poster sonnen emelianenko

Breakdown: Emilianenko vs. Sonnen – Bellator 208 

Bellator har en intensiv helg framför sig med dubbla galor. På fredag besöker man Conneticut och dagen efter reser man vidare till Nassau Coliseum Long Island, N.Y. för Bellator 208. Huvudmatch på kortet är semifinal nummer två i tungviktsturneringen. Veteranen och legenden Fedor Emilianenko tar sig an amerikanen Chael Sonnen. Det är två erfarna och aningen åldersstigna herrar som ställs mot varandra på lördag i Long Island.

265 lbs.: Fedor Emilianenko vs. Chael Sonnen

Fedor Emelianenko (37-5, 1 NC)
Ålder: 42 år
Längd: 182 cm
Reach: 189 cm
Stance: ortodox

Fedor behöver knappast någon närmare presentation. Han är en legend vars namn och historia generationer av mma-fans känner väl till. Men en kortfattad beskrivning kan ändå vara på sin plats. Ryssen har en lång kampsportsbakgrund och har tävlat i såväl judo som sambo. Han är bl.a. fyrfaldig världsmästare i Combat sambo. Han inledde sin mma-karriär år 2000 och gick 28 matcher utan att förlora innan han åkte på en överraskande submissionförlust mot Fabricio Werdum i juni 2010. Efter en rad motgångar valde han, år 2012, att lägga handskarna på hyllan. Pensioneringen varade i 3 år innan han valde att göra comeback. I sin senaste match besegrade han UFC-veteranen Frank Mir via KO i första ronden.

Styrkor:
+ KO-kraft
+ striking
+ erfarenhet
+ wellrounded

Svagheter:
– ålder
– haka

Chael Sonnen (30-15-1)
Ålder: 41 år
Längd: 185 cm
Reach: 185 cm
Stance: southpaw

Sonnen är en f.d. NCAA Division 1-brottare. Efter high school började han träna boxning i hopp om att kunna ägna sig åt mma. Han inledde sin mma-karriär redan 1997, vid endast 19 års ålder. Han har haft en lång och hyfsat framgångsrik karriär som dock har kantats av en hel del kontroverser – bl.a. avstängningar pga användning av otillåtna preparat. Sonnen har alltid varit en frispråkig och högljudd person. Hans uppträdande har gjort honom till en kontroversiell figur som troligen sålde ppv’s främst pga att mma-följare ville se honom förlora. Han var dock ofta underhållande när han körde sitt ’trash talk’. På senare år har han tonat ner denna del av sin personlighet. Han står f.n. på två raka vinster och i sin senaste match besegrade han Quinton ”Rampage” Jackson.

Styrkor:
+ nedtagningar
+ toppkontroll
+ fight-IQ
+ erfarenhet

Svagheter:
– ålder
– motivation

Matchning

Detta är en match up mellan två äldre fighters som sedan länge har passerat toppen av karriären. De är dock inte helt slut som fighters utan har på sistone visat att de fortfarande kan bita ifrån när det behövs. Det är två erfarna fighters med hyfsad fight-IQ men tveksamma hakor. En ’striker vs. grappler’. Det kan alltså tänkas bli en ganska underhållande fight.

Fedor Emilianenko är i första hand en striker. Han har en aggressiv stil och föredrar att sätta press på sin motståndare i jakten på luckor för sin snabba och precisa högerhand. Han jobbar med en mycket fin jabb och vänster check-hook som han bl.a. använder för att kontrollera avståndet. Han har dessutom utmärkt timing och precision. När han väl hittar luckor är han mycket snabb på att stänga distansen. Han stiger snabbt in och avfyrar sin höger. Genom åren har han visat att han är en orädd fighter. Hans fina blick, huvudrörelse och stabila haka har tillåtit honom att stanna i pocket och slagväxla. Vid 42 års ålder är varken haka eller huvudrörelse vad det en gång varit. Därför är det betydligt mer riskabelt att kliva in i pocket, något som blev tydligt i förlusten mot Matt Mitrione.

Fedor är en väldigt wellrounded fighter. Hans grappling är stabil och han har 17 submissionvinster på sitt record. Dessa ligger dock långt tillbaka i tiden. Han föredrar definitivt att hålla det stående men om han får toppkontroll har han riktigt giftig ground-and-pound. Han har, mycket tack vare bakgrund inom judo, ett starkt clinchgame. Hans nedtagningsförsvar är okej men han bör passa sig för att fastna under Sonnen som är en vass brottare och erkänt svår att få bort.

