Fredagskrönikan: Daniel Cormier – Älskad och hatad

Daniel Cormier

Omtyckt av många, ogillad av vissa och avskydd av andra. Så är det att vara UFCs mästare i lätt tungvikt, Daniel Cormier. Han buas ofta ut av fans när han tävlar och på sociala medier får han mer än sin beskärda del av skit från mma-fans. Han säljer inte heller jättemånga pay-per-views. Han rör onekligen upp känslor den regerande mästaren.

Vad är det som gör honom så kontroversiell i fansens ögon? Ja, det är verkligen inte någon enkel fråga att besvara. Sett till hans bakgrund och hans person borde han vara en omtyckt, kanske t.o.m. folkkär, mästare. Men så är inte fallet. Cormier är en hårt arbetande kille som har representerat sitt land inom en riktig arbetarklass-idrott. Sådant brukar vanligtvis innebära att man går hem hos de amerikanska fansen. Om något brukar det leda till starka sympatier, men av någon anledning är det inte riktigt så för Cormier. Visst finns det många som gillar honom men det är samtidigt förvånansvärt många som verkligen ogillar honom. Han är uppenbarligen en polariserande person.

Personen

Cormier syns ofta i media pga sitt jobb för FOX sports. Medial exponering brukar vara en tydlig fördel när det kommer till att bygga en bred “fan base”, men det är oklart om det är det för Cormier. Där sitter han i Fox-studion, med sitt breda leende, iklädd kostym och levererar underhållning på bästa sändningstid. Det skriker inte direkt arbetarklasskille. Cormier är en intelligent, vältalig och välutbildad herre. Han har humor, viss självdistans och bjuder ofta på sig själv. Han passar troligen inte in i den stereotypa bilden av en den typiske brottaren. Kanske inverkar detta på hur han uppfattas.

Han skulle kunna sägas vara en aning motsägelsefull. Han är som sagt både intelligent och kvicktänkt. Han är rapp i käften och samtidigt otroligt tävlingsinriktad. Han är ganska vass på trash talk. Dessa egenskaper funkar alldeles utmärkt för en fighter som Conor McGregor, som ju är en person som minst sagt väcker starka känslor – och genererar mer intresse än någon annan inom sporten. Cormier är dock väldigt långt ifrån karaktären “The Notorious”, både utseendemässigt och personlighetsmässigt.

Delar av Cormiers personlighet, men kanske framförallt hans utseende, passar inte riktigt in på den trash-snackande mästare han stundtals försöker vara. Instoppad polotröja, khaki-shorts och vita tubsockor, det är ganska långt ifrån minkpälsar och guldkedjor. Sanningen är att Cormier stundtals ser mer ut som en golfspelande turist än en mma-fighter. Det kanske är så enkelt som att man inte kan se ut som Charlton i “Fresh Prince in Bel Air” och samtidigt vara trovärdig i rollen som mma-mästare.

Tyron Woodley är en annan mästare med “church going” look och självpåtagen helylle-framtoning som inte heller går hem hos mma-publiken. Kanske är det så att man inte – åtminstone inte i fansens ögon – kan vara trovärdig om man påstår sig vara helylle och en bad ass mma-fighter samtidigt. Frågar man Tyron Woodley själv anser han att hudfärg är en delförklaring till varför han inte vinner massornas kärlek. Det är sannolikt en mycket förenklad förklaringsmodell men det kan inte uteslutas att vissa fans fäster vikt vid en persons hudfärg. Jag har dock svårt att tro att detta skulle vara någon stor grupp.

Man kan definitivt vara en tystlåten arbetarklasskille och en bad ass fighter – det går hem hos fansen. Att vara tystlåten är inte nödvändigtvis något oöverstigligt hinder. Inte heller att vara förhållandevis okarismatisk. Se bara på herrar som Dan Henderson, Chuck Lidell, Randy Couture och Robbie Lawler. De skötte sitt snack i buren och alla som har sett, eller lyssnat till, en intervju med Henderson eller Lawler vet att det kan vara en tämligen plågsam upplevelse.

Jon Jones är inte bara en exceptionell naturbegåvning rent sportsligt, han är dessutom en riktig bad boy. Visst får han också otroligt mycket kritik, men pga hans person ställer fansen inte särskilt höga krav på honom. Trots otaliga skandaler och det uppenbara hyckleriet är det häpnadsväckande många fans som förlåter hans ständiga snedsteg. Att det går att vara en bad boy och samtidigt en firad stjärna vet vi dock av erfarenhet – se bara på fighters som Tito Ortiz, Chael Sonnen, m.fl.

Det faktum att Cormier aldrig har besegrat Jon Jones spelar troligen in i hur fansen betraktar honom. Många anser fortfarande att Jones är den rättmätige mästaren – doping är inte nödvändigtvis något som amerikanska idrottsfans ser på med samma avsmak som flertalet svenskar. Tvärtom har det varit frekvent förekommande i flera av de stora amerikanska sporterna. Därför anser många att Cormier är något av en bedragare när han kallar sig för mästare utan att ha vunnit bältet genom att besegra Jones.

Bakgrund

Cormiers introduktion till brottning är på sätt och vis kännetecknande för hans liv. En dag hamnade han i slagsmål på skolans parkeringsplats och brottningscoachen på skolan var den som avstyrde bråket. Han sa till de två bråkstakarna att de borde hitta ett mer produktivt sätt att använda sin energi. Detta ledde till att Cormier anslöt sig till skolans brottarlag. Det var ett beslut som skulle komma att förändra den arge ynglingens liv för alltid.

Cormier är en utpräglad “hard worker”. Han inte naturligt atletisk eller välsignad med överjordisk talang, som Jon Jones. Tvärtom har han fått kämpa stenhårt för allt han har uppnått i livet. Hans liv har heller inte varit enkelt. Tvärtom har har genomlevt en rad traumatiska händelser. Händelser som skulle ge de flesta allvarliga men för livet. Cormier växte upp under fattiga omständigheter i Lafayette Louisiana och när han var sju år gammal blev hans far mördad. Han sköts ihjäl av en släkting på Thanksgiving Day. Det var ett mycket hårt slag mot den unge Cormier.

När han gick i high school förlorade han en nära vän i en bilolycka och drygt ett år senare omkom hans kusin, även denna gång var det en bilolycka med dödlig utgång. Några år senare, när han studerade vid Oklahoma State University förlorade han ännu en vän. Denna gång var det en flygplanakrasch. År 2003, drabbades Cormier av sitt livs allra värsta motgång. Hans tre månader gamla dotter, Kaedyn Imri, omkom i en bilolycka vilket av naturliga skäl tog Cormier mycket hårt. Han har i efterhand berättat om hur brottningen hjälpte honom att ta sig genom krisen som drabbade honom efter förlusten av dottern. Den stenhårda träningen blev ett sätt att kanalisera smärtan och den bottenlösa sorgen efter tragedin. Ännu en gång blev brottningen en räddningsplanka för Cormier. Brottningsmeriter var inte det enda han fick med sig från Oklahoma State University. Han tog även en examen i sociologi.

Cormier behåller ett starkt band till sporten i hans hjärta. Han driver idag ett brottningsprogram för barn mellan 5 och 12 år – Daniel Cormier-AKA Wrestling team. Hans brottningsprogram är ansett som ett av de bästa i delstaten Kalifornien.

Slutord
När jag tänker på Cormiers liv, hans bakgrund och vad han har lyckats uppnå är det för mig obegripligt att det finns fans som ogillar honom så starkt som de gör. Personligen ser jag honom som en genuint sympatisk person och dessutom en mycket kompetent fighter. Det han har uppnått inom sporten mma är beundransvärt. Han var obesegrad som tungviktare, och tungviktsmästare i Strikeforce, innan han signades av UFC. I UFC har han blivit mästare i lätt tungvikt och man kan nog konstatera att han är den bäste lätta tungviktaren någonsin, förutom Jon Jones. Det är en enorm bedrift. Men allt det räcker uppenbarligen inte. Han väcker ändå starka känslor och ogillas av många. Annars skulle inte så många fans häckla honom eller bua ut honom under invägningar och i samband med matcher.

På lördag försvarar han återigen sin titel. Denna gång mot den relativt okände schweizaren Volkan Oezdemir. De flesta experter håller Cormier som klar favorit inför matchen. Jag tror att han kommer att besegra Oezdemir, men jag tror inte att det kommer ha någon större inverkan på hur han betraktas av de fans som ogillar honom. Han får nog fortsatt finna sig i att vara en polariserande figur. Älskad av vissa, men hatad av andra. Orättvist kan tyckas, men sådan är sporten vi följer – den väcker känslor.

__________________
Text: Fransisco

Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.
 • Lallarn

  Gillade verkligen DC, men så fick jag reda på att han hade slagit ihjäl 2 myggor förra sommaren…

 • Tjohoo

  DC är grym. Jag tror det är hans trashtslk som gör att folk ogillar honom och att han framstått som en översittare mot Jones etc när han hade det tufft. För mig så är DC som mest sig själv i det han sa i Strikeforce o den respekt han visade Fedor o andra fighters.

  Kände bara till den hemska bortgången av hans dotter. Det gör att jag känner ännu mer med DC. Tack för denna utmärkta artikel Fransisco! :D

 • TheVobb

  Jag gillar honom nu mera när han är(verkar iaf) sig själv. Förut har det inte riktigt känts äkta. Hade velat se honom en tur i tungvikt igen innan han lägger av.

 • TheVobb

  Det är lite Rocky 4-feeling över DC/Volkan-fighten. DC/Apollo snackar och skämtar medans Volkan/Drago mer eller mindre bara stirrar tillbaka. Får hoppas att det inte slutar som i filmen bara….. Btw, är då Gustafsson… Stallone?

  • CalleCarlos

   Ja, Alex måste bara upp i stugan och köra skogshuggarträning för att axla rollen fullt ut.

   • TheVobb

    Latifi får vara den där arga gubben han har med sig,

  • Totte

   Tycker DC påminner mer om Hulk Hogan rent stilmässigt iaf :P

  • Olof Eriksson

   Rocky 4, vilken klassiker! Ja hade inte varit fel att få se en träningsvideo med Alex ute i snön och köttar!

 • Chingate Wey

  Skön lirare DC han har tydligen haft det tufft men ändå tagit sig till toppen det är starkt.

 • Kristoffer Horn

  Bra artikel! Mer sånt här!

  • Ric _Ohet

   Inga problem, jag ger dej 2 tummen upp ;)

 • Kristoffer Horn

  Bra artikel, mer sånt här!

 • Kimura guest

  Kanske får han folkets kärlek efter han har pensionerat sig. Så är det ju för en del idrottare.

  Först måste han iaf överleva Volkans släggor!

 • Gunnar Gråskägg

  Fredagsmys med Kimura. Bra text!

  Hoppas DC vinner. Han förtjänar det och det skulle ge Alex chansen till revansch. Det vore perfekt för DC att lämna handskarna i ringen i juni efter att ha förlorat bältet mot Alex.

 • Erik

  Bra skrivet, men vill protestera mot att han inte skulle vara atletisk. Han kanske inte SER atletisk ut, men han är stark som en oxe och har kondis som en maratonlöpare. Har man någonsin sett honom trött? Jag vill påstå att han är en sjuhelvetes atlet, klädd i fårakläder ;-)

  • MannenMyten

   Håller med till 100%. Han skulle säkert så de flesta i båda höjdhopp och gymnastik även fast han i första intrycket kanske inte ser så lätt och smidig ut.

  • Pancho Villa

   Tjena och tack för påpekandet!

   Jag instämmer i att Daniel Cormier är stark och har mycket bra kondis. Han är en suverän idrottare.

   När jag använde uttrycket ”naturligt atletisk” så syftade jag på ordet i betydelsen ’naturligt muskulös’. Mitt syfte var inte att nedvärdera Cormier, tvärtom att framhålla att han är en produkt av eget hårt arbete – otrolig målmedvetenhet och arbetsmoral – vilket är oerhört imponerande.

   Som framgår i slutet av artikeln så gillar jag Cormier som person och fighter! Men jag kunde kanske ha uttryckt mig tydligare. :-)

   Fridens

   • Erik

    Jaså det är du som skrivit den?? Det förklarar varför den var välskriven :-)
    Det där med talang är ju svårdefinierat, men jag vill nog ändå hävda att Cormier är en atletisk talang, eller naturligt atletisk som du skriver. Han har säkert tränat hårt, men hans kroppshydda avslöjar också att han har en fallenhet för det goda i livet :-) och det kommer man inte undan med utan att ha en atletisk talang. Tänk dig honom deffad, vilket monster…

    • Pancho Villa

     Tackar!

     Jo, visst har han fysiska talanger annars hade han nog inte tagit sig till toppen. Men om man jämför med en annan duktig brottare som Yoel Romero så har de olika fysiska förutsättningar. Men Cormier är absolut stark och har mycket bra kondition.

     Men som du skriver så gillar han nog efterrätter! :-)

     • tojo77

      Sätt åtminstone Pancho Villa istället för Jaser på artikeln. Alias är ok tycker jag.

 • tojo77

  Skillnad i helylle mellan Woodley och DC är att Woodley var gang-banger som grabb (sa han i intervju härom dagen), medan DC nog alltid varit både snäll och mammas pojke.

Fler Kimura rekommenderar: