25 juli, 2024
The last stylebender
MMA Fighter

Israel Adesanya

Snabbfakta

Land

Nya Zeeland

Ålder

34 år

Längd

193 cm

Vikt

82 kg

Räckvidd

203 cm

Statistik

Kommer snart

Senaste artiklarna om Israel Adesanya

Alex Pereira Israel Adesanya
Ärkerivalen tror på Israel Adesanya
Marc Goddard
Därför vill Marc Goddard aldrig döma en av ”Rockys” matcher
Israel Adesanya UFC
Israel Adesanya och Dricus du Plessis i staredown inför UFC 305

Om Israel Adesanya

Israel Mobolaji Adesanya är en nigeriansk-nyazeeländsk MMA-fighter som för närvarande slåss i UFCs mellanviktsdivision. 2018 utsåg hemsidan MMAjunkie honom till årets nykomling och MMAFighting kallade honom för årets genombrott. Han har ett MMA-record på 16 vinster, helt utan förluster. Han har besegrat sina motståndare på följande sätt; tolv vinster genom teknisk knockout, en genom knockout och tre genom domslut. Idag är han 29 år, 193 centimeter lång och väger 84 kilo. Han rankas som nummer #5 i UFCs officiella mellanviktsrankning i mars 2019.

Israel Adesanya – Bakgrund

“The Last Stylebender” föddes i Lagos i Nigeria. Han kom tidigt i kontakt med kampsporten, då han tränade taekwondo som barn. Men hans mamma tvingade honom att sluta efter att han brutit armen. När han var tretton flyttade familjen till Nya Zeeland. Som artonåring började Adesanya att träna kickboxning, efter att ha blivit inspirerad av filmen “Ong-Bak: Muay Thai Warrior”. Och som amatör samlade han på sig ett imponerande kickboxningsrecord på 32-0.

2010, när Israel var tjugoett, började han träna på City Kickboxing tillsammans med etablerade MMA-fighters som Kai-Kara France och Dan Hooker. Det fick Israel att börja intressera sig för MMA även för egen del.


lagkamrater

Professionell debut

Två år senare gjorde han sin professionella MMA-debut. Han slogs i Kina, Hong Kong och Australien och samlade på sig ett record på 11-0. Samtliga vinster var via teknisk knockout. Och som professionell kickboxare skapade han sig ett record på 75-5-1. Hela 48 av vinsterna var via knockout. Som kickboxare vann han bland annan Glory 34: Middleweight Contender Tournament Championship i Denver 2016.

Han jobbade även, under 2014-2015, ihop ett professionellt boxningsrecord på 6-1. Han boxades i viktklassen cruiservikt och i ringen mötte han Lance Bryant (två gånger), Zane Hopman, Asher Derbyshire, Daniel Ammann och Brian Minto. Den enda matchen Israel förlorade var mot den australiensiska boxningsveteranen Daniel Ammann. Det var Israels första professionella boxningsmatch och den ägde rum, 22:a november 2014 på Super 8 II Quarter Finals i Nya Zeeland. I december 2017 tillkännagavs att Adesanya skrivit kontrakt med UFC.

mma-debut

UFC-debuten


Israels UFC-debut kom efter att han tävlat som proffs i sex år. I debuten 11:e februari 2018, på UFC 221, ställdes Israel mot Rob Wilkinson. Australiensaren Wilkinson har varit mellanviktsmästaren i både Australian Fighting Championship och BRACE. Men Israel avslutade honom redan i andra ronden genom teknisk knockout. Den vinsten gjorde att han dessutom kammade hem “The Performance of the night”-bonusen.

Resan mot UFC-bältet

Israels nästa match blev på UFC on Fox 29, 14:e april 2018, där han ställdes mot Marvin Vettori. Vettori har tidigare varit weltervikmästare i Venator Fighting Championship, men tävlar sedan 2016 i UFC. Den matchen vann Israel via delat domslut.

ufc debut

6:e juli 2018 mötte han Brad Tavares på The Ultimate Fighter 27 Finale. Tavares är en amerikansk MMA-utövare som tävlar i UFC sedan 2010 och rankas som nia i UFC officiella mellanviktsrankning. Även denna match vann Israel genom domslut, dock enhälligt denna gång.


3:e november 2018, på UFC 230, gick Israel en match mot Derek Brunson, en amerikansk mellanviktsfighter som tävlar i UFC sedan 2012. Brunson fick tag på Israel flera gånger men lyckades inte få ned honom på marken. När de var separerade träffade han Brunson med en serie sparkar och slag, vilket gjorde att Israel vann matchen via teknisk knockout redan i första ronden. Den vinsten gjorde att Israel vann ”Performance of the night”-bonusen ännu en gång.

Israel Adesanya vinner teknisk knockout

Under UFC 234 i Melbourne, Australien, ställdes Israel Adesanya mot den forne mellanviktsmästaren Anderson Silva. Efter tre ronder kunde Adesanya titulera sig som segrare genom ett enhälligt domslut.

Israel Adesanya Kelvin Gastelum

Första titelmatchen

Efter vinsten blev det klart att Adesanya skulle ta sig an Kelvin Gastelum på UFC 236 i en match om mellanviktsklassens interimbälte. Anledningen till att matchen är om interimbältet är för att den regerande mästaren Robert Whittaker drabbats av bråck och inte kan tävla förrän tidigast i sommar.


Matchen var galans co-main event som ägde rum den 13:e april i Atlanta, Georgia.

Interimbältet

Adesanya startade matchen mot Gastelum dåligt där han blev träffad och skakad i den första ronden. Men i rond 2 tog han kontrollen och lyckades att sänka Gastelum, han kunde dock inte avsluta amerikanen. Adesanya vann även rond tre för att återigen bli skakad i den fjärde ronden av ett slag. I den femte ronden visade dock Adesanya riktig krigarhjärta och sänkte Gastelum flera gånger och var nära att avsluta amerikanen som på något vis kunde hålla sig kvar i matchen tiden ut.

Adesanya vann matchen med domarsiffrorna 48-46, 48-47, 48-46 och är därmed organisationens nya interimmästare i mellanviktsklassen.


Titelmatchen

Adesanya blev i och med segern mot Gastelum klar för att få möta mellanviktsmästaren Robert Whittaker (20-4 MMA, 11-2 UFC) vid UFC 243 den 6 oktober i Melbourne, Australien. Denna match behövde Adesanya dock inte kämpa lika hårt då han kunde kontra Whittaker och slå denne till marken två gånger. Första gången räddades Whittaker av klockan vid den första ronden. Den andra gången i rond två kunde Adesanya dock avsluta Whittaker vid 3.33 och belönades för detta med Performance of the Night-bonusen.  Han blev därmed UFC:s nye mellanviktsmästare.

Första titelförsvaret

Adesanya försvarade sin titel första gången i mars 2020 mot Yoel Romero vid UFC 248. Det blev en relativt händelselös till inte minst på grund av Romeros passivitet och Adesanya kunde komfortabelt vinna genom enhälligt domslut.


Andra titelförsvaret

Den 26 september 2020 försvarade Adesanya titel för andra gången, denna gång mot Paulo Costa via TKO i andra ronden vid UFC 253 på Yas Island.

Titelfight i lätt-tungvikt

Under hösten 2020 blev det klart att Adesanya härnäst kommer gå upp till lätt-tungvikt för att möta den viktklassens mästaren Jan Blachowicz. Väl där visade sig Adesanya väga för lätt då hans snabbhet inte var tillräcklig för att undvika att bli nedtagen flera gånger av polacken som till slut kunde vinna klart via enhälligt domslut. Adesanya förlorade därmed för första gången i karriären och återvänder nu till mellanvikt. Polacken som kom att förlora sitt bälte senare samma år har sagt att han är villig att gå en rematch mot Adesanya.


Tredje titelförsvaret

I juni 2021 återvände Adesnya till mellanvikt för sitt tredje titelförsvar där han mötte Marvin Vettori för andra gången i karriären. Båda herrarna hade höjt sig drastiskt från första mötet år 2018 men Adesanya visade att han fortfarande är den vassare av dem genom att plocka mer poäng och besegra italienaren via enhälligt domslut.

Fjärde försvaret

Adesanya gick härnäst en rematch mot Robert Whittaker den 12 februari i Houston, Texas vid UFC 271. Detta kom att bli en mycket jämnare match än den första då Whittaker stod för en bättre boxning än vid första matchen. Han misslyckades dock med att fullfölja sin game plan och hålla mästaren nere på marken. Adesanya var framgångsrik i att hålla Whittaker på avstånd och var oerhört snabb med att komma upp på fötter när han väl blev nedtagen. Whittaker avslutade starkt men Adesanya kunde till slut vinna komfortabelt via enhälligt domslut.


Femte försvaret

Israel Adesanya kom att gå sitt femte titelförsvar mot amerikanen Jared Cannonier vid UFC 276 den 2 juli 2022.  Matchen mellan herrarna kom att bli femronder där Adesanya med lätthet kunde vinna alla fem ronder utan att behöva anstränga sig överdrivet mycket. Matchen blev kritiserad för att vara tråkig men flera har försvarat Adesanya med att det är upp till utmanaren att på allvar utmana mästaren.

Förlorar titeln i tredje förlusten mot Alex Pereira

Israel Adesanya kom att gå sitt sjätte titelförsvar mot sin gamle kickboxningsrival Alex Pereira vid UFC 281 den 12 november i Madison Square Garden, New York. Adesanya som drogs med hälsoproblem inledde bäst och var till och med nära att knocka Pereira i slutsekunderna av första ronden. Trots att han vinglade rejält lyckades brassen dock vinna den andra ronden där han till och med tog ner Adesanya på marken.


Adesanya tog dock hem de kommande ronderna och ledde med 3-1 vid den sista ronden mot en trött Pereira. Brassen lyckades plocka fram en TKO genom en förödande kombination. Domaren tvingades kliva emellan för att förhindra att Adesanya knockades medvetslös och titelförlusten var ett faktum.

Återtar bältet och tar första segern mot ärkerivalen

I och med Adesanyas tidigare dominans i viktklassen fick nigerianen gå en omedelbar rematch den 8 april mot den nye mästaren Pereira vid UFC 287 i Miami, Florida. Väl där började matchen återigen jämnt men efter att träffats av hårda slag från Pereira lyckades Adesanya ge tillbaka och skaka brassen som snart avslutades via knockout. The Last Stylebender tog därmed tillbaka bältet med besked.

Förlorar bältet igen


Israel Adesanya kom dock inte att hålla bältet särskilt länge. Trots att han var storfavorit hos oddsmakarna gick han inte att känna igen i nästa match. Han mötte då oväntat Sean Strickland som även han tidigare avslutats av Pereira. Väl i matchen lyckades denne stoppa Adesanya från att komma i rytm och pressade nigerianen i fem ronder. I början av matchen lyckades Strickland till och med skaka Adesanya rejält. Efter fem ronder av dominans var det klart att Strickland erövrat bältet via enhälligt domslut.
Adesanya berättade efteråt att han kände sig som han befann sig i en dålig dröm.

Populära Fighters

MMA Fighter
Alex Pereira
Alex pereira fighter sida
MMA Fighter
Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
MMA Fighter
Anderson Silva
Anderson Silva "The Spider"
MMA Fighter
Colby Covington
Colby Covington "Chaos"
MMA Fighter
Conor Mcgregor
Conor McGregor
MMA Fighter
Daniel Cormier
Daniel Cormier "DC"

Här kan du söka!

Search