En grinder som nöter ned sitt motstånd

Chael Sonnen är en fighter som genom sin karriär har satt hård press på motståndarna och hållit högt tempo. Han är en grinder och hans fina kondition har tillåtit honom att hålla högt tempo matcherna igenom. Han är i grunden en mycket duktig brottare som genom åren har utvecklat hyfsad striking. Han är southpaw och har en bra höger jabb. Den kompletterar han med en hyfsad rak cross och överhandsvänster. Den sistnämnda är effektiv för att dölja ingångar till takedowns. Han har viss boxningserfarenhet och hans grundläggande teknik är okej. Det är dock ingen tvekan om att hans striking syftar till att öppna upp för hans brottning. Det är där han verkligen excellerar.

Sonnen har ett brett game när det kommer till brottning. Han har fina double legs, såväl mot buren som ute i oktagonen. Hans erfarenhet från grekisk-romersk stil gör att han dessutom har fina body lock-nedtagningar. Hans game syftar till att etablera toppkontroll. Väl där är han mycket svår att få bort. Han har inte någon brutal ground-and-pound men han är en grinder som jobbar mer med volym än rå kraft och nöter ned motståndet.

Fedors väg till seger är att använda sin fina striking. Han är en betydligt bättre striker än amerikanen och kommer att ha ett övertag i det stående. Sonnen saknar dessutom KO-kraft vilket är en definitiv fördel för ryssens något tveksamma haka. Han måste alltså se till att vara mycket tät i sitt nedtagningsförsvar och inte fastna under brottaren. Lyckas han med det ligger vägen öppen till seger.

Ifrågasatt nedtagningsförsvar

För Sonnen gäller följaktligen det omvända. Han måste se till att inte ge ryssen utrymme och tid att implementera sitt fina stående game. Sonnen måste se till att stänga avståndet och gå för nedtagningar. På vägen in måste han dock vara noga med att hålla nere sin haka. Fedor har utmärkt timing och precision vilket gör det riskabelt att försöka sig på ogenomtänkta attacker. Om Sonnen lyckas ta ner ryssen ökar hans chanser avsevärt. Fedors nedtagningsförsvar är inte precis vattentätt och därför är det inte osannolikt att han kommer att få jobba från rygg i denna fight. Frågan är hur hans kondition klarar detta. En annan intressant fråga är vad som händer med ryssens precisa och explosiva striking efter att ha tvingats kämpa från rygg 5-10 minuter. Det är frågor vi kommer att få besvarade på lördag.

Oddssättarna håller Fedor som klar favorit inför denna fight. De verkar uppenbarligen ha stort förtroende för ”Kejsarens” nedtagningsförsvar. Sonnen var nederlagstippad även i sin senaste fight men överbevisade sina kritiker. Kanske kan han göra det en gång till mot den ryske mma-legenden. Det vore onekligen en fin vinst att sätta på sitt CV. Men då måste han ta sig förbi Fedors patenterade striking, vilket är lättare sagt än gjort.
________________________
Kimuraredaktionen

+5
Dana Sad
Dana Happy
Dillon Danis i sociala medier

Dillon Danis hånas efter helgens seger

Ralph Nordahl

Den tidigare brasiliansk jiu-jitsu mästaren Dillon Danis (2-0) vann denna helg sin andra MMA-proffsmatch i karriären mot den något mer erfarne Max Humphrey (3-2). Danis som tagit stor plats i media, i synnerhet sedan skandalhändelserna vid UFC 229 i oktober förra året när han provocerade UFC-mästaren Khabib Nurmagomedov till att hoppa ut ur oktagonen.

Danis har efter detta valt att hypa upp sig själv konstant i media trots att han ditintills endast gått en proffsmatch.

Trots att helgens seger var relativt övertygande så har många i MMA-världen reagerat med att klanka ner på segern. Dessa har menat att Bellator, som anordnade fighten, med mening gett Danis en enkel motståndare och placerat hans match just innan huvudmatcherna bara för att kunna kapitalisera på fighterns nyvunna kändisskap:

Ni kan se kommentarerna om segern nedan:

Dillon Danis tweets

Danis tweets 2

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Video
Bare Knuckle FC 6: The Road to Malignaggi vs. Lobov

Ralph Nordahl

Det är nu mindre än en vecka kvar. Den 22 juni på lördag kommer den tidigare UFC-fightern Artem Lobov (13-15-1) att möta den tidigare toppboxaren Paulie Malignggi  (36-8) vid Bare Knuckle FC 6 i Tampa, Florida.

Fighten kommer att bli höjdpunkten på en nu flera år lång fejd där Artem Lobov och hans nära vän Conor McGregor varit i luven med proffsboxaren.

Nu har Bare Knuckle FC valt att släppa sin ”Countdown”-video för matchen. Vi får där följa med de båda herrarna vid deras förberedelser inför matchen som kommer bli organisationens mes hajpade match någonsin.

Ni kan se videon ovan.

Lobov besegrade i sin debut i Bare Knuckle FC Jason Knight genom enhälligt domslut tidigare i år. Den tidigare IBF och WBA-mästaren Malignaggi kommer att göra sin debut i organisationen efter att ha slutat som proffsboxare år 2017.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
tecia torres vs marina rodriguez UFC Montevideo

UFC on ESPN+ 14: Tecia Torres möter Marina Rodriguez – 7 matcher annonserade

Ralph Nordahl

Den 10 augusti kommer UFC att anlända till Montevideo, Uruguay där UFC on ESPN+ 14 går av stapeln. Nu har 7 matcher för galan annonserats officiellt på UFC:s hemsida och ni kan se dessa nedan.

Den kanske profilstarkaste matchen som hittills annonserats är den mellan amerikanska stråviktaren Tecia Torres (10-4) och den obesegrade brasilianskan Marina Rodriguez (11-0-1).

Ni kan se postern för matchen nedan:

tecia torres vs marina rodriguez UFC on ESPN + 14

Rodriguez gjorde sin UFC-debut i september förra året där det blev oavgjort mot Randa Markos. I sin senaste match. i mars i år, besegrade hon dock Jessica Aguilar genom enhälligt domslut.

Tecia Torres har i sin tur nu förlorat tre raka matcher mot toppfighters som Jessica Andrade, Joanna Jedrzejczyk och senaste Weili Zhang, alla gånger genom enhälligt domslut. Hon har aldrig blivit knockad och vann 6 av sina 7 första UFC-matcher.

Nedan kan ni se det rådande matchkortet för galan:

Tungvikt: Ciryl Gane vs. Raphael Pessoa Nunes
Stråvikt: Tecia Torres vs. Marina Rodriguez
Fjädervikt: Enrique Barzola vs. Bobby Moffet
Bantamvikt: Geraldo de Freitas vs. Chris Gutierrez
Flugvikt: Taila Santos vs. Ashlee Evans-Smith
Flugvikt: Rogério Bontorin vs. Raulian Paiva
Flugvikt: Veronica Macedo vs. Rachael Ostovich

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Daniel Cormier: Matchen mot Stipe Miocic är troligtvis min sista

Ralph Nordahl

Den regerande UFC-mästaren i tungvikt Daniel Cormier kommer att möta den tidigare mästaren Stipe Miocic i en returmatch vid UFC 241 den 17 augusti i Anaheim, Kalifornien. Detta kan dock komma att bli den sista gången som fans kan få se Cormier fightas i oktagonen.

Cormier som besegrade Miocic genom knockout vid UFC 226 i juli förra året och då blev den blott andre fightern att bli mästare i två divisioner samtidigt där han redan var lätt-tungviktsmästare. Cormier hade länge förväntats möta Pro Wrestling-stjärnan och tidigare UFC-mästaren i tungvikt, Brock Lesnar i år. Denne valde dock till slut att avstå möjligheten och återvände istället till WWE.

Cormier kommer istället nu att möta Miocic som väntat på att få gå fighten sedan förlusten förra året. Cormier är laddad inför matchen men är medveten om att det kan sluta annorlunda denna gång. Han hade följande att säga i en nylig intervju  med TMZ Sports:

I think he’s going to be upset. I think he’s going to be little emotional. I truly believe that he’s going to be a better version of himself. I don’t think for a second that he’s going to make the same mistakes that he did this time. I think it’s going to be a much more difficult fight.

Trots den stundande matchen förväntar sig Cormier redan nu att det kan bli hans sista match och att han därefter lägger handskarna på hyllan:

You know I always said that I was going to fight until I turned 40, which would have been March at a card March 2nd, but I couldn’t make that one. If I hold true to what I was saying then this would be the final one. I don’t anticipate fighting much past this. I just want to go out there and do my thing.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Video
Khabib Nurmagomedov tänker inte gå fler matcher i Las Vegas

Jonathan Damm

Sist vi fick se lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov i oktagonen var under UFC 229 då han besegrade Conor McGregor via submission i 4:e ronden. Matchen slutade dock med kaosartade scener då både Nurmagomedov och McGregor tillsammans med bådas hörnor gav sig in i en serie slagsmål i och kring oktagonen. Effekterna av de kaosartade scenerna var att både Nurmagomedov och McGregor stängdes av från att tävla samt att de båda fick böta stor summor till Nevadas Idrottskommité.

Nu berättar Nurmagomedov att han inte har för avsikt att någonsin tävla i Las Vegas, som ligger i staten Nevada, någonsin igen. Detta då han känner sig orättvist behandlad och att han ogillar hur staten hanterar saker. Att han inte kommer att tävla mer i staden innebär dock inte att han inte kommer att besöka den mer berättar Nurmagomedov i samma intervju. Följande sa han i intervjun med BT Sport, ni kan se den fullständiga intervjun längre upp i artikeln.

What happens in Vegas stay in Vegas. Everybody saw what happened in Vegas. Victory in my sight, we smashed him, smashed all his team. About city, I don’t know, I don’t want to fight in Vegas anymore. They take his money and they take my money 10 more times. It is not about money. It is about how the whole process is going. I don’t want to fight in Vegas. If some great fight happens in Vegas, I’m going to go and just watch. But I don’t want to fight anymore in Vegas.

Härnäst kommer vi att få se Nurmagomedov försvara sin titel mot Dustin Poirier under UFC 242. Galan äger rum den 7:e september i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten och kommer att vara Nurmagomedovs 2:a försvar av lättviktstiteln.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Dustin Poirier om matchen mellan Tony Ferguson och Donald Cerrone: ”De såg långsamma ut”

Jonathan Damm

Under förra helgens UFC 238 ställdes lättviktarna Tony Ferguson och Donald “Cowboy” Cerrone mot varandra i en match som slutade med Ferguson som vinnare via TKO till följd av ett beslut av läkare. Någon som nu har uttalat sig om mötet är den nuvarande interimmästaren i lättvikt, Dustin Poirier.

Enligt Poirier, som möter lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov härnäst, så såg både Ferguson och Cerrone långsamma ut i matchen. Samtidigt sa han att han tyckte Ferguson såg bättre ut ju längre matchen gick och att han hade velat se vad Ferguson hade kunnat göra i tredje ronden. Detta sa han till “The Lowkick MMA”.

Yeah, I watched it. It was a fun fight to watch. I thought Tony started pulling away, Donald started wearing a lot of damage, getting busted up. I thought Tony was starting to take over the fight. It would have been interesting to see if he would have kept pulling away in the third round. But I thought they looked kind of slow. I don’t know, I’m focused on Khabib right now, but I think beat everybody in my division.

Det har tidigare ryktats om en returmatch mellan Ferguson och Cerrone och Poirier berättade även att han inte är säker på vad som skulle hända om en returmatch bokades in, varken i returmötet eller för viktklassen i sig.

I’m not sure what Donald is ranked but if say, they did the rematch and Donald won the fight, obviously Tony’s the next contender — it would shake up things. We’ll see what happens. I don’t know if they are going to do a rematch. Sometimes things are said and they don’t happen. We’ll see in the next couple of weeks.

Härnäst kommer Poirier att ta sig an Nurmagomedov i ett möte om lättviktstiteln under UFC 242 som äger rum den 7:e september 2019 i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Video
Tyson Fury vinner över Tom Schwarz via TKO

Jonathan Damm

Under natten gick den forne tungviktsmästaren i boxning, Tyson Fury, sin första match sedan mötet med Deontay Wilder i slutet av förra året. Mötet slutade oavgjort och efter matchen valde Fury att donera hela sitt gage från match till hemlösa. I nattens match ställdes Fury mot den obesegrade tyske boxaren Tom Schwarz. Mötet var inbokat för 12 ronder men redan i slutskedet av andra ronden lyckades Fury besegra Schwarz via teknisk knockout. Nedan kan ni se höjdpunkter från matchen.

Efter mötet står Fury fortsatt obesegrad med ett record på 28-0-1. Av de 28 vinsterna har Fury lyckats vinna 20 av dessa via knockout och 8 via domslut. Schwarz fick erfara karriärens första förlust och står därmed med ett record på 24-1 efter nattens match. Av vinsterna har Schwarz lyckats vinna 16 via knockout och resterande 8 via domslut. Enligt amerikanska ESPN ska Fury sammanlagt ha tjänat 12 miljoner dollar på matchen medan Schwarz ska ha kammat hem minst 250 000 dollar.

Mötet mellan Fury och Schwarz ägde rum natten mellan den 15:e och 16:e juni 2019 och slutade med Fury som segrare via TKO efter 2:54 in i 2:a ronden.

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy
Jon Jones Chris Weidman UFC

Jon Jones och Chris Weidman tjafsar på Twitter

Ralph Nordahl

Jon Jones (24-1) har en kommande fight mot Thiago Santos vid UFC 239 den 6 juli framför sig. Den lätta tungviktsmästaren Jones kommer då att försvara sitt bälte mot den brasilianske knockoutartisten men har nu fått upp uppmärksamhet för en ny konkurrent i divisionen, tidigare mellanviktsmästaren Chris Weidman (14-4) som nu flyttat upp en viktklass.

En Twitteranvändare frågade öppet om en match mellan Weidman och Jones skulle kunna vara en möjlighet. Jones var inte sen att svara på detta vilket ni kan se nedan:

Chris knows where I’ll be waiting

Weidman valde kort efter att svara Jones:

On my way!

Orsaken till meningsutbytet kan vara Weidmans nyliga uttalanden om hur han står sig mot hans nya viktklass mästare Jones. MMA Junkie citerade dessa som följande:

Honestly, I think I bring a lot of problems to the table with my wrestling and jiu-jitsu, and also I’m long, and I have power in my hands. Especially at 205, that might be a benefit for me. I think I’ll hit even harder. My wrestling and jiu-jitsu, on paper, is better than his.

Weidman har 1-4 i facit under sina senaste 5 matcher efter att ha öppnat sin karriär med 13 raka segrar. Det återstår att se när han gör sin debut i viktklassen.

Läs mer
-18
Dana Sad
Dana Happy

Video
Se Lyoto Machidas flygande knä KO

Ralph Nordahl

Den tidigare UFC-mästaren Lyoto Machida (26-8) bjöd som bekant på ett otrolig knockout när han besegrade Chael Sonnen i nattens delade huvudmatch vid Bellator 222. Sonnen meddelade efter detta sin pensionering från MMA med 30-17 i record.

Ni kan se knockouten ovan.

Läs mer
-4
Dana Sad
Dana Happy

Video
Aaron Pico blir brutalt avslutad igen – se knocken här

Ralph Nordahl

När Scott Coker tog över Bellator för ett par år sedan höll han särskilt fram den nysignade Aaron Pico som ett framtidslöfte. Idag är det dock många som tvivlar på om fightern verkligen kommer att bli något utöver det vanliga då han i och med nattens brutala förlust nu har 4-3 i record inom Bellator.

Förlusten var också Picos andra raka knockoutförlust. Denna gång var det Adam Borics (9-0) som orsakade skada med ett flygande knä i andra ronden vid nattens Bellator 222. Ni kan se händelsen i videon ovan.

Bellators VD Coker är dock inte villig att avfärda Pico ännu. Han hade fökjande att säga efter galan rapporterar MMA Junkie:

Don’t count this kid out. Aaron Pico, he is learning how to do this, and he’s fought some tough guys and like he said, he said, ‘Look, I can wrestle, and I can box, but I’m still learning how to fight.

Pico visade att var villig att utveckla sitt game då han flyttade till UFC-dominanten Jon Jones gym i Albuquerque, USA där Greg Jackson basar.  Coker valde också att ge Pico ett plus för detta:

You know, there’s a kid that had a great gameplan- I think (Greg) Jackson had a solid thought in how are they going to fight this kid. And for the most part, he did great. He just made one mistake, he got hit, and you saw the rest. That’s MMA. That can happen to anybody. So, it’s just part of the business.

Coker anser dock nu att Pico måste ta ett steg tillbaka och tänka igenom sin MMA innan nästa natch bokas:

We’ll have a conversation about (that) in a couple weeks and see what he wants to do, and maybe he should take a big step back before he starts to move forward again.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy