

Fjäderviktsmästaren Max Holloway försvarade under natten sitt bälte den andra gången när han mötte Brian Ortega under UFC 231. Matchen stoppades i fjärde ronden när en läkare bedömde att Ortegas ansiktsskada var för allvarlig och hindrade hans syn.

Ortega hade mottagit en stor mängd slag mot ansiktet och en stor svullnad hade bildats under vänster öga som gjorde att han inte kunde se ordentligt.

Dana White anser att stoppet var helt rätt och tycker att läkaren gjorde ett bra jobb som såg detta i tid.

Via ‘MMA Mania’:

I wanted them to stop that fight going into the fifth round. I was hoping that either the referee or the corner would stop that fight. That fight needed to be stopped. For all of us in here that have been in the fight game for a long time, that’s what you call, ‘Too tough for your own good.’

White tror att Ortega säkert hade klarat den sista ronden, men att det hade varit onödigt att fortsätta.

I believe he could have done the fifth round, I believe he would have done the fifth round. But, it should never have happened. That fifth round should never have happened and I’m glad it didn’t. He’s a young, talented guy and I think going into that 5th round would have been very bad for him, health wise. Fourth round wasn’t good for him health-wise, and definitely not the fifth round. So I commend the doctor here in Toronto for stopping that fight, he did a great job.

Tycker ni att det var rätt att stoppa matchen som man gjorde?

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
Nick Diaz

Nick Diaz mot Jorge Masvidal klar enligt Dana White

I mitten på förra månaden meddelades det att Nick Diaz kan vara på väg tillbaka för en match i UFC mot Jorge Masvidal under UFC 235.

Matchningen gjordes dock aldrig officiell, vilket har gjort att många undrar om den verkligen blir av.

Enligt ESPN-reportern Brett Okamoto har UFC:s VD Dana White berättat att matchen ska vara klar.

Det här kunde man läsa via Twitter:

Diaz gick senast match i början av 2015. Han hade tidigare 11 raka segrar innan han förlorade mot Carlos Condit under UFC 143 och gick sedan med en ytterligare förlust mot Georges St-Pierre under UFC 158.

När han kom tillbaka för ett möte mot Anderson Silva under UFC 183 förlorade han ännu en gång, men det ändrades sedan till no-contest när Silva åkte fast för dopning och Diaz åkte fast för användning av cannabis.

Diaz riskerade sedan att bli avstängd på livstid, men fick sedan ett reducerat straff på 1 års tid. Han har nu ett record på 26-9.

Läs mer
+6
Dana Sad
Dana Happy
Dana White på presskonferens UFC 109

Dana White vill se Max Holloway i lättvikt

Fjäderviktsmästaren Max Holloway tog sig under natten an Brian Ortega under UFC 231 i Toronto i Kanada, där han segrade via TKO i fjärde ronden när läkare bröt matchen. Detta blev Holloways andra titelförsvar sedan han tog hem bältet.

UFC:s VD Dana White berättade kort efter möter att han vill se Holloway gå upp till lättvikt, där han inte längre behöver tänka lika mycket på den hårda bantningen inför ett möte.

Det här berättade White via ‘MMAFighting’:

Max is a grown man and we need to talk. But I’d like to see Max go to ‘55 now. I think that the guy’s 27 going on 28 years old, he’s in the prime of his life, never looked better. Continues to improve with every single fight that he’s in and I think he’s done everything he can do at ‘45.

Why keep cutting that weight? I think there’s some big things for him at ‘55.

If Holloway goes to ‘55, everybody in the top-five is a fun fight for him.

White medger att det skulle bli svårt för fjädervikten om Holloway går upp en viktklass, men han tänker först och främst på vad som är bäst för Holloways häls just nu.

I want what’s right for Max. What’s right for Max might not necessarily be what’s right for the division, but we’ll figure that out. I think after his last issues I think it would be better for him physically and every other way to move up to 155 pounds. He has not said one word to me so we’ll see how he feels about that. He and I will talk about it and we’ll go from there.

It’s impossible not to talk about him among the all-time greats.

Med segern mot Ortega tog Holloway hem sin 13 raka vinst och han har nu ett record på 20-3.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
Max Holloway

Max Holloway vill möta Khabib Nurmagomedov eller Conor McGregor

UFC:s fjäderviktsmästare Max Holloway segrade under nattens UFC 231 mot utmanaren Brian Ortega via TKO i fjärde ronden, efter att läkare stoppade matchen.

Ortega hade då ådragit sig en svullnad under vänster öga som gjorde att inte längre kunde se ordentligt. Holloway har nu 13 raka vinster i UFC och söker nu nya utmaningar i lättvikten.

Helst vill Holloway nu möta den nuvarande lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov, eller en returmatch mot den forne fjädervikts och lättviktsmästaren Conor McGregor. 

De två mötte varandra under Fight Night 26 i augusti 2013, där den irländske fightern segrade via ett enhälligt domslut.

Det här berättade Holloway via ‘MMAFighting’:

 Khabib is another undefeated fighter. I got this niche, I guess. I just gave an undefeated fighter his first loss. So maybe that one might excite me the most. We were supposed to have that one. So we’ll see what happens. I don’t know. I ain’t picky. Feed me. They all can get it.

Dana White is the boss. The boss is looking for superfights. All the UFC guys, you guys — you guys be talking about me fighting at 55 for super fights. I keep hearing the name Conor, Khabib.

Everybody talks about the top three guys. Everybody talks about Tony. Everybody wants to see me and Conor, because we fought when I was a kid. A long time ago. Dennis beat that Max, too — Dennis Bermudez beat that Max a couple years ago. So, the top 20 featherweights in the world — 30 — would beat that Max. It is what it is.

Efter segern blev Holloway även utmanad av Tony Ferguson.

Det här hade Holloway att säga om utmaningen:

We’ll see what happens. That’s a fun fight. You guys watched Embedded, somebody called me Tony. We’ve got a bone to pick.

Han menar att han även skulle vilja ta igen förlusterna mot Dennis Bermudez och Dustin Poirier:

As a competitor, I have three losses. So I want to get them all three back, but that’s just me. I want to fight everyone, whoever. As a competitor, I’ll fight whoever. If you tell me some guy is the best, let’s do it. Is this the best guy? I’m gonna fight you then. Put your dukes up, let’s trade blows.

Vem tycker ni ska bli den näste motståndaren för Holloway?

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Tobias Harila knockar Philip Rauburn i första ronden – kniper fjäderviktsbältet

Den svenske talangen Tobias Harila (4-1) fortsätter att imponera stort som proffs. På 7 dagar har svensken inkasserat två fina TKO/KO vinster.

Förra veckan avslutade Harila den serbiske fightern Nebojsa Bogdanovic via TKO på Collision Fighting League i Belgrad, Serbien. Denna vecka var det dags för Philip Rauburn (8-7), en BAMMA- och Cage Warriors-veteran, att få känna på Harilas kraft på AFN (Adrenalin Fight Nights) i den engelska staden Swansea.

Redan i den första ronden lyckas Harila sänka Rauburn med en fin rak höger och fortsätter med några hammerfists innan domaren kliver in och bryter matchen. Så här beskriver Jörgen Hamberg, Harilas huvudtränare, matchen:

Matchen startar med att Raeburn är väldigt flexibel med sina kicks. Vår gameplan var att känna av honom och hitta hans rytm. Tobias är lite avvaktande precis som vi hade planerar, men Raeburn får spela lite mycket bonanza. Sedan ser jag att Tobbe ställer upp sig i attackmode, han ler och jag ser att han har en plan. När Raeburn kliver in så rätar han den snärtiga raka högern och Rawburn faller som en död. Domaren tvekar, Tobbe höjer händerna och avslutar med två hammerfist på en sovande motståndare. Vi gick in till Queen och We are the Champions bara som ett statement

I och med vinsten knep Harila sitt första proffstitel, fjäderviktsbältet i AFN.

Detta var Harilas fjärde vinst via TKO/KO som proffs. Sammanlagt har den 24-årige fjäderviktaren gått fem matcher sedan maj i år där den enda förlusten var mot norrmannen Kenneth Evensen på Fight Club Rush.

Ni kan se Tobias knock i videoklippet ovan.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

UFC 231: Max Holloway får 900 000 kr i bonus

Den regerande fjäderviktsmästaren Max Holloway imponerade stort när han dominerade den dittills obesegrade Brian Ortega under nattens UFC 231, och vann matchen via TKO. Det var läkarna som stoppade matchen under den sista rondvilan på grund av all skada Ortega ådragit sig. Efter matchen belönades Holloway med dubbla bonsusar, dels för Performance of The Night och dels för Fight of The Night. Tillsammans fick Holloway 100 000 dollar (ca: 900 000 kr). Ortega får 50 000 dollar som plåster för såren, då även han får en del av FOTN-bonusen.

Holloway har nu 13 raka vinster där två av dem har varit titelförsvar.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Alexander Gustafsson OCH ILIR LATIFI ufc rankning

UFC 232: Matchkort – Ilir Latifi med på huvudkortet tillsammans med Alexander Gustafsson

Matchkortet för årets sista UFC-gala, UFC 232, presenterades under nattens UFC 231, och till svenska fansens stora förtjusning kommer vi få se både Alexander Gustafsson och Ilir Latifi på galans huvudkort. Gustafsson möter den forne mästaren Jon Jones på galans huvudmatch medan Latifi går den andra matchen på huvudkortet mot TUF-vinnaren Corey Anderson.

UFC 232 Matchkort

UFC 232 äger rum den 29:e december i Las Vegas, Nevada, och nedan kan ni se det fullständiga matchkortet.

Huvudkort

Titelmatch i lätt-ungvikt: Jon Jones vs. Alexander Gustafsson
Titelmatch i fjädervikt: Cris Cyborg (c) vs. Amanda Nunes
Weltervikt Carlos Condit vs. Michael Chiesa
Lätt-tungvikt: Ilir Latifi vs. Corey Anderson
Fjädervikt: Chad Mendes vs. Alex Volkanovski

Underkort

Tungvikt: Walt Harris vs. Andrei Arlovski
Fjädervikt: Cat Zingano vs. Megan Anderson
Bantamvikt: Douglas Silva de Andrade vs. Petr Yan
Lättvikt: BJ Penn vs. Ryan Hall

Early prelims

Bantamvikt: Brian Kelleher vs. Montel Jackson
Bantamvikt: Andre Ewell vs. Nathaniel Wood
Mellanvikt: Uriah Hall vs. Bevon Lewis
Weltervikt: Curtis Millender vs. Siyar Bahadurzada

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy
UFC 231 Poster

Video
UFC 231: Resultat, höjdpunkter och statistik

UFC 231 ägde under natten till söndagen rum i Toronto, Kanada, där huvudmatchen var en titelmatch i fjäderviktsklassen mellan Brian Ortega och Max Holloway. Som co-main event hade vi en titelmatch i damernas flugvikt mellan Valentina Shevchenko och Joanna Jedrzejczyk.

Nedan kan ni se lite höjdpunkter från matcherna och under det finner ni fullständiga resultat från galan. Längst ned finner ni statistik för varje match.

Höjdpunkter

Resultat

Huvudkort

 • Fjädervikt: Max Holloway besegrar Brian Ortega TKO (doctor stoppage) – Rond 4, 5:00 – Behåller fjäderviktsbältet
 • Flugvikt: Valentina Shevchenko besegrar Joanna Jędrzejczyk via enhälligt domslut (49-46, 49-46, 49-46) – Tar hem flugviktsbältet
 • Weltervikt Gunnar Nelson besegrar Alex Oliveira via submission (rear-naked choke) – Rond 2, 4:17
 • Fjädervikt: Hakeem Dawodu besegrar Kyle Bochniak via delat domslut (28-29, 30-27, 30-27)
 • Lätt tungvikt: Thiago Santos besegrar Jimi Manuwa via KO (slag) – Rond 2, 0:41

Underkort

 • Stråvikt: Nina Ansaroff besegrar Cláudia Gadelha via enhälligt domslut (29-28, 29-28, 29-28)
 • Lättvikt: Gilbert Burns besegrar Olivier Aubin-Mercier via enhälligt domslut (30-27, 30-27, 29-28)
 • Flugvikt: Jessica Eye besegrar Katlyn Chookagian via delat domslut (29-28, 28-29, 29-28)
 • Mellanvikt: Elias Theodorou besegrar Eryk Anders via delat domslut (29-28, 28-29, 29-28)
 • Bantamvikt: Brad Katona besegrar Matthew Lopez via enhälligt domslut (30-27, 29-28, 29-28)
 • Weltervikt: Dhiego Lima besegrar Chad Laprise via KO (slag) – Rond 1, 1:37
 • Lättvikt: Carlos Diego Ferreira besegrar Kyle Nelson via TKO (slag) – Rond 2, 1:23
 • Lätt tungvikt: Aleksandar Rakić besegrar Devin Clark via TKO (slag) – Rond 1, 4:05

Statistik

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

UFC 231: Max Holloway avslutar Brian Ortega

Max Holloway (20-3) avslutar Brian Ortega (14-1) och försvarar således sitt bälte. Matchen var ett krig där Holloway stod för de flesta träffarna, Ortega skruvade upp tempot i tredje ronden. Holloway fortsatte pressa i fjärde medan Ortega såg allt tröttare ut och matchen bröts sedan i rondvilan mellan fjärde och femte ronden då Ortega var oförmögen att fortsätta

Matchen var ett krig där båda fighterna visade hjärta.

Att Holloway haft ett års uppehåll från tävlande syntes inte i Oktagonen.

Holloway visade sig vara den bättre strikern och det var även detta som var nyckeln till att behålla bältet.

Holloway har med sitt titelförsvar nu hela 13 raka vinster i fjädervikt och är den första som inte bara besegrat, men även avslutat Ortega.

Läs mer
+5
Dana Sad
Dana Happy