Nyheter

EXKLUSIVT: Mikaela Laurén inför återkomsten – ”Som att en pollett trillat ner”

Av

Hugo Lindström

21/02/2024
Mikaela Lauren

Kimura passade på att kontakta Mikaela Laurén nu inför hennes comeback på Danish Fight Night.

Mikaela Laurén gör comeback

Hon är en av vårt lands mest meriterade boxare genom tiderna. Med flera vunna VM-titlar finns det få som kan räknas till samma kategori som Mikaela Laurén. 2019 lade hon handskarna på hyllan. Detta efter en domslutsseger mot Paty Ramirez på Svenska Mässan, Göteborg. Fem år har passerat och om bara några dagar gör hon comeback. Matchen är mot Rumäniens Ioana Fecioru. 

Vi intervjuade Laurén nu när de sista förberedelserna är igång. Så sätt kunde vi få en inblick i hennes tankar, träning och nytändning för sporten. Vad var det egentligen som fick henne tillbaks till ringen efter de fem åren som gått. Vad har ändrats? 

”Fan vad hårt du slår”

Du la av med boxningen för ett tag sedan. Var var det som fick dig att plocka upp det igen just nu?

Jag har känt mig ganska bra och stark på träningarna. Alltså känt mig så här explosiv och mina tränare liksom ’fan vad du slår hårt. Fan det börjar kännas riktigt bra’. Då kände jag så att ’fan jag borde gå en match alltså’. När man känner att allt sitter kvar på något vis. Fast ändå bättre nästan.

Fastän att hon fyllt 48 år känner hon att hennes färdigheter idag är bättre än någonsin tidigare.

Jag känner mig liksom snabbare än jag gjort tidigare, jag känner att jag har fått bättre teknik. Det är som att något liksom, som att en pollett trillat ner när man fått lite distans till det. Sen har jag ju fortsatt träna. 

Något som gjort skillnad är tiden hon spenderat på Hammarby boxningsklubb. Där hennes teknik har kunnat utvecklas och nå nya höjder.

Jag har ju kört mycket på Hammarby boxning med Joel Grandell. Och han är väldigt duktig tekniskt och det känns som att han har utvecklat min teknik, fotarbetet och så samtidigt har jag blivit lättare. 

Matchen kommer inte att gå i Super Weltervikt, klassen som tillsammans med mellanvikt varit hennes ordinära tidigare i karriären. Istället har hon gått ner de senaste åren och känner sig nu ha tillgång till en ökad snabbhet i ringen.

Jag ammade ju i två års tid när jag fått Nikita. Och det gjorde liksom att jag rasade i vikt så jag har ju gått ner en viktklass. Och är man lättare så blir man snabbare. 

Har all träning skett på Hammarby?

Nej, utan även på Haninge boxningsklubb och det är där jag har tränat mest nu sista tiden. Jag har också gått med i styrelsen där och det var jag liksom avslutade min proffskarriär med Stefan Fernström, som var ordförande för klubben då.

Med ökad kontroll över sin träning i och med friare tillgång till träningslokalerna har hon nu kunnat balansera boxningen med privatlivet på ett smidigare sätt.

Så att, jag har ju flyttat så jag bor bara tio minuter därifrån boxningsklubben. Och det är en stor ring, nu har jag fått låna ett par egna nycklar så jag kan gå dit och träna lite när jag vill. Jag trivs superbra där och så har jag kört ganska mycket för Ove ”Jätten” Lundby som är gammal OS-boxare. 

Själva annonseringen av återkomsten kom som en överraskning för många. Knappt en månad innan matchdag blev det officiellt att Lauren kliver in i ringen igen.

Matchen annonserades ganska tätt intill matchdag. Hur länge hade du vetat att du skulle gå matchen?

Jag hade väl vetat det bara en vecka tidigare.

Trots att bokningen var plötslig berättar Mikaela att hon och hennes team letat efter en match ett tag.

Men jag visste att vi jagade match. Att vi ville gå match så fort som möjligt. 

När lusten att klia in i ringen kom tillbaka så visste hon att det inte var någon idé att tänka över saken.

När man väl har bestämt sig att ’nej men nu kör vi. Nu är jag redo’, finns det inget att vänta på. Så min tränare Wally Munteanu var ute och hörde sig för och kollade ’finns det matchtillfällen?’. Och sen dök det där upp lite hastigt och lustigt inpå. Men, som sagt var, jag har hållit igång hela tiden så det var bara det att jag behövde steppa upp med lite mer sparring. Och fokusera liksom. Så att det var ju typ fyra veckor innan som jag fick reda på det. 

När det är så tight inpå med tid, hinner man studera sin motståndare eller ligger fokus mer på att utveckla sin egen boxning?

Grejen är det att man kan inte studera sina motståndare för mycket. För dom kan ju boxa annorlunda, ändra taktik. Boxa annorlunda mot mig än vad de kanske gjort mot andra motståndare, vilket jag hoppas att hon kommer göra. För hon är en boxare som bara går framåt, men jag hoppas att när hon möter mig, att hon märker att hon kan inte bara gå framåt. För jag kommer liksom stoppa henne förhoppningsvis. Så att jag försöker fokusera på att liksom få till min boxning så himla bra som möjligt. Sen är det självklart att vi har liksom lagt upp lite taktik efter hur hon har boxats tidigare. Men är man rutinerad så löser man det ganska snabbt och jag har ju haft väldigt mycket sparring de senaste två veckorna där vi liksom försökt att jobba på dom bitarna som jag ska fokusera på.  

För dina fans och vi tittare, hur kommer Mikaela idag skilja sig från innan du lade av? 

Lugnare tror jag. Jag har ett annat lugn nu. Lugn men bestämd.

Med en snart treårig dotter finns nu något utanför ringen som satt perspektiv på saker och ting.

Jag har annat som [jag fokuserar på] utanför ringen idag, vilket jag inte hade då. 

Matchen visas gratis på Pluto TV Pluto TV denna lördagen. Galan beräknas starta klockan 20:00.

Skribentens kontakt

Relaterade Artiklar

Din önskelista

[nsm_wishlist_content_shortcode]

Sök