EXLUSIVT: Tor Troeng om ryktena gällande TUF 17: ”Får inte prata om det”


Tor Troeng
har länge varit en av Sveriges bästa och mest meriterade MMA-utövare. Den 29-årige Umeåbon har i sin karriär mött stora namn som Mamed Khalidov och Thales Leites. Troengs senaste match var för The Zone i maj mot en annan svensk stjärna i Mats Nilsson. En match han vann på domslut.

Tidigare i höstas meddelade Troeng att han tänkte söka till The Ultimate Fighter i USA. För att bli en av deltagarna som får chansen att slåss om ett UFC-kontrakt krävs bland annat att man genomgår en stenhård gallring. Kimura.se tog kontakt med Tor Troeng för att ta del av hans tankar från uttagningarna och konkurrensen på plats.
– Det var en härlig upplevelse att vara där. Det var rätt mycket folk, och hög nivå på dem som var där. Jag trodde innan att det skulle vara många sökte på grund av uppmärksamhet, men det var mycket seriöst folk där.

– Konkurrensen var tuff, men jag vet vilken nivå jag håller och är trygg i det. Jag tänker inte så mycket på deras nivå. Det var mest från grapplingen man såg att de var väldigt duktiga och tekniska.

Troeng kommenterar ryktena
Huruvida Tor tog sig igenom uttagningarna och medverkar under säsong 17 får inte han säga. Samtliga ansökande är nämligen av UFC belagda med munkavel och får därmed inte avslöja hur det hela gick. Kimura.se gick redan i början av november ut med tydligt talande fakta på att mellanviktaren är en av deltagarna i TUF-huset.
– Jag får inte prata någonting om det. Ingenting efter grappling-delen på uttagningarna egentligen.

Från att inspelningarna av TUF 17 påbörjades i slutet av oktober, med coacherna Jon Jones och Chael Sonnen, var det en längre tid knäpptyst från Troengs håll. Inga uppdateringar på varken bloggen eller Facebook. Vi frågade självklart var han befann sig under den här tysta tiden.
– Jag var på träningsresa och valde att inte ha så mycket kontakt med omvärlden. Jag tycker det är ganska skönt att ibland stänga av allting, så det var det jag sysslade med, säger Troeng till Kimura.se.

Är du en av deltagarna för nästa säsong av TUF?
– Jag kan inte svara på den frågan.

Vad tycker du om showen då som helhet?
– Jag har inte sett jättemycket av den. Jag har sett några avsnitt här och där, när Hamid (Corassani) var med kollade jag lite. Jag har mest bara hört vad folk har sagt om showen, att det ska vara en skiftande nivå med mer fokus på underhållning och mindre fokus på sporten.

Det var ju en stor överraskning att du inte fick chansen på UFC:s första gala i Sverige i april tidigare i år. Hur kändes det?
– Direkt när jag insåg att jag inte kommer gå på den här galan hade jag därefter några tuffa veckor. Men det handlar inte om att komma in och få säga att jag fightas i UFC. Jag vill komma in och utvecklas och ha en karriär där. Men allt händer inte som man vill att det ska göra, så det gällde bara för mig att fortsätta jobba hårt och ha tålamod. Istället använde jag det här året till att utveckla mina färdigheter och hela tiden blicka framåt. Detta har gett mig ganska mycket, och därför känns det på ett sätt ganska skönt att jag inte kom med då.

Tror du att det finns en risk att motivationen sjunker när man haft en så stark målsättning att bara komma in UFC och slutligen gör det?
– Jag tror framför allt att det farligt att komma in för tidigt. Många som kommer in till UFC får bara en chans. Vinner man inte sina matcher åker man ut och då krävs det mycket för att få chansen igen. Jag tror många ibland siktar lite för tidigt på att komma in i UFC, istället för att skaffa mer erfarenhet och bli bättre fighter. Många tänker att man ska ha ett visst typ av ”record” istället för att tänka vilka typer av motståndare man behöver tävla mot för att klara sig där. Alla matcher i UFC är tuffa och det handlar mycket om att ha den nivån samt vara beredd på alla typer av matcher. Utgår man bara från resultat är det lätt att halka ut.

Såg du uttagningarna till TUF som revansch på att du inte fick fightas när UFC var i Stockholm?
– Nej, för mig handlade det bara om att komma in i organisationen, och uttagningarna till TUF var en väg. För många har det ju också visat sig vara en bra väg.

Hade du sökt till TUF om UFC aldrig hade kommit till Sverige?
– Ja, jag såg det här som en chans. Det är en tuff bransch och det är lika mycket underhållning som det är en sport. Det gäller att ta alla chanser man kan för att komma till UFC. Länge har jag bara fokuserat på det sportsliga och sett det mer som en idrott. Men jag har mer och mer insett att underhållningen är lika viktig.

När har du som mål att vara i UFC då?
– Jag har inte bestämt en tidpunkt för när jag ska vara där, utan jag har sagt till mig själv att när jag håller nivån så vill jag vara där. Ungefär det senaste året har jag känt att jag gjort det, att det bara är ett naturligt steg. Jag vet att chansen kommer komma, det är bara en tidsfråga. Ungefär så har jag tänkt.

Hur skulle du ranka dig inom svenska MMA-toppen?
– Det är svårt att ranka mig själv, men jag har många år av hård träning och matchande bakom mig och vet ungefär vilken standard jag håller inom svensk MMA. Vi har en högre nivå i Sverige än vad det visar sig på pappret och vad som syns i UFC.

Tor Troeng kan av förklarliga skäl inte uttala sig så värst mycket om uttagningarna och sin eventuella medverkan i showen. Även om mycket tyder på att Troeng är en av deltagarna får den väldigt skeptiske invänta en officiell bekräftelse från självaste UFC. TUF 17 kommer enligt medieuppgifter att börja sändas tisdagen den 22 januari på den amerikanska kabelkanalen FX. Förhoppningsvis med en stolt Umeåbo i en av huvudrollerna.

Registrera dig hos Unibet via Kimura.se och få 120% bonus

Gilla oss på facebook för snabba nyheter

Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.
 • Calle

  Jag vet att inspelningarna av nya tuf började i oktober men när exakt är själva inspelningsfasen slut? Eftersom ni har pratat med Tor nu så borde det ju redan vara klart eller?

  • Sarp Yesil

   Det stämmer, inspelningarna är avklarade. Tor kan alltså rent hypotetiskt vara en finalist :)

   • Emil Karlsson

    Jag tycker vi helt enkelt säger att han är en finalist!! :-)

  • http://kimura.se Ove Sundberg

   Det var väl i oktober Tor gick under Jorden typ.En del sa att han köpt en get och ett tält. Och stuckit upp till fjällen. Medans andra gjorde gällande att han faktiskt kommit med i TUF. Jag vet ju, vilket jag tycker är troligast.

   • Erik

    Ja jag håller med, geten känns troligast!

 • Calle K

  Tor som finalist i TUF skulle vara grymt. +Ännu större chans att UFC kommer tillbaka till Sverige nästa år. Fast iofs, det har ju Alex redan garanterat :)

 • jaser davari

  Mycket bra intervju Sarp :)…

 • DirtyNeck

  Ja man får väl gratulera Tor för platsen i TUF! SKa bli kul att följa honom, hoppas att han hamnar i Chael Sonnens lag!

 • Ompis

  Vi håller tummarna att han är en av finalisterna. Skulle vara riktigt kul om han också får möjligheten till en match i UFC inom en snar framtid.

 • Erik

  http://www.mmafighting.com/ufc/2012/12/20/3787432/dana-white-next-tuf-house-is-terrified-of-one-guy

  Verkar finnas minst en galning både i och utanför oktagonen…

 • Carl

  Troeng som Sveriges bästa MW har alla chanser i världen att vinna TUF. Även Mats Nilsson hade haft mycket goda chanser och vi vet ju hur det gick i mötet dem två emellan…. Sen har vi ju Jycken som nummer 3 i Sverige som redan visat att han kan dansa med topp 15 skiktet i UFC samt Victor Cheng som troligen inte skulle gjort bort sig heller.

  Jag tror att Troeng har en liknande utvecklingskurva som Alexander Gustafsson sedan Alliance blev ett ”svenskgym”. Fan vad taggad jag är att se Trong i huset!

Fler Nyheter: