En stor svensk kampkonstnär har gått bort

kimura

 

Stefan Nikander – en kampkonstnär med stort hjärta

När jag bestämde mig för att skriva om Stefan Nikanders hastiga bortgång i oktober (i år) så fick jag en hel hög av email och telefonsamtal. Alla ville ge sin bild av Stefan och det var ytterst tydligt att han inspirerat och förändrat väldigt många människors liv till det bättre. En av Stefans vänner och Jeet Kune Do instruktör Mikael Egidéus var väldigt givmild med information och detta under en väldigt svår tid vilket jag tackar för.

Det finns massor av videos av och med Stefan på nätet och en del är briljanta och andra är mest förteckningar av olika övningar genom tiderna. Jeet Kune Do är en kampkonst och inte en sport ska påpekas. Men om man bortser från det så finns det många likheter annars med MMA. Det sker fight stående och på marken. Bruce Lee tog inspiration från många håll och höll sig konstant öppen för nya idéer och tankar. Precis så levde Stefan och alla som kände honom som jag talat med berättar om en varm och förstående människa som både i livet och kampkonsten försökte utvecklas konstant.

Mikael berättar:

”Människor med stor passion är något sällsynt idag, Stefan Nikander var en man med stor passion för träning, och särskilt för Jeet Kune Do, han var även en mycket uppskattad barninstruktör, han hade grupper i barnkarate i både Bredäng och Nynäshamn.”

Stefan fick en hjärntumör 2003 och behandlades, förlorade sitt fysiska skick och när det vände kom han tillbaka och tränade upp sig igen till en fys i hög klass. Hans väg tillbaka fascinerade många och inte minst mig själv. Min egna blygsamma flirt med JKD skedde på 90-talet och jag fick höra talas om Stefan, hans klubb i Nynäshamn och klubben i Bredäng.

Mikael fortsätter berätta om Stefan:

”Jag har aldrig träffat någon som brinner så mycket för en sak, första gången vi träffades i mitten av 90 talet trodde jag aldrig att jag skulle komma hem efter träningspasset, han kunde prata i evigheter om varje detalj i träningen. Biblioteket i hans källare är fyllt av kampkonstböcker av alla de slag, ett par tusen böcker minst, och ingen av dem är oläst, snarare sönderlästa och fulla av anteckningar, det fanns nog inget han inte kunde om kampkonst. Stefan skapade till och med sina egna träningsredskap i samma anda som Bruce Lee själv.”

”Den fysiska träningen var precis lika viktig som böckerna, att vara kampkonstnär och inte i form var inget alternativ, styrketräningen var extrem, jag minns våra pass med Power Factor och Static Contraction training följt av 3 timmars sparring, det kändes i varje fiber dagar efter!”

”Det är så jag kommer att minnas Stefan, träning med passion, kreativitet och skratt, brutna revben, svullna knogar, blodiga näsor, svettiga träningslokaler, samtalen om JKD hemma hos honom, träning hemma hos Ted i LA, timslånga telefonsamtal om träning, allt det där som var Stefan.. I minnet kommer jag även alltid ha stunden på en scen under en uppvisning i Uppsala 2003, då hans balans inte var som den skulle, något var fel, det var första mötet med tumören som sedan blev Stefans största kamp. RIP Stefan, gamle vän…”

En av Bruce Lees elever Ted Wong förvaltade Bruce arv efter bästa förmåga tills dess han (Ted) gick bort rätt nyligen. JKD i Sverige utvecklades mycket på grund av Ted Wong och Stefan.

Ted Wong är en av enbart två personer som erhållit de högsta graderna inom Jeet Kune Do. Dan Inosanto är som känt för de flesta den andra förutom Ted Wong som erhållit ett personligt certifikat i Jeet Kune Do av Bruce Lee. Medan Dan Inosanto valdes att instruera i Bruce Lee´s Chinatown skola var det Ted Wong som blev hans privata träningspartner. Ted Wong praktiskt taget bodde hemma hos familjen Lee, vilket gav Bruce Lee möjligheten att experimentera med olika tekniker. Många av de modifikationer som Bruce Lee upptäckte för sin konstart gjordes möjliga tack vara hans nära relation till Ted Wong.

Ted Wongs familj säger följande om Stefans bortgång:

”Stefan had a high moral standard in life and in martial art Jeet Kune Do. He’s honest, humble, and charismatic. Stefan had studied under Ted Wong for a long time. He’s been certified by Ted Wong in teaching Jeet Kune Do in Sweden. He was one of the few Ted wong students who takes royalty and commitment in Jeet kune Do very seriously. Ted invited Stefan be one of his student instructors to the Florida Summit in unveiling the TED WONG JEET KUNE DO ceremony. Most of all, Stefan was a loving family man. We will missed him dearly. May he rest in peace. From the TWJKD Family”

Stefan ordnade ett JKD seminarium med Ted Wong den 25e maj 1996 i Bredäng, historiskt datum då det var Teds första besök i Skandinavien, Stefan fortsatte att arrangera seminarier med Ted Wong i Sverige varav det sista var 2009 i Nynäshamn, hans stora passion tog honom till USA för träning och seminarier med Ted Wong och andra av Bruce Lees elever. Stefan undervisade även själv på egna seminarier i Sverige och utomlands under många år.

Den JKD Stefan tränade och lärde ut var enligt Ted Wongs lärdomar, det som idag kallas TWJKD. Stefan blev även certifierad instruktör under Ted Wong i Skandinavien. Jeet Kune Do Stockholm är den klubb i Sverige som idag tränar och lär ut TWJKD, den leds av instruktör Mikael Egidéus och Gina Guillonot, privatelev till Mikael.

En liten film med Stefans JKD-träning
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Kd24-zh5JlQ[/youtube]

Här kan ni se en inspirerande film om när Stefan tränade upp sig igen (mycket gymande) efter första sviten av hjärntumören
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Fb8YSFbDA9c[/youtube]

En av alla de elever till Stefan som jag pratat med är Marco Vergari och han började träna hos Stefan när han var 12 år gammal. Han mer eller mindre dyrkade Stefan berättar han och hans lektioner satte djupa spår och sitter kvar än idag. När klubben lades ner 2004 på grund av Stefans sjukdom förlorade tyvärr Marco kontakten med honom, men som många andra återfick han den senare igen.

Marco berättar om Stefan:

”Han var alltid tillgänglig och fann stor glädje i att inspirera oss. Stefans största lektion till mig var det exemplet på viljestyrka som han utgjorde. När han ville någonting, så fanns det ingen levande varelse som kunde stoppa honom. Det var tack vare Stefan som jag även fick träffa Ted Wong vid ett tillfälle!”

”Stefan hade en otrolig karisma och en oövervinnelig viljestyrka. Varje träningsminut med honom var otroligt lärorik, han kunde kombinera ett stenhårt fyspass, med att berätta en saga för oss ungdomar och sitta och diskutera moraliska och filosofiska frågor. I detta så var han en sann mästare! Stefan lärde oss att en sann kampkonstnär alltid bekämpar ondska där han ser den. Mobbing och rasism skulle bemötas med intelligens och vänskap. Han lärde oss att sann styrka utvecklas när man vågar möta sina svagheter, och att vi själva är våra mest svårslagna fiender.”

”Vi elever visste inte riktigt vad som hade hänt Stefan. Genom att läsa hans bok fick vi svar på många frågor, men hans sjukdom visade sig först i samband med dokusåpan Astronauterna som han medverkade i. Stefan var ett fysiskt praktexemplar, och var i programmet en skugga utav hur vi var vana att se honom. Stefan lyckades besegra sin hjärntumör till en början, och lyckades till och med komma i fightingform igen under tiden som han behandlades med cellgifter och strålning, vilket är en närmast övermänsklig prestation!”

”Det som är sorgligast är att med Ted Wongs bortgång för mindre än ett år sen, så är det väldigt få som kan sprida det ”Äkta” TWJKD. Stefan pratade ofta om att hitta enkla tekniker, och om att hålla kampkonsten enkel. Många av grappling/brottningsteknikerna jag lärde mig i JKD hittade jag igen i MMA. Jag vill poängtera att MMA är en sport, och Stefan var en filosof och kampkonstnär. Hans tao rörde inte endast kampsport utan alla aspekter i livet, vilket kommer för alltid att vara med oss som hade privilegiumet att vara hans elever. Vila i frid, Sifu.”

Stefan var en tänkare och många gillade att diskutera med honom. Daniel Salan, som främst tränade i Bredäng och numera bor och tränar i Köpenhamn, berättar att han diskuterade mycket om den filosofiska delen av JKD med Stefan. När Daniel flyttade till Köpenhamn så var Stefan glad över det och ville bygga broar mellan Danmark och Sverige. Många kände Stefan som en riktig fighter på alla sätt och vis. Han kämpade sig genom många problem och passionen saknades aldrig verkade det som. Stefan har lämnat många spår efter sig och kanske då främst till en ung generation fighters.

Här kan ni läsa Stefans bok ”I Huvudet på en kämpe – En Hjärntumörs uppgång och fall”.

Stefans bok är utelämnande och läsvärd. Här är ett kort utdrag där han beskriver vad hjärntumören lärt honom:

”Om min hjärntumör lärt mig något så är det att man ska njuta och leva varje ögonblick till det fullaste. Man ska inte leva i skuggan av gårdagen eller i ljuset av morgondagens hopp. Man måste lära sig leva i nuet, inte i det förflutna eller framtiden. I nuet finns inget att ångra, ånger är i det förflutna. Om du tänker för mycket på framtiden så berövar du nutiden. Jag har lärt mig att man ska ta lärdom av det förflutna, guidas av kunskap om framtida behov så att du kan leva med vetskap och medvetenhet i nuet.”

Man skulle kunna skriva massor om Stefan. Han var älskad av många och inspirerade som sagt ännu fler. På torsdag kommer Stefan begravas. Han kommer vara saknad av sin familj, sina vänner, sina elever och även många som aldrig ens hann träffa honom.

Vila i frid Stefan.

Vill ni veta mer om JKD och träningen som sker nu i Stockholm så kontakta Mikael Egidéus på email: mikaeljkd@live.com

Det går också bra att gå in på Stefans minnesalbum här.

Spela på MMA på Unibet.

0
Dana Sad
Dana Happy

Annons
Riskfritt spel på UFC 241 – Satsa på Nate Diaz och vinn 3120 kr, förlorar Nate får ni pengarna tillbaks

kimura

Ta del av oslagbart erbjudande, där du INTE kan förlora!

UFC 241 äger rum under lördagen i Anaheim, Kalifornien, med ett riktigt bra matchkort som toppas av en titelmatch i tungvikt mellan Daniel Cormier mot Stipe Miocic. Inför den galan har Betfair tagit fram en superkampanj där de ger alla nya spelare ett riskfritt spel på 450 kr! Det innebär att ni kan spela på valfritt spel på Betfairs Spelbörs, och går spelet inte in så får ni 450kr tillbaka, cash och omsättningsfritt!

Nedan kan ni se några av spelen som ni kan spela på Betfairs Spelbörs:

Återigen går ej ditt spel in så får du tillbaks dina pengar! Det går inte att förlora pengar på detta erbjudande! Detta är en förlustfri kampanj.

TILL KAMPANJ

Så här tar ni del av kampanjen:

1.  Registrera ett nytt konto på Betfair:

2. Gör en insättning

 • Sätt in 450kr för att ta del av kampanjen. Erbjudandet gäller enbart om du registrerar dig via våra länkar i artikeln OCH att ni sätter in 450kr.

3. Lägg ett spel på 450 kr

 • Gå in på Betfairs spelbörs och välj ett spel. Lägg sedan 450kr på det spelet. Det är viktigt att ni sätter spelet på Betfairs Spelbörs och att det är EXAKT 450kr ni spelar på, för att ni ska ta del av kampanjen. Går ditt spel in då är det bara att kamma hem vinsten. Går spelet ej in, så får du pengarna tillbaks, CASH. Om ni ej vet hur ni tar er till Betfairs spelbörs har vi gjort en guide nedan.

TILL KAMPANJ

TILL KAMPANJ

 • Du måste vara ny kund hos Betfair
 • MINST 450kr i insättning gäller
 • Kampanjen gäller fram till matchstart 
 • Du måste vara minst 18 år för att delta.
 • Detta erbjudande gäller ENDAST via länkarna i artikeln
 • Betfair:s generella villkor och regler gäller.
Läs mer
-44
Dana Sad
Dana Happy

UFC 245: Amanda Nunes vs Germaine de Randamie ryktas vara klar

Simon Tingberg

Under dagen så meddelade ESPN att dom fått information från en anonym insatt källa att Amanda Nunes kommer försvara sitt bantamviktsbälte mot Germaine de Randamie. Mötet mellan Nunes och Randamie skall vara tänkt att äga rum på UFC 245 under den 14:e december i Las Vegas.

Enligt källan så har båda fighters verbalt kommit överens om mötet men UFC har ännu inte bekräftat det.

Brasilianskan Nunes som är mästarinna i både bantamvikt och fjädervikt försvarade sitt bantamviktsbälte senast under UFC 239, Las Vegas juli 2019. Då knockade hon amerikanskan Holly Holm i den första ronden. Innan dess hade hon besegrat landskvinnan Cris Cyborg i den första ronden när hon utmanade denne om fjäderviktsbältet under UFC 232, Ingelwood december 2018. Bantamviktsbältet har hon framgångsrikt försvarat fyra gånger sedan hon vann det mot Miesha Tate under UFC 200, Las Vegas juli 2016. I titelförsvaren har hon besegrat Rounda Rousey, Valentina Shevchenko, Raquel Pennington och Holly Holm.

Holländskan Randamie var tidigare UFC:s fjädervikts mästarinna efter att ha besegrat Holly Holm men blev av med bältet då hon vägrade möta Cris Cyborg då hon misstänkte denne för doping användning. Randamie är nu rankad etta i bantamvikten efter segrar över Raquel Pennington och Aspen Ladd.

Mötet mellan Nunes och Randamie skulle bli ett returmöte då dom båda möttes under UFC Fight Night Kentucky, november 2013. Där vann Nunes genom TKO i första ronden.

 

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Dana White kan övertala Daniel Cormier

Dana White – Jag sörjer den dag Cormier går i pension

Simon Tingberg

Att UFC:s tungviktsmästare Daniel Cormier haft en framgångsrik MMA karriär kan många gå i god för. Den tidigare olympiska brottaren har nu tävlat i MMA under tio år. Cormier som har ett record på 22-1 (1 NC) har tävlat framgångsrikt i både lätt tungvikt och tungvikt. Där han också varit mästare i båda viktklasserna. Han är en utav fyra fighters som har kunnat titulera sig som dubbelmästare. Dom andra tre är Amanda Nunes, Henry Cejudo och Conor McGregor. Cormier är den ende utav dom som framgångsrikt försvarat båda sina bälten.

Cormier blev dubbelmästare efter att han besegrat den tidigare tungviktsmästaren Stipe Miocic på knockout i första ronden under UFC 226, Las Vegas juli 2018. Cormier tog där sin största seger i karriären då Miocic tidigare framgångsrikt försvarat titeln tre gånger vilket är rekord för antalet titelförsvar i tungvikt. Cormier försvarade sedan tungviktsbältet mot Derrick Lewis under UFC 230, New York november 2018. Cormier gav sedan upp lätt tungviktsbältet vilket sedan vanns utav ärkerivalen Jon Jones som är den ende som besegrat Cormier.

Cormier har sedan vinsterna mot Miocic och Lewis sagt att han skall gå i pension innan han fyller 40 år. Detta blev inte verklighet då Cormier fyllde 40 år i mars i år, och nu inatt kommer att försvara sitt tungviktsbälte i ett returmöte med Miocic. Mötet mot Miocic kommer äga rum under UFC 241, Anaheim.

Sörjer den dag Cormier går i pension

Om returmötet mot Miocic blir Cormiers sista fight återstår att se. Däremot så är Cormiers pensionering inte allt för lång borta. Cormier själv har sagt i intervjuer att han inte vet om detta är sista gången vi ser honom i oktagonen men att det endast är en riktigt stor match som kan locka. Framförallt ett tredje möte mot rivalen Jon Jones.

UFC:s president Dana White sa i en intervju med Jim Rome att han gärna vill se Cormier möta Jones igen.

“I do believe that unfortunately, if something doesn’t line up after this fight with Jones, this could be the last fight for Daniel Cormier,”

“I dread it. I dread the day Daniel Cormier leaves. He’s still going to be my commentator and doing things with us but as a fight fan and a fan of Cormier, I dread the day.”

White berättar att han inte bara beundrar Cormier som den fighter han är utan också för den person han är utanför oktagonen.

“The best. So incredible to deal with, such a good human being and an incredible champion.”

En stor anledning till varför White respekterar Cormier så mycket är att han ger Miocic en chans på revansch trots att han inte har någon riktig anledning. Då då han avslutade denne i första ronden i deras första möte.

“It’s why I respect Cormier so much taking this fight. First of all, he’d already been talking about retiring, there were two fights he wanted, Stipe wasn’t one of them and how does he beat Stipe more impressively than he did the first time? So what’s the upside for Daniel Cormier in this rematch with Stipe?

“That’s why I respect this guy so much. You don’t ever hear any complaining, no crying ‘I didn’t want this fight’. He just goes out and does what he does.”

Vad återstår?

Vad som händer för Cormier efter fighten mot Miocic återstår att se. Skulle en förlust ge honom möjlighet till en trilogi fight mot Miocic? Skulle en vinst leda till pensionering eller ett möta mot andre rankade tungviktaren Francic Ngannou?

Eller blir det ett tredje möte mot Jones? och blir det i tungvikt eller lätt tungvikt? Dana White vill se mötet i tungvikt men både Cormier och Jones vill mötas i lätt tungvikt.

Jones är den enda som besegrat Cormier. Först under UFC 182, Las Vegas januari 2015 då Jones vann genom enhälligt domslut. Sedan under UFC 214, Anaheim juli 2017 då Jones vann genom TKO i tredje ronden. Deras andra möte ändrades dock till en No contest då Jones testades positivt för doping och blev av med sitt mästarbälte.

Kan tävlingsmänniskan Cormier penisonera sig utan att ha gett det en sista chans att besegra Jones i lätt tungvikt?

 

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Ben Askren Anthony pettis ät träningskollegor

Ben Askren reagerar på Pettis uttalande om Masvidals knock

Simon Tingberg

Ben Askren som tidigare varit mästare i Bellator MMA och One Championship var obesegrad i sin karriär när han under förra året värvades till UFC.

I sin första UFC match fortsatte segertåget för Askren då han besegrade Robbie Lawler genom submission i första ronden under UFC 235, Las Vegas mars 2019. Askrens segertåg tog dock slut då han brutalt knockades utav Jorge Masvidal under UFC 239, Las Vegas juli 2019. Denna fight blev även historisk då den endast varade fem sekunder vilket är rekord för den kortaste fight i UFC.

Askren som till vardags tränar på Rufussport Gym i Milluawakee, Wisconsin med bland annat Tyron Woodley och Anthony Pettis. Den forne lättviktsmästaren Pettis är aktuell för ett möte med Nate Diaz inatt under UFC 241, Anaheim. Pettis fångades på film när han i en konversation med Masvidals träningspartner Yoel Romero berömmer Masvidal för avslutet mot Askren. Detta lades senare upp på twitter utav Conor McGregors BJJ coach Dillon Danis.

Ben Askren svarade på twitten och utryckte sin besvikelse över lagkamratens ord över hans förlust mot Masvidal.

Vad som sker härnäst för Ben Askren återstår att se. Han har bland annat ryktats möta veteranen Demian Maia under hösten 2019 i Singapore.

Läs mer
-2
Dana Sad
Dana Happy

Jorge Masvidal – Jag skulle ta McGregors själ

Simon Tingberg

Jorge Masvidal har sedan sin fem sekunders seger mot Ben Askren under UFC 239, Las Vegas juli 2019 uttalat sitt intresse för en stor match. Den tredje rankade Masvidal har länkats ihop med ett möte mot fjärde rankade Leon Edwards, vilket Masvidal inte vill gå med på. Då Masvidal brutalt avslutat både Ben Askren och den tidigare titelutmanaren Darren Till i år så anser sig han förtjäna att få möta welterviktsmästaren Kamaru Usman om bältet. Det enda som skulle kunna intressera Masvidal förutom en match mot Usman är ett möte mot den före detta fjädervikts och lättviktsmästaren Conor McGregor.

Ett möte mellan Masvidal och McGregor har spekulerats kunna vara en titelmatch i en ny viktklass i 165 pound. Detta har dock UFC:s president Dana White förnekat att det skulle vara under planering då han anser Masvidal vara för stor för McGregor.

I en intervju med submission radio fick Masvidal chansen att prata om en eventuell fight mot McGregor. Där Masvidal utrycker att McGregor inte vill möta honom eller åtminstone inte borde möta honom.

“Of course, with Conor it would be the biggest fight, but he needs to stop with the ‘I might fight, I might not.’ I don’t like that (expletive). You’re not gonna fight me; you’re not gonna fight. You got a lot of money already with the whiskey, I heard. Drink your whiskey, man. Keep your money, man. You don’t want this, man, ’cause I’ll take your (expletive) soul, man. I’ll be as nice as I can about it; I’m coming for your soul.

“Not just Conor’s, whoever they put in front of me. And Dana White said I’m bigger for a reason, because he wants that little shield, like, ‘Hey, I told you guys Masvidal was too big’ when I go in there and (makes cutthroat gesture).”

McGregor befinner sig i dagsläget i ett eventuellt problem med lagen efter att han fångats på film när han slår till en äldre man. Något som Masvidal inte vill spekulera för mycket om.

“I thought it was maybe Photoshopped, ’cause the dude looked old as (expletive), right? I don’t want to comment too much on it. I don’t know what happened, but it didn’t look right, man. That dude’s maybe like 60 years old, and he punched him in the head, and he wasn’t looking at you. I don’t know how it sits with me, man. I want to know like more about it, ’cause all I saw is a clip of the video, and it just didn’t make no sense. I don’t know, maybe this guy disrespected Conor and spit on him or some shit that I didn’t see on the camera. But the 10-second clip that I saw just didn’t look right.”

Vill börja få betalt

Masvidal har ingen fight inplanerad och vill som tidigare nämnt gå en stor match härnäst. Masvidal som är en veteran inom sporten anser sig vara värdig redigt med betalt när han går sin nästa fight.

“It’s gonna take a lot of money to get me back to fight, because I want to get paid, man. I haven’t gotten paid 16 years professionally. So, by the time they give me that little upper echelon money, I need it, man. Everybody knows my name in this sport. Why can’t I get paid? You know what I’m saying?”

Welterviktsmästaren Kamaru Usman har hitintills inte försvarat sin titel sedan han vann den mot Tyron Woodley under UFC 235, Las Vegas mars 2019. Dana White har i sina senaste intervjuer om vem som får nästa titelchans uttalat sig att andra rankade Colby Covington står näst på tur. Covington som tidigare var interimästare i divisionen är också träningspartner och nära vän med Masvidal.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
ufc 241

UFC 241: Majoriteten läsare tror Miocic besegrar DC!

Vicktor Winquist

NU är vi nära!

En av årets bästa galor på pappret äger rum om några timmar och nu är allas tipsrader samlade. Enligt tipsraderna är UFC 241 den mest svårtippade galan i år. Den enda matchen som sticker ut någorlunda är Yussuf vs Benitez där Yussuf är storfavorit med 73 procent av era röster. Majoriteten, inkluderat alla skribenter, tror att Yoel Romero tar hem ännu en vinst i natt!

Kommer Daniel Cormier stå kvar som mästare i natt eller kommer den forne tungviktsmätaren Stipe Miocic ännu en gång stå på toppen?! Mycket, mycket spännande!

Nedan kan ni ta del av intressant statistik inför den kommande galan samt den sammanställda omröstningen inför nattens gala.

 

HUVUDMATCH


Daniel Cormier

 • Vinst/förlustsvit: 3 raka vinster
 • Senaste match: Derrick Lewis
 • MMA-facit: 22-1(1)
 • Utmärkande: 10 knockouts

VS

Stipe Miocic glad
Stipe Miocic

 • Vinst/förlustsvit: 1 förlust
 • Senaste match: Daniel Cormier
 • MMA-facit: 18-3
 • Utmärkande: 14 knockouts

Daniel Cormier vs. Stipe Miocic

 • Stipe Miocic56%
 • Daniel Cormier44%

Antal röster 304

CO-MAIN

anthony pettis vs nate diaz ufc staredown
Anthony Pettis

 • Vinst/förlustsvit: 1 vinst
 • Senaste match: Stephen Thompson
 • MMA-facit: 22-8
 • Utmärkande: 11 knockouts

VS

Nate Diaz kaxigt uttalande
Nate Diaz

 • Vinst/förlustsvit: 1 förlust
 • Senaste match: Conor McGregor
 • MMA-facit: 19-11
 • Utmärkande: 11 submissions

Anthony Pettis vs. Nate Diaz

 • Nate Diaz55%
 • Anthony Pettis45%

Antal röster 302

MATCH #3


Yoel Romero

 • Vinst/förlustsvit: 1 förlust
 • Senaste match: Robert Whittaker
 • MMA-facit: 13-3
 • Utmärkande: 11 knockouts

VS

paulo costa bar överkropp svart bakgrund
Paulo Costa

 • Vinst/förlustsvit: 12 raka vinster
 • Senaste match: Uriah Hall
 • MMA-facit: 12-0
 • Utmärkande: 11 knockouts – aldrig gått till domslut

Yoel Romero vs. Paulo Costa

 • Yoel Romero59%
 • Paulo Costa41%

Antal röster 288

MATCH #4


Gabriel Benítez

 • Vinst/förlustsvit: 2 raka vinster
 • Senaste match: Humberto Bandenay
 • MMA-facit: 21-6
 • Utmärkande: 10 submissions

VS


Sodiq Yussuf

 • Vinst/förlustsvit 4 raka vinster
 • Senaste match: Sheymon Moraes
 • MMA-facit: 9-1
 • Utmärkande: 5 knockouts

Gabriel Benítez vs. Sodiq Yusuff

 • Sodiq Yusuff73%
 • Gabriel Benítez27%

Antal röster 176

MATCH #5


Derek Brunson

 • Vinst/förlustsvit: 1 vinst
 • Senaste match: Elias Theodorou
 • MMA-facit: 19-7
 • Utmärkande: 11 knockouts

VS


Ian Heinisch

 • Vinst/förlustsvit: 5 raka vinster
 • Senaste match: Antonio Carlos Jr.
 • MMA-facit: 13-1
 • Utmärkande: 7 domlutsvinster

Derek Brunson vs. Ian Heinisch

 • Ian Heinisch56%
 • Derek Brunson44%

Antal röster 206

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Vicktor Winquist
Skribent/medieproducent Favoritfighter: Quinton "Rampage" Jackson Varför MMA? "as real as it gets". Blev kär i

Skribent/medieproducent Favoritfighter: Quinton "Rampage" Jackson Varför MMA? "as real as it gets". Blev kär i

Vicktor Winquist

Video
UFC 241 Embedded: Avsnitt 6 & 7

Ralph Nordahl

Nu har UFC även släppt avsnitt 6 och 7 av sina vlogserie UFC 241: Embedded. I serien får vi följa med tungviktsmästaren Daniel Cormier och hans utmanare Stipe Miocic samt Nate Diaz och Anthony Pettis i deras förberedelser inför nattens gala UFC 241.

Ni kan se avsnitt 6 i videon ovan och nedan kan ni se avsnitt 7.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Annons
Spelpaus – Allt du behöver veta

kimura

Från och med den 1:a januari trädde den nya spellagen i kraft, som har förändrat landskapet för svenska online-spelare till det bättre. Tanken med den nya spellagen är att göra det tryggare för svenska spelare att spela casino och oddsspel på nätet. Samt att få bort oseriösa aktörer. Att den svenska staten får en extra klirr i statskassan, då alla spelbolag blir tvungna att betala skatt, är en annan anledningen till regeringen valde att införa den nya spellagen.

Nya spellagen

För att ett spelbolag ska kunna marknadsföra sig i Sverige och kunna vända sig till svenska kunder måste de ha svensk spellicens enligt den nya spellagen. För att få spellicens måste bolagen uppfylla vissa krav. Kraven är bland annat dessa:

 • Bolagen måste erbjuda spelarna att sätta en spelgräns för sitt spelande
 • Endast en bonus får ges per spelbolag till nya kunder
 • Spelbolagen måste ha en Spelpausknapp

Spelpaus

Spelpaus är Spelinspektionens nationella avstängningsregister, som gör att du kan låsa dig själv ute från spel och spelreklam när du känner att du spelar för mycket. Tanken är att spelare som hamnat i farozonen för spelmissbruk kan stoppa detta genom att stänga ut sig själv från all form av spel.

När man som spelare trycker på Spelpaus knappen utesluter man därmed sig själv från all typ av spel på alla spelbolag som innehar svensk spellicens. Du kan alltså inte stänga av från ett specifikt spelbolag eller ett specifikt spel, utan du stänger av dig från allt. Även fysiska spelbutiker (ATG och Svenska Spel), travbanor och även så kallade Jack Vegas maskiner kommer du att bli utesluten att spela på.

4 olika avstängningstider

När du trycker på Spelpaus har du fyra olika valmöjligheter när det kommer till tiden som du kan stänga av dig själv från all form av spel. 1 månad, 3 månader, 6 månader eller tills vidare. Tills vidare innebär att du stänger av dig själv i minst 1år, men avstängningen fortlöper om du själv aktivt inte väljer att avbryta den. Det gör du genom att logga in på Spelpaus.se, logga in med dina personuppgifter och sedan häva din egna avstängning. Detta kan dock göras först när minst 12 månader gått från det att du tryckt på Spelpaus.

Ingen ångerrätt

Har du valt att trycka på Spelpaus-knappen så finns det ingen möjlighet att ångra sig. Om du exempelvis har valt att stänga av dig själv i tre månader så gäller avstängningen från spel om pengar för exakt tre månader. När dessa tre månader avverkats kommer ditt namn att rensas från systemet, vilket innebär att du kan återigen spela hos de spelbolag som lyder under den nya spellagen.

Casinon utan spellicens

Det finns casinon som valt att inte ansöka om spellicens på den svenska marknaden. Vissa av dem är välkända spelbolag som var aktiva aktörer i Sverige innan årsskiftet, men av diverse anledningar har de valt att inte ansöka om spellicens. Dessa casinon får ej marknadsföras i Sverige på något sätt, men svenska spelare kan spela på bolagen. Dock på eget bevåg. Alla dessa casinon är utan Spelpaus, de har ingen gräns för hur mycket spelarna kan spela dagligen och kan erbjuda fler bonusar, samtidigt så erbjuder de inte samma säkerhet och trygghet som casinon med svensk spellicens erbjuder.

Läs mer
-2
Dana Sad
Dana Happy
Henry Cejudo vs Jose Aldo

Jose Aldo vill möta Henry Cejudo om bantamviktstiteln

Ralph Nordahl

UFC-mästaren i flug och bantamvikt, Henry Cejudo, tycks under den senaste tiden mest lobbat för en match mot flugviktsmästarinnan Valentina Shevchenko men har innan detta varit tydlig med att han vill utmana om fjäderviktstiteln som Max Holloway för nuvarande innehar.

