20 June, 2024
Nyheter

Exklusivt: SM brottaren Nova Bergman efter succén i MMA debuten

Av

Vincent Aasa

10/06/2024
Nova Bergman Battle of Botnia 10

Nova Bergman är en väl meriterad atlet på svensk brottning. Med 7 SM guld i ryggen så klev hon i lördags för första gången in i en oktagon, på Battle of Botnia 10. En imponerande debut som satte rubriker direkt.

Från SM-brottare till MMA fajter

Nova ”Supernova” Bergman, bara 22 år gammal, har redan i ung ålder meriterat sig som en av Sveriges främre brottare. Den Bodenuppväxta fajtern har varit aktiv som brottare sedan 4 års ålder och redan på ungdoms- och juniornivå tagit åt sig ett ungdoms-SM 3 år irad. Även under återhämtning från tidigare tuff operation, så har Bodensaren kammat hem guld i både JSM och SM. Ett till SM guld kom året därefter. Stjärnan har dessutom gjort en bronsmatch i EM. Vägen till MMA för Nova Bergman uppstod redan i höstas. Efter att ha strossat runt på en rad olika MMA-klubbar i Sverige. Blev det slutligen på en hemflytt för träning i Norrbotten. Svensken slåss för Niklas Bäckströms gym: Northpaw.

Kimuras Vincent Aasa kunde efteråt intervjua den lyckliga vinnaren efter vinst i den första MMA matchen.

”Har alltid lagt press på mig själv”

Vad var egentligen Bodensarens åsikter om den enorma kärleken bland Luleå-fansen?

Oj gud, det var jätte mäktigt att stå där ute – och höra alla! Även fast man är i sin ”zone” och fokuserar, så är det som bara att jag såg knappt någonting när jag gick ut där med alla lampor riktade mot en. Man bara hör alla skrika. Man plockar man upp få röster från folk man känner igen, liksom. Fan det var grymt häftigt!

Efter förgående svar, följdes det upp med första frågan om debuten. Ifall det är någon större skillnad träningsmässigt samt tävlingsmässigt (psykiskt och fysiskt) gentemot brottningslivet.

Psykiskt och fysiskt är relativt samma. Jag är ganska van med det här att man lägger mycket press på sig själv. Att det hänger mycket på spel, enligt en själv. Men fokuserar vi rent på allt runt omkring; pressen, media och uppståndelse innan. Det var verkligen helt nytt! Men jag känner verkligen att jag har kunnat lägga all denna uppmärksamhet jag har fått från media på motivation istället för den där pressen, och känna att jag behöver leverera. Vilket jag visserligen gjorde ändå, men det har varit nytt och jätte lärorikt och svin kul. Så det är bara positivt.

Den norrländska talangen berättar därefter om taktiken inför matchen. Om det var någonting som hände som blev att det krävdes en ändring.

Ja alltså.. Jag har alltid en ”gameplan”. Men det som skiljer en bra fajter från en riktigt bra fajter är förmågan att kunna ändra taktik mitt i matchen för du vet aldrig om din motståndare kommer följa manus, liksom. Men jag har tränat väldigt ”all-around” och lagt vikt och försökt jobba på grejerna jag försökt hitta som mina styrkor liksom. Det hände ändå mycket i matchen som inte gick exakt som jag tänkte att det skulle gå, men det fanns också saker som gick mycket bättre än förväntat. Så generellt är jag nöjd, även om jag räknar med att få ett avslut.

Efter karriärens första vinst berättar coach Niklas till Supernova om att han var imponerad över strikingen.

Krävs mycket för att förlora

22 åringen besvarar sedan att hon kunde lita på sina tidigare styrkor under debuten.

Ja, men det är jag! Jag kände att det ska mycket till om hon ska vinna. Med den bakgrunden jag kommer ifrån så har jag ändå tillit. Även fast det är inte MMA jag har hållit på med tidigare, så tror jag att inte att det är någon i min ålder som har gjort fler timmar och minuter på mattan än vad jag har gjort, och i gymmet. Den mentala träningen också. Jag har ändå haft tillit och lita på min förmåga som jag hade och gick in med idag.

En ytterligare fråga om hennes förberedelse och tankar angående motståndaren kommer till.

Jag brukar inte allt för ofta fokusera på motståndaren inför min förberedelse, oavsett vem. Men det jag såg idag var att hon var en riktigt tuff tjej! Hon är lite yngre än mig så jag tror hon också att hon har en ljus framtid inom MMA. Sen så får hon träna lite till om hon ska slå ner mig. Men definitivt tuff tjej! Jag är superglad att hon ställde upp och att vi gick match här idag.

Vill bli bäst i världen

Med en imponerande vinst på hemmaplan, lyfte hemmafansen taket. Ämnet om framtidsplaner och mål uppstår.

Detta är bara en till gnista på elden. Jag känner verkligen suget efter en till match. Jag vill fortsätta. Vad som kommer härnäst är inte officiellt ännu så jag vill inte lova allt för mycket. Men det jag kan säga är att jag kommer slåss igen inom en snar framtid. Ni blir inte av med mig ännu. (följs upp med ett skratt av Bergman).

Mina långsiktiga mål är att bli bäst. Att ta en världstitel och mitt mål är att fajtas för UFC. Inom en relativt snar framtid. Sen så är vägen till framgång aldrig spikrak. Det är ups and downs och man lär sig av dem så, jag ser fram emot vägen dit oavsett hur den kommer att se ut.

Intervjun avrundas med en fråga om vad träningen med Niklas Bäckström och Northpaw har gett henne.

Ja gud, det har verkligen gett mig allt! Det har gett mig karaktär och ödmjukhet och framförallt vänner för livet. Han har gjort mig till en fajter så pass bra så att jag kan stå här idag med en seger inom mig. Framtiden är ljus för oss (Alla som är på Northpaw och tränar.)

Slutligen kan Kimura berätta att Supernova fällde motståndare Lisa Domås i MMA debuten via ett enhälligt domslut. Drabbningen inträffade på Battle of Botnias senaste gala. I Luleå Energi Arena den 8 juni.

Nu har vi ett nyare och bättre system för kommentarer. Skapa ett nytt konto, precis som tidigare, och dela dina tankar!

Populära Ämnen

Skribentens kontakt

Senaste nyheterna

Här kan du söka!

Sök