Nyheter

Förbundet om landslagsmannen: Jämförde Sveriges flagga med IS

Av

Alexander Clausson

22/04/2024
Josef Alami Sveriges flaggs IS

Den sjufaldiga svenska mästaren Josef Alami har lagt ner sin karriär efter en avstängning. Nu kontrar förbundet med sin version.

Förbundet oense med Josef Alami angående kommentaren om Sveriges Flagga

Efter att ha uttalat sig om ledningen för det svenska taekwondolandslaget i media blir Alami, den svenska mästaren, straffad. Han blir avstängd från landslaget i ett år som konsekvens av sina kommentarer under en intervju med SVT, där han kritiserade förbundet och ledningen för bristande stöd till idrottarna. Trots att han endast sa några få meningar under intervjun fick han ett betydande straff.

Alami, som hade vunnit sju SM-guld under sin karriär, överväger nu att lägga av med tävlandet. Han är besviken över det hårda straffet och påpekar att det finns allvarligare problem inom förbundet och hänvisar bland annat till en video där förbundskaptenen ses slå ett barn med en träpinne. Dessa incidenter har inte lett till lika allvarliga konsekvenser som hans uttalande. Detta enligt Alami via en intervju i Aftonbladet.

Den ovannämnda händelsen har väckt kritik och i ett pressmeddelande ger förbundet en ny version till varför Alami har stängts av från sitt tävlande. Bland annat nämner man att han har lämnat landslagssamlingar och stulit material från landslaget. I en del av pressutskicket menar man att Alami vägrat låtit sig fotograferas med Sveriges flagga. Enligt förbundet jämförde atleten flaggan med den religiösa terrorsekten IS flagga.

Det framförda skälet för vägran att fotografera sig med svenska flaggan var att denna skulle vara en religiös symbol (korset) och de jämförde också Sveriges flagga med IS-flaggan i muntlig kommunikation. Sverige är ett sekulärt land där religionsfrihet är garanterat i grundlag. Svenska flaggan är idag en symbol för demokratiska värderingar där alla religioner är lika välkomna.

Alami känner dock inte igen sig alls i förbundets version.

Landslagsmannen om påstådda IS-kommentaren – ’Aldrig … Helt sjukt’

Under en intervju med Aftonbladet nekar Alami både till stöld och övriga anklagelser. Även SOK menar att några kläder inte saknas. Samtidigt säger SOK att material ifråga skulle kunna röra sig om förbundets eget material. Den svenska landslagsmannen förnekar kraftigt att han vid något tillfälle skulle vägrat att posera framför den svenska flaggan.

Aldrig. Jag är med på alla lagfoton. På förbundets hemsida publiceras bilder av mig bakom svenska fanan. Flaggan är med på skärmen när jag presenteras och på VM har jag en flaggbärare bakom mig. Det står till och med SWE på rumpan. Jag betalar resor själv för att få tävla och representera Sverige. För att jag vill det.

Att han skulle jämfört den ovannämnda flaggan med IS dito hävdar han är ’helt sjukt att påstå’. Atleten har svårt att se en situation där någon ens skulle kunna göra den jämförelsen.

På utövarens egna sociala medier förekommer flera bilder där den svenska flaggan visas upp.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av @josef.alami

Skribentens kontakt

alexander.clausson@kimura.se

Relaterade Artiklar

Din önskelista

[nsm_wishlist_content_shortcode]

Sök