Kimura har intervjuat Ana Saldes Persson som är arrangör för Falu Upproret IV. Eventet går av stapeln den 19:e oktober.
Ana Saldes Persson inför Falu Upproret IV
Berätta lite om din relation till thaiboxning och hur allt började.
Jag började som motionär 2012 då både min man och vår äldsta dotter tränade thaiboxning. Till en början var det något jag gjorde då och då, men inte särskilt allvarligt. Min man, Magnus, har tränat sedan ungdomen och återvände till sporten när vi flyttade till Falun. År 2014 startade han en egen klubb, Sak Yant Muay Thai, och 2016 blev jag mer involverad när vi fick tillgång till en större lokal och kunde expandera. Jag började som barntränare och sedan har mitt engagemang bara växt. Jag har även haft förmånen att sitta i styrelsen för Svenska Thai boxningsförbundet i fem år, vilket gett mig möjligheten att lära känna många fantastiska människor inom sporten.
”Mi casa es tu casa”
Hur skulle du beskriva hur ni profilerar er som klubb?
Vi profilerar oss som en klubb där alla känner sig hemma – ”mi casa es tu casa”, brukar vi säga. Vi vill skapa en välkomnande och familjär atmosfär där alla är en del av gemenskapen.
Vad tycker du är viktigt för att skapa bra matchningar inom sporten?
Det är viktigt att ha koll på de fighters som tävlar, deras styrkor och svagheter, så att matcherna blir både utmanande och underhållande. Jag vill att båda fighters ska känna att det var en bra match, oavsett resultat. Om jag inte har full koll på en fighter, kollar jag deras record, längd och kampsportserfarenhet för att få till en rättvis matchning.
Har ni som klubb några målsättningar inför era event, exempelvis hur många fighters ni vill ha med på kortet?
– Vi försöker matcha så många fighters vi kan från varje anmäld klubb, särskilt om de reser långt. Det känns bra när flera fighters får gå match och inte bara en. Vi prioriterar också att ha så många junior- och kvinnomatcher som möjligt, för att verkligen lyfta hela bredden av thaiboxningen.
”Dalmasar har alltid varit ett tufft folk”
Namnet ”Falu-upproret” väcker nyfikenhet. Hur kom ni på det?
Namnet kommer från en historisk händelse under Gustav Vasas tid då Falu-borna gjorde uppror mot honom. Tyvärr straffades de hårt, men Dalmasar har alltid varit ett tufft folk som inte låter sig kuvas. Ett exempel är hur invånarna i Bjursås, där jag kommer ifrån, sänkte kyrkklockan i sjön istället för att låta kungen ta den som betalning för koppar. Den här kämpaglöden inspirerade oss till namnet.
Finns det några speciella fighters du skulle vilja se mötas om du fick drömma fritt?
Vår dröm är att arrangera en riktigt stor proffsgala här i Falun, och helst skulle vi vilja ha en gala med bara kvinnliga fighters. Det vore fantastiskt!
Vad tror du är nyckeln till att skapa trivsel i en förening?
Jag tror starkt på att gymmet ska kännas som ett andra hem. Vi är som en familj där vi lyssnar på varandra, stöttar och finns där i både med- och motgång. Ingen är bättre än någon annan, och vi behöver varandra för att få det att fungera. Motionärerna är lika viktiga som fighters – utan dem finns vi inte. Samtidigt är det fighters som visar vad klubben går för. Båda delarna behövs för att vi ska lyckas.
Lördagens event drar igång klockan 12:00 på Norra Järnvägsgatan i Falun.