Fredagskrönikan: Gåtan Jon Jones

Jon Jones 3 UFC 182

Jon Jones har under sina år i UFC setts på flera olika sätt. Det går inte att förneka hans fantastiska talang för MMA och vilka otroliga egenskaper han besitter. Samtidigt går det inte blunda för alla misstag han gjort. Rattfylleri, kokain och nu senast blev han flaggad av USADA för två olika substanser som blockerar östrogen. Dessa substanser är vanligt förekommande efter användning av anabola steroider. Även om Jones hela tiden antytt att han varit oskyldig och fått i sig substanserna av misstag fick den tidigare mästaren en ettårig avstängning och blev den första någonsin att bli fråntagen två stycken mästarbälten. Det första var hans mästarbälte som UFC valde att ta ifrån honom efter en bilolycka där Jones kört på en bil och sedan flytt platsen. Nu senast tog UFC hans interimtitel som han vann mot Ovince St Preux på UFC 197.

Nu har Jones avtjänat sitt straff och han kommer i augusti att göra upp med sin största rival Daniel Cormier om bältet han aldrig förlorat i matchsammanhang. En match som aktualiserats vid ett flertal tillfällen men på grund av Jones agerande utanför oktagonen så  har returmatchen aldrig blivit av. Nu håller fansen tummarna att matchen äntligen ska bli av.

Jones var den yngste någonsin att ta ett mästarbälte. Vid 23 års ålder dominerade han Shogun Rua och sedan började en imponerande vinstsvit över fighters som bland annat Alexander Gustafsson, Daniel Cormier och Rashad Evans. Jones var totalt överlägsen mot samtliga motståndare förutom mot Alexander Gustafsson som lyckades pressa mästaren till det yttersta. Tyvärr för svensk del räckte inte Gustafssons prestation till. Däremot var situationen i den lätta tungvikten tydlig. Ingen var på samma nivå som den talangfulle Jones och frågan var vem som egentligen hade förmågan att stoppa honom.

Sedan gjorde Daniel Cormier debut i den lätta tungvikten. Den förre detta tungviktaren hade bytt viktklass och hade siktet inställt på Jones. Efter att ha dominerat Patrick Cummins och Dan Henderson så bokades mötet mot Jones. Det som skulle visa sig vara en av de största rivalmöten i UFCs historia tog sin början. Uppbyggnaden till matchen innehöll mycket, bland annat en mediadag som slutade i slagsmål efter att Jones tryckt sin panna mot Cormiers i och med en ”face off”. När matchen väl tog plats vann Jones en övertygande seger. Han lyckades inte dominera Cormier på samma sätt som mot tidigare motståndare, men det var ingen tvekan om vilken hand domaren skulle lyfta mot taket efter matchen. Trots en övertygande seger började det pratas om ett returmöte. Cormier menade att han inte presterat efter sina förmågor och att nästa gång han får stå öga mot öga med Jones skulle han gå segrande ur striden. Alltsedan dess har Cormier längtat efter returmatchen. Efter att Jones blev fråntagen bältet har Cormier lagt beslag på det och nu är förutsättningarna annorlunda. Nu ska Jones agera som utmanare trots att han aldrig förlorat sitt bälte och dessutom redan har en vinst mot den regerande världsmästaren.

Personligen har jag svårt att bestämma mig för hur jag vill att historien om Jones ska sluta. Jag har alltid tyckt amerikanen är fantastisk i buren och de flesta matcher är en fröjd för ögat att titta på. Däremot är det svårt att respektera någon som inte verkar ta sin plats på toppen på allvar. Jones var i många ögon sedd som den bästa genom tiderna men hans rykte inom UFC har vid ett flertal tillfällen fått utstå rejäla skador. Det finns två sätt som historien om Jon Jones kan gå vidare på. Antingen kommer han tillbaka och bevisar varför han fortfarande är klassad som en av världens bästa MMA-atleter. Eller så slutar historien för Jones på sämsta möjliga sätt. Frågan vi fans måste ställa oss är hur vi vill att historien ska sluta? Antingen ser man Jones som hjälten eller skurken. Ser man den tidigare mästaren som en av de bästa eller en person som sumpade allt han slitit för. Oavsett vad man tycker måste vi få ett avslut på historien. Vi vill inte ha fler avbrott utan denna gång vill vi få frågan besvarad: vem är egentligen Jon Jones och hur kommer hans historia sluta? Jag har min uppfattning. Som alla vet, skurken förlorar nästan alltid i slutet.

Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.
 • Erik

  Jag vill att Jones ska återta bältet och försvara det fler gånger än någon annan och därmed bli oomstridd GOAT, gärna med några inspel i HW (dock inte massa jagande efter moneyfights, ingen nämnd ingen glömd). Hur illa jag än tycker om honom som person så går det inte att förneka att han är en helt fantastisk fighter, oavsett vad han har i frukostgröten. Det vore skönt att en gång för alla kunna etablera honom som get.

  • NikLuk

   Jag hoppas att han blir avslutad av DC.

  • Marsman

   Domaren: ” Mr Jones. – Im sworn to protect the citizens from people like you… ”

   Hans legacy –

   Jag hoppas han torskar – då vet man att han var en fuskare redan från början..
   JJones är en genuin skitmänniska..

 • Holythe83

  Mannen-myten-legenden-(och i Jones fall, idioten). Skall bli intressant å se hur det ser ut i framtiden…. iom att det finns tillräckligt med ”känslor” mellan DC å Jones så tror jag nog denna fight kommer bli sevärd. Men frågan är nog vad som händer efter… spelar ingen roll om Jones vinner lr förlorar. Skulle inte förvåna mig om Jones gör en jätteprestation å ser bättre ut än nånsin mot DC bara för att i nästa fight se ut som han gjorde mot OSP.

Fler Kimura rekommenderar: