Nyheter

Så påverkas matcher av extrem bantning hos fighters – ny undersökning avslöjar

Av

Hugo Lindström

11/04/2023

En undersökning visar sambandet mellan extrem viktminskning och en ökad chans att vinna, men även de oroväckande bieffekterna.

Effekten av bantning inom MMA

Bantning inom MMA är ett av sportens mest debaterade ämnen. Vid flera tillfällen har skräckexempel tagits upp på sidoeffekter av en fighters viktminskning. Klipp där de legat som paralyserade inför invägningar, när fighters måste bli assisterade till vågen samt rapporter om folk som svimmat. I extrema fall har det till och med lett till dödsfall.

Varför bantar då så många fighters? Anledningen är att kunna gå matcher i en viktklass under sin naturliga storlek, där du efter invägningen snabbt går upp flera kg för att få ett övertag på matchdagen. Men på senare år har metoden blivit mer och mer ifrågasatt, inte minst av tidigare fighters som föreslagit någon sorts reglering för att skydda utövarnas hälsa.

En ny undersökning gick till botten med fenomenet och kunde med statistik ta fram hur mycket det faktiskt hjälper en fighters vinstprocent att banta ner sig till en lättare viktklass. Man utgick ifrån 1400 invägningar från 21 olika organisationer och European Journal of Sport Science, som ligger bakom undersökningen, kunde så sätt se relationen mellan en hastig viktuppgång efter invägning och chansen att vinna matchen.  Resultatet blev att, ja, fighters som går upp stora mängder efter en invägning har även större chans att vinna matchen. Studien visade att för varje procent ökad kroppsmassa i relation till fighterns motståndare ökar vinstchansen med 4,5%. Alltså blir chansen att du vinner större ju mer din vikt ökar jämfört med en motståndare vars vikt inte ökar lika mycket.

Hälsorisker med bantning

Gång på gång har vi sett exempel på påverkan kraftig bantning kan ha på fighters. Oroväckande klipp på fighters som ligger näst intill oförmögna att röra sig i omklädningsrum. Ett känt exempel var på Cris Cyborg som gråtandes låg och hyperventilerade i samband med en invägning.

Den onda spiralen av att gå ner har blivit en etablerad del av sporten. Majoriteten av alla fighters bantar inför matcher och konsensus är att tävla lite under sin naturliga vikt. Nyligen såg vi hur en match på Zone Pro League #5 i Göteborg blev inställd efter att en fighter påståtts ha svimmat i samband med invägningen.

Namn som ofta kommer upp när ämnet tas upp är Khamzat Chimaev, Alex Pereira, Conor McGregor (i fjädervikten) och Khabib Nurmagomedov. Samtliga har gått ner extrema mängder inför matcher och därmed blivit kallade för ”weight bullies”.

Artikeln är inspirerad av Bloody Elbows om samma ämne

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök