17 juli, 2024
Days
Hours
Minutes
Seconds
Nyheter

Exklusivt: Nina Back efter avslutet på Battle of Botnia 10

Av

Vincent Aasa

14/06/2024

Nina Back, den första kvinnliga fajtern från Sverige som tecknar flermatchkontrakt, har nyligen betat av första matchen på kontraktet. På Battle of Botnia 10 förra helgen. Det blev vinst via ett av galans mer spektakulära avslut.

Inleder kontraktet med vinst

Gävletalangen Nina Back tecknade i slutet av förgående år, historiens första flermatchkontrakt för en kvinnlig MMA-fajter. Svensken blir en fajter som organisationen Battle of Botnia tänker satsa på lite extra i deras vision om fler kvinnliga förebilder samt profiler i sporten. Back har nu tagit ännu ett jätte kliv för att sätta in sig i MMA-historien med sina kunskaper. Svensken har nu avancerat upp till ett matchfacit av 2-1 på proffs nivå. Båda hennes vinster är i följd av varandra och båda kommer via ett avslut på marken via diverse submissions. Båda i den allra första rundan. Hon var dock även en av Sveriges mer erfarna A-klassare. Där hade hon kammat hem hela 5 (!) silvermedaljer i mästerskapen för amatör-mma. Back satte stopp för hennes motståndare Adelasia Chilleri i slutet av första rundan av matchen, via en armbar.

Kimuras Vincent Aasa tog sig ett snack med den 26 årige atleten efter segervinsten på Battle of Botnia 10.


Nöjd med sin insats

I och med vinsten på galan som gicks i Luleå förra helgen. Så blir det andra vinsten under organisationens namn, samt andra vinsten via submission. Vad var svenskens tankar angående matchen, samt att ta ytterligare ett avslut i den första rundan?

Det kändes sammantaget.. Bra. Vi fick väl några saker stående. Jag behöver bli lite bättre att hitta mitt avstånd tidigare. Men jag tyckte att det kom igång lite bättre. Men som sagt det är ju rutin. Det är erfarenhet. Det var liksom bara att hitta och hitta känslan i buren. Men sen på marken, så jo absolut. Bara att hålla ihop allting. Jag kände att jag kunde ändå jobba ganska metodiskt. Anpassa allt efter tiden och hur det gick liksom. Det gick vägen än en gång och det känns så otroligt bra.

Med varje match Nina går så får vi se en mer utvecklad fajter som tar åt sig av erfarenhet. Frågan kvarstår är vad som var svenskens fokus uppledande inför matchen.


Bara att hålla ihop allting, ska jag säga. Teknikerna och allting jag sitter på finns där. Det gäller bara att träna på att sätta ihop det. Att få allting att klaffa, liksom. Så det var inget särskilt utan mer försöka slipa till mina tekniker.

Svensken fortsätter senare med att svara på en följdfråga om vad tankarna gick då det blev officiellt för match mot Adelasia Chilleri.

Det kändes bra faktiskt. Hon är en ”andra-round-fighter”, så det fick bli mer att lägga fokus på vad jag skulle göra. Istället för att anpassa oss för en annan motståndare. Sen vill jag givetvis säga ett stort tack till henne också. Hon starta matchen direkt och hon var här och var game!

Under starten av matchens gång så var det lite fram och tillbaka, och svensken hade det tufft under vissa perioder innan öppningen togs och det ledde till seger. Svensken ger oss svaret vad tankarna var angående det.


Det var lite svårt att hitta rytmen i början. Att inte spänna sig för mycket och verkligen fokusera på att bara vara där i nuet. Och att sätta de sakerna som vi har tränat på. Sen när jag väl fick hon till marken så la jag all tankekraft på att hålla ihop det och inte göra något större misstag. Sen då jag hörde att det var en minut kvar, så kände jag att jag hade skadat hon tidigare med några armbågar och då gick jag för avslutet. Jag tänkte inte mer på det utan att jag hoppades att det skulle gå vägen. Men annars hade vi fått en ganska bra rond.

Detta var som sagt första matchen som var avklarad efter att kontraktet ägde rum. Gävlefajtern berättar om det.

Det var så grymt! Jag vill ju inte att det ska ta slut heller. Men detta är ju bara början, men det är verkligen otroligt och det är någonting jag är otroligt tacksam för. Jag trivs på Battle of Botnia. Jag känner det som hemma.

Fajtern berättar senare i intervjun om när vi får se henne härnäst.


”Det är ju bara jag som egentligen sätter gränserna”

Fajtern har bockat av 2 vinster för den norrländska organisationen. Framtidsmålen besvaras.

Mitt mål är absolut att klättra efter en titel. Vi har väl egentligen en match till. Sätter vi den då siktar vi på titeln, så är det bara!

Under intervjun av Paul Del Valle inne i oktagonen efter matchens slut, så kunde svensken meddela när hon kommer slåss härnäst. Ett svar vi dubbelkollade.


Ja asså, ”Peppar peppar ta i trä”, jag ska inte jinxa det. Men, galan i september siktar jag på absolut!

Fajtern berättar sen om hennes framtida mål med sporten.

Jag har mål både 1 år framåt, 2 år framåt, 5 år framåt och 10 år framåt. Det är absolut att ta sig till den största organisationerna och slåss uppe i toppen. Jag är inte bara här för att delta. Jag vill ta mig så långt jag kan nå, utifrån mina egna förutsättningar givetvis. Men det är ju egentligen bara jag som sätter gränserna.

Avslutningsvis berättar Back att hon kommer fortsätta beta av motståndarna som blir satt framför henne och att hon siktar högt.


Populära Ämnen

Skribentens kontakt

Senaste nyheterna

Dustin Poirier pensionering
Dustin Poirier ger besked om framtiden i UFC
🥊 ”100 procent, garanterat”
Jake Paul Mike Perry(3)
Jake Paul ger kaxigt uttalande om Mike Perry
🥊 ”Skulle vilja ha hans attityd”
Georges St Pierre Nick Diaz
Georges St-Pierre ger besked efter inställda comebacken
🥊 ”En del av mig återvände i höstas”
Freddy Castro gör MMA-debut på Superior Academy – Motståndaren mötte tidigare Liam Pitts
🥊 Hypade thaiboxaren har gått flera matcher i Thailand och Kambodja
Jake Paul Mike Tyson
Team Jake Paul: Stjärnan rasande över Mike Tyson:s återhämtning
🥊 Legendaren har börjat träna igen
Khamzat Chimaev UFC-titlar
Khamzat Chimaev: Där och då återvänder jag – vill gå titelmatch
🥊 ”Finns ingen med mitt record som inte fått titelmatch”

Här kan du söka!

Search