Exklusivt: Simon Kölle har bytt förlag och ger ut den mest heltäckande boken om MMA i mars 2013

Simon Kölle är inte bara vår chefredaktör på Kimura.se utan han är nu också författare av världens första heltäckande bok om MMA, som dessutom har med unikt material om svensk MMA. Då Simon skrivit på för ett nytt förlag valde jag att göra en intervju med honom om boken.


Reklamblad för boken med arbetstiteln ”MMA! – Myter, fakta, möten”. Sirwan Kakai kommer med denna bild pryda omslaget.

Benjamin Nyman, Kimura.se: Hur kom det sig att du valde att skriva en bok om MMA?

Simon Kölle: -Jag blev ombedd av läsare och när jag började göra research och läsa alla de böcker som finns på engelska så insåg jag att stora delar saknades. Det saknades också ett mer heltäckande verk men mest av allting saknades en beskrivning av hur MMA kom att bli godkänt i Sverige.

Jag gjorde omfattande research och kontaktade ett förlag som älskade idén direkt. Förlaget hette BTJ Förlag och jag hörde med just dem då jag fått reda på att det på biblioteken i Sverige efterfrågades böcker om kampsport och inte minst MMA.

Vad heter boken?

-Arbetstiteln är ”MMA! – Myter, fakta, möten”.

Boken är uppdelad i tre delar. Kan du berätta mer?

-Det stämmer. Del 1 handlar om MMA, helt enkelt vad MMA är för något och dess historia. Jag försöker i den delen berätta sådant som inte alla redan känner till, men även regler osv. Jag gjorde en massa research, intervjuade bortåt 200 fighters och ledare och samlade på mig bilder.

I den andra delen så beskriver jag MMA i världen. Det är först och främst MMA i USA (mest UFC förstås), men också mycket om Japan. Jag går även igenom MMA i Europa samt övriga världen del för del. Det här krävde många samtal och intervjuer med allting från tyska arrangörer som arrangerade ”galor” i fabrikslokaler till en hel räcka av diskussioner fram och tillbaka med ett gäng engelsmän som på 90-talet tvistade om vem som tog MMA till England osv. osv. Jag försöker ta med alla aspekter av MMA och inte bara matcherna utan även om den ekonomiska biten, media osv.

I den tredje delen av boken så står Sverige i fokus och där berättar jag bland annat om tjejer som tränar MMA, om svenska utövare, om hur Sverige fick MMA att bli godkänt, om svenska galor etc. Det här är en viktig del och som skulle varit helt omöjlig utan ovärderlig hjälp av George Sallfeldt och August Wallén. Jag har under bokens skrivande blivit insatt i sådant som endast en mycket liten klick personer känner till och att de låter mig skriva om det i boken ska jag givetvis vara väldigt tacksam för.

I den tredje delen går jag in på annat också inom den svenska scenen såsom mediebilden, klubbar, proffs, galor, spetsmedia och inte minst företagen som skapar olika MMA-relaterade kläder/utrustning.

Vad hände? Skulle inte boken kommit nu i våras?

-Det stämmer bra. Jag hade skrivit ett första utkast som behövde redigeras och uppdateras, men förlagets vikarierande förlagschef såg helst att jag skrev om boken i en helt annan stil. Det hela slutade med att jag lämnade förlaget och blev kompenserad. Den ordinarie förlagschefen och jag kom väldigt bra överens så det var trist, men jag tänkte inte låta någon komma in och ändra fokus och stil hur som helst. Att boken dock behövde redigeras och stramas åt rådde det ingen tvekan om.

Det som skedde då var att jag var en ”free agent” igen och dels så började förlag höra av sig till mig och jag hörde också själv av mig till de största förlagen som finns i Sverige. Bonniers var intresserade och jag åkte karusell mellan deras olika underförlag och hamnade tillsist på Fitnessförlaget. Då boken inte är någon träningsbok passade det dåligt och det var vi överens om. Jag bollades då runt ett par varv till där mellan olika personer tills dess jag tillsist tappade intresset (drog ut så mycket på tiden). Natur och Kultur var också intresserade, men utan att ha läst en rad av boken bestämde de sig på ett förlagsmöte att de helt enkelt inte vågade ge ut boken. De sa det inte rakt ut men det var helt och hållet uppenbart att det var där skon klämde. De försökte köra med att de inte ger ut böcker om idrotter och hobbys, men nio böcker om ridning och hästar har de ändå lyckats ge ut genom åren. Det handlade helt enkelt om ett för kontroversiellt ämne.

Att ge ut boken själv var aldrig något alternativ och jag började tröttna på förlag som var rädda för att ge ut boken då Sportförlaget visade intresse. Sportförlaget har som talesätt: ”Alltid först… Alltid nytt… Alltid bäst…” och de är ett marknadsledande förlag inom idrottslitteratur vilket förstås är bra. Sportförlaget samarbetar med många klubbar, förbund och idrottare som de bland annat sponsrar. Sportförlaget ger också ut böcker om speciella personligheter utanför sportens värld.

I slutet av september besökte jag förlaget, som ligger i Västerås, och vi kom bra överens. Här hade jag hittat några som vågade ge ut boken och var villiga att satsa.

Så när kommer boken ut nu då?

-Boken kommer ut i samband med Svenska Budo & Kampsportsförbundets gala ”Kampsportsgalan” den 24 mars (2013). SB&K backar upp boken och kommer se till att den för en billigare penning erbjuds till förbundets medlemmar osv. Men det är långt ifrån bara därför jag vill ge ut boken i samband med Kampsportsgalan 2013. Nej, Jonathan Broberg på SB&K har betytt mycket i arbetet med boken. Han har försett mig med material, varit ett bollplank och faktiskt var han en av de första som läste synopsis. Utan SB&K och Svenska MMA Förbundets uppbackning skulle det här inte gått att genomföra så smidigt.

Kan du avslöja någon hemlighet som du kommer avslöja i boken?

-Nja. Dels så får jag inte gå ut med en del förens boken släpps och annat planerar jag att släppa lite då och då på Kimura.se och i Sportbladet. Det jag dock kan säga är att George Sallfeldt suttit ned med mig under många timmar och gått igenom alla detaljer. Jag har även fått ta del av en mängd material som man aldrig skulle hittat annars. George Sallfeldt skriver bokens förord och det är jag väldigt stolt över.


Simon Kölle i sitt esse, i MMA Panelen.

Stämmer det att stora organisationer tagit del av en del av din bok?

-Hehe, du är välunderrättad Benjamin. En mycket stor organisation har fått läsa lite av en del av mitt material och det i formen av en rapport. Det är en del idrottsministrar och dylikt som har läst den rapporten vilket ju är kul.

Häftigt. Hur tror du boken kommer sälja?

-Jag är i grunden rätt cynisk (dock inte bitter) och såvitt jag förstår är det här inte direkt den tiden då faktaböcker går åt som smör i solsken, men jag skriver inte boken för att enbart sälja för då skulle jag kunnat försöka vara så kontroversiell som möjligt bara. Nej, jag skriver den för att ge en så ärlig och övergripande bild av MMA som bara är möjligt. Förhoppningsvis så kan både hardcore fans och nya intresserade av sporten få ut massor av den. Jag tror också boken potentiellt skulle kunna få många läsare internationellt vilket öppnar för översättningar. Boken kommer säljas på nätet, i butiker och på galor.

Är det en bok som syftar till att hylla och försvara MMA?

-Jag vill ge en så ärlig bild som möjligt av MMA. Jag insåg det direkt att fakta som presenteras i boken kring skador, regler och dylikt måste vara helt och hållet korrekt. Jag har läst all tillgänglig forskning kring skador i MMA och tar upp både de som är motståndare till sporten samt de som är för den. Diskussionen kring MMA:s vara eller icke vara är dock inte någon stor del av boken, men det finns förstås med.

Hur lång tid lägger man ner på att skriva en sådan helomfattande bok, känns ju inte som ett projekt för morgonkaffet?

-Nej inget projekt för morgonkaffet helt sant. Själva skrivandet kanske jag nästan borde lagt mer tid på än jag gjort. Mycket tid har jag lagt på research, referensgrupper, intervjuer osv. Det är ett jättelikt projekt och att se det i bokform sen i mars kommer vara lite bitterljuvt för det är verkligen omöjligt att få med allting. Jag har medvetet valt att ta ett närmast för stort fokus, men det är så jag vill ha det.

Men du frågade om tid. Ja det tog först ett år och då hade jag ett utkast som behövde en hel del redigering. Det jag håller på med nu och fram till jul är att redigera och lägga till/dra bort partier. Det är verkligen en fråga om Kill Your Darlings. Jag tog en paus från boken när det blev problem med BTJ Förlags vikarierande förlagschef och då tappade jag lite sugen. Jag gick också igenom mycket tufft privat och valde att låta juli och augusti vara så gott som MMA-fria. Nu i oktober har jag återtagit arbetet igen och under november/december kommer jag trappa upp är det tänkt. Så totalt blir det väl 1,5 år ungefär. Puh.


Kölle, en mångsysslare inom MMA.

Vad var det svåraste för dig personligen när du samlade in all information till boken?

-En bra fråga. Jag tyckte det svåraste var att välja vad som ska komma med. Sporten är fylld av anekdoter och historier. Jag väljer att ha med ordet ”Möten” i bokens titel då det verkligen rör sig om många möten med personer och föreställningar. All info finns ”därute” men att samla den i sin helhet var rätt omfattande.

Men det absolut svåraste och det som gör boken helt unik är delvis sammansättningen men också delen om Sverige. Det fanns några (vilka kommer fram i boken) med unik inblick som tänkte skriva en bok om hur det gick till i Sverige när MMA blev tillåtet. Den boken var planerad lite löst till 2017. Nu har snacket gått att de inte kommer göra det och all information lämnades därför över till mig. Jag är ytterst tacksam för det och för alla som hjälpt till.

Obligatorisk följdfråga. Vad var det roligaste med att samla in all information?

-Jag är ju ett fan av sporten också och har lärt mig fruktansvärt mycket. Det var massor som var spännande. Att prata doping och uppgjorda matcher med japanska PRIDE-fighters, att få inblick i hemligt material, att hitta historiska guldkorn som ingen samlat i samma bok tidigare osv. är några av de roligare ögonblicken.

Har du stött på något motstånd ifrån någon/några under tiden du skrev?

-Jag fokuserar inte på bakåtsträvarna, men javisst har jag det. Det har ringt en del personer, jag har fått mail och frågor har dykt upp och förläggare har velat förändra materialets presentation. Det är många som inte riktigt vågat ta i materialet då det är kontroversiellt. Jag räknar det till sju förlag som utan att ens ha läst boken inte vågat ge ut den.

På ett sätt är ju det motstånd, men äh. Det säger bara att boken behövs ännu mer. Det finns ju ingen sådan här bok. Nu blev det inte Sveriges första bok om MMA, men det har å andra sidan aldrig skrivits någon sådan här omfattande och heltäckande bok förr i ämnet så det spelar mindre roll.

Jag har valt att tacka nej till debattprogram som ringt mig och velat ha med mig. Istället har jag rekommenderat andra. Jag är redo att ta debattera när boken är ute.


George Sallfeldt gästar MMA Panelen.

Om du inte får berätta något från boken, kan du ge oss en rolig historia som skedde under tiden du skrev?

-Oj, svårt. Det har hänt mycket kul. Att en världsomspännande MMA-organisation hörde av sig och ville ha delar av mitt material var förstås kul och att sen höra hur de använt sig av det var inte helt fel.

En annan sak jag aldrig kommer glömma var när George Sallfeldt höll något som närmast kan kallas en omfattande föreläsning för mig med extremt mycket detaljer. Mötet varade i tre timmar drygt och jag var helt vimmelkantig efteråt.

Avslutningsvis så var det personligen väldigt kul på UFC Sweden då några helt för mig främmande journalister från England och Italien började diskutera det faktum att min bok skulle komma ut. MMA-scenen är verkligen liten. Precis som världen i stort. Ibland.

Betta redan nu på Alexander Gustafsson (1,50) vs. Shogun Rua (2,45) på Unibet

Följ oss på facebook för snabba nyheter

0
Dana Sad
Dana Happy
ufc sverige

UFC ryktas återvända till Sverige under sommaren

Lilla Sverige verkar få sin femte UFC-gala, och det redan detta halvår.

Enligt MMA-journalisten Farah Hanoun kommer UFC att återvända till Sverige den 1:a juni i år. Det framkommer dock inte vart platsen för galan kommer att vara.

Källor till Kimura.se bekräftar uppgifterna, men meddelar att inget är klart för tillfället utan att man befinner sig i planeringsstadiet.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
officiell

UFC 237: Antônio Rogério Nogueira möter Ryan Spann

En lätt-tungviktsmatch skall vara klar mellan Antônio Rogério Nogueira och Ryan Spann. Detta rapporterar brasilianska Combate.

Antônio Rogério Nogueira är numera 42 år gammal och har tävlat som proffs sedan 2001. Han är en PRIDE -och UFC-veteran som har hunnit med att gå 31 matcher som proffs. Han gick sin senaste match mot Sam Alvey under ’ UFC Fight Night: Santos vs. Anders’ och vann genom teknisk knockout i rond två. Han har ett MMA-facit på 23-8 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, åtta genom knockout, sex genom submission samt nio vinster genom domslut.

Ryan ”Superman” Spann har endast gått en match under UFC-fanan och är upplockad ur Dana White’s Tuesday Night Contender Series. I serien ströp han ut Emiliano Sordi genom giljotin vilket säkrade hans UFC-kontrakt. I sin UFC-debut ställdes han mot Luis Henrique Barbosa de Oliveira under ’UFC Fight Night 137 – Santos vs. Anders’ och vann genom domslut. Han har ett MMA-facit på 15-5 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, tre genom knockout, tio genom submission samt två vinster genom domslut.

UFC 237 äger rum den 11 maj på Arena da Baixada i Curitiba, Brasilien. Endast två matcher är officiella för galan och de kan ni ta del av nedan.

Matchkort

  • Titelmatch i stråvikt: Rose Namajunas (c) vs. Jéssica Andrade
  • Lätt-tungvikt: Antônio Rogério Nogueira vs. Ryan Spann
Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Dubbelbild Conor-McGregor Donald-Cerrone

Donald Cerrone vs Conor McGregor? ”April 13 or July 6th – just waiting to…”

UFC-veteran Donald Cerrone kunde genom sin egen Instagram förtälja att hans nästa match kommer äga rum antingen under UFC 236 den 13 april eller den 6 juli.

En match mot Conor McGregor är vad som tidigare har ryktats, frågan är om kontraktet han skriver på är för irländaren.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

April 13 or July 6th 🤷🏼‍♂️ just waiting to 🖋📑

Ett inlägg delat av Donald Cerrone (@cowboycerrone)

Titelmatch?

Matchen har ryktats fram -och tillbaka. I en Instagram-post från Donald Cerrone är det möjligt att matchen kan vara om interimbältet i lättvikt.

Cerrone gick sin senaste match mot Alexander Hernandez under ESPN+ 1 i januari. Han vann genom knockout genom huvudspark och slag. Han har nu två raka vinster och ett MMA-facit på sammanlagt 35 vinster och 11 förluster. Han har besegrat sina motståndare på följande sätt 10 genom knockout, 17  genom submission samt 8 genom domslut.

McGregor gick sin senaste match mot lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov under UFC 229. Det var en match han förlorade genom neck crank i rond fyra. McGregor har ett MMA-facit på 21-4 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, 18 genom knockout, 1 genom submission samt 2 vinster genom domslut.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
UFC 236 Israel Adesanya vs Kelvin Gastelum

Video
UFC 236: Israel Adesanya ryktas möta Kelvin Gastelum om interbältet

En titelmatch om interimbältet i mellanvikt mellan Israel Adesanya (16-0 MMA, 5-0 UFC) och Kelvin Gastelum (16-3 MMA, 10-3 UFC) ska enligt MMA-journalisten Brett Okamoto vara klar för UFC 236.

Whittaker på borta på obestämd tid

Detta innebär att den regerande mellanviktsmästaren Robert Whittakers skada är så pass allvarlig att han inte kan tävla under den närmaste tiden. Whittaker skulle ha mött Gastelum på UFC 234, men timmar innan galan ställdes matchen in. Whittaker hade drabbats av bråck under matchdagen och var tvungen att genomgå en akutoperation.

Gastelum ”bekräftade” uppgifterna, på ett subtilt sätt, via ett Twitter-inlägg.

April 13th , of 2013 I was crowned the Winner of The Ultimate Fighter of season 17.
It only makes sense that on the 13th of April, the entire journey comes around and it makes a full circle.

Gastelum

Den 27-årige Gastelum vann den 17:e upplagan av dokusåpan, The Ultimate Fighter, där han i finalen besegrade Uriah Hall. Gastelum gick sina första matcher i welterviktsklassen, men efter flera viktmissar gick han upp till mellanvikt. Där har han endast en förlust på sina sex matcher, en submissionförlust mot Chris Weidman. Sedan den förlusten har Gastelum radat upp två vinster, först en KO-vinst mot Michael Bisping och senast en domslutvinst mot Ronaldo ”Jacare” Souza.

Adesanya

Adesanya har sedan UFC-debuten i februari förra året gått hela fem matcher där han vunnit två av dem via avslut och fått fyra post-fight bonusar. Den 29-årige nyzeeländske/nigerianske Adesanya har 16 vinster som MMA-proffs med hela 13 avslut via KO/TKO. I sin senaste match besegrade Adesanya den forne mellanviktsmästaren Anderson Silva via domslut, efter tre underhållande ronder.

UFC har ännu inte bestämt platsen för galan, men datumet för UFC 236 är satt till den 13:e april.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Det var Rose Namajunas eget beslut att försvara sin titel i Brasilien på bortaplan

Det var nog många som undrade varför UFC bokade Rose Namajunas titelförsvar mot Jessica AndradeUFC 237 som går i Brasilien. Att ge utmanaren hemmaplan kan tyckas vara aningen märkligt.

Nu verkar det emellertid vara så att det var Namajunas eget beslut att ta matchen i Brasilien istället för Las Vega. Detta var i alla fall vad hon sa till Ariel Helwani på hans Ariel Helwani’s MMA Show.

“That’s just how I perform best, you know?”

“I think it’s just a great opportunity.

“I wanted to fight in Brazil [rather than Las Vegas in March]. They had told me March 2 at first so I was getting ready for that anyways. But of course, more time is always better but sometimes you can have too much time and it can be like you’re overtrained and stuff. I took this break for a reason, obviously to heal up and stuff. I’m just looking to get back in there no matter what.”

Namajunas fortsätter med att relatera detta till hennes tid i Indonesien där hon tvingades in i en levnadssituation som var obekväm som hon sedan lärde sig hantera.

UFC 237 går av stapeln den 11 maj och då är det 13 månader sedan mästarinnan försvarade sitt stråviktsbälte mot den forna mästarinnan Joanna Jedrezjczyk på UFC 223. Namajunas är som sagt den nuvarande mästarinnan i damernas stråvikt i UFC, en titel som hon tog från Joanna på UFC 217 i november 2017. Rose var också deltagare i fighting-såpan The Ultimate Fighter, säsong 20 och kom så långt som finalen, vilket hon då förlorade mot Carla Esparza. Idag har hon ett record på 6-2 i UFC.

Ni kan lyssna på hela intervjun med Ariel här ovan.

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy
Paul Felder UFC Presskonferens

Paul Felder fick en kollapsad lunga under matchen mot James Vick

Paul Felders är stryktålighet, detta är något vi redan vet. Vi pratar trots allt om personen som lyckades ta sig igenom tre ronder med en bruten arm mot Mike Perry förra året på UFC 226.

I helgen var det dags för Felder att återvända till oktagonen efter skadan och det var nog många som undrade om ringrost eller annat efter så långt matchuppehåll. Han var som bekant matchad i helgens UFC Phoenix mot James Vick, en match som blev ett krig mellan båda herrarna, men som gick till seger för Felder enhälligt domslut. Ringrost verkar det inte finnas och om det nu skulle råka finnas någon enstaka individ som ifrågasätter ”The Irish Dragons” tuffhet så kan de nog sluta nu. Felder fick en revbensskada i tredje ronden och det visade sig på läkarundersökningen efter matchen att skadan även innebar en kollapsad lunga. De som haft en skada i revbenen vet hur det påverkar så väl andning som rörelser och lägg då på att du helt plötslig bara har en lunga kvar att andas med.

Felder’s manager, Brian Butler postade detta på Instagram:

Paul Felder själv svarade med detta på twitter:

Visserligen så har Felder rätt, vi har två lungor, men jag tror nog ändå vi kan komma överens om att mannen är något extra vad gällande stryktålighet. Felder har nu efter fem matcher fyra vinster, varav förlusten var mot Mike Perry, och sammanlagt är han 8-4 i UFC

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
Kron_Gracie nävarna upp

Gracie-familjen hyllar Kron Gracie efter segern mot Alex Caceres

Det skrevs lite MMA-historia i Phoenix i helgen när Kron Gracie debuterade i UFC. Kron som är son till den legendariska Rickson Gracie gjorde inte bara debut i världens största MMA-organisation, han dominerade och vann även sin debutmatch mot Alex Caceres på rear-naked choke i första ronden.

Kron var bara 5 år gammal när hans farbror Royce Gracie gick match på UFC 4 och vann mot Keith Hackney. Detta var så långt bak som 1994, långt innan UFC var det UFC vi ser idag. De flesta vet nog historien och Gracie-familjen och deras involvering i skapandet av Ultimate Fighting Championship (Det vi idag kallar UFC). Det var både ett spektakel och en sorts marknadsföring för att marknadsföra Gracie Jiu-Jitsu i USA. Ett sätt att visa att deras kampstil kunde slå alla andra kampstilar. Detta var långt innan vi hade något som kallades MMA och då handlade UFC om stil mot stil. Idag är UFC något helt annat och har tagit en lite annan riktning än Gracie-familjens inledande visioner, men familjens skugga hänger ändå över hela märket.

Kron bar således hela sin familjs rykte på sina axlar när han gick in i oktagonen i söndagsnatt. Det handlade inte bara om att vinna, utan även att vinna med hjälp av jiu-jitsu. 2 minuter senare stod Kron där med händerna i vädret och segern mot Carceres är också något som hans familj prisar via sociala medier. Kron är nu 5-0 i MMA och 1-0 i UFC.

Det här skrev hans familjemedlemmar om segern

Royce Gracie:

“Kron did the perfect fight, showed the jiu-jitsu he trained his entire life, didn’t engage in an exchange of punches and kicks with his opponent, got a clean clinch and after he grabs you, man, it’s over. His jiu-jitsu is way better. If he’s able to keep this jiu-jitsu game, which is where he comes from, he’ll do great in his career.”


Kyra Gracie:

“It was very gratifying to see Kron in the UFC. He’s a fighter that knows how to fight under pressure, I remember the times he competed in jiu-jitsu with the whole crowd over him. His style is beautiful to watch, a finisher, and is very charismatic. He did the ideal game to take the fight to the ground with a simple and effective jiu-jitsu. He’s a gem for the UFC to work with and do good marketing. I root a lot for Kron’s success.”

Neiman Gracie:

“It was a great debut, a perfect fight that ended like his father’s. Couldn’t be better. I see a bright future ahead and root that he brings the belt in a near future, but no hurry.”

Roger Gracie:

“I think Kron had an excellent fight, a spectacular debut. He’s super talented and has everything to do great in the promotion. I think he has a brilliant career ahead of him.”

Rorion Gracie:

“Kron’s victory impresses me, but doesn’t surprise me. His pedigree is the best possible. Just like he did in competitive jiu-jitsu, I believe that the more he listens to his dad’s advice the better will be his chances of success in MMA.”

Robson Gracie Jr.:

“His debut was incredible, couldn’t be better. I’m very happy to see another member of the family, of Brazil, and especially of jiu-jitsu, in the main MMA promotion in the world. Having a Gracie back in the UFC motivates a lot. I believe he has a bright future because he will get more confident after each fight, and I do believe he can fight for the title in the future.”

Rickson Gracie var förstås också stolt över sin son.

En vinst är ett steg på vägen och det blir spännande och se hur långt Kron kan ta sig i UFC. Med tanke på hur matchen gick så kan vi nog räkna med att få se Gracie-sonen i oktagonen relativt snart igen.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Video
Cheick Kongos okarakteristiska utfall: ”I will fuck you up for real”

Den forne UFC men numera Bellator-fightern Cheick Kongo var inte sen med att utmana den nuvarande tung -och lätta-tungviktsmästaren i Bellator, Ryan Bader.

Den annars respektfulle Kongo hade ett par väl valda ord till mannen han hoppas blir sin nästa motståndare, Bader. Under post-fight presskonferensen för Bellator 216 stod en sammanbiten och i viss mån ilsken Kongo och raljerade om sin titelchans.

I had a great performance and I just beat the undefeated (former) champion, Vitaly Minakov. So the question is: Where’s my belt? Somebody used to hold my belt. The belt wasn’t made with heavyweights, but just light heavyweights. So I want to say something clear: Ryan, wherever you are, just come to give me the belt so I can make it easy for you. If not, I will fuck you up.

Frustrerad

I’m just a little bit tired and just frustrated. Today, (Coker) is (saying I’m the No. 1 contender). But four years ago, when I used to perform at the same time, I didn’t get the time so the title needs to be vacant. And Bader, just come, please, or I will fuck you up for real.

Cheick Kongo är en sann MMA-veteran. Han har tävlat på de allra största scenerna i MMA-världen och började sin proffskarriär redan 2001. Under sin 18 år långa MMA-karriär har han bland annat tävlat i UFC mellan åren 2006-2013. Under UFC-fanan hann tungviktaren gå 18 matcher där han vann 11 av dessa varav 6 vinster genom teknisk -eller ren knockout.

Efter att ha förlorat mot Roy Nelson under UFC 159, 2013, blev han släppt av UFC. Senare samma år skulle han skriva kontrakt med UFC-rivalen, Bellator. Han gjorde sin Bellator-debut under deras 102 gala och ställdes mot numera UFC-fighter, Mark Godbeer. Kongo lyckades vinna matchen i rond två genom teknisk knockout. Kongo har nu tävlat sammanlagt 14 gånger under Bellator-fanan och har vunnit 12 av dessa. I dags dato har han vunnit åtta matcher på raken.

Läs mer
+6
Dana Sad
Dana Happy

Video
’Douglas Lima blir Michael ”Venom” Pages tuffaste test hittils’

Michael ”Venom” Page besegrade Paul ”Semtex” Daley under Bellator 216 genom ett enhälligt domslut. Segern innebar att MVP tar sig vidare i Bellators welterviktsturnering.

Panelen diskuterade MVPs nästa motståndare vilket blir Douglas Lima, den forne welterviktsmästaren i Bellator. Under gårdagens program anser de att Lima är snäppet vassare än Lima på alla sätt och att det kommer bli oerhört tufft för den karismatiske MVP.

Lyssna ovan.

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy