25 juli, 2024
The Stockton Slugger
MMA Fighter

Nate Diaz

Snabbfakta

Land

USA

Ålder

39 år

Längd

183 cm

Vikt

77 kg

Räckvidd

193 cm

Statistik

Kommer snart

Senaste artiklarna om Nate Diaz

Nate Diaz utmanar Leon Edwars
Leon Edwards vs. Nate Diaz 2? Tränaren Säger Nej!
Jake-Paul-utmanar-Conor-McGregor
Jake Paul utmanar Conor McGregor – ”Sluta med kokain och börja träna”
Dustin Poirier pensionering
Dustin Poirier ger besked om framtiden i UFC

Om Nate Diaz

Nathan Donald ”Nate” Diaz, 37, är en amerikansk MMA-utövare som tävlat i UFCs lättvikts- och welterviksdivision. Han är en av de fighters som fått flest bonusvinster i UFC, 15 stycken.Han har besegrat sina motståndare på följande sätt; fyra via knockout, tolv via submission och fyra via domslut. Innan han började i UFC har han tävlat i World Extreme Cagefighting, Strikeforce och Pancrase. Han har tävlat i UFC sedan han vann The Ultimate Fighter 5. Sedan december 2018 rankas Nate som nummer tio i UFCs officiella rankning. Hans fightingstil består av en blandning av boxning och brasiliansk jiu-jitsu. Nates äldre bror, Nick Diaz, som också är MMA-fighter, har varit welterviktsmästare i Strikeforce och WEC.

Nate Diaz föddes och växte upp i Stockton i Kalifornien. När han var elva år började han träna kampsport med sin bror Nick.

Innan UFC tävlade Nate i organisationen World Extreme Cagefighting (WEC). 2006, på WEC 24, mötte han Hermes Franca i en strid om titeln i lättvikt. Nate förlorade i andra ronden, på grund av submission.

UFC


Nate var en av de tävlande i The Ultimate Fighter 5I försöksomgången besegrade Nate Diaz Rob Emerson via submission. I kvartsfinalen vann han mot lagkamraten Corey Hill redan i första ronden, genom submission på grund av triangle choke. I semifinalen besegrade Nate Gray Maynard, också det via submission, vilket innebar att Nate gick vidare till finalen. I finalen ställdes Nate mot armen-amerikanen Manvel Gamburyan. Nate förlorade den första ronden, men i den andra fick han övertaget. Gamburyan klappade i golvet på grund av en vrickning i hans högra axel som han åsamkat sig vid ett nedtagningsförsök. Det medförde att Nate vann via submission och blev vinnaren av The Ultimate Fighter 5.

Åren 2008-2009

Efter att Nate besegrat Alvin Robinson och Junior Assunção via submission letade han efter tuffare motståndare. På UFC Fight Night 13 ställdes Nate mot amerikanen Kurt Pellegrino. Nate vann via triangle-choke submission i den andra ronden. Och på UFC Fight Night 15 besegrade Nate veteranen Josh Neer via delat domslut.

 

Därefter mötte Nate den forna Strikeforcemästaren i lättvikt, Clay Guida. Matchen ägde rum på UFC 94: St. Pierre vs. Penn 2. Guida använde sina brottningskunskaper och lyckades få ner Nate flera gånger. Nate försökte vända Guida med judokopplingar men lyckades inte. Efter tre ronder tog Guida hem segern, efter ett delat domslut. Det blev Nates första förlust i UFC.


Nate mötte därefter Ultimate Fighter-vinnaren och den forna welterviktmästaren i King of the Cage, Joe Stevenson. Mötet ägde rum på The Ultimate Fighter 9 Finale. Stevenson hade kontrollen på marken, tack vare sina överlägsna brottningskunskaper. Stevenson fick ner Nate och fick in många fördelaktiga positioner under de tre ronderna. Nate förlorade via enhälligt domslut.

På UFC Fight Night 19 ställdes Nate sedan mot amerikanen Melvin Guillard. Bara några sekunder in i striden blev Nate knockad av en högerkrok. Men han återhämtade sig fort och fick ner Guillard med ett judokast (harai goshi). Nate blev, allt eftersom matchen fortgick, effektivare med sin boxning, vilket fick Guillard att backa. Guillard backade så att han gick in i en sida av buren och försökte få ner Nate. Nate utnyttjade situationen och låste fast Guillard i en modifierad guillotine choke, med sitt högra ben. Guillard klappade och Nate vann två minuter och trettio sekunder in i andra ronden.

Welterviktsdebut

Den elfte januari 2010 gick Nate en match mot Gray Maynard. Nate Diaz förlorade efter ett omdiskuterat delat domslut.


Efter att ha förlorat tre matcher av fyra bestämde sig Nate för att gå upp till 77 kilo och börja slåss i weltervikt istället. Han gjorde sin welterviktsdebut i mars 2010, på UFC 111, i en match mot Rory Markham. Matchen fick ändras till catchvikt, eftersom Markham vägde för mycket. Nate vann matchen via teknisk knockout i första ronden.

Efter vinsten mot Markham sa Nate att han hade för avsikt att tävla i både lättvikt och weltervikt. Hans nästa match blev i weltervikt och mot boxaren Marcus Davis. Nate pepprade Davis med slag som gjorde stor skada. Nate avslutade Davis med en guillotine choke i den sista ronden.

2016

På UFC 196 bokades Nate in som ersättare för Rafael dos Anjos, i en match mot Conor McGregor. Striden hölls inom weltervikt eftersom Nate bara fick elva dagar på sig att förbereda sig och inte skulle hinna göra sig av med så mycket vikt.


McGregor inledde matchen aggressivt  men Diaz kunde hålla honom på avstånd och till slut ta ner irländaren på marken. Diaz vann matchen via submission (rear-naked-choke) i andra ronden. Matchen blev tilldelad Fight of the Night-bonusen och slog UFC-rekordet för annat PPV-försäljningar.

Irländaren ville efter detta ha revansch och det som följde var en UFC:s mest omskrivna media-fejder vilket skapade stor efterfrågan och hype om en rematch.

På UFC 202 möttes de därför igen, även det inom weltervikt, och den gången blev utfallet annorlunda; McGregor vann då via enhälligt domslut och matchen fick återigen Fight of the Night-priset och slog PPV-rekordet från den förra matchen.

Nate Diaz invägning

Nate Diaz gör Comeback


I augusti 2018, efter två års ledighet, tillkännagav man att Nate skulle komma tillbaka. Återkomsten skulle ske den tredje november 2018, i en lättviktsmatch mot Dustin Poirier. Men Dustin drog sig ur på grund av en skada, vilket resulterade i att matchen ställdes in.

Istället kom Diaz att göra sin efterlängtade comeback ett år senare, mer än tre år sedan sin senaste match. Vid UFC 241 den 17 augusti mot Anthony Pettis. Väl där övertygade också Diaz och dominerade i tre ronder genom sin grappling och vann matchen klart via enhälligt domslut. Han valde omedelbart att utmana den hypade Jorge Masvidal.

Överraskande nog valde UFC att inrätta ett inofficiellt bälte för den hypade matchen mot Masvidal kallat BMF (Baddest mother**cker)-bältet. Fighten blev en av årets mest hypade och ägde rum vid UFC 244 den 2 november. Uppladdningen inför matchen blev störd av att Diaz flaggades för doping men USADA kom snabbt fram till att det rörde sig om mikroskopiska mängder från ett kontaminerat kosttillskott.

 

I själva matchen fick Diaz tidigt ett skärsår ovanför ögat i första ronden. Detta kom att gäcka honom under matchens gång och domaren valde till slut att bryta matchen inför den fjärde ronden och Diaz förlorade då matchen via TKO. Masvidal var dock ändå den bättre fightern fram till detta.


Efter detta mötte han Leon Edwards i juni 2021 som han förlorade mot genom enhälligt domslut vid UFC 263. Diaz fick dock mycket uppmärksamhet för att han var nära att avsluta Edwards i slutet av matchen.

Sista(?) UFC-matchen

I slutet av 2021 rådde det mycket snack kring om huruvida Nate Diaz skulle förlänga sitt kontrakt med UFC och om han skulle ”straffas” om han vägrade göra detta likt tidigare fighters. Diaz uttryckte intresse av att möta Dustin Poirier under 2022 efter att herrarna tidigare skyllt på varandra för den inställda matchen år 2018. Istället kom dock Diaz att bokas mot svenske Khamzat Chimaev i det som mycket väl kan bli amerikanens avskedsmatch i UFC. Mötet var tänkt att bli en femrondare som skulle äga rum den 10 september 2022 vid UFC 279 i Las Vegas, Nevada.

Chimaev kom dock att missa vikten med hela 3 kilo och matchen ställdes därför in. UFC erbjöd dock Diaz en stor mängd pengar för att istället möta Tony Ferguson i huvudmatchen. Det kom att bli en huvudsakligen stående match där Diaz var något vassare fram till att Ferguson försökte sig på en nedtagning i fjärde ronden. Detta visade sig vara ett misstag då Diaz var snabb med att få in en giljotin på Ferguson som avslutade matchen.


Efter segern meddelade Diaz att han skulle lämna UFC för att satsa på andra sporter men att han mycket väl kan återvända i framtiden.

Nate Diaz Möter Jake Paul i boxning

Efter att blivit kontraktslös bestämde sig Diaz för att debutera professionellt i boxning. Den 12 april 2023 annonserades det att han skulle bli den fjärde MMA-veteranen att möta inluencer-boxaren Jake PaulDiaz begärde att matchen den 5 augusti skulle 10 ronder vilket Paul accepterade.

Väl i matchen verkade Diaz något hämmad av skador och Paul var den vassare fightern i större delen av matchen. I slutet kunde Diaz via sin imponerande uthållighet börja vinna ronder men då var det redan försent. Diaz förlorade därmed via enhälligt domslut.


Diaz möte Jorge Mazvidal i boxning

Efter uppskjutning och strul har det äntligen satts ett datum då Nate Diaz möte Jorge Mazvidal i en 10 ronders professionell boxningsmatch. De två UFC-stjärnorna har tidigare mött varandra i en kamp om UFC’s första BMF bälte. Mazvidal tog hem vinsten efter att doktorn stoppat matchen på grund av ett öppet sår ovanför Diaz öga.

Nu står allt på spel igen, inget BMF bälte på linan, men hedern och statusen som den värsta fightern. Den 6:e juli 2024 möte legenderna varandra i ringen. Läs allt om matchen här.

Populära Fighters

MMA Fighter
Alex Pereira
Alex pereira fighter sida
MMA Fighter
Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
MMA Fighter
Anderson Silva
Anderson Silva "The Spider"
MMA Fighter
Colby Covington
Colby Covington "Chaos"
MMA Fighter
Conor Mcgregor
Conor McGregor
MMA Fighter
Daniel Cormier
Daniel Cormier "DC"

Här kan du söka!

Search