Fredagskrönikan: Daniel Cormier – Älskad och hatad

Omtyckt av många, ogillad av vissa och avskydd av andra. Så är det att vara UFCs mästare i lätt tungvikt, Daniel Cormier. Han buas ofta ut av fans när han tävlar och på sociala medier får han mer än sin beskärda del av skit från mma-fans. Han säljer inte heller jättemånga pay-per-views. Han rör onekligen upp känslor den regerande mästaren.

Vad är det som gör honom så kontroversiell i fansens ögon? Ja, det är verkligen inte någon enkel fråga att besvara. Sett till hans bakgrund och hans person borde han vara en omtyckt, kanske t.o.m. folkkär, mästare. Men så är inte fallet. Cormier är en hårt arbetande kille som har representerat sitt land inom en riktig arbetarklass-idrott. Sådant brukar vanligtvis innebära att man går hem hos de amerikanska fansen. Om något brukar det leda till starka sympatier, men av någon anledning är det inte riktigt så för Cormier. Visst finns det många som gillar honom men det är samtidigt förvånansvärt många som verkligen ogillar honom. Han är uppenbarligen en polariserande person.

Personen

Cormier syns ofta i media pga sitt jobb för FOX sports. Medial exponering brukar vara en tydlig fördel när det kommer till att bygga en bred “fan base”, men det är oklart om det är det för Cormier. Där sitter han i Fox-studion, med sitt breda leende, iklädd kostym och levererar underhållning på bästa sändningstid. Det skriker inte direkt arbetarklasskille. Cormier är en intelligent, vältalig och välutbildad herre. Han har humor, viss självdistans och bjuder ofta på sig själv. Han passar troligen inte in i den stereotypa bilden av en den typiske brottaren. Kanske inverkar detta på hur han uppfattas.

Han skulle kunna sägas vara en aning motsägelsefull. Han är som sagt både intelligent och kvicktänkt. Han är rapp i käften och samtidigt otroligt tävlingsinriktad. Han är ganska vass på trash talk. Dessa egenskaper funkar alldeles utmärkt för en fighter som Conor McGregor, som ju är en person som minst sagt väcker starka känslor – och genererar mer intresse än någon annan inom sporten. Cormier är dock väldigt långt ifrån karaktären “The Notorious”, både utseendemässigt och personlighetsmässigt.

Delar av Cormiers personlighet, men kanske framförallt hans utseende, passar inte riktigt in på den trash-snackande mästare han stundtals försöker vara. Instoppad polotröja, khaki-shorts och vita tubsockor, det är ganska långt ifrån minkpälsar och guldkedjor. Sanningen är att Cormier stundtals ser mer ut som en golfspelande turist än en mma-fighter. Det kanske är så enkelt som att man inte kan se ut som Charlton i “Fresh Prince in Bel Air” och samtidigt vara trovärdig i rollen som mma-mästare.

Tyron Woodley är en annan mästare med “church going” look och självpåtagen helylle-framtoning som inte heller går hem hos mma-publiken. Kanske är det så att man inte – åtminstone inte i fansens ögon – kan vara trovärdig om man påstår sig vara helylle och en bad ass mma-fighter samtidigt. Frågar man Tyron Woodley själv anser han att hudfärg är en delförklaring till varför han inte vinner massornas kärlek. Det är sannolikt en mycket förenklad förklaringsmodell men det kan inte uteslutas att vissa fans fäster vikt vid en persons hudfärg. Jag har dock svårt att tro att detta skulle vara någon stor grupp.

Man kan definitivt vara en tystlåten arbetarklasskille och en bad ass fighter – det går hem hos fansen. Att vara tystlåten är inte nödvändigtvis något oöverstigligt hinder. Inte heller att vara förhållandevis okarismatisk. Se bara på herrar som Dan Henderson, Chuck Lidell, Randy Couture och Robbie Lawler. De skötte sitt snack i buren och alla som har sett, eller lyssnat till, en intervju med Henderson eller Lawler vet att det kan vara en tämligen plågsam upplevelse.

Jon Jones är inte bara en exceptionell naturbegåvning rent sportsligt, han är dessutom en riktig bad boy. Visst får han också otroligt mycket kritik, men pga hans person ställer fansen inte särskilt höga krav på honom. Trots otaliga skandaler och det uppenbara hyckleriet är det häpnadsväckande många fans som förlåter hans ständiga snedsteg. Att det går att vara en bad boy och samtidigt en firad stjärna vet vi dock av erfarenhet – se bara på fighters som Tito Ortiz, Chael Sonnen, m.fl.

