Francis Ngannou utmanas av veteranen

Det är många i UFC:s tungviktklass som vill möta den fransk-kamerunske tungviktaren Francis Ngannou. Derrick Lewis har tidigare gått ut och utmanat Ngannou, nu kliver den forne K1-stjärnan Mark Hunt fram och berättar att han gärna möter den forne titelutmanaren.

I en intervju med Sporting News berättar den nu 43-årige Hunt att han vill få till ett möte med Ngannou i augustimånad i Hawaii.

We’re looking to see if I can get Ngannou for August in Hawaii – that’d be great. Ngannou would be good for me, or (Alexander) Volkov, who just beat Fabricio – if he’s still available.

I’m just trying to get someone higher than me. I’ve got two fights left, so I’m seeing if I can get Ngannou. I don’t know if they’ve confirmed Hawaii, but it’d be a great match…see who shoots for the takedown first.

Hunt gick även ut på sitt Twitter-konto och utmanade Ngannou.

Hunt gick sin senaste match på hemmaplan, Perth Australien, där han förlorade på domslut mot amerikanen Curtis Blaydes.

0
Dana Sad
Dana Happy

Bellator 198: Genomgång av Fedor Emelianenko vs. Frank Mir

Breakdown – Mir vs. Emelianenko

På lördag den 28 april, på Bellator 198, kommer Frank Mir att ta sig an legenden Fedor Emelianenko. Galan hålls i Allstate Arena i Rosemont, Illinois. För Mir är det debut i Bellator och matchen är en del av första rundan i Bellators tungviktsturnering. För ryssen blir det hans andra framträdande i Bellator. Nedan tittar vi närmare på de två kämparna och ser hur de matchar varandra.

Fedor Emelianenko (36-5, 1 NC)
Ålder: 41 år
Längd: 182 cm
Reach: 189 cm
Stance: ortodox

“The Last Emperor” är en otroligt allsidig och kompetent fighter. Han har sin bakgrund inom Sambo och har en mycket lång meritlista i Combat Sambo. Han har även tränat Judo, boxning och kickboxning. Fedor inledde sin mma-karriär år 2000 och kom att bli en av de allra mest framgångsrika utövarna någonsin. Många ser än idag honom som sportens störste genom alla tider. Han valde år 2012 att dra sig tillbaka från fighting och kom istället att ägna sig åt bl.a. politik. Tre år senare gjorde han comeback och besegrade den okände och mycket oerfarne Jaideep Singh i Rizin FF. Därefter mötte han brassen Fabio Maldonado i en match som han vann tack vare ryska domare – det hela var en parodi på regeltillämpning. I sin senaste match, debuten i Bellator, förlorade han via KO mot Matt Mitrione. Det var en märklig sekvens i första ronden – en dubbelnedslagning – som ledde till det snabba avslutet. Sedan 2011 har han ett facit på 5-1, men det måste påpekas att kvaliteten på motståndet har varit högst mediokert. Vid 41 års ålder är han inte längre samme fighter, inte på långa vägar. Han är dock inte ofarlig i buren och hans fantastiska historik som fighter gör att viss mystik fortfarande omgärdar honom. Han heter ju trots allt Fedor Emelianenko.

Styrkor:
+ striking
+ fotarbete
+ snabbhet
+ erfarenhet och lugn

Svagheter:
– motivation
– haka
– fysik (liten för viktklassen)

Frank Mir (18-11)
Ålder: 38 år
Längd: 191 cm
Reach: 200 cm
Stance: Switch stance

Mir är f.d. tungviktsmästare och en riktig UFC-veteran. Han har tävlat i organisationen sedan 2001. Faktum är att han har gått hela 27 av 29 matcher i UFC. Hans första kontakt med kampsport var när han i tidig ålder började träna Kenpo Karate. Han brottades i high school men bytte sedermera till bjj. Mir är känd för sin fina grappling och hälften av hans vinster (9 av 18) har kommit via submission, vilket är mycket för en tungviktare. Därutöver har han även 5 vinster via KO. Något som är oroande är att 8 av hans 11 förluster har kommit via KO. Det tyder på att hans haka inte är att lita på. Vilket i och för sig inte är ovanligt bland åldrande fighters.

Mir har en mycket framgångsrik mma-karriär bakom sig. En karriär där han ställts mot de flesta i toppen. De senaste 5-6 åren har karriären emellertid haltat en smula. Mir har ett facit på 2-6 på sina åtta senaste matcher och har inte vunnit sedan i juli 2015. Han har inte gått match sedan i mars 2016, dvs på över två år. Skälet till detta är en 2-årig avstängning pga dopingöverträdelse. Han gör alltså debut i Bellator, mot Fedor Emelianenko, efter två års ofrivillig frånvaro. Det är inte de bästa förutsättningarna men Mir är en erfaren rackare och bör kunna hantera situationen.
Styrkor:
+ grappling
+ bra rörelse
+ förbättrad stand up
+ erfarenhet (fight-IQ)

Svagheter:
– kardio
– haka
– striking defense

Matchning
Detta är en match mellan två herrar som befinner sig i slutet av sina karriärer. Vissa anser nog att de redan borde ha dragit sig tillbaka från fighting. Om man tittar på deras prestationer måste man tillstå att det ligger något i det. De tuffa – ibland direkt smärtsamma – förlusterna påverkar onekligen deras legacy. Om någon hade erbjudit oss Mir vs. Emelianenko runt år 2008 hade det helt garanterat börjat vattnas i munnen – det hade varit en superfight. Nu får vi den istället tio år senare och då är det på sin höjd en halvintressant match. Låt oss titta närmare på de två kämparna.

Mir har alltid varit ojämn i sin striking. Han har aldrig varit någon elitstriker, men han har stundtals varit någorlunda effektiv i hur han har utnyttjat sin räckvidd och kraft. Mir har utvecklat sin striking till att kunna växla obehindrat mellan southpaw och ortodox stance. Man kan säga att han jobbar utifrån switch-stance. I hans striking kan man se spår av hans karatebakgrund. Han gillar att jobba in och ut från distans. Det kan bli farligt mot Fedor som har fin timing och kan straffa den större, men långsammare, amerikanen. Mir har dessutom luckor i defensiven och är långt ifrån omöjlig att träffa. Huvudrörelse är något han stundtals tenderar att slarva med.

Mir har skapliga sparkar men han använder dem sparsamt. Han har inte särskilt stark clinch, vilket motståndare har utnyttjat framgångsrikt. Han är dock så pass mycket större än Fedor att detta sannolikt inte kommer bli något större problem. Dessutom är ryssen primärt en striker och kommer sannolikt vilja hålla matchen stående. Mir har hyfsad brottning som grundlades i high school. Han är inte explosiv men har skapliga takedowns och med hans farliga submission-game blir han ett rejält hot om han lyckas ta fighten till marken. Hans många submissionvinster vittnar om hur farlig han är. En av hans styrkor är att han håller sig väldigt lugn även när han ligger på rygg och blir attackerad med ground-and-pound. Det gör att man aldrig kan räkna ut honom. Fedor som har tung ’gnp’ bör ha detta i åtanke om han hamnar i Mirs guard.

Fedor är en otroligt wellrounded fighter. Han är dock i första hand en mycket giftig striker. Han är en offensiv striker som gillar att sätta press på motståndaren. Han har en bra jabb och vänster check-hook som han bl.a. använder för att mäta avstånd. När tillfälle ges tvekar han inte att kliva in och avlossa högern. Han är mycket snabb på att stänga distans när han attackerar. Kombinerat med timing och precision så har vi grunden till hans farliga striking. En sak vi bör ha i åtanke är att egenskaper som snabbhet, timing och precision är sådana som påverkas av stigande ålder. Vi får hoppas att åldern ännu inte har tagit ut sin fulla rätt.

Fedors grappling är inte på samma nivå som Mirs, men han är definitivt inte dålig. På sin meritlista har han hela 17 submissionvinster men hans senaste riktiga submission kom för 10 år sedan – en vinst via rear-naked choke mot Tim Sylvia. Fedor har, tack vare Judo och Sambo, ett starkt clinchgame. På marken är han erfaren och har bra defensiv medvetenhet. Hans toppgame är starkt och hans ground-and-pound är riktigt farligt. På senare år har vi dock sällan fått se hans patenterade ’gnp’. Hans nedtagningsförsvar är inte vattentätt och skulle han hamna under 260 lbs. Frank Mir kan det bli en mycket tuff och kort kväll.

Både Mir och Emelianenko har visat tendenser till suspekt haka. Mirs haka är troligen den mer delikata av de två men båda två är aggressiva och hyfsat riskbenägna. Mir kommer ha ett övertag på marken och det bör han försöka utnyttja. Det gäller dock att försöka befinna sig hela vägen ut – på sparkdistans – eller stänga avståndet och söka nedtagningar. Mot en hårdslående fighter som Fedor, som har fin timing och precision, gäller det att skydda sig och hålla ner hakan när man stänger avståndet. Annars kan det bli tack och godnatt.

Med två mycket erfarna, men åldersstigna, fighters är det mycket som hänger på deras aktuella form – mental och fysisk. Fedor gick match i somras men det tog slut snabbt och vi kan inte dra några direkta slutsatser om hans form utifrån vad vi såg. Mir kommer från två års avstängning vilket gör honom svårbedömd. Båda två har dalande karriärer och frågan är vem av de två som bäst kan frammana vad som krävs. I mina ögon är det en slantsingling. Men det skänker ju extra spänning och välkomnas därför av oss fans.

________________________

Kimuraredaktionen

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Panelen om Brian Ortega vs. Max Holloway: ”Vi kommer få en ny fjäderviktsmästare”

Det var en turbulent vecka för flertalet individer som skulle fightas under UFC 223. Dels med Conor McGregor-skandalen och flertalet skadade fighters, samt titelmatchen mellan Khabib Nurmagomedov vs. Tony Ferguson. Ferguson skadade sig ca. en vecka innan titelmatch när han snubblade över ett par kablar när han skulle spela in ett TV-program för sin arbetsgivare. Istället hoppar fjäderviktsmästaren Max Holloway in på kort varsel, men även den matchen blir inställd på grund av att NYSAC (New York Athletic Commision) anser att Holloway inte ‘ser kry’ ut.

Senare blev titelmatchen mellan Brian Ortega och Max holloway officiell och de båda ställs mot varandra under UFC 226 som galans co-main event. Under veckans MMA-Panel diskuterar de matchen och den forne UFC-fightern, David Bielkheden, tror att vi får en ny fjäderviktsmästare i sommar.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Officiellt: Marc Diakiese möter Nasrat Haqparast under UFC Hamburg

En lättviktsmatch mellan Marc Diakiese vs. Nasrat Haqparast är bekräftad att äga rum i Hamburg, Tyskland. Detta bekräftar nu UFC.

Nasrat Haqparast är en tidigare Superior FC-fighter som fick chansen i UFC under UFC Fight Night i Gdansk, Polen. Där ställdes han mot hemmafavoriten Marcin Held. Haqparast gjorde ett bra intryck i den första ronden men förlorade till slut matchen genom enhälligt domslut. Haqparast har ett MMA-facit på 8-2 och har vunnit alla sina matcher genom knockout(!).

Marc Diakiese gick sin senaste match mot Dan Hooker under UFC 219, en match han förlorade genom giljotin-strypning i den tredje ronden. Britten har ett MMA-facit på 12–2 och har förlorat sina senaste två matcher. Han har besegrat sina motståndare på följande sätt, sex genom knockout, en genom submission samt fem genom domslut.

UFC Hamburg går av stapeln den 22:a juli i Tyskland och nedan kan ni se det rådande matchkortet.

Mauricio Rua vs. Volkan Oezdemir
Vitor Miranda vs. Abu Azaitar
Darko Stošić vs. Jeremy Kimball
Nasrat Haqparast vs. Marc Diakiese
Stefan Struve vs Marcin Tybura
Glover Teixeira vs. Ilir Latifi

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Video
Daniel Cormier halar fram brandslangen inför tungviktsmästaren – Stipe inte imponerad

Det verkar ha gått vilt till under inspelningen av den senaste säsongen av ‘The Ultimate Fighter’ där frontfigurerna i senaste upplagan är den lätta-tungviktsmästaren Daniel Cormier och tungviktsmästaren, Stipe Miocic.

I ett klipp genom Instagram-kontot ‘Thefightbusiness’ är Cormier allt annat än blyg och halar fram ‘sheriffen’ inför tungviktsmästaren. Nedan kan ni ta del av klippet.

DC showed his 🍆 to Stipe 😂 #TUF27 (VC: @thefightcage)

Ett inlägg delat av THE FIGHT BUSINESS (@thefightbusiness)

De båda ställs mot varandra under UFC 226 som går av stapeln den 7:e juli på T-Mobile Arena i Las Vegas, USA. Det är en match där Miocic sätter tungviktsbältet på spel och skall försvara sitt bälte för fjärde gången.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Forne tungviktsmästaren skriver på för UFC

MMA-reporter Ariel Helwani kunde förtälja att den tidigare tungviktsmästaren i World Series of Fighting väljer att skriva på för UFC.

Mannen på bilden ovan är den bulgariska fightern Blagoy Ivanov. Intressant fakta om Ivanov är att det var Ilir Latifis första motståndare i sin professionella MMA-karriär. Matchen tilldömdes dock ett så kallat no-contest, efter att ringen kollapsat(!). Bulgaren har ett imponerande MMA-facit på 16-1(1) där hans enda förlust är mot den forne tungviktsmästaren i Bellator men numera UFC-fighter, Alexander Volkov.

Blagoy Ivanov har lyckats besegra sina motståndare på följande sätt, sex genom knockout. sex genom submission samt fyra genom domslut. Han kommer att göra sin UFC-debut senare i sommar.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Ray Borgs nyfödda son undergår hjärnoperation

Topprankade flugviktaren Ray Borg har spenderat flertalet nätter med sin nyfödda son på sjukhuset. Detta på grund av att hans son utvecklat ‘hydrocephalus’.

Hydrocephalus är något som i folkmun är mer känt som ‘vattenskalle’, det är en sjukdom där volymen cerebrospinalvätska i centrala nervsystemet ökar eller det normala flödet av cerebrospinalvätskan hindras.

Nu kan Borg genom social medier förtälja att hans sons hjärnoperation är lyckad och skriver följande om operationen.

Ray Borg var tilltänkt att gå match under UFC 223 mot Brandon Moreno, matchen ställdes senare in efter att Borg fått en glassplitter i ögat efter Conor McGregors-bravader innan UFC 223, där irländaren kastade en lastkärra som krossade fönstret på fighter-bussen.

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy

Nick Newell ett steg ifrån UFC-kontrakt

Den enarmade fightern Nick Newell är ytterst nära att säkra sitt efterlängtade UFC-kontrakt.

Newell har varit i diskussion med UFCs VD, Dana White, och kommer enligt uppgifter från ESPN att ställa upp i Dana Whites ‘Tuesday Night Contender Series’. Flertalet MMA-utövare har gått den vägen och sedan fått kontrakt med organisationen, exempelvis den karismatiske Sean O’Malley.

Newell radade upp tio raka segrar mellan 2009-2013 innan han fick sin första förlust mot Justin Gaethje på WSOF 11. Newell följde upp förlusten mot Gaethhe med två raka segrar över Joe Condon och Tom Marcellino under 2015, han lade senare handskarna på hyllan men valde 2018 att komma tillbaka. I sin retur till buren ställdes han mot Sonny Luque under LFA 35 och kunde vinna matchen genom ett så kallat ‘neck crank’ i rond ett.

Newell hade följande att säga om sin potentiella chans att ta sig in i UFC.

I want to thank Dana White, Sean Shelby and Mick Maynard for believing in me and giving me a shot. I still have to go out there and deliver. I’m grateful for the opportunity.

Newells manager, Ali Abdel-Aziz hade följande att säga om chansen.

I want to thank Dana White. He’s been making dreams come true for 20 years, and he just made one of Nick’s biggest dreams become true. I’m grateful. Stuff like this makes me humble

Newell har ett MMA-facit på 14-1 där hans enda förlust är mot UFC-fighter Justin Gaethje. Han har besegrat sina motståndare på följande sätt, två genom knockout, nio genom submission samt tre genom domslut.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Frank Mir vill möta Brock Lesnar en tredje gång

Frank Mir och Brock Lesnar möttes för första gången under 2008 och då stod Mir som segrare efter en submission i första ronden. När de möttes en andra gång ett år senare under UFC 100 så kunde Lesnar ta hem segern via TKO i andra ronden istället. Nu nämner Mir i en intervju med MMAWeekly att han gärna skulle se att en tredje match blir av, vilket han även tror kommer att hända i framtiden.

Absolutely it can happen. I would like to make sure it occurs. Just be patient. I mean who would have thought I would eventually be able to face Fedor. Brock likes money and I don’t think there’s anybody he could get more pay-per-view buys on than facing me. I feel that fight will still work itself out because of what the financial ramifications are, it just makes sense.

Härnäst kommer Mir att ta sig an Fedor Emelianenko under Bellator 198 som äger rum den 28:e april i Rosemont, USA.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Neil Magny ser interimtitlar som någonting positivt

Någonting som fått en stor del uppmärksamhet är den mängd titelmatcher som gått om interimtiteln och någon som ser detta som någonting positivt är welterviktaren Neil Magny. Magny uttalade sig om ämnet i en intervju med MMAJunkie där han bland annat förklarade hur han ser interimtitlar som ett sätt att säkerställa vem som är den rättmätige titelutmanaren. Han ser det även som ett sätt att hålla igång viktklasserna medan man låter en försvarande mästare ta tid att vila upp sig.

I’m a fan of when the UFC decides to go with the interim title bouts. For one, it gives the champ a rest and lets them enjoy being a champ. Two, it sets the stage to hash out that true number one contender. We’ve seen in the past where guys are ranked number 5, 6 and 7 – and they get a title shot over guys who are ranked number 1. Woodley did his job, he defended his title four times within 12 months, and now that he’s injured, he can step away from the sport a little bit and deal with injury. In the meantime, don’t clog up the division. Don’t let these guys wait around for you to come back. Let the division continue to keep moving by having an interim title fight. Now guys can go out there and earn more for their families and themselves and their future. Now he doesn’t have to rush to recovery and try to get back if the doctors think he needs to come back later.

Magny passade även på att nämna hur han ser på sin kommande motståndare, Gunnar Nelson.

Going out there and mixing it up with Gunnar Nelson is one of the things I feel like would be a game-changer for me. If I can go out there and get the fight on the ground or even dominate on the ground, then have some moments on the striking.

Härnäst kommer Magny att ta sig an Gunnar Nelson under UFC Fight Night 130 som äger rum den 27:e maj i Liverpool, Storbritannien.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Conor McGregors coach uttalar sig om en potentiell comeback för McGregor

Conor McGregor har inte gått någon MMA-match sedan han besegrade Eddie Alvarez under UFC 205 och därmed blev UFCs lättviktsmästare, sedan dess har han blivit av med titeln i och med att Khabib Nurmagomedov blev den nya mästaren. Det har sedan dess spekulerats om när och mot vem irländaren kan tänkas göra comeback. McGregors coach, Owen Roddy, uttalade sig om situationen i en intervju med Express Sport där han nämner att de i nuläget inte har någon specifik motståndare i åtanke men att det inte är det som är det viktiga. Han anser istället att det kommer att vara McGregor som är det intressanta vid en ny match.

There’s no indication of who the opponent will be but it doesn’t really matter, to be honest. I’ve said this before: The draw is Conor. The opponent is just somebody there to go in against him. Just to have him back in the cage, I think that’s more important than anything else. He’s training, he’s looking good. It’s whatever fight makes sense. The biggest draw will get the chance to fight Conor.

Utöver vem McGregor kan tänkas möta under den gala han välja att återvända under så uttalade sig Roddy även om när han tror att McGregor kan välja att komma tillbaka.

We can’t really talk about when he wants to return but he’s adamant he’s getting back. But for me, the sooner he’s back the better. The UFC is really missing Conor, I believe. And I think everybody is missing the whole extravaganza of a Conor McGregor fight. There’s nothing like it in the world.

Än så länge har inte något datum eller potentiell motståndare för McGregors comeback bekräftats av UFC.

Läs mer
-12
Dana Sad
Dana Happy