Exklusivt: Simon Kölle har bytt förlag och ger ut den mest heltäckande boken om MMA i mars 2013

Jaser Davari

Simon Kölle är inte bara vår chefredaktör på Kimura.se utan han är nu också författare av världens första heltäckande bok om MMA, som dessutom har med unikt material om svensk MMA. Då Simon skrivit på för ett nytt förlag valde jag att göra en intervju med honom om boken.


Reklamblad för boken med arbetstiteln “MMA! – Myter, fakta, möten”. Sirwan Kakai kommer med denna bild pryda omslaget.

Benjamin Nyman, Kimura.se: Hur kom det sig att du valde att skriva en bok om MMA?

Simon Kölle: -Jag blev ombedd av läsare och när jag började göra research och läsa alla de böcker som finns på engelska så insåg jag att stora delar saknades. Det saknades också ett mer heltäckande verk men mest av allting saknades en beskrivning av hur MMA kom att bli godkänt i Sverige.

Jag gjorde omfattande research och kontaktade ett förlag som älskade idén direkt. Förlaget hette BTJ Förlag och jag hörde med just dem då jag fått reda på att det på biblioteken i Sverige efterfrågades böcker om kampsport och inte minst MMA.

Vad heter boken?

-Arbetstiteln är “MMA! – Myter, fakta, möten”.

Boken är uppdelad i tre delar. Kan du berätta mer?

-Det stämmer. Del 1 handlar om MMA, helt enkelt vad MMA är för något och dess historia. Jag försöker i den delen berätta sådant som inte alla redan känner till, men även regler osv. Jag gjorde en massa research, intervjuade bortåt 200 fighters och ledare och samlade på mig bilder.

I den andra delen så beskriver jag MMA i världen. Det är först och främst MMA i USA (mest UFC förstås), men också mycket om Japan. Jag går även igenom MMA i Europa samt övriga världen del för del. Det här krävde många samtal och intervjuer med allting från tyska arrangörer som arrangerade “galor” i fabrikslokaler till en hel räcka av diskussioner fram och tillbaka med ett gäng engelsmän som på 90-talet tvistade om vem som tog MMA till England osv. osv. Jag försöker ta med alla aspekter av MMA och inte bara matcherna utan även om den ekonomiska biten, media osv.

I den tredje delen av boken så står Sverige i fokus och där berättar jag bland annat om tjejer som tränar MMA, om svenska utövare, om hur Sverige fick MMA att bli godkänt, om svenska galor etc. Det här är en viktig del och som skulle varit helt omöjlig utan ovärderlig hjälp av George Sallfeldt och August Wallén. Jag har under bokens skrivande blivit insatt i sådant som endast en mycket liten klick personer känner till och att de låter mig skriva om det i boken ska jag givetvis vara väldigt tacksam för.

I den tredje delen går jag in på annat också inom den svenska scenen såsom mediebilden, klubbar, proffs, galor, spetsmedia och inte minst företagen som skapar olika MMA-relaterade kläder/utrustning.

Vad hände? Skulle inte boken kommit nu i våras?

-Det stämmer bra. Jag hade skrivit ett första utkast som behövde redigeras och uppdateras, men förlagets vikarierande förlagschef såg helst att jag skrev om boken i en helt annan stil. Det hela slutade med att jag lämnade förlaget och blev kompenserad. Den ordinarie förlagschefen och jag kom väldigt bra överens så det var trist, men jag tänkte inte låta någon komma in och ändra fokus och stil hur som helst. Att boken dock behövde redigeras och stramas åt rådde det ingen tvekan om.

Det som skedde då var att jag var en “free agent” igen och dels så började förlag höra av sig till mig och jag hörde också själv av mig till de största förlagen som finns i Sverige. Bonniers var intresserade och jag åkte karusell mellan deras olika underförlag och hamnade tillsist på Fitnessförlaget. Då boken inte är någon träningsbok passade det dåligt och det var vi överens om. Jag bollades då runt ett par varv till där mellan olika personer tills dess jag tillsist tappade intresset (drog ut så mycket på tiden). Natur och Kultur var också intresserade, men utan att ha läst en rad av boken bestämde de sig på ett förlagsmöte att de helt enkelt inte vågade ge ut boken. De sa det inte rakt ut men det var helt och hållet uppenbart att det var där skon klämde. De försökte köra med att de inte ger ut böcker om idrotter och hobbys, men nio böcker om ridning och hästar har de ändå lyckats ge ut genom åren. Det handlade helt enkelt om ett för kontroversiellt ämne.

Att ge ut boken själv var aldrig något alternativ och jag började tröttna på förlag som var rädda för att ge ut boken då Sportförlaget visade intresse. Sportförlaget har som talesätt: “Alltid först… Alltid nytt… Alltid bäst…” och de är ett marknadsledande förlag inom idrottslitteratur vilket förstås är bra. Sportförlaget samarbetar med många klubbar, förbund och idrottare som de bland annat sponsrar. Sportförlaget ger också ut böcker om speciella personligheter utanför sportens värld.

I slutet av september besökte jag förlaget, som ligger i Västerås, och vi kom bra överens. Här hade jag hittat några som vågade ge ut boken och var villiga att satsa.

Så när kommer boken ut nu då?

-Boken kommer ut i samband med Svenska Budo & Kampsportsförbundets gala “Kampsportsgalan” den 24 mars (2013). SB&K backar upp boken och kommer se till att den för en billigare penning erbjuds till förbundets medlemmar osv. Men det är långt ifrån bara därför jag vill ge ut boken i samband med Kampsportsgalan 2013. Nej, Jonathan Broberg på SB&K har betytt mycket i arbetet med boken. Han har försett mig med material, varit ett bollplank och faktiskt var han en av de första som läste synopsis. Utan SB&K och Svenska MMA Förbundets uppbackning skulle det här inte gått att genomföra så smidigt.

Kan du avslöja någon hemlighet som du kommer avslöja i boken?

-Nja. Dels så får jag inte gå ut med en del förens boken släpps och annat planerar jag att släppa lite då och då på Kimura.se och i Sportbladet. Det jag dock kan säga är att George Sallfeldt suttit ned med mig under många timmar och gått igenom alla detaljer. Jag har även fått ta del av en mängd material som man aldrig skulle hittat annars. George Sallfeldt skriver bokens förord och det är jag väldigt stolt över.


Simon Kölle i sitt esse, i MMA Panelen.

Stämmer det att stora organisationer tagit del av en del av din bok?

-Hehe, du är välunderrättad Benjamin. En mycket stor organisation har fått läsa lite av en del av mitt material och det i formen av en rapport. Det är en del idrottsministrar och dylikt som har läst den rapporten vilket ju är kul.

Häftigt. Hur tror du boken kommer sälja?

-Jag är i grunden rätt cynisk (dock inte bitter) och såvitt jag förstår är det här inte direkt den tiden då faktaböcker går åt som smör i solsken, men jag skriver inte boken för att enbart sälja för då skulle jag kunnat försöka vara så kontroversiell som möjligt bara. Nej, jag skriver den för att ge en så ärlig och övergripande bild av MMA som bara är möjligt. Förhoppningsvis så kan både hardcore fans och nya intresserade av sporten få ut massor av den. Jag tror också boken potentiellt skulle kunna få många läsare internationellt vilket öppnar för översättningar. Boken kommer säljas på nätet, i butiker och på galor.

Är det en bok som syftar till att hylla och försvara MMA?

-Jag vill ge en så ärlig bild som möjligt av MMA. Jag insåg det direkt att fakta som presenteras i boken kring skador, regler och dylikt måste vara helt och hållet korrekt. Jag har läst all tillgänglig forskning kring skador i MMA och tar upp både de som är motståndare till sporten samt de som är för den. Diskussionen kring MMA:s vara eller icke vara är dock inte någon stor del av boken, men det finns förstås med.

Hur lång tid lägger man ner på att skriva en sådan helomfattande bok, känns ju inte som ett projekt för morgonkaffet?

-Nej inget projekt för morgonkaffet helt sant. Själva skrivandet kanske jag nästan borde lagt mer tid på än jag gjort. Mycket tid har jag lagt på research, referensgrupper, intervjuer osv. Det är ett jättelikt projekt och att se det i bokform sen i mars kommer vara lite bitterljuvt för det är verkligen omöjligt att få med allting. Jag har medvetet valt att ta ett närmast för stort fokus, men det är så jag vill ha det.

Men du frågade om tid. Ja det tog först ett år och då hade jag ett utkast som behövde en hel del redigering. Det jag håller på med nu och fram till jul är att redigera och lägga till/dra bort partier. Det är verkligen en fråga om Kill Your Darlings. Jag tog en paus från boken när det blev problem med BTJ Förlags vikarierande förlagschef och då tappade jag lite sugen. Jag gick också igenom mycket tufft privat och valde att låta juli och augusti vara så gott som MMA-fria. Nu i oktober har jag återtagit arbetet igen och under november/december kommer jag trappa upp är det tänkt. Så totalt blir det väl 1,5 år ungefär. Puh.


Kölle, en mångsysslare inom MMA.

Vad var det svåraste för dig personligen när du samlade in all information till boken?

-En bra fråga. Jag tyckte det svåraste var att välja vad som ska komma med. Sporten är fylld av anekdoter och historier. Jag väljer att ha med ordet “Möten” i bokens titel då det verkligen rör sig om många möten med personer och föreställningar. All info finns “därute” men att samla den i sin helhet var rätt omfattande.

Men det absolut svåraste och det som gör boken helt unik är delvis sammansättningen men också delen om Sverige. Det fanns några (vilka kommer fram i boken) med unik inblick som tänkte skriva en bok om hur det gick till i Sverige när MMA blev tillåtet. Den boken var planerad lite löst till 2017. Nu har snacket gått att de inte kommer göra det och all information lämnades därför över till mig. Jag är ytterst tacksam för det och för alla som hjälpt till.

Obligatorisk följdfråga. Vad var det roligaste med att samla in all information?

-Jag är ju ett fan av sporten också och har lärt mig fruktansvärt mycket. Det var massor som var spännande. Att prata doping och uppgjorda matcher med japanska PRIDE-fighters, att få inblick i hemligt material, att hitta historiska guldkorn som ingen samlat i samma bok tidigare osv. är några av de roligare ögonblicken.

Har du stött på något motstånd ifrån någon/några under tiden du skrev?

-Jag fokuserar inte på bakåtsträvarna, men javisst har jag det. Det har ringt en del personer, jag har fått mail och frågor har dykt upp och förläggare har velat förändra materialets presentation. Det är många som inte riktigt vågat ta i materialet då det är kontroversiellt. Jag räknar det till sju förlag som utan att ens ha läst boken inte vågat ge ut den.

På ett sätt är ju det motstånd, men äh. Det säger bara att boken behövs ännu mer. Det finns ju ingen sådan här bok. Nu blev det inte Sveriges första bok om MMA, men det har å andra sidan aldrig skrivits någon sådan här omfattande och heltäckande bok förr i ämnet så det spelar mindre roll.

Jag har valt att tacka nej till debattprogram som ringt mig och velat ha med mig. Istället har jag rekommenderat andra. Jag är redo att ta debattera när boken är ute.


George Sallfeldt gästar MMA Panelen.

Om du inte får berätta något från boken, kan du ge oss en rolig historia som skedde under tiden du skrev?

-Oj, svårt. Det har hänt mycket kul. Att en världsomspännande MMA-organisation hörde av sig och ville ha delar av mitt material var förstås kul och att sen höra hur de använt sig av det var inte helt fel.

En annan sak jag aldrig kommer glömma var när George Sallfeldt höll något som närmast kan kallas en omfattande föreläsning för mig med extremt mycket detaljer. Mötet varade i tre timmar drygt och jag var helt vimmelkantig efteråt.

Avslutningsvis så var det personligen väldigt kul på UFC Sweden då några helt för mig främmande journalister från England och Italien började diskutera det faktum att min bok skulle komma ut. MMA-scenen är verkligen liten. Precis som världen i stort. Ibland.

Betta redan nu på Alexander Gustafsson (1,50) vs. Shogun Rua (2,45) på Unibet

Följ oss på facebook för snabba nyheter

0
Dana Sad
Dana Happy

Motståndarbyten påverkar ingenting – Jack Hermansson siktar på bältet

Tim Tebras

Jack Hermansson har fått se det blåmarkerade motståndarnamnet ändras inte bara en, utan två, gånger inför helgens Fight Night. Hur det påverkat honom? Inte ett dugg, säger han själv. Jacks fokus är orubbat och det är “helt oväsentligt” vem som står på andra sidan buren. Hermansson intervjuades av amerikanska MMA Junkie under förberedelserna inför lördagsnatten. Svensken ser varje match som bara ytterligare ett steg i trappan mot bältet, något han nu är redo för:

I’m just as focused. Every fight is just as important, even if it is a big fight or an opponent that is not ranked. The win is always super important to take you one step forward in your career, and a loss can be one step back.

I feel super motivated, and I feel like the training that I put into this camp has been really, really good. I feel like I’m a better fighter right now and that I want to show the world that I’m at the next level and ready for the title.

Först skada, sedan sjukdom

Uddevallasonen (8-3 UFC; 21-5 MMA) är idag fjärderankad utmanare i den tuffa mellanviktsdivisionen. Han skulle ursprungligen möta brittiske stjärnan Darren Till (idag sjätterankad utmanare i viktklassen). En skada på engelsmannen satte stopp för det och nya kontrakt signerades för match mot stjärnskottet Kevin Holland (7-2 UFC; 20-5 MMA), vars resultatrad under 2020 är imponerande 4-0. I slutet av förra veckan briserade dock nyheten att Holland testat positivt för Covid-19. In kliver istället trettonderankade, utmanaren Marvin Vettori (5-2-1 UFC; 15-3-1 MMA) för vad som å italienarens sida såklart är karriärens hittills största match.

Hermansson medger att det “inte varit så kul” med de tvära kasten under förberedelserna. Men oavsett vilket så har “The Joker” och hans team gjort allt som krävs:

We had a very specific gameplan for Darren Till. Then not that specific for Kevin Holland, and now, maybe a little bit more specific again, so that’s the approach.

It’s because Darren Till, obviously we had a lot of time to prepare.

Kevin Holland, he has some key techniques that he uses, but he’s also really unpredictable, so I felt like I needed to be a bit more open-minded and read the situation.

In this one, I feel like Marvin is pretty much the same in his fights. He has a certain style, so it’s a little bit easier to prepare for.

Hermansson har koll på Vettori

De två möttes, om än inte i buren, faktiskt redan 2016 då de gick varsin match på samma Venator-gala i Italien (Jack vann sin match via TKO i tredje ronden; Marvin sin via giljotinlås i första). Hermansson menar att han ända sedan dess haft en känsla av att de en dag skulle komma att mötas på andra sidan gallret:

I followed his career, and I knew who he was since Venator, and I was thinking, ‘Yeah, we’ll fight one day, for sure,’ and now here it comes.

Därmed menar svensken att han “har koll” på Vettori och sa följande om sin motståndare:

He’s like a pressure fighter, and he wants to connect with you, and then when he feels he finds his range, that’s when he wants to throw big punches. I don’t think he has anything to offer in the grappling department, and I see myself as a striker, as well. So overall, I see myself as the better fighter, but I know in this game, you always have to be careful. He’s a very strong individual, so he’s always going to be dangerous.

Med bältet som mål

I potten, menar Jack, ligger alltjämt detsamma oavsett vem som står för motståndet. Utfallet för den Norgetillhörige svensken i de senaste sex matcherna är 5-1. Den enda förlusten kom mot Jared Cannonier, som i sin tur förlorade mot förre mästaren Robert Whittaker senast. Därmed bör “The Joker” vara näst på tur för en chans på Israel Adesanyas bälte vid en vinst i helgen, anser åtminstone han själv:

Adesanya looks like he’ll be fighting Jan (Błachowicz, mästare i lätt tungvikt, Kimuras anm).

In that case, I want to fight with Adesanya. I feel like he fought Whittaker, he fought Paulo Costa. Cannonier is coming from a loss. So I could wait for ‘Izzy’ and give him his next title defense at middleweight after Jan. If the UFC wants me to, I could fight Costa or Whittaker as a contender fight, as well, so I think that’s what’s up for the next year.

Hermansson tror inte att Adesanya blir långvarig i den lätta tungvikten, även om han skulle besegra Błachowicz i den kommande titelmatchen:

I still feel like the middleweight belt is going to be more precious to Adesanya. Something tells me that he will go down and defend his belt at middleweight. It would be really cool if he managed to do it because I would love to fight him when he’s a double champ and undefeated and all. It would be amazing to fight him at that point, obviously.

“Det är planen”

Inget av detta lär dock bli verklighet om Jack Hermansson misslyckas med att besegra Marvin Vettori i helgen. Vilket svensken såklart är medveten om. Men just det bidrar också starkt till att de snabba förändringarna inte påverkar fokus:

All the way until this point in my career, I’ve always said just, ‘Yes,’ straight away, no questions. Right now, I feel like I’m in a position where I want the big fights, so when we’re negotiating with the UFC, I’m always trying to push for the biggest fights possible. But in this moment, right now, I just feel like, yeah, ‘bring it’.

I’m in Vegas. I want to fight. Just make it happen. That’s the most important thing at the moment.

Så vad är då Hermanssons plan för matchen?

I’m looking to dominate in this fight. I want to pick him apart as quick as possible and make a quick finish so we can just go home with a victory. That’s the plan.

Tror du att Jack besegrar Vettori? Var med oss och tippa huvudkortet!

Läs mer
+5
Dana Sad
Dana Happy

Yair Rodríguez avstängd av USADA

Tim Tebras

Yair Rodriguez kommer inte gå match igen förrän som tidigast i vår.

Den fjärderankade utmanaren i UFC:s fjäderviktsdivision beslogs nyligen med en sex månader lång avstängning, signerat den amerikanska antidopningsbyrån USADA. Detta då den mexikanske sparkspecialisten brutit mot UFC:s antidopningspolicy genom att vid tre tillfällen ha missat dopningstest. Rodríguez har inte, vilket är obligatoriskt, tillkännagjort sin vistelseplats för USADA i tillräcklig omfattning. “El Pantera” har inte befunnit sig på senast uppgivna plats då USADA-kontrollanterna sökt honom för oannonserat dopningstest. Och detta har alltså skett upprepade gånger.

USADA och UFC offentliggjorde beslutet i ett pressmeddelande tidigare idag;

Like all UFC athletes, Rodriguez, 28, is a member of the UFC Registered Testing Pool and is therefore subject to certain Whereabouts responsibilities, which allow him to be located for testing.

Accurate Whereabouts information is a crucial component of an effective out-of-competition testing program because it enables anti-doping organizations to conduct no-notice sample collections, which helps maintain effective doping deterrence and detection.

Rodriguez failed to update his Whereabouts information and was unavailable for testing at locations provided in his Whereabouts Filings on three occasions. He accrued a Whereabouts Failure in each of the first three quarters of 2020. The accumulation of three Whereabouts Failures within a 12-month period constitutes a policy violation under the UFC Anti-Doping Policy.

Avstängningen gäller retroaktivt från den tredje “bomkörningen” 8 september, och som minst alltså till början av mars 2021. USADA-representanter lade till att Rodríguez straff förkortats från de brukliga nio till tolv månaderna, då hans beteende i övrigt inte väckt några misstankar om att mexikanen aktivt försökt undgå att testas.

28-årige Yair Rodríguez har ett MMA-facit på 13-2, 1 NC (8-1, 1 NC i UFC) och är en av världens bästa fjäderviktare. Hans senaste framträdanden i oktagonen (undantaget en femton sekunder kort match som stoppades på grund av oavsiktlig men allvarlig ögonpetning) är dels den otroliga knockoutsegern över Chan Sung Jung och därefter en fantastisk, Fight of the Night-belönad, femrondare mot Jeremy Stephens. Domslutssegern över Stephens i oktober 2019 är också senast vi såg Rodríguez gå match. Nu lär det alltså dröja åtminstone fyra månader till.

UFC:s VD Dana White fick på presskonferensen efter den gångna helgens Fight Night en fråga om just Yair. White svarade då att han inte förväntar sig att se fjäderviktaren i oktagonen på ett tag. Det var möjligen en ögonbrynshöjare i söndags morse – men desto mer förståeligt nu.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
TJ Dillashaw fundersam under presskonferens

TJ Dillashaw – Varken Cejudo eller Yan kan kalla sig för bantamviktsmästare

Simon Tingberg

Den tidigare bantamviktsmästaren TJ Dillashaw siktade på att bli dubbelmästare då han gick ner till flugvikt och utmanade dåvarande mästaren Henry Cejudo. Dillashaw som blev avslutad i den första ronden utav Cejudo testades dessutom positivt för doping och stängdes av i två år. Dillashaw kan göra comeback under 2021.

Dom är inga mästare

Cejudo blev istället den som kunde titulera sig som dubbelmästare. Efter Dillashaws avstängning så gick han upp till bantamvikt och besegrade Marlon Moraes om det vakanta bältet. Ett bälte han sedan försvarade mot Dominick Cruz för att sedan pensionera sig från sporten. Nuvarande mästaren Petr Yan blev då mästare efter att han besegrade José Aldo om det vakanta bältet.

Den före detta mästaren Dillashaw berättar nu i en intervju med Brett Okamotto på ESPN att han vill fightas om bältet när han kommer tillbaka. Han anser inte att vare sig Cejudo eller Yan har kunnat kalla sig rättmätiga bantamviktsmästare. Detta då dom inte besegrat honom i bantamvikt och mött “mediokert motstånd”.

“I want that title, I want it right away, because you’ve got a guy, Petr Yan, that beat someone for the belt that was 0-2 in the division. Jose Aldo has two losses, and he beat him for the title. How do you call yourself a champion? To me, you’re an interim champion.

“Even when Cejudo came in and won, he beat Moraes, and shoot, Moraes was no champion,” Dillashaw added. “[Cejudo] beat a guy that wasn’t the champion to get the bantamweight belt. [Moraes has] got the cardio of a French bulldog. All you have to do is outlast him for a round and he’s able to beat him. He beat him, then he beat Cruz coming off the couch and ready to retire, and now he wants to be a champion? He leaves, now Petr Yan beats a guy that’s 0-2? I mean to be honest, man, the weight class is f**ked up. I’m ready to throw a wrench in it all and get my belt back.

“I will be the most dominant,”

Cejudo svarar

Den före detta mästaren Cejudo var snabb med att svara på twitter att TJ:s uttalande roade honom. Han anser dock att denne absolut bör få gå före i kön framför nummer ett rankade Aljamain Sterling. Han tillägger också att han kan komma tillbaka från pensioneringen då ingen av dom håller hans nivå menar han.

 

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Rafael Dos Anjos – Jag fick Khabib att snarka

Simon Tingberg

Lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov är obesegrad i sin karriär. Han står fortsatt som lättviktsmästare i UFC samt etta på pound for pound rankingen. Detta trots att Nurmagomedov gick i pension efter det lyckade titelförsvaret mot Justin Gaethje under UFC 254, Yas Island oktober 2020. På sina tjugonio segrar så har Nurmagomedov inte ens varit nära på att förlora sägs det.

Fick honom att snarka

På en presskonferens nyligen i Moskva så fick Nurmagomedov frågan om han kan tänka sig returmöten mot Conor McGregor eller Dustin Poirier. Nurmagomedov ska ha svarat att han redan strypt ut båda två.

Den före detta lättviktsmästaren Rafael Dos Anjos gick sedan ut på sin Instagram att han fick Nurmagomedov att snarka genom en giljotin i deras fight under 2014. Dos Anjos skriver att en revbensskada räddade ryssen från att bli medvetslös. Nurmagomedov kunde senare vinna genom enhälligt domslut. Dos Anjos skriver att den nuvarande lättviktsmästaren vann rättvist men att ingen tagit honom på djupt vatten som han själv gjorde.

“Khabib said he is not interested in fighting Conor or Dustin as he choked both of them, He did not choke me. As a matter of fact I got him snoring until a slipping rib saved him from [unconsciousness]. He beat me fair and square, but no one got closer to putting the Champ out. My plan was to beat his brother [Islam Makhachev] and go after that neck again. That plan felt apart for reasons beyond my control, but I will keep sharping my tools just in case he decides to come back and chooses me.”

Rafael Dos Anjos

Dos Anjos förlorade fighten mot Nurmagomedov.  Men tog sedan tre raka segrar. Mot Nate Diaz bland annat och fick sedan en titelmatch mot mästaren Anthony Pettis. Dos Anjos vann lättviktsbältet mot Pettis och försvarade sedan bältet mot Donald Cerrone.

Efter att ha förlorat bältet mot Eddie Alvarez och nästföljande fight mot Tony Ferguson så gick Dos Anjos upp till weltervikt.

Efter en lyckad svit på tre raka vinster så fick brassen utmana om interimbältet mot Colby Covington. Dos Anjos förlorade genom enhälligt domslut under UFC 225, Chicago juni 2018. Det gick sedan tyngre för Dos Anjos som segrade över Kevin Lee men förlorade mot Kamaru Usman, Leon Edwards och Michael Chiesa

Under 2020 så gick Dos Anjos åter igen ner till lättvikt där han besegrade Paul Felder genom delat domslut. Dos Anjos är idag rankad sexa i UFC:s lättviktsdivision.

Klappade inte

På spekulationer om att Khabib faktiskt klappade tonar Dos Anjos ner genom ett inlägg på twitter även om det var nära. Skulle dom båda mötas idag så tror brassen att det kan sluta annorlunda.

 

Läs mer
+6
Dana Sad
Dana Happy

Fernando Flores i intervju med Kimura efter segern på Superior Challenge – Denna kväll var min kväll

Simon Tingberg

I rådande Corona tider så lyckades ändå Superior Challenge anordna en väl anordnad gala. Huvudmatchen som var ett krig mellan Tobias Harila och Adam Westlund fick stor uppmärksamhet. Detta efter ett krig på tre ronder som Harila vann genom delat domslut. Kortet bjöd dock på flera underhållande fighter. Kimura som var på plats fick inför och efteråt flera intervjuer med deltagande fighters. Kimuras Simon Tingberg fick en intervju med Umeå fightern Fernando Flores. Denne som besegrade Robert Nyström genom enhälligt domslut.

Denna kväll var min kväll

Fernando Flores var till en början tänkt att möta Simon Sköld i ett fjäderviktsmöte. Men då denne drabbades utav covid-19 så ersatte Halmstad fightern Robert Nyström. Fernando hade i en intervju inför galan sagt att bytet utav motståndare innebar viss skillnad då motståndarnas stil skiljer sig åt. Fjäderviktaren berättar att fighten blev precis som han trott.

Matchbilden blev precis som jag hade tänkt mig. Vi hade inför fighten pratat ihop oss om Roberts styrkor och kollat var det fanns luckor. Robert har bra grappling och jag kände att jag behövde vara med för att inte åka på en submission.

Vad som gjorde skillnad mellan honom och Robert menar han berodde på att det kändes som att han var steget före i många situationer.

Denna kväll var min kväll. Jag kände att jag fick bra utdelning i mina slagväxlingar och ville jag ta ner så gjorde jag det. Inom mig kändes det som jag var ett steg före i många situationer.

Fernando Flores attackerar Robert Nyström

Robert är en stenhård fighter

Umeå fightern berättar att han är nöjd med sin insats men hade hoppats hitta avslutet. Han berättar också att han behöver slipa på det stående men betonar också faktumet att hans motståndare är tuff.

Jag är nöjd med min insats men hade önskat att jag kunde avsluta. Jag fick tidigt in min favorit koppling men kände att Robert var med på den. Så jag släppte den. Jag behöver slipa på min striking känner jag. Sedan är Robert en stenhård fighter som tar smällar för att komma dit han vill.

Fernando Flores träffar Nyström

Förväntas möta Simon i maj men vill också fightas i Asien

Flores är tänkt att möta sin ursprungliga motståndare Simon Sköld på nästa Superior gala i maj 2021. Men Umeå fightern håller sig gärna aktiv. Då det är långt till maj så är han öppen att fightas i bantamvikt innan det. Han har också en dröm om att få fightas i Asien.

Det är långt kvar till maj så skulle jag få möjlighet så tävlar jag innan maj såklart. Får jag tid på mig så tävlar jag gärna i bantamvikt. Får jag inte det så har inget emot att äta god mat och tävla i fjädervikt.

Annars så vill jag gärna tävla i Asien. Det har alltid varit en dröm för mig.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Video
Inför UFC 256: Se Tony Ferguson vs. Edson Barboza

Anton

Nu har UFC lagt upp lättviktsmatchen mellan Tony Ferguson och Edson Barboza på Youtube. De två möttes den 11 december 2015 i en match som Ferguson vann via submission tre minuter in i den andra ronden.

Ferguson stryper ut Barboza

Inför den elfte numrerade UFC-galan för året UFC 256 har organisationen sett det som lämpligt att publicera en av Tony “El Cucuy” Fergusons (25-4) tidigare matcher till Youtube. Ferguson möter Charles “do Bronx” Oliveira (29-8, 1 NC) i co-main matchen den 12 december, och UFC håller den brasilianska tråden när de lägger upp Fergusons möte med Oliverias landsman Edson Barboza (21-9) på streamingplattformen.

Tony Ferguson och Edson Barboza möttes den 11 december 2015 under TUF 22 finalen i Las Vegas, Nevada. Då det nu var “El Cucuy” som stred i buren den kvällen, var det oundvikligt att en blodig kamp tog vid de två emellan. Trots att Barboza fightades väl, visade sig Fergusons grapplingsfärdighet vara för mycket för brasilianaren, då han 2 minuter och 54 sekunder in i den andra ronden av tre tvingades klappa sig ur ett av amerikanens brabo-stryp.

Se Ferguson vs. Barboza i videon ovan!

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Cody Garbrandt tror inte på Brandon Morenos chanser i titelmatchen

Anton

Den forne bantamviktsmästaren i UFC Cody Garbrandt ser inte att Brandon Moreno kommer kunna besegra den regerande flugviktsmästaren Deiveson Figueiredo i titelmatchen de två emellan under UFC 256, utan föreslår att Figueiredo kommer ‘köra över’ 26-åringen.

Stands no chance

Den tidigare titelhållaren i UFCs bantamviktsdivision Cody “No Love” Garbrandt (12-3) sitter för tillfället vid sidlinjen av sporten med en skadad arm och positivt Covid-19 test. Planerad att ta sig an flugviktsmästaren Deiveson “Daico” Figueiredo (20-1) under UFC 255 den 21 november, fick Garbrandt istället se chansen på bältet gå till Alex Perez (24-6).

Perez lyckades dock inte med att rubba brasilianaren från sin tron, och Figueiredo står nu inför sitt andra titelförsvar som mästare mot Brandon “The Assassin” Baby” Moreno (18-5) under UFC 256 den 12 december. Även om Moreno den senaste tiden har presterat väl i oktogonen, och kommer in i titelkampen med hela fem matcher utan förlust i ryggen, tror inte Garbrandt att flugviktaren från Mexiko har någon chans att erövra bältet.

Lammslakt

I en intervju med ESPN beskriver Cody Garbrandt på sitt sedvanliga, frispråkiga sätt hur han ser matchen mellan Deiveson Figueiredo och Brandon Moreno som ett “lamm som leds till slakten”-scenario. Totalt övermatchad av sin motståndare, förutspår Garbrandt att Figueiredo kommer att köra över Moreno den 12 december, något han säger sig vara helt okej med. Oavsett de förväntningar och den ‘hype’ som byggs runt Figueiredo, kommer “No Love” inte att backa undan från en match med brasilianaren, förklarar han.

I feel like Figueiredo is gonna run over that kid. That’s another lamb being led to the slaughterhouse, and that’s fine. Let him build up that hype, that ‘Holy shit, this kid is the real deal.’ There will be no backing down from me. I’m excited for this fight.

 

De öppnande oddsen inför Figueiredo vs. Moreno står som -275/+235. Har Garbrandt rätt i sin analys av matchningen? Kommer det bli en enkel seger för Figueiredo, eller kan Moreno överraska i huvudmatchen under UFC 256?

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy

Aleksei Oleinik vs. Chris Daukaus planeras till den 20 februari nästa år

Anton

En kamp i UFCs tungviktsdivision mellan MMA-veteranen Aleksei Oleinik och den relativa nykomlingen till organisationen Chris Daukaus är i planerna för februari månad nästa år. De båda har med sig två segrar vardera från 2020.

Olienik vs. Daukaus

Allt fler UFC-matcher planeras inför nästkommande år, vars nya kalender nu bara ligger bortom ett par julklappar och några champagneglas. Näst intill dagligen kommer det rapporter om matchningar som är satta för 2021, där den senaste är en tungviktskamp mellan ryske Aleksei “The Boa Constrictor” Oleinik (59-14-1) och jänkaren Chris Daukaus (10-3). De två är planerade att mötas den 20 februari.

Nyheten om Oleinik vs. Daukaus kunde första rapporteras av engelsktalande medier via MMAJunkie.com.

Aleskei “The Boa Constrictor” Oleinik

Aleksei Oleinik har vid sina 43 år på moder jord samlat på sig ett imponerande matchfacit under sin MMA-karriär. Med hela 59 vinster spridda över 25 år i buren, har Oleinik mer eller mindre personligen fått uppleva sportens utveckling från barnsben till den globala kampsport MMA står som idag. Trots sin ålder håller Oleinik sig aktiv, då han under det här året redan hunnit med tre matcher, varav två slutade i en seger för ryssen.

I sin senaste match gick Boaormen dock miste om både ett avancemang i rankningen som sin 60e seger i karriären, när han den 8 augusti led en TKO-förlust mot en tidigare titelutmanare i tungvikt Derrick “The Black Beast” Lewis (24-7, 1 NC). Redo att återfinna vinstformen och inleda 2021 med en seger, tar sig Oleinik an den 12 år yngre amerikanen Chris Daukaus i februari månad.

Chris Daukaus

Chris Daukaus gjorde sin debut för UFC den 15 augusti i år, en vecka efter Oleiniks senaste match i oktogonen. Där besegrade den 31-åriga tungviktaren en annan debutant i Parker Porter (10-6) via TKO sent in i den första ronden. Daukaus följde upp den segern med ytterligare en vinst när han knockade den dittills obesegrade brasilianaren Rodrigo “Ze Colmeia” Nascimento Ferreira (8-1) i oktobermånad.

Med avslut i alla sina tio segrar i karriären, varav alla utom en kommer via slag, har Daukaus visat på en utomordentlig färdighet med nävarna under sin tid som professionell MMA-utövare. Matchen mot Oleinik den 20 februari kommer troligen bli amerikanens största test hittills i buren, där en seger över den nummer 10-rankade ryssen säkerligen skulle betyda att Daukaus själv träder in på UFCs tungviktsrankning.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Charles Oliveira ser sig få nästa titelutmaning med vinst över Ferguson

Anton

Den brasilianske UFC-lättviktaren Charles Oliveira är övertygad om att hans match mot den tidigare interim-mästaren i divisionen Tony Ferguson är en kamp om nästa titelutmaning. De två möts i co-main matchen under UFC 256 den 12 december.

Bältet hägrar!

Nästa helg håller UFC sin elfte och sista numrerade gala för 2020 när UFC 256 besöker Las Vegas, Nevada. Huvudmatchen står mellan den brasilianske flugviktsmästaren Deiveson “Daico” Figueiredo (20-1) och den mexikanske ynglingen Brandon “The Assassin Baby” Moreno (18-5). Som co-main genomför GOAT-kandidaten i lättvikt Tony “El Cucuy” Ferguson (25-4) sin andra match för året när han tar sig an den segerrike Charles “do Bronx” Oliveira (29-9, 1 NC).

Oliveira går även han sin andra match under 2020 i och med fighten, och ser kampen vid pandemiårets ände som en ypperlig möjlighet att sätta sig i en god position för en titelutmaning efter årsskiftet. Brasilianaren föreslår att den som vinner mellan honom och Ferguson, går kamp om lättviktsbältet i sin nästa match.

Nästa titelutmanare

I en intervju med MMA-journalisten Guilherme Cruz beskriver Charles Oliveira vikten av en seger över Tony Ferguson den 12 december. Vinnaren blir nästa titelutmanare, och “do Bronx” förbereder sig på en tuff kamp mot “El Cucuy”.

It’s very clear: Whoever wins this fight is the next title contender. I have to stay focused and concentrated. He was coming off 12 wins in a row and I think he made a mistake against Justin Gaethje, so we can’t make mistakes in there.

 

Med sju segrar via sju avslut i ryggen, planerar inte Oliveria att låta domarkorten avgöra fighten med Ferguson, då han söker sig ett åttonde avslut.

Winning this fight I’ll be the next challenger, no doubt. Seven wins in a row at the moment. It will be eight after this, and I don’t plan on leaving it in the judges’ hands. It will be eight finishes in a row. There’s no way I have to wait. I’m the next challenger.

 

Tränar väl

Oliveira inser att han står inför sitt karriärs största test i Tony Ferguson, som innan förlusten tidigare i år mot Justin “The Highlight” Gaethje (22-3) hade vunnit 12 matcher på raken i lättviktsdivisionen. Dock misströstar inte Oliveira över den monumentala utmaning som “El Cucuy” utgör i oktogonen, utan ser sig förbereda sig väl inför kampen med att helhjärtat ta sig an sin träning.

He’s super tough. He has his own fighting style, he spins with the elbow, the arm, the leg. He shoots for takedowns in a completely different way. We know the difficulties that this fight brings, the problem coming my way, but this is my moment. My time has come. There’s not much to do, just train and dedicate. I’ll have the perfect strategy for this fight and I’ll make it happen. He’s tough and has an incredible cardio, so let’s go.

Good jiu-jitsu, if you give him an opening he goes there and taps you. You have to respect that. We can’t fool around because I can make a mistake and he submits me too. Fights are unpredictable, brother, anything can happen. But, like I said, this is my moment, this is my time. I’ll be 100 percent focused for this fight. I won’t make mistakes up there. His jiu-jitsu, his wrestling, his muay Thai, the crazy spinning things he does out of nowhere — I’ll be ready for all that.

 

Blir segraren mellan Charles Oliveria och Tony Ferguson nästa titelutmanare i lättvikt?

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

TJ Dillashaw vill ha titelmatch direkt vid comeback

Jonathan Damm

Efter att ha spenderat över ett år som avstängd vill nu den tidigare mästaren TJ Dillashaw ha en titelmatch direkt när han kommer tillbaka.

Under början av förra året blev TJ Dillashaw (16-4) tvungen lämna ifrån sig sin mästartitel i UFCs bantamvikt efter att han testat positivt under ett dopingtest i samband med en match mot Henry Cejudo (16-2). Under början av nästa år kommer avstängningen dock att ta slut och då vill Dillashaw ha en titelmatch som första match tillbaka.

Ingen annan har varit lika dominant

Det var i en intervju med amerikanska ESPN som Dillashaw berättade att han anser sig förtjäna en titelmatch då ingen annan har visat sig lika dominant som han själv under sin tid som mästare.

I want that title fight right away. You’ve got a guy in Petr Yan who beat someone for the belt that is 0-2 in the division, Jose Aldo has two losses, you beat him for the title and you’re calling yourself a champion? That belt has changed hands every fight. No one there has dominated. That’s my belt, and I want to come back to a title fight.

En match mot Urijah Faber?

När han blev frågad om en match mot Urijah Faber (35-11) svarade Dillashaw att den matchen är ett skämt men att han inte skulle ha någonting emot att besegra Faber.

That’s a little bit of a joke. I wouldn’t mind beating his ass, but he’s not even in the top 15. I’m looking to fight for a title and the guy is not even in the top 15. I guess if UFC made it worth my while. I would love to whoop his ass; it would feel good, but it’s kind of a joke.

En match mot Cory Sandhagen?

Dillashaw svarade även på en fråga om att möta den topprankade Cory Sandhagen (13-2) och han sade då att han tror Sandhagen vill möta honom då han själv är den som förtjänar nästa titelmatch. Får han inte en titelmatch är Dillashaw enbart intresserad av att möta någon som är rankad inom topp 5 i viktklassen.

Sandhagen wants to fight me because he knows that’s his way to the title. The title shot is mine, and he wants to fight me because he wants to fight for the title. If I have to fight someone else, it better be in the top 5.

Dillashaw avslutade med ett löfte om att han kommer att bli mästare i UFC för en tredje gång.

I’ll be a three-time bantamweight champion. That’s a guarantee, and it’s going to happen sooner than people think.

Dillashaws senaste match slutade med en knockoutförlust i den första ronden mot Cejudo under UFC on ESPN+ 1.

Läs mer
-11
Dana Sad
Dana Happy

Ada pol adakala bahkan ribuan situs-situs prediksi bola slot online keinginan laribercempera abadi internet. Membawadiri batari bayang-bayang didalam negri berbatas luarbiasa negri angan-angan elegan Inggris.

Lamun sayangnya sangat kira-kira andaikan patutnya dibilang bohongan abolisi perkiraan gelembung adagium agen sbobet Indonesia angan-angan tampak keunggulan keinginan Sempurna Malahan bisajadi dipandang cuma dibuat Kasar Aja palsu atas bukti khayalan ada.