Fredagskrönikan: Gegard Mousasi är tillbaka

gegard-mousasi-5

Från rampljuset i UFC – toppen av den stenhårda mellanvikten, i världens största mma-organisation – till ett kasino i Uncasville. Du kanske inte har hört talas om Uncasville och det är inte så konstigt då det är en sydöstlig del av orten Montville, en håla med ca 20 000 invånare i delstaten Connecticut. Det är där Bellator 185 går av stapeln imorgon fredag.

Det är alltså så resan ser ut för en av mma-världens allra främsta mellanviktare. Nåja, det är inte riktigt så illa som det låter. Mousasi har en mycket lång mma-karriär bakom sig. Han gjorde sin debut i UFC den 6 april 2013 i Globen, där han besegrade Ilir Latifi som klev in på kort varsel. Under sina fyra år i UFC har han, mött en rad stora namn, han har tillhört toppen i mellanvikt men aldrig riktigt fått det där stora genombrottet. Mousasi var länge missnöjd med lönen i UFC och med 50 mma-matcher på sitt record såg han sannolikt slutet av sin karriär närma sig. I sin sista match i UFC – en vinst mot f.d. mästaren Chris Weidman – tjänade Mousasi $150,000. Han fick $90,000 i grundlön, plus $50,000 i vinstbonus. Därutöver fick han $10,000 från Reebok.

Mousasi, som tecknat ett avtal om sex matcher med Bellator, berättade nyligen på Luke Thomas Show att han under sin karriär som mest, före Reebok-avtalet, har tjänat $50,000 i ren sponsorersättning för en match. Han berättade även att han i Bellator räknade med att tjäna, om än inte $50,000, så åtminstone betydligt mer de $10,000 han fick från Reebok. Därutöver har han troligen fått en tämligen bra lön.

Som en jämförelse kan man nämna en annan högprofilerad f.d. UFC-fighter som har skrivit på för Bellator. Rory MacDonald fick, för sin förlust mot Stephen Thompson (UFC Fight Night: MacDonald vs. Thompson), $59 000 + $10 000 = $69 000. Enligt obekräftade uppgifter tjänade han $400,000 för sin vinst mot Paul Daley i sin debut i Bellator. Låt oss hoppas att Mousasi, som är ett lika stort namn som MacDonald, har fått riktigt bra kompensation för sin övergång till Bellator.

Vad får då Bellator för pengarna?

I Gegard Mousasi (42-6-2 MMA) får man en ytterst kompetent och mycket erfaren fighter. En elegant och teknisk striker med högt fight-IQ. Man får en f.d. mästare i organisationer som DREAM, Cage Warriors och Strikeforce. En wellrounded fighter som kan tävla i såväl mellanvikt som lätt tungvikt.

Mousasi är 188 cm lång med en räckvidd på 193 cm. Han har sin bakgrund inom boxning och kickboxning och har en otroligt bra jabb – sannolikt en av de bättre i mma-världen. Han har bra fotarbete och är bra på att fightas på distans genom att utnyttja sin längd och räckvidd. Mousasi har även ett mycket stabilt mark-game och har avslutat 12 av sina vinster via submission. Han har sammanlagt 35 vinster via avslut och 7 via domslut.

I sin Bellator-debut ställs Mousasi mot den f.d. mellanviktsmästaren Alexander Shlemenko (56-9 MMA, 12-3 BMMA). En mycket erfaren fighter med sin bakgrund inom brottning (grekisk-romersk stil) och stående kamp. Han ser sig själv i första hand som en stående fighter.

Mousasi har tidigare varit väldigt kritisk mot motståndare som använt prestationshöjande medel. Bland annat mot namn som Vitor Belfort, Lyoto Machida och Dan Henderson (f.d. flitig TRT-användare). Nu välkomnas alltså Mousasi till Bellator av en tidigare dopingavstängd fighter.

Shlemenko testade positivt för steroiden oxandrolone i samband med sin vinst mot Melvin Manhoef i Bellator 133, den 13 februari 2015. Vinsten ändrades i efterhand till no-contest. Sedan dess har Shlemenko främst tävlat i Ryssland under M-1’s fana.

Matchen

Dessa två herrar tar med sig otroligt mycket erfarenhet in i buren på fredag. Det är två kompetenta stående fighters som tillsammans har inte mindre än 74 avslut. Mousasi kliver in med fem raka vinster – fyra raka via TKO/KO – och han har inte förlorat sedan 2015. Shlemenko går sin sextonde match i Bellators mellanviktsdivision och har vunnit sju raka. Han har inte förlorat sedan september 2014. Det är alltså två fighters med starkt momentum som möts och vi kan sannolikt se fram emot en spännande drabbning.

Shlemenko är en tämligen oortodox fighter som slår hårt och ständigt letar avslut. Han har farliga knän, byter ofta stance och gillar spinning-tekniker. Det kan alltså bli ödesdigert att sänka guarden mot honom. Han är tuff, uthållig och har ett hyfsat markgame. Han har dessutom bra kondition.

Shlemenko som är 180 cm lång, med 180 cm räckvidd, har haft vissa svårigheter mot långa motståndare som är bra på att utnyttja sin räckvidd. Detta kan bli problematiskt mot en lång fighter som Mousasi som är skicklig på att utnyttja sin räckvidd. Mousasi har en mycket fin jabb och bra fotarbete vilket han bör kunna utnyttja för att hålla sin något kortare motståndare på utsidan. Mousasi kommer sannolikt även ha ett klart övertag på marken. Shlemenko är ingen dålig grappler men han håller inte samma nivå som Mousasi. Således kan holländaren tjäna på att ta ned matchen till marken. Han får dock passa sig för Shlemenkos knän när han går in i clinch, eller när han går för nedtagningar.

Gegard är på det hela taget den tekniskt bättre fightern. Han har en något större verktygslåda och har dessutom ställts mot betydligt bättre motstånd. Han är således klar favorit i denna match. Shlemenko är dock långt ifrån ofarlig. Han är tuff, uthållig och har KO-kraft i nävarna. Det gäller alltså för Mousasi att hela tiden vara på sin vakt.

För er som gillar att satsa pengar på matcher så kan det till och med vara värt att lägga en slant på Shlemenko som ger ca 5 gånger pengarna. Det är spelvärda odds med tanke på förutsättningarