25 juli, 2024
Gamebred
MMA Fighter

Jorge Masvidal

Snabbfakta

Land

USA

Ålder

39 år

Längd

180 cm

Vikt

77 kg

Räckvidd

188 cm

Statistik

Kommer snart

Senaste artiklarna om Jorge Masvidal

Nate Diaz Fanmio
Nate Diaz stämmer sändningspartnern på 9 miljoner dollar
Jorge Masvidal
Jorge Masvidal skyller förlusten på publiken
nate diaz och jorge masvidal
VIDEO: Galet krig mellan Nate Diaz och Jorge Masvidal!

Om Jorge Masvidal

Jorge Masvidal – Bakgrund

Jorge ”Gamebred” Masvidal är en professionell MMA-utövare som föddes i Miami 1984. Han har gått från ett liv med gatuslagsmål till att bli UFCs BMF-mästare. Tidigare har han tävlat i organisationerna Bellator, Strikeforce, Shark Fights och World Victory Road. Han innehar rekordet för den snabbaste knockouten i hela UFC:s historia, fem sekunder.

När Masvidal gick på highschool tävlade han i brottning men tvingades sluta på grund av dåliga studieresultat. Och senare valde han att ta på sig de tunna MMA-handskarna istället. Masvidal startade sin professionella kampsportskarriär redan 2003 och har sedan dess tävlat framgångsrikt i både weltervikt och lättvikt. Masvidals mamma är från Peru och hans pappa kommer från Kuba. Masvidal har tre barn, två döttrar och en son, tillsammans med sin exflickvän.

”Back yard fights”


En ung Masvidal blev känd först när han sångs av miljoner fans på Kimbo Slice ”back yard fight” där han slogs mot Slice lärjunge Ray. Kimbo Slice var på den tiden, början av 2000-talet, ett av de mest kända profilerna inom kampsport, tack vare just dessa bakgårds tävlingar.

Fighten ägde rum på Kimbo Slices bakgård och Masvidal blev vinnaren. Masvidal gick två matcher mot Ray 2003 och vann båda. Det var så här Masvidal försörjde sig innan han började fightas professionellt, där han fick småsummor. Detta började han med redan i tonåren.

Proffskarriären

Den elfte april 2003 gjorde Jorge Masvidal sin professionella kickboxningsdebut på eventet Fast and Fearless. Den då blott 19 år gamla Masvidal vann via enhälligt domslut. Men det blev bara en vinst i kickboxning för Masvidal, för därefter valde han att övergå till MMA. Han gjorde sin professionella MMA-debut redan i maj samma år, när han ställdes mot Brandon Bledsoe på AFC 3. Masvidal lyckades knocka sin motståndare redan i första ronden. Därefter följde fler framgångar. Bland annat vann han alla sina tre matcher i promotionen BodogFIGHT. Han gick även en match i organisationen Strikeforce.


Bellator

2009 började Masvidal att tävla i Bellators lättviktsturnering. Hans första match blev mot Nick Agallar. Masvidal var 24 år och Agallar 30 när matchen ägde rum. Masvidal var favoriten att vinna matchen, med odds på -425. Agallar var underdog med odds på +290. Och det visade sig att sportsbettingen fick rätt. Masvidal tog hem vinsten redan i första ronden via teknisk knockout på grund av slag. Matchen stoppades efter en minut och nitton sekunder.

Masvidals andra match inom Bellator blev semifinalen mot Toby Imada. Imada hade tävlat i kampsport ända sedan 1998 och hade svart bälte i både judo och jujutsu. Men Imada var lite äldre än sin motståndare och inte lika stark, om än enormt tekniskt skicklig. Men på marken var Imada skickligare och i den tredje ronden lyckades han få ner Masvidal och i scramble-situationen som uppstod få in en inverted triangle choke, som fick Masvidal att svimma.

I Masvidals tredje och sista match inom organisationen ställdes han mot Eric ”It’s a wrap” Reynolds. Masvidal var den stora matchfavoriten, med odds på -563. Motståndaren Reynolds var underdog med odds på +413. Matchen skedde i catchvikt. I den tredje ronden lyckades Masvidal få in en rear-naked-choke som ledde till att han vann via submission.


Gilbert Melendez

I början av 2011 började Masvidal att tävla i Strikeforce igen och den sjuttonde december mötte han Gilbert ”El Niño” Melendez för göra upp om titeln i lättvikt. Melendez hade tidigare försvarat titeln mot både Shinya Aoki och Tatsuya Kawajiri. Överhuvudtaget hade det gått riktigt bra för Melendez på sistone. Han hade vunnit sina fem senaste matcher, medan Masvidal hade förlorat sina senaste två matcher. Den här matchen var viktig för Masvidal som ville göra ett intryck så att han skulle kunna ta sig vidare och närmare UFC, världens största och mest respekterade MMA-organisation. Deras match var huvudmatchen för eventet och för ovanlighetens skull var Masvidal inte favorittippad. Masvidal hade odds på runt +300 medan Melendez hade odds på -300.

I den första ronden kontrade Masvidal mest en starkt pressande Melendez men Melendez avslutade ronden starkast och hade ett fint giljotinförsök. Den andra ronden fick en långsam start men sedan återgick Melendez till slagkombinationer och delade även ut några raka högerslag. Masvidal svarade med kroppsslag och jabbar men det var uppenbart att det var Melendez som hade överhanden i ronden och han som bestämde tempot. I de avslutande ronderna lyckades Masvidal skada titelmästarens ansikte men de flesta av Melendez slag landade bättre. Melendez vann matchen via enhälligt domslut och fick därmed behålla sitt bälte. Efter matchen sa Melendez: “Jorge isn’t the easiest matchup, especially stylistically for me. … But I beat him at his own game. I think I’m better than a decent striker.”

Wilcox


Masvidal fortsatte i Strikeforce och hans nästa match blev mot Justin ”The Silverback” Wilcox. Wilcox hade vid den tiden ett record på elva vinster och fyra förluster, medan Masvidals låg på 22 vinster och sju förluster. Masvidal var hela tolv centimeter längre än sin motståndare och med tolv centimeter längre räckvidd. Masvidal var klar bettingfavorit inför matchen. Under fighten hade Wilcox vissa problem med att nå sin motståndare med sina slag. Han försöker med sparkar istället men de blockerar Masvidal. Wilcox lyckas få ner Masvidal på marken men Masvidal är kvickt på fötter igen. Den andra ronden fortsätter på ungefär samma sätt; Wilcox sparkar gör viss skada men han når inte fram med sina slag. Wilcox gör ett nedtagningsförsök, men även denna gång är Masvidal snabbt uppe igen och ger sig på Wilcox. Den här gången är dock Wilcox redo och möter honom med slag. I den tredje ronden var det Wilcox som arbetade hårdast. Han attackerade Masvidal med höga sparkar, jabbar och nedtagningsförsök. Masvidal vann till slut via delat domslut.

Jorge Mazvidal UFC-debut

Strikeforce upplöstes i början av 2013 vilket ledde till att Masvidal fick sin chans att börja tävla i UFC, precis som han önskat sig. Hans UFC-debut kom äntligen den 20 april 2013 mot Tim ”The Dirty Bird” Means på UFC on Fox 7. Inför matchen hade Masvidal ett professionellt record på 23-7. Means hade ett record på 18-3-1 och hade vunnit nio matcher i rad. Men här tog den följden av segrar slut. Under matchen var Masvidal drivande när de var på fötter, men utnyttjade dessutom sina brottningskunskaper till fullo. Masvidal fick ner Means utan någon större ansträngning få ner Means. Masvidals starka uppvisning ledde till att han vann matchen via enhälligt domslut. Vinsten gav Masvidal en god start på sin karriär inom UFC. Men eftersom förlusten mot Melendez fortfarande fanns kvar i färskt minne skulle det nog dröja ett tag till innan han skulle få ytterligare en titelchans.

Pat Healy


På UFC on FOX 11 i april 2014 ställdes Masvidal mot Pat Healy. Healy hade tävlat professionellt inom MMA ända sedan 2001 och var därför något av en veteran inom sporten. Men det var ändå Masvidal som var bettingfavoriten med odds på -240 mot Healys +185. Healy hade sex centimeter mer i räckvidd, men den fördelen räckte inte. Masvidal vann även denna match via enhälligt domslut; 30–27, 30–27 och 29–28.

Daron Cruickshank

Masvidals nästa match blev mot 28-åringe Daron Cruickshank, ” The Detroit Superstar” som tidigare tävlat i dokusåpan The Ultimate Fighter. Han hade imponerat publiken med sin vilda slagteknik och sina magnifika sparkar. I den första ronden får Cruickshank in ett slag som golvar Masvidal, men han studsar upp igen och lyckas vända matchen. Även denna match vann Masvidal via enhälligt domslut, den här gången med poängen 29–28, 29–28 och 29–27.

Donald Cerrone


I januari 2017 ställdes Masvidal mot Donald ”Cowboy” Cerrone på UFC on Fox 23. Det fanns visst ont blod dem emellan eftersom Masvidal kände att Cerrone hade bestulit honom på eftertraktade motståndare som Bobby Green och Eddie Alvarez. Matchen tog nästan slut redan i den första ronden, när Masvidal knockade ner Cerrone. Men avgörandet kom istället i den andra ronden, när Masvidal knockade sin motståndare en andra gång. Det ledde till att Masvidal tog hem matchen via teknisk knockout. Masvidal tog därefter ledigt från MMA i 16 månader.

Darren Till

Den första matchen Masvidal gick när han var tillbaka var mot den forne titelutmanaren Darren Till. Matchen skedde i weltervikt och var huvudmatchen på UFC Fight Night 147. Masvidal golvades i den första ronden men lyckades återhämta sig. I den andra ronden knockade Masvidal Till och det avslutade matchen. Den matchen gjorde att Masvidal fick en bonus för kvällens uppvisning och sin tredje bonus för kvällens fight.

Ben Askren


Matchen mellan Ben Askren och Jorge Masvidal på UFC 239 varade bara i fem sekunder, och det är just av den anledningen som den har blivit historisk. Masvidals flygande knä träffade Askren och sedan var det över. Masvidal slog därmed rekordet för snabbast knockout i UFCs historia. Vinsten gjorde även att Masvidal belönades med en bonus för kvällens uppvisning.

Nate Diaz

Det bestämdes att Jorge Masvidal därnäst skulle gå en match mot Nate Diaz. Den skulle äga rum på UFC 244 den andra november 2019. Men innan matchen verkade det ett tag som att den inte skulle bli av. Diaz fastnade i ett drogtest en vecka innan matchen. Men Diaz insisterade på att han var oskyldig och efter en dags dramatik stod det klart att han skulle få tävla, trots allt. I ett uttalande sa UFCs president Dana White att han litade på att Diaz inte tagit något för att fuska.

Innan matchen förklarade Dana White att de inte skulle göra upp om något divisionsbälte utan om ”baddest motherfucker” (‘BMF’)-bältet. Masvidal dominerade de första ronderna och fick in flera slag och sparkar som landade perfekt.


I tredje ronden fick Diaz ett skärsår över sitt högra öga som ansågs så allvarligt att en läkare stoppade matchen. Detta skedde mellan den tredje och fjärde ronden. Masvidal vann alltså via teknisk knockout. Diaz var besviken över läkarens beslut och sa att han var redo att fortsätta. Masvidal var inte heller förtjust över beslutet, då det ledde till att publiken buade honom. Efter matchen sa Masvidal att han vill möta Diaz igen, för en ny omgång.

Filmer och TV-program

Förutom sin kampsportskarriär har Jorge Masvidal även deltagit i en film och två tv-serier. De två tv-serierna är inspelningar av UFC-event som han deltagit i; UFC 239: Jones vs. Santos och UFC 244: Masvidal vs. Diaz. Filmen som Masvidal agerar i heter ”Huracán” och är en psykologisk thriller om en aspirerande MMA-fighter som lider av multipel personlighetsstörning.

Boxning


Efter att ha vunnit BMF-titeln började Jorge Masvidal dessutom att se sig om efter saker att göra utanför MMA:n. Och en av sakerna som han önskar sig är en boxningsmatch med den nyblivna lättviktsmästaren Saul “Canelo” Alvarez. I en intervju med Masvidal sa han: ”Jag kan boxas. Jag kan slå hårt. Jag kommer inte att bli trött i en boxningsmatch på tolv ronder. Speciellt inte om jag får tid att förbereda mig. Det är ödet att han slåss idag och att jag slåss idag.” Det återstår att se om matchen kommer att ske och i så fall var och när.

Titelmatcherna

Efter att ha ryktats möta ingen mindre än Conor McGregor och bråkat med UFC om lön inför de stundande stormatcherna valde Masvidal till slut att tacka ja till att möta welterviktsmästaren Kamaru Usman på kort varsel i juli 2020 vid UFC 251. Det märktes dock att Masvidal inte fått ett tillräckligt långt träningsläger och han blev klart besegrad av mästaren via enhälligt domslut.

Efter detta valde Masvidal att ligga lågt där det dock ryktades om ett möte med tidigare vännen numera fienden Colby Covington innan han till slut fick en chans att gå rematch mot Usman i april 2021. Väl där blev Masvidal det långa träningslägret till trots grundligt besegrad av mästaren via knockout i andra ronden.


Hatmatchen

Efter de två misslyckade försöken att erövra bältet mötte Masvidal till slut Covington vid UFC 272 den 5 mars. Masvidal blev då i fem ronder pressad och fler gånger nedtagen där Covington under lång tid kontrollerade ’BMF’-mästaren som blev tröttare och tröttare och när han väl i fjärde ronden fick en chans att avsluta Covington var han för trött för att kunna kapitalisera på situationen. Efter att matchen gått tiden var det tydligt att Covington vunnit via enhälligt domslut.

Pensioneringen

Jorge Masvidal kom att fightas igen den 8 april vid UFC 287 och han gjorde det dessutom inför hemmafansen i Miami, Florida.  Masvidal hade innan matchen sagt att den mot Gilbert Burns kunde bli hans sista och efter tre ronder där brassen vunnit klart via enhälligt domslut var den fjärde raka förlusten ett faktum. Masvidal valde då i den för honom perfekta inramningen att meddela sin pensionering i buren då han inte känner att han samma driv och kvalité längre. Istället kommer han nu satsa på sin egna kampsportsorganisation Gamebred FC.


Populära Fighters

MMA Fighter
Alex Pereira
Alex pereira fighter sida
MMA Fighter
Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
MMA Fighter
Anderson Silva
Anderson Silva "The Spider"
MMA Fighter
Colby Covington
Colby Covington "Chaos"
MMA Fighter
Conor Mcgregor
Conor McGregor
MMA Fighter
Daniel Cormier
Daniel Cormier "DC"

Här kan du söka!

Search