Fredagskrönikan: Den som inte hoppas på vinst har redan förlorat

Alexander Gustafsson7

Ta fram era kalendrar, slå upp maj-månad och ringa in söndagen den 28:e. Det är dags för UFC:s återkomst till Sverige och de svenska fansen kommer ännu en gång få uppleva MMA på den allra högsta nivån på nära håll. Bara den nyheten får en MMA-fanatiker som mig att hoppa av spänning. När det sedan visar sig att vår främsta MMA-stjärna Alexander Gustafsson kommer att vara galans huvudmatch är det svårt att hålla sig till början av sommaren. Oavsett hur laddad jag redan nu är inför denna gala, och oavsett hur gärna jag redan skulle vilja sitta där på läktaren, så är det svårt att inte känna en viss oro. Kanske får vi röra oss hemåt på söndagsnatten med en bitter smak i munnen av förlust och förtvivlan. Vi har känt den förut, inte allt för länge sedan.

När Alexander Gustafsson gick in till Zlatans version av nationalsången tror jag att samtliga i Tele2 arena, och även de hemma i TV-soffan, fick gåshud. Gustafsson, på gränsen till en titelmatch, var tvungen att vinna mot den hårt slående Anthony Johnson i ett av de största eventen i UFCs historia. Det var UFC on Fox och galan började sent på natten mellan lördag och söndag.
Vi vet hur det slutade. Vi fick se Gustafsson bli träffad efter en slarvig frontkick och Johnson attackerade likt ett blodtörstigt rovdjur och avslutade svensken i den första ronden. Själv hade jag förhinder och befann mig inte på plats i arenan utan följde händelserna i TV-soffan. Trots det kunde jag nästan känna stämningen från huvudstaden. Jag såg tårarna från Gustafsson när Bruce Buffer ropade ut Johnson som segrare. Alla tänkte samma sak: Vad hände precis?

Jag har tvingat mig själv att se om matchen ett par gånger. Det känns dystert varje gång även om inget kan mäta sig med känslan när det hände. Trots förlusten fick Gustafsson utmana mästaren om bältet och förlorade ett tajt domslut. Två sura förluster på raken och vissa kritiker frågade sig om vi någonsin skulle få se “The Mauler” igen. Jag hann själv fundera om Gustafsson verkligen ville fortsätta gå matcher under hans ettåriga frånvaro från sporten. Sedan kom beskedet. Gustafsson skulle göra comeback mot polske Jan Blachowicz i hamburg. Blachowicz som också orsakat förluster för svenskar på svensk mark när han lyckats avsluta Ilir Latifi med en spark mot kroppen.

Efter att ha besegrat Blachowicz har vi väntat på att få se Gustafsson igen och nu är det alltså äntligen dags. Återigen på svensk mark. Vägen tillbaka till toppen var aldrig speciellt lång tack vare att den lätta tungvikten inte besitter tonvis med talanger och lyckas Gustafsson vinna mot Teixeira ligger han bra till för en eventuell titelmatch beroende på hur situationen med Jon Jones utspelar sig. Därför är denna match otroligt viktig för svenskens fortsatta karriär. Vid vinst är han tillbaka på toppen, redo att utmana de bästa igen. En vinst på svensk mark kommer att ge en boost till självförtroendet och hela svenska folket kommer att stå bakom Gustafsson. Om vi däremot för återuppleva samma bittra scenario som vid galan 2015…

Det är svårt att säga vad som skulle hända vid en förlust. Annat än den otroliga besvikelse man skulle känna dagarna efteråt. Den har vi känt förut. Huruvida Gustafsson skulle sluta eller inte vågar jag inte spekulera i men vi vet hur otroligt hårt han tar förluster och ytterligare en käftsmäll på svensk mark skulle vara förödande. Det finns massvis med andra matcher att se fram emot på galan men det är Alexander Gustafsson som fyller våra svenska arenor. Det är hans match alla vill se. Pressen kommer att ligga på honom och jag tvekar inte en sekund på att han förbereder sig på bästa sätt. Gustafsson har definitivt tekniken som krävs för att bli mästare i UFC:s lätta tungvikt. En otrolig boxning som han kompletterat med mycket fotarbete och en ständigt utvecklande brottning. Jag vill se en hungrig Gustafsson som förstår allvaret denna match medför och som vill bevisa varför UFC ska ge honom en chans till på titeln.

Det är även viktigt för alla som befinner sig på galan under kvällen att förstå allvaret. Gustafsson ska vinna, så är det bara. Därför kommer han också behöva stödet från fansen. Ett ordentligt tryck i arenan och ett intresse kring honom och runt sporten i allmänhet skulle hjälpa svenskens självförtroende när han står öga mot öga med Teixeira i maj. Sedan är det upp till honom själv. Vägen tillbaka från nederlaget mot Johnson har varit lång men det här är Gustafssons chans till revansch. En chans att bevisa för alla att han hör hemma i den absoluta toppen och en vinst mot Teixeira ger honom alla verktyg för att glömma förlusten på riktigt och istället rikta sin energi på framtiden. Jag ser Gustafsson som favorit och tror att han kommer segrande ur striden men hans motståndare är rutinerad och otroligt farlig, både stående och på marken. Det gäller att ta honom på allvar. En motiverad, vältränad och självsäker Alexander Gustafsson kan besegra alla i viktklassen och det är den Alexander jag vill se gå mot buren i maj.

Se till att boka biljetter i tid när de släpps 31 mars. Detta är något man verkligen inte vill missa. Allting kan hända, det är det jag älskar med sporten.

Skriven av Tobias Westling

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter. Bokmärk permalänken.
 • Anta_Banta

  Fredagskrönika på en onsdag……dagens stressamhälle kommer ta död på befolkningen.
  Det var bättre förr!

  • Izabelle Flonko

   HAHA

 • Batman

  Väl talat! Go Alex!

 • cigo

  Tror det blir ganska lik matchbild som Reem vs Hunt. Glover är lite snabbare än Hunt men Alex har en vikinghaka. Tror det blir ett par fina knän som resulterar i en knäckt näsa o tyvärr hjärnskakning för gode herr Texeira

  • Larsnas Kristensson

   Vad är en vikinghaka? ( vikingahaka )
   På vad sätt har din metafor sin bäring?

   • cigo

    Jag spann vidare på metaforen hård som en viking, en riktig viking, stark som en viking osv. Det är uttryck som har använts länge tror jag, har du hört dom? Det är lite löjligt egentligen för dom var dumma i huvudet. Men vad tror du jag menar med tanke på hur ordet viking används? Glas eller granit?

    • Larsnas Kristensson

     Du bör byta ut viking mot bärsärk/väring.
     Vikingarna i allmänhet var bönder och fiskare. Man hade dock en krigarelit, bärsärker och väringar.

     • cigo

      Ok, det visste jag inte. Gå bärsärk är då taget från dom?

     • Larsnas Kristensson

      Ja helt rätt.
      De gick enbart framåt, utan dödsrädsla, väl medveten om belöningen i Valhall. Jmf med jehadisternas belöning med 72 jungfrur, Dessutom gick bärsärkar på droger, en hemlig dekokt av bland annat röd flugsvamp.

     • Styrbjörn

      Det där med röd flugsvamp är en myt då det inte fanns några riktiga belägg för det samt att ruset på flugsvamp är inte särskilt nice vill jag påpeka, skulle knappast hjälpa dig i strid. Bärsärkar var troligen bara fullblodssociopater med hög smärttröskel.

     • Larsnas Kristensson

      ”…ruset på flugsvamp är inte särskilt nice vill jag påpeka, skulle knappast hjälpa dig i strid..”
      Detta stämmer om man inte kan det recept som användes i antiken och tidigare. Hur det var är idag okänt eftersom det var en del av mysterieinvigningen inom många av dåtidens invigningsriter.

      Läs gärna:

      THE SACRED MUSHROOM AND THE CROSS
      A study of the nature and origins
      of Christianity within the fertility
      cults of the ancient Near East by
      John M. Allegro

      http://www.metaphysicspirit.com/books/The%20Sacred%20Mushroom%20and%20the%20Cross.pdf

     • Styrbjörn

      Jag är i skolan så har inte möjlighet att läsa den där på 150 sidor nu haha. Men, mest troligen användes samma metod som används nu när du försöker utvinna muskemolet (säkert felstavat) för att få fram den psykedeliska aspekten. Och den effekten är inte stridsfrämjande kan jag säga, den är allt annat än. Kan tänka mig om man fick en extacyliknande effekt att det kan vara en fördel. Men flugsvamp ger ett konstigt rus. Inte riktigt ett typiskt Psykedelika-rus utan mer okonventionellt.

     • Larsnas Kristensson

      Du har säkert rätt vad gäller kemi och och modern rusforskning, men den är inte tillämplig när det gäller mysterieskolorna.
      Den tidens invigda hade en helt annan syn på människans fysiska som psyiska konstitution och anpassade ”mediciner” från växtriket därefter.

      Modern psykologi kan jag ringa av och är inte hell intresserad av den. I detta fall gäller de historia, kultur och religionshistoria. :-)

      Du kommer att få glädje av att läsa boken NÄR du tar dig tid.

     • Larsnas Kristensson

      För övrigt var allt innehåll i skolorna hemlig och ett avslöjande var belagt med dödsstraff. Aristofanes, en av antikens stora författare, blev ställd inför rätta, anklagad för att ha avslöjat mysteriehemligheter. Han frikändes. En som inte frikändes var Jesus av Nasareth.

     • Styrbjörn

      Men finns det några historiska belägg för det? Eller finns det i boken du länkade? :)

      Jadu, tid har man ju haft. Tror jag var typ 12 då ;)

     • Larsnas Kristensson

      Mycket finns i Allegros bok. Jag rekommenderar även en serie böcker av Hans Gsänger om antikens mysterier samt Irland. Jag har läst dem på tyska, vilka översättningar som finns vet jag inte. Jag läser böcker på orginalspråk om jag kan. Det är mycket som försvinner i och med översättningar, speciellt i bibelöversättningar och äldre litteratur.

     • Styrbjörn

      Men, är detta bevis? Faktuellt? Eller bara subjektiva infallsvinklar?

     • Larsnas Kristensson

      Vad menas med bevis i andra sammanhang än juridik?
      ”Men, är detta bevis?”

      Vad menar du med detta?
      Är inte alla tolkningar av olika fenomen subjektiva?
      Jag menar att som oftast har man en förutfattad bild av ”verkligheten” innan man stöter på ett fenomen och låter denna bild påverka tolkningen, trots att fenomenet i sig skulle kunna förändra bilden.
      Läs gärna historien om vetenskapens utveckling och hur världsbilden har förändrats men med kraftigt motstånd av den rådande akademin. Det finns ett före och efter Einsteins speciella relativitetsteori men framför allt efter den allmänna.

      Ett typiskt exempel på motstånd är hur Semmelwiss motarbetades, när han krävde att läkare skulle tvätta händerna efter att ha gjort en obduktion och innan ha gick för att förlösa ett barn.

      J. W. Goethe är mest känd för sin skönlitteratur. De flesta vet inte om att han även var vetenskapsman. Den viktigaste av hans teser gäller kunskapsteori.

      ”Låt fenomenen tala utan egna förutfattade meningar”

     • Styrbjörn

      Historievetenskapliga studier, skrifter, något att gå på? Anledningen jag i detta fallet är skeptisk är för att en lärare i historia i högskolan berättade för mig just om den här myten och att den var falsk. Förövrigt väldigt mycket om vikingatiden som är falsk, nästan allt vi vet från vikingatiden är taget från en skrift i Island. Resten är ej verifierbart.

     • Larsnas Kristensson

      Någon enhetlig bok om den vetenskapliga historien känner jag inte till. Det samma om vikingatiden.
      Vikingatiden är ju inte en enhetlig historisk period med start och slut. Idag ”kallar man perioden före vikingatiden för den vendiska perioden, men det gäller ju samma folk och kulturer i skandinavien.
      Kumskapen om dessa folk och kulturer kommer som du skrev, bland annat från island. Dessutom finns det runstenar, men viktigast tycker jag är sägner och myter. Innan man började teckna ned ett folks historia, hade den berättats från släkte till släkte i tusentals år. Naturligtvis kan vi idag inte anse att allt som berättas är genuina fakta. Men ingen rök utan eld. Bakom alla skeende i bilder, finns det en sanning som det gäller att översätta till vårt språkbruk och resa bort det som lagts till generationerna igenom.

      Jag kan i alla fall rekommendera en bok:

      Vikingar i österled -av
      Mats G. Larsson

      .

     • Styrbjörn

      Fast nu missförstår du, avsiktligt eller ej. Du är ju långtifrån dum. Du vet lika mycket som jag vad som är fakta och inte fakta. Så egentligen ställde jag dig en enkel ja/nej-fråga. Antingen är den länken fakta, eller så är den inte det. Finns inget mellanting. =)

      Givetvis finns det oftast NÅGON form av sanning bakom mun till mun metoden. Jag gissar på att bärsärkar var ”The Golden Product” av vikingakulturen kombinerat med fullkomligt sociopatiskt beteende. De hade helt enkelt präglats sen födseln att deras död var förutbestämd och om den händer i strid så når de Valhalla. Hela det tankesättet är genialiskt, för det fordrar krigare som inte fruktar döden utan nästan ser fram emot den.

      Runstenarna kom när Sverige i princip redan hade blivit kristet. Så deras autenticitet och förmåga att skildra verkligheten och kulturen skall inte heller tas på för stort allvar. Skriften i Island är den enda verifierbara källan så vitt jag har hört.

      Tack, ska kika på den så fort jag har läst ut alla mina andra 10 böcker jag har på läsning. Jag är en ganska lat läsare. Tampas just nu med The Art of War, ingen lätt bok att tampas med så det tar sin tid ;)

     • Larsnas Kristensson

      J M Allegro är akademiker och har skrivir ett stort antal historiska verk, feämst om antiken och mellan östern. Ett exempel är en uppföljare till boken som jag länkade till och en avhandling om dödahavsrullarna med mysterieskolan, Qumran, där de upptäcktes.

      Att han är akademiker är i sig ingen garanti för att det han skriver är fullständiga fakta. På en vetenskapsmans framställning, finns det minst två som argumenterar emot. Så har det för det mesta varit ock kommer att så förbli- Allt beror på hur fenomenen tolkas och vilken världsbild som man tar med i tolkningen. Som jag tidigare skrev: Låt fenomenen tala ostört.

     • Styrbjörn

      Fair enough. Jag gillar det här med Kimura. Man snackar om MMA 90% av tiden men det kan också bli intressanta randomdiskussioner som man oftast kan ta med sig något från! =)

     • Tjackman Bülow

      Bättre att använda gammalt hederligt polskt tjack.

     • Styrbjörn

      Ja verkligen, enligt en polare ska ”Tjackballe” vara ett oerhört mysigt tillstånd. Så varför inte.

     • Larsnas Kristensson

      Träna västerländsk meditation, så behåller du tankeförmåga och får dessutom ett utökat medvetande. Det är mycket ”mysigare” än droger som gör tanke och medvetandet passiva i jämförelse. :-)

     • Styrbjörn

      Meditation är trevligt. Men jag skämtade när jag beskrev tjack som mysigt. Centralstimulanta är sällan det, och det skulle aldrig falla mig i tanken att pröva tjack.

      Däremot så är jag en stor förespråkare när det kommer till psykedeliska preparat. Naturliga och kemiska, så länge viss forskning ligger bakom. Jag har aldrig upplevt mig som passiv i sinnet, snarare tvärtom. Man kan lära sig mycket om sig själv och omvärlden då man ser allt ur ett annat perspektiv. Samma tillstånd ska kunna uppnås genom meditation, men tar lång träning och är inte garanterat. Men meditation är definitivt ett alternativ för den som har anlag för det. Vissa är inte kompatibla helt enkelt.

     • Larsnas Kristensson

      ”..och är inte garanterat. Men meditation är definitivt ett alternativ för
      den som har anlag för det. Vissa är inte kompatibla helt enkelt.”

      All meditation är ”garanterad”, och alla kan lära sig.

      Västerländsk meditation utgår från tankekoncentration och förmågan att ”rena” medvetandet, därför behövs ingen guru.

      En guru behövs i österländsk meditiation, t. ex. yoga, därför att man inte börjar med tanken utan med känslan och viljan.
      Yoga togs i bruk för minst 5000 är sedan och då var det logiska tänkandet in så utvecklat. Logiken kom i och med Aristoteles på 300-talet f. Kr.

      Alla rått rätt att i frihet välja det som man vill.

     • Styrbjörn

      Ser att jag behöver utveckla: När jag menade okompatibel så menar jag inte att det inte går att lära sig. Men att har man inte anlag för det så tar det mycket längre tid för vissa.

      Givetvis får man välja vad man vill, tror dock vissa har förutfattade meningar om ”droger” i allmänhet och ser allt som djävulens brygd, vilket det inte behöver vara. Men ignoransen genomsyrar samhället. Därför jag sällan ger mig in i diskussioner om sånt. Men det finns alternativ såklart, meditation, substanser, klardrömmar. Allt är fördelaktigt om man vet hur det ska hanteras.

     • Larsnas Kristensson

      ”..Men att har man inte anlag för det så tar det mycket längre tid för vissa.”

      Jag skrev västerländsk meditation, eftersom alla kan tänka logiskt och därmed har alla anlag.

      ”..djävulens brygd..” skulle jag inte kalla rena (dekokter) vegetabila droger, däremot kemiska.
      En ren drog är t. ex. ayahuasca.

      ”Allt är fördelaktigt om man vet hur det ska hanteras.”

      Jag kunde inte ha skrivit det bättre själv. :-)

     • Styrbjörn

      Många har förutfattade meningar enbart för att det är kemiskt. Tråkigt, men förståerligt också. =)

     • Larsnas Kristensson

      Jag har inte förutfattad mening om det kemiska. Jag ser enbart till skillnaden mellan den kemiska och den vegetabila drogen.

      All kemi handlar om materialistiska ämnen, substanser. De är per definition, döda. Jämför med hur en organism upplöses i materiella substanser efter att döden har inträtt.

      Organismer, mikrober, växter, djur och människor, har ett liv.
      Man kan gott kalla det för en livskraft. Se viken styrka denna kraft har , när omständigheterna är de rätta. Viktigast är tillgång på vatten.

      Ex:
      Ett maskrosfrö under en asfaltbeläggning, börjar gro och spränger asfalten när fröet får tillgång till vatten.
      En flaska full med ärtor och vatten, med kork påskruvad, spränger flaskan då fröet börjar gro.
      Skilj på att fysikaliskt svälla och att gro.

      När jag tar ovanstående i beaktande, inser jag att vegetabila droger har åtminstone kvar spår av en livskraft, såvida den inte har dödats i en kemisk process av original materialet.
      Dvs den förblir en ”ren” vegetabilisk drog. Industriella processer dödar i vissa fall vegetabiliska utgångsämnen.

      Jämför gärna våra tidigare skriverier om flugsvampen och recept. :-)

     • Styrbjörn

      Jag personligen uppskattar det naturliga som t.ex toppisar, dmt, peyote och allt möjligt. Men ser inte snett på kemiska substanser (främst icke dissociativa) som härmar organiska. Exempelvis drog X som härmar toppisar och släpper fritt psilocybin som metaboliseras till psilocin. Visserligen en lite annan uppsättning rent kemisk men destinationen är densamma. Men det gäller att vara säker på vad det är för något, och att man kan lita på innehållet. Bara en dum person intar någonting utan att göra sin research.

      Men jag förstår hur du menar, visst, naturligt, DMT förekommer i hjärnan och i naturen. Ayahuasca är i stor del naturligt, men också en sjuhelvetes process som plågar kroppen i 6h när man kan få samma effekt kemiskt utan större belastning på kroppen.

     • Larsnas Kristensson

      ”..kan få samma effekt kemiskt utan större belastning på kroppen.”

      Samma effekt, ja det finns det delade meningar om. Säkert lika många som har testat, UTAN handledning av en shaman, vilket är en förutsättning för att nå ”rätt” omgivning i det rum skall uppnås.

      Lyssna gärna på Graham Hancock vid hans TED talk:

      https://www.youtube.com/watch?v=Y0c5nIvJH7w

      Nu tror jag att vi får ge oss med denna OT. :-)
      Det är alltid trevligt att få filosofera med dig och jag önskar dig en trevlig helg!

     • Tjackman Bülow

      Tjackballen är bara tillfällig.

 • Anta_Banta

  Och jag som väntade på söndagskrönikan.

 • Styrbjörn

  En helt okej krönika, men jag måste säga att jag gillar Felix bäst! Har aldrig läst en medelmåttig krönika från honom!

  När det kommer till Gustafssons walkoutlåt kan jag inte annat än skämmas! En bedrövlig version av nationalsången som snarare bör spelas upp i en sunkig epa-traktor utanför Värnamo än på en sådan gala, låter ju som om fjortisdunk drog en date rape på nationalsången och det här är avkomman. Usch.

  Skulle jag få säga mitt så skulle jag helst se gustafsson gå ut med denna rysare:
  https://youtu.be/EBAzlNJonO8

  Alternativt Cash’s ”God’s Gonna Cut You Down”.

  • jonzyjonzy

   Kan inte du skriva fredagskrönika, Styrbjörn? Fever Ray lyfter kanske inte gör så många glada, men den är oerhört suggestiv.

   • Styrbjörn

    Haha varför just jag? Vet inte om jag har vad som krävs dessvärre.

    Jo men jag föredrar mörka teman som är menat att sätta en skräckinjagandr ton. Jag blir mer taggad då.

  • BenRangel

   Vikings-introt alltså. Hade ingen aning att det va Fever Ray.
   Den vore ju passande. Spotant känns den lite väl lugn, men den har tyngd. Och tänker man efter är ju tempot ungefär samma som nationalsången.

   God’s Gonna Cut You Down tror jag redan att Gian Villante använder.

   • Styrbjörn

    Mjo, grymt jävla intro. Sätter stämningen, lite lugnt kanske men det är väl det som bidrar till tyngden. Tror dock inte gustafsson vill ha en lugn låt, gissar på att han är en sån som behöver något som taggar upp.

Fler Kimura rekommenderar:

5

Söndagskrönikan: Slåss som en kvinna

Veckans söndagskrönika handlar dels om svårigheterna att som tjej slå sig fram i fightbusiness, men även om ljuspunkter i form av de möjligheter som kvinnliga fighters ges i mma:n

7

Söndagskrönikan: Aloha to the Max

Veckans söndagskrönika handlar om hur ett gäng fightande hawaiianer, med fjäderviktsmästaren Max Holloway i fronten, ivrigt försöker att locka UFC ända ut till ögruppen i Stilla Havet