Det faktum att Cormier aldrig har besegrat Jon Jones spelar troligen in i hur fansen betraktar honom. Många anser fortfarande att Jones är den rättmätige mästaren – doping är inte nödvändigtvis något som amerikanska idrottsfans ser på med samma avsmak som flertalet svenskar. Tvärtom har det varit frekvent förekommande i flera av de stora amerikanska sporterna. Därför anser många att Cormier är något av en bedragare när han kallar sig för mästare utan att ha vunnit bältet genom att besegra Jones.

Bakgrund

Cormiers introduktion till brottning är på sätt och vis kännetecknande för hans liv. En dag hamnade han i slagsmål på skolans parkeringsplats och brottningscoachen på skolan var den som avstyrde bråket. Han sa till de två bråkstakarna att de borde hitta ett mer produktivt sätt att använda sin energi. Detta ledde till att Cormier anslöt sig till skolans brottarlag. Det var ett beslut som skulle komma att förändra den arge ynglingens liv för alltid.

Cormier är en utpräglad “hard worker”. Han inte naturligt atletisk eller välsignad med överjordisk talang, som Jon Jones. Tvärtom har han fått kämpa stenhårt för allt han har uppnått i livet. Hans liv har heller inte varit enkelt. Tvärtom har har genomlevt en rad traumatiska händelser. Händelser som skulle ge de flesta allvarliga men för livet. Cormier växte upp under fattiga omständigheter i Lafayette Louisiana och när han var sju år gammal blev hans far mördad. Han sköts ihjäl av en släkting på Thanksgiving Day. Det var ett mycket hårt slag mot den unge Cormier.

När han gick i high school förlorade han en nära vän i en bilolycka och drygt ett år senare omkom hans kusin, även denna gång var det en bilolycka med dödlig utgång. Några år senare, när han studerade vid Oklahoma State University förlorade han ännu en vän. Denna gång var det en flygplanakrasch. År 2003, drabbades Cormier av sitt livs allra värsta motgång. Hans tre månader gamla dotter, Kaedyn Imri, omkom i en bilolycka vilket av naturliga skäl tog Cormier mycket hårt. Han har i efterhand berättat om hur brottningen hjälpte honom att ta sig genom krisen som drabbade honom efter förlusten av dottern. Den stenhårda träningen blev ett sätt att kanalisera smärtan och den bottenlösa sorgen efter tragedin. Ännu en gång blev brottningen en räddningsplanka för Cormier. Brottningsmeriter var inte det enda han fick med sig från Oklahoma State University. Han tog även en examen i sociologi.

Cormier behåller ett starkt band till sporten i hans hjärta. Han driver idag ett brottningsprogram för barn mellan 5 och 12 år – Daniel Cormier-AKA Wrestling team. Hans brottningsprogram är ansett som ett av de bästa i delstaten Kalifornien.

Slutord
När jag tänker på Cormiers liv, hans bakgrund och vad han har lyckats uppnå är det för mig obegripligt att det finns fans som ogillar honom så starkt som de gör. Personligen ser jag honom som en genuint sympatisk person och dessutom en mycket kompetent fighter. Det han har uppnått inom sporten mma är beundransvärt. Han var obesegrad som tungviktare, och tungviktsmästare i Strikeforce, innan han signades av UFC. I UFC har han blivit mästare i lätt tungvikt och man kan nog konstatera att han är den bäste lätta tungviktaren någonsin, förutom Jon Jones. Det är en enorm bedrift. Men allt det räcker uppenbarligen inte. Han väcker ändå starka känslor och ogillas av många. Annars skulle inte så många fans häckla honom eller bua ut honom under invägningar och i samband med matcher.

På lördag försvarar han återigen sin titel. Denna gång mot den relativt okände schweizaren Volkan Oezdemir. De flesta experter håller Cormier som klar favorit inför matchen. Jag tror att han kommer att besegra Oezdemir, men jag tror inte att det kommer ha någon större inverkan på hur han betraktas av de fans som ogillar honom. Han får nog fortsatt finna sig i att vara en polariserande figur. Älskad av vissa, men hatad av andra. Orättvist kan tyckas, men sådan är sporten vi följer – den väcker känslor.

__________________
Text: Fransisco

0
Dana Sad
Dana Happy

Annons
UFC Liverpool: Superkampanj inför Stephen Thompson vs Darren Till

På söndag intar UFC den brittiska staden Liverpool för första gången. På galans huvudmatch får vi se ett toppmöte i welterviktklassen mellan den obesegrade Liverpoolfightern Darren Till och den forne titelutmanaren Stephen “Wonderboy” Thompson. Inför den matchen har Betfair en kampanj som man bara inte får missa att ta del av.

Blott 25år har Till blivit en av de största namnen på den europeiska MMA-scenen. I sin senaste match besegrade den unge britten en sann MMA-veteran i form av Donald Cerrone via TKO i den första ronden på UFC Fight Night 119: Gdansk.

Den forne världsmästaren i kickboxning, Stephen “Wonderboy” Thompson har gjort sig känd som en av UFC:s bästa strikers.  Efter två jämna titelmatcher mot den regerande welterviktsmästaren Tyron Woodley vann Wonderboy sin senaste match mot  Jorge Masvidal via domslut på UFC 217.

Inför UFC Fight Night i Liverpool kan ni nu ta del av denna SUPERKAMPANJ som Betfair erbjuder. Betfair har boostat oddsen på en vinst för antingen Darren Till eller Stephen Thompson! Darren Till hade ett odds som tidigare låg på 2.30 – nu till helt fantastiska 12.00 gånger pengarna och Stephen Thompsons odds från 1.61 till hela 8.00 gånger pengarna.

För att ta del av denna exklusiva kampanj behöver ni bara följa instruktionerna nedan.

Kampanjen gäller enbart NYA kunder och via vår länk. Så här gör du för att ta del av den:

  • Registrera ett konto på Betfair genom denna länk eller knappen nedan och ange kampanjkoden ZSAM29
  • Gör en insättning på minst 100kr på ditt konto
  • Placera ett singelspel på marknaden Matchresultat att Darren Till eller Stephen Thompson vinner. Du får 12.00 på Till samt 8.00 på Thompson.
  • Den högsta och minsta kvalificerande insatsen är 100kr. Du kan placera ett spel med högre insats men endast 100kr kommer att räknas till det förhöjda oddset.

Regler och villkor

  • Du måste vara ny kund hos Betfair
  • Ditt spel måste placeras innan matchstart
  • Betfairs generella regler och villkor gäller
Läs mer
-16
Dana Sad
Dana Happy

Carlos Condit har slutat tänka på pension

I april förlorade den forna welterviktsmästaren Carlos Condit på submission mot Alex Oliveira. Detta var den fjärde förlusten i oktagonen för ”The Natural Born Killer”. Direkt efter matchen pratade den forna mästaren om att 16 år möjligen var tillräckligt och att det kanske var dags för pension.

Nu så här några månader senare verkar det dock vara annat ljud i skällan. När Brett Okamoto för ESPN kontaktade Condits management-team sas de så här.

According to Condit’s representatives at First Round Management, Condit recently informed them he intends to fight again and wants to return in November or December. He did not mention a potential opponent.

Som bekant verkar det vara svårt för fighters att gå i pension, men även stanna i pension när de väl lagt handskarna på hyllan. Oavsett vad som händer kan vi nog alla komma överens om att Condit har haft en gedigen karriär med ett record på 30-12 varav 28 är vinster på avslut, hans senaste vinst var i maj 2015 när han avslutade Thiago Alves i andra ronden.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Tyron Woodley siktar på UFC 227 i augusti

UFCs welterviktschamp har inte synts till i oktagonen sen juli 2017 när han besegrade Demian Maia på UFC 214. Mästaren drog på sig en skadad axel som han har opererat och sen tvingats sitta på bänken för läkningen.

Ariel Helwani kunde via sin twitter bekräfta att Tyron Woodley är på väg tillbaka och siktar på att gå match på UFC 227 i augusti.

Inget är än påskrivet, men det spekuleras i att det blir vinnaren mellan Rafael dos Anjos och Colby Covington som Woodley får försvara sin titel mot. Dessa två herrar kommer gå match i Chicago på UFC 225 nästa månad.

Om nu ingen av dessa två herrar kan möta ”The Chosen One” finns det andra tänkbara motståndare. Kamaru Usman vann just en dominant domslutsseger mot Demian Maia och sen har vi förstås vinnaren mellan Stephen Thompson och Darren Till som går 27:e maj (i helgen när detta skrivs). Någon av dessa kan mycket väl stå på tur för en titelchans.

Woodley vann welterviktstiteln i juli 2016 när han knockade Robbie Lawler.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

”Wonderboy” tycker sig vara en bättre striker än Darren Till

Det är mycket hype runt söndagens huvudmatch på UFC Liverpool. Stephen Thompson går ju som bekant upp mot Darren Till i en welterviktsmatch.

Trots att Till bara har en tio-i-topp vinst under sin sitt namn pushar UFC hårt för att göra den unga britten till en stjärna. De flesta i Liverpool kommer också stå bakom sin hemmason och förväntar sig en seger mot ”Wonderboy”.

Thompson å andra sidan har varit i toppskiktet ett bra tag nu i divisionen och tror att Till kommer få ett uppvaknade på söndagskväll. ”Wonderboy” tycker inte att en vinst mot Donald Cerrone är en garanterad vinst mot divisionens elitfighters som han själv.

Så här sa Thompson till Damon Martin på MMAWeekly angående Till.

“That’s what I’m out there to prove to the fans and everybody around the world. There are levels to this,”

“I’m going to go out there and I’m going to do work. You’re going to see the level of that No. 1 and No. 8. UFC’s giving him a chance so I know he’s going to be coming prepared. Anybody in the UFC has a chance to knock you out. So I’m not going to take this guy lightly.

“I’m going to prove to everybody this is why I’m No. 1 and there are levels to this game.”

Thompson räknas till toppskiktet vad gällande stående fighters i sporten och med sin karate-baserade stil har han KO-vinster över solida motståndare så som Johny Hendricks och Robert Whittaker. Matchen marknadsförs som en stående strid mellan två bra strikers, men Thompson tror att Till tillslut kommer måsta gå på nedtagningsförsök.

“I know that pretty much everybody I face is going to wind up wanting to take me down eventually,”

“I know in some of Till’s earlier fights, he has tried to take people down. I know he prefers to stand up, which is something I want to do.

“He wants to prove he’s the better striker than me and that puts a smile on my face. I hope that’s his plan.”

UFC Fight Night: Thompson vs. Till går nu i helgen den 27:e maj på Echo Arena i Liverpool, England.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Bellator 200: Amir Albazi vinner genom submisson

Nu under kvällen pågår Bellator 200 i London, SSE Arena. Vår svenska MMA-talang Amir Albazi (11-0) mötte fransmannen Iurie Bejenari (6-3) under galans sjunde match.

Amir Albazi vann matchen genom en rear-naked-choke i matchens första rond. Amir kopplade greppet om matchen direkt och efter att ha slagit ned fransmannen i mitten av den andra ronden kunde svensken följa upp på marken där han tog rygg på sin motståndare.

Väl på ryggen var det inte något snack och Amir kunde glida in en snygg rear-naked-choke. Vinsten innebär att ”The Prince” nu är 11-0 i sin MMA-karriär.

Här kan ni även ta del intervjun innan matchen med Amir Albazi.

 

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

George St-Pierre hatar att fightas

Han må räknas till en av de bästa någonsin i MMA, men trots detta hatar den tvåfaldiga UFC-mästaren George St-Pierre att fightas. Vilket han berättade för Joe Rogans

”I hate fighting, I really do”

”I know a lot of people don’t believe me, but I’m going to try to explain the best I can”

“In every job, there’s no perfect job, do you agree? There’s no perfect job that you like everything about it. It’s impossible,”

“My job, as a professional athlete in Mixed Martial Arts, I fight normally — when I was very active — twice a year.

“In 365 days, there are two days that I hate the most: The days that I’m fighting,”

“It’s freaking unbearable. The feeling of uncertainty. You don’t know if you’re going to be humiliated, you’re going to be the victor, or you’re going to be the loser. I care so much about it, that it’s freaking unbearable. As much as I try to dismiss it, it’s unbearable.”

Sen finns det andra delar av jobbet som St-Pierre verkligen gillar.

“I like the fact that I’m a free man, I’m my own boss. I do whatever I want, I have access to certain things, VIP stuff, that most people don’t. My quality of life, the money, I didn’t have it before, now I do,”

“I love my job, and I’m very happy about my job, but there’s this thing I hate about my job that I hate the most… It’s fighting. I hate it.

“I love the study of fighting. I love the science of it. The tactical, the physical. I love to train, I love to walk in the room, and feel strong. I know if something happens, I’m the man — even if it’s an illusion, with a bullet, nobody is faster than this,”

“I like the lifestyle. I don’t do it for the fight, I freaking hate the fight.”

Att en legend inom MMA hatar att fightas kan förstås ses som lite konstigt till och med för sina träningspartners. Rory Macdonald som också tränar på Tristar har ju själv sagt att han gillar striden och fighten i oktagonen. St-Pierre berättar när han en gång pratade med Rory om just detta:

“I was like ‘hey why do you like fighting?’ He said ‘I guess I like to fight, you (don’t) like to fight?’ I was like ‘F—k no! I don’t like to fight!’ and everyone in the room turned around and looked at me like I was crazy.

“‘You guys are all crazy, if you think I like to fight in a cage in front of millions of people! Maybe humiliated, knocked out, or die? Are you crazy?! I don’t like to fight, are you nuts??’,”

“I like to win! When you win, the feeling is unbelievable! It’s so good, that it’s worth… this. But I hate it, man!”

Det är ju också känt att St-Pierre sätter otroligt press på sig inför sina matcher och det kan vara detta plus ovilja att vilja slåss som också gjort honom så pass bra. Men detta kan vi lämna som spekulationer förstås.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Video
Bettinghörnan: UFC Liverpool

Kimuras chefredaktör Jaser Davari delar tillsammans med Lars Enblom med sig av sina bästa speltips inför söndagens UFC Liverpool. Glöm nu inte att ta del av Betfairs kampanj där de boostat oddset på både Darren Till (12.00) och Stephen Thompson (8.00). Erbjudandet är exklusiv för Kimura.se och gäller endast via denna länk.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
MMA-Panelen: Den ettrige Rafael Carvalho kommer få Gegard Mousasi att bli underhållande

I tisdags avsnitt av MMA-Panelen diskuterande man Bellators titelmatch i mellanvikt mellan Rafael Carvalho och Gegard Mousasi. Panelen ansåg att den normalt pålitlige ”avslutningsmaskinen” Carvalho kanske inte kommer att räcka till mot Mousasi denna gång. Han skall dock inte underskatts.

Panelen tror att det blir en underhållande match då Carvalho är en aggressiv fighter som kan få Mousasi att även han bli mer frejdig i sin fightingstil och man tippar därför att matchen slutar med ett avslut.

Panelen diskuterade även matchen mellan Michael ‘Venom’ Page och David Rickels där panelen även där förutspår en underhållande match, mycket på grund av den publikfirande vinstmaskinen Page. Panelen hoppas på att matchen slutar med avslut.

Ni kan se hela diskussionen i videon ovan.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Fight Week Super Blog Week: Dag 2

Fullspäckat schema inför Bellator 200 och UFC Liverpool! Vi är fortfarande kvar i London inför Bellator 200 och fick oss ett snack med Sveriges framtidslöfte i flugvikt, Amir Albazi. Hela intervjun med Amir kan ni ta del av här!

I det här avsnittet får ni följa med mig och Jimpa på ceremoniella invägningen för Bellator 200 samt en liten kortis med Amir! Imorgon är det dags för FIGHT NIGHT och vi är taggade till tusen! Finns det något speciellt ni tänker på eller vill se, skriv gärna det i kommentarsfältet nedan! Har ni missat första avsnittet av vår resa kan ni se det här!

Må bäst //Vickan & Jimpa

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Bellator 200: Matchkort, TV-tider, Odds, Diskussion

I natt kommer Bellator att anlända till SSE Arena i London, Storbritannien. Galans huvudmatch kommer att vara titelmatchen mellan mellanviktsmästaren Rafael Carvalho och den tidigare UFC-fightern Gegard Mousasi. Matchen blir Mousasis 2:a match i Bellator efter övergången.

Galans co-main event kommer att vara matchen mellan welterviktarna Michael ‘Venom’ Page och David Rickels.

Nedan kan ni ta del av det rådande matchkortet för galan tillsammans TV-tider och odds från Unibet. Under detta finner ni det senatse avnittet av MMA-Panelen.

HUVUDKORT( Startar kl. 22.00 och sänds på PPV 5SPIKE)
Mellanvikt: Rafael Carvalho (3.50) vs. Gegard Mousasi(1.28)
Weltervikt: Michael Page(1.30) vs. David Rickels(3.35)
Lätt-Tungvikt: Phil Davis(1.16) vs. Linton Vassell(4.85)
Catchvikt: Aaron Chalmers(1.20) vs. Ash Griffiths(4.25)
Flugvikt: Anastasia Yankova vs. Kate Jackson

UNDERKORT (Startar kl. 18:00 och sänds på Paramount Network.com)
Mellanvikt: Mike Shipman vs. Carl Noon
Fjädervikt: Pedro Carvalho vs. Daniel Crawford
Mellanvikt: Kevin Fryer vs. Costello Van Steenis
Mellanvikt: Anatoly Tokov vs. Vladimir Filipovic
Lättvikt: Charlie Leary vs. Tom Green
Weltervikt: Kent Kauppinen vs. Walter Gahadza
Weltervikt_ Jahreau Shephard vs. Marcin Zywica
Flyweight Amir Albazi vs. Iurie Bejenari
Fjädervikt: Mike Ekundayo vs. Tom Mearns
Mellanvikt: Charlie Ward vs. Martin Hudson

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy