En stor svensk kampkonstnär har gått bort

kimura

 

Stefan Nikander – en kampkonstnär med stort hjärta

När jag bestämde mig för att skriva om Stefan Nikanders hastiga bortgång i oktober (i år) så fick jag en hel hög av email och telefonsamtal. Alla ville ge sin bild av Stefan och det var ytterst tydligt att han inspirerat och förändrat väldigt många människors liv till det bättre. En av Stefans vänner och Jeet Kune Do instruktör Mikael Egidéus var väldigt givmild med information och detta under en väldigt svår tid vilket jag tackar för.

Det finns massor av videos av och med Stefan på nätet och en del är briljanta och andra är mest förteckningar av olika övningar genom tiderna. Jeet Kune Do är en kampkonst och inte en sport ska påpekas. Men om man bortser från det så finns det många likheter annars med MMA. Det sker fight stående och på marken. Bruce Lee tog inspiration från många håll och höll sig konstant öppen för nya idéer och tankar. Precis så levde Stefan och alla som kände honom som jag talat med berättar om en varm och förstående människa som både i livet och kampkonsten försökte utvecklas konstant.

Mikael berättar:

”Människor med stor passion är något sällsynt idag, Stefan Nikander var en man med stor passion för träning, och särskilt för Jeet Kune Do, han var även en mycket uppskattad barninstruktör, han hade grupper i barnkarate i både Bredäng och Nynäshamn.”

Stefan fick en hjärntumör 2003 och behandlades, förlorade sitt fysiska skick och när det vände kom han tillbaka och tränade upp sig igen till en fys i hög klass. Hans väg tillbaka fascinerade många och inte minst mig själv. Min egna blygsamma flirt med JKD skedde på 90-talet och jag fick höra talas om Stefan, hans klubb i Nynäshamn och klubben i Bredäng.

Mikael fortsätter berätta om Stefan:

”Jag har aldrig träffat någon som brinner så mycket för en sak, första gången vi träffades i mitten av 90 talet trodde jag aldrig att jag skulle komma hem efter träningspasset, han kunde prata i evigheter om varje detalj i träningen. Biblioteket i hans källare är fyllt av kampkonstböcker av alla de slag, ett par tusen böcker minst, och ingen av dem är oläst, snarare sönderlästa och fulla av anteckningar, det fanns nog inget han inte kunde om kampkonst. Stefan skapade till och med sina egna träningsredskap i samma anda som Bruce Lee själv.”

”Den fysiska träningen var precis lika viktig som böckerna, att vara kampkonstnär och inte i form var inget alternativ, styrketräningen var extrem, jag minns våra pass med Power Factor och Static Contraction training följt av 3 timmars sparring, det kändes i varje fiber dagar efter!”

”Det är så jag kommer att minnas Stefan, träning med passion, kreativitet och skratt, brutna revben, svullna knogar, blodiga näsor, svettiga träningslokaler, samtalen om JKD hemma hos honom, träning hemma hos Ted i LA, timslånga telefonsamtal om träning, allt det där som var Stefan.. I minnet kommer jag även alltid ha stunden på en scen under en uppvisning i Uppsala 2003, då hans balans inte var som den skulle, något var fel, det var första mötet med tumören som sedan blev Stefans största kamp. RIP Stefan, gamle vän…”

En av Bruce Lees elever Ted Wong förvaltade Bruce arv efter bästa förmåga tills dess han (Ted) gick bort rätt nyligen. JKD i Sverige utvecklades mycket på grund av Ted Wong och Stefan.

Ted Wong är en av enbart två personer som erhållit de högsta graderna inom Jeet Kune Do. Dan Inosanto är som känt för de flesta den andra förutom Ted Wong som erhållit ett personligt certifikat i Jeet Kune Do av Bruce Lee. Medan Dan Inosanto valdes att instruera i Bruce Lee´s Chinatown skola var det Ted Wong som blev hans privata träningspartner. Ted Wong praktiskt taget bodde hemma hos familjen Lee, vilket gav Bruce Lee möjligheten att experimentera med olika tekniker. Många av de modifikationer som Bruce Lee upptäckte för sin konstart gjordes möjliga tack vara hans nära relation till Ted Wong.

Ted Wongs familj säger följande om Stefans bortgång:

”Stefan had a high moral standard in life and in martial art Jeet Kune Do. He’s honest, humble, and charismatic. Stefan had studied under Ted Wong for a long time. He’s been certified by Ted Wong in teaching Jeet Kune Do in Sweden. He was one of the few Ted wong students who takes royalty and commitment in Jeet kune Do very seriously. Ted invited Stefan be one of his student instructors to the Florida Summit in unveiling the TED WONG JEET KUNE DO ceremony. Most of all, Stefan was a loving family man. We will missed him dearly. May he rest in peace. From the TWJKD Family”

Stefan ordnade ett JKD seminarium med Ted Wong den 25e maj 1996 i Bredäng, historiskt datum då det var Teds första besök i Skandinavien, Stefan fortsatte att arrangera seminarier med Ted Wong i Sverige varav det sista var 2009 i Nynäshamn, hans stora passion tog honom till USA för träning och seminarier med Ted Wong och andra av Bruce Lees elever. Stefan undervisade även själv på egna seminarier i Sverige och utomlands under många år.

Den JKD Stefan tränade och lärde ut var enligt Ted Wongs lärdomar, det som idag kallas TWJKD. Stefan blev även certifierad instruktör under Ted Wong i Skandinavien. Jeet Kune Do Stockholm är den klubb i Sverige som idag tränar och lär ut TWJKD, den leds av instruktör Mikael Egidéus och Gina Guillonot, privatelev till Mikael.

En liten film med Stefans JKD-träning
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Kd24-zh5JlQ[/youtube]

Här kan ni se en inspirerande film om när Stefan tränade upp sig igen (mycket gymande) efter första sviten av hjärntumören
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Fb8YSFbDA9c[/youtube]

En av alla de elever till Stefan som jag pratat med är Marco Vergari och han började träna hos Stefan när han var 12 år gammal. Han mer eller mindre dyrkade Stefan berättar han och hans lektioner satte djupa spår och sitter kvar än idag. När klubben lades ner 2004 på grund av Stefans sjukdom förlorade tyvärr Marco kontakten med honom, men som många andra återfick han den senare igen.

Marco berättar om Stefan:

”Han var alltid tillgänglig och fann stor glädje i att inspirera oss. Stefans största lektion till mig var det exemplet på viljestyrka som han utgjorde. När han ville någonting, så fanns det ingen levande varelse som kunde stoppa honom. Det var tack vare Stefan som jag även fick träffa Ted Wong vid ett tillfälle!”

”Stefan hade en otrolig karisma och en oövervinnelig viljestyrka. Varje träningsminut med honom var otroligt lärorik, han kunde kombinera ett stenhårt fyspass, med att berätta en saga för oss ungdomar och sitta och diskutera moraliska och filosofiska frågor. I detta så var han en sann mästare! Stefan lärde oss att en sann kampkonstnär alltid bekämpar ondska där han ser den. Mobbing och rasism skulle bemötas med intelligens och vänskap. Han lärde oss att sann styrka utvecklas när man vågar möta sina svagheter, och att vi själva är våra mest svårslagna fiender.”

”Vi elever visste inte riktigt vad som hade hänt Stefan. Genom att läsa hans bok fick vi svar på många frågor, men hans sjukdom visade sig först i samband med dokusåpan Astronauterna som han medverkade i. Stefan var ett fysiskt praktexemplar, och var i programmet en skugga utav hur vi var vana att se honom. Stefan lyckades besegra sin hjärntumör till en början, och lyckades till och med komma i fightingform igen under tiden som han behandlades med cellgifter och strålning, vilket är en närmast övermänsklig prestation!”

”Det som är sorgligast är att med Ted Wongs bortgång för mindre än ett år sen, så är det väldigt få som kan sprida det ”Äkta” TWJKD. Stefan pratade ofta om att hitta enkla tekniker, och om att hålla kampkonsten enkel. Många av grappling/brottningsteknikerna jag lärde mig i JKD hittade jag igen i MMA. Jag vill poängtera att MMA är en sport, och Stefan var en filosof och kampkonstnär. Hans tao rörde inte endast kampsport utan alla aspekter i livet, vilket kommer för alltid att vara med oss som hade privilegiumet att vara hans elever. Vila i frid, Sifu.”

Stefan var en tänkare och många gillade att diskutera med honom. Daniel Salan, som främst tränade i Bredäng och numera bor och tränar i Köpenhamn, berättar att han diskuterade mycket om den filosofiska delen av JKD med Stefan. När Daniel flyttade till Köpenhamn så var Stefan glad över det och ville bygga broar mellan Danmark och Sverige. Många kände Stefan som en riktig fighter på alla sätt och vis. Han kämpade sig genom många problem och passionen saknades aldrig verkade det som. Stefan har lämnat många spår efter sig och kanske då främst till en ung generation fighters.

Här kan ni läsa Stefans bok ”I Huvudet på en kämpe – En Hjärntumörs uppgång och fall”.

Stefans bok är utelämnande och läsvärd. Här är ett kort utdrag där han beskriver vad hjärntumören lärt honom:

”Om min hjärntumör lärt mig något så är det att man ska njuta och leva varje ögonblick till det fullaste. Man ska inte leva i skuggan av gårdagen eller i ljuset av morgondagens hopp. Man måste lära sig leva i nuet, inte i det förflutna eller framtiden. I nuet finns inget att ångra, ånger är i det förflutna. Om du tänker för mycket på framtiden så berövar du nutiden. Jag har lärt mig att man ska ta lärdom av det förflutna, guidas av kunskap om framtida behov så att du kan leva med vetskap och medvetenhet i nuet.”

Man skulle kunna skriva massor om Stefan. Han var älskad av många och inspirerade som sagt ännu fler. På torsdag kommer Stefan begravas. Han kommer vara saknad av sin familj, sina vänner, sina elever och även många som aldrig ens hann träffa honom.

Vila i frid Stefan.

Vill ni veta mer om JKD och träningen som sker nu i Stockholm så kontakta Mikael Egidéus på email: mikaeljkd@live.com

Det går också bra att gå in på Stefans minnesalbum här.

Spela på MMA på Unibet.

-1
Dana Sad
Dana Happy
Junior Dos Santos firar efter seger
Junior Dos Santos ger uppdatering om sin skada – ”I’m not feeling any pain”
kimura
Hett
Badou Jack
Badou Jack vinner via knockout i första ronden – Se avslutet här
kimura
Hett
Conor McGregor och Tony Ferguson
Conor McGregor känner ånger över hur han behandlat Tony Ferguson
kimura
Hett
Khabib och Cain
Khabib försvarar Velasquez – ”Anybody with self-respect would do the same”
kimura
Hett
Juliana Peña och Amanda Nunes
Juliana Peña vs. Amanda Nunes 2 officiell inför UFC 277
kimura
Hett