En kanske troligare motståndare för Cejudo kan dock bli en annan fjäderviktsmästare, den tidigare dominanten i viktklassen som förlorade till titeln år 2017; Jose Aldo.

Aldo som genom sin karriär talat om sin önskan att fightas i lättvikt har nu ändrat fokus till en övergång till bantamvikt och ett möte mde dubbelmästaren Cejudo.

Aldo hade följande att säga vid en intervju med Combate:

I sat down with everybody, did a study, and I think there’s a real possibility I can make 61kg [135 pounds]. This is the new division I want to move to, and I’m asking for the title shot right away. That’s what matters for me now. Cejudo said he’s open to (fighting) anyone, so I’m open to that. I want the opportunity to fight against him and beat him.

Aldo berättade att han normalt väger runt 163 lbs mellan matchförberedelser och som mest 170 lbs när han tränar som hårdast. Aldo fightades senast mot Alexander Volkanovski där han dock förlorade via enhälligt domslut. Innan detta hade han imponerande knockoutsegrar mot Jeremy Stephens och Renato Moicano.

Aldo valde att hylla Cejudo när han motiverade sin önskan att möta honom:

He’s an Olympic champion, a great athlete, and I respect his history a lot. He deserves everything he’s winning, he has his merits. If the UFC thinks it’s a great fight, I think they’ll want that, it’s a huge challenge. He’s been talking after defeating (Moraes) that he was open to fighting big names. Since he’s open, it’s the green light.

Nobody expected him to beat (Moraes) on the feet, you have to respect that. To me that’s great, it’s a good size for me, he has a fighting style that please me, that matches up well with my game. If it’s against him or not, I think about being adapted to the weight, fast and strong, which will be my differential in this division.

Aldo har under senaste tiden ryktats att gå en returmatch mot tidigare rivalen Conor McGregor vid UFC 244.

Läs mer
-3
Dana Sad
Dana Happy

Video
Yoel Romero blir tillfrågad om att gå upp till lätt tungvikt

Ralph Nordahl

Under de senaste åren har flera UFC-mellanviktare valt att gå upp en viktklass. De tidigare mellanviktsmästarna Chris Weidman och Luke Rockhold i ett försök att återuppliva sina karriärer och Anthony Smith samt Thiago Santos som lyckats med just detta och fått utmana mästaren Jon Jones varsin gång.

En annan mellanviktsfighter som ofta nämnts som en kommande lätt-tungviktare är Yoel Romero som gång på gång haft svårt med att pricka vikten för mellanvikt. Den tidigare olympiske brottaren inledde sin MMA-karriär inom lätt-tungvikt men har fightats inom mellanvikt sedan 2013. 42-åringen som fortfarande är i fysisk toppform kommer inatt att möta sitt hatobjekt Paulo Costa vid UFC 241 och fick inför matchen frågan om han tänker gå upp till lätt-tungvikt.

Romero förklarade för Submission Radio att han fortfarande inte är redo att gå upp en viktklass:

No is possible; it’s too much for me. When I’m training, no is possible that I fight to another division. Because, when I’m training, I stay 202-203… 200? When I’m training, I no have a problem with my weight. My weight is at 185.

No, It’s too much for me. Because, the people cut weight and go up again. It’s too big for me. Because normally, when I’m training, 205-206, you know? But the people who go up, after the weigh in? These people are 220, 225. It’s too heavy. For me it’s too heavy.

Trots att han sagt att han tänker stanna på mellanvikt tillfrågades ändå Romero om han skulle tacka ja till en match mot Jon Jones. Romero sa då att han aldrig skulle gå matchen även om han fightades inom lätt-tungvikt:

The most important thing here is the relationship that I have with Johnny. I have a big. Yes, very. I have a good relationship. That’d never happen. Never. Forget about it. I am a real man. I don’t care nothing about the show, something like this. I am the man, when I stand over there with a guy, I stand with a man in good times and in bad times. That’s me. Nah, I no fight you, because you’re my brother, you’re my friend. I no fight you for thousands, for millions. I no fight you. No, man. No no no no, I no can. Because tomorrow, how can I see the dirt in your face? How? You stayed at my house! That’s my concept.

Ni kan se intervjun med Romero i videon ovan.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
UFC 241 matchkort

UFC 241: Allt ni behöver veta om galan – sändningstider, matchkort, statistik m.m

Ralph Nordahl

Inatt kommer UFC att anordna ännu en supergala, denna gång i Anaheim, Kalifornien. Huvudmatchen för UFC 241 kommer att vara titelmatchen mellan tungviktsmästaren Daniel Cormier och Stipe Miocic.

Cormier vs Miocic 2

Cormier (22-1) blev tungviktsmästare när han besegrade Miocic i deras förra möte. Den dåvarande lätta-tungviktsmästaren Cormier som var stor underdog inför matchen men lyckades pricka Miocic med en armbåge i första ronden som sänkte den dåvarande tungviktsmästaren. Han blev på sätt den  blott andre fightern att bli dubbelmästare i UFC.

DC

Cormier valde att inte ge Miocic en omedelbar returmatch utan försvarade istället titeln mot Derrick Lewis. Den tidigare OS-medaljören i brottning besegrade Lewis på ett överlägset sätt och submittade denne genom rear-naked-choke.  Sedan dess har det ryktats om ett möte med den tidigare tungviktsmästaren och numera WWE-stjärnan Brock Lesnar. Lesnar drog sig dock ur förhandlingarna av olika anledningar och Miocic fick till slut sin treturmatch.

Cormier har tidigare sagt att han tänkt pensionera sig vid 40-års ålder och detta kan mycket väl vara hans sista match. Det har dock ryktats om att han kommer gå sin sista match mot hans långvarige rival, den nuvarande lätta tungviktsmästaren Jon Jones. Jones är den enda fightern som besegrat Cormier, genom enhälligt domslut vid UFC 182. De båda herrarna möttes igen vid UFC 214 där Jones dock var dopad.

Miocic

Miocic (18-3) har inte gått en match sedan deras förra möte i juli förra året  utan har tålmodigt väntat på titelchansen. Han har kunnat motivera detta med sitt imponerande facit fram till  matchen där han försvarade sitt bälte tre gånger på ett dominant sätt med förstaronders segrar över Alistair Overeem (KO), Junior dos Santos (TKO) och den minnesvärda utskåpningen av Francis Ngannou (enhälligt domslut).

Miocic blev tungviktsmästare år 2016 när han knockade Fabricio Werdum i första ronden.

Nate Diaz gör comeback mot Anthony Pettis

Denna gala kommer vi även få se publikfavoriten Nate Diaz göra comeback i buren efter mer än tre års frånvaro och det mot den forne mästaren i lättvikt Anthony Pettis.

Nate

Nates senaste matcher var UFC:s då största matcher någonsin rent kommersiellt. År 2016 gick han två matcher mot  Conor McGregor. Den första matchen, som haussats upp av båda fighters genom en dispyt i media, vann Diaz genom submission (rear-naked-choke) i andra ronden. Båda fighters tog efter detta sin mediadispyt till nästa nivå och  en andra match med ännu högre PPV-siffor ägde rum i augusti 2016. McGregor kunde dock vinna denna genom enhälligt domslut.

Nate Diaz, som vann The Ultimate Fighter 5, gick sin enda titelmatch i UFC år 2012 när han mötte Benson Henderson i lättvikt där det dock blev förlust genom enhälligt domslut. Efter detta har han förlorat mot namn som Josh Thomson (knockout) och Rafael dos Anjos (enhälligt domslut)  och vunnit över Gray Maynard (TKO) och Michael Johnson (enhälligt domslut) innan han mötte McGregor.

Pettis

Den forne lättviktsmästaren Anthony Pettis (22-8) har efter en svacka i sin karriär nu fått sig ett uppsving. Efter att han förra året besegrade Michael Chiesa genom submission (triangle armbar) och sedan gick en jämn och väldigt underhållande match mot Tony Ferguson, där det dock blev förlust efter att Pettis brutit handen, valde han vid sin senaste match att gå upp till weltervikt. I sin welterviktsdebut mötte han den rutinerade Stephen Thompson och var stor underdog. Pettis lyckades dock knocka den tidigare titelutmanaren i den andra ronden genom en superman punch. I och med detta har han blivit topprankad inom weltervikt och Diaz får nu gå ett prestigemöte i sin comeback.

Romero mot obesegrade Costa

Denna gala kommer även bjuda på en häftig match i mellanvikt mellan Yoel Romero och Paulo Costa. Båda herrarna har anklagat varandra för doping och efter vissa tveksamheter kring Costa har nu matchen till slut blivit klar.

Romero

Den tidigare titelutmanaren Yoel Romero (13-3) har just nu 1-2 i facit efter att ha gått sina tuffaste matcher i karriären. Först mötte han Robert Whittaker om interim-titeln vid UFC 213 i juli 2017. Han fick då se sig besegrad genom enhälligt domslut och Whittaker blev efter detta befordrad till divisionsmästare. Romero mötte efter detta Luke Rockhold, i en match som skulle gällt interim-titeln där dock Romero missade vikten, där kubanen besegrade Rockhold via knockout.

Romero skulle till slut få gå en riktig titelmatch mot Whittaker men missade återigen vikten. Hans senaste match blev ändå av där Whittaker denna gång vann genom delat domslut.

Costa

Den obesegrade Paulo Costa (12-0) har gått som tåget och har vunnit sina fyra UFC-matcher genom TKO i antingen rond ett eller tidigt i rond två. Han har i successiv ordning knockat Garreth McLellan, Oluwale Bamgbose, Johny Hendricks och senast Uriah Hall. Brassen ställs nu inför sin tuffaste uppgift någonsin och vi får hoppas att det inte bli något strul med vikten denna gång.

Övriga matchkortet

UFC 241 kommer även bjuda på intressanta matcher mellan bantamviktarna Raphael Assuncao (27-6) och Cory Sandhagen (11-1) och mellanviktarna Derek Brunson (19-7) och Ian Heinisch (13-1).

Matchkortet

Nedan kan ni se det rådande matchkortet för galan med sändningstider och odds från Unibet. Under det finner ni Bettinghörnan och det senaste avsnittet av MMA-panelen och under detta ser ni utförlig statistik för galans matcher:

HUVUDKORT (Startar kl. 04:00 och sänds på Viaplay Fighting)

UNDERKORT (Startar kl. 02:00 och sänds på Fight Pass)

UNDERKORT (Startar kl. 00:30 och sänds på Fight Pass)

Nedan kan ni se intressant statistik för galans största matcher:

Daniel Cormier vs Stipe Miocic UFC 241

Nate Diaz vs Anthony Pettis UFC 241

Yoel Romero VS Paulo Costa UFC 241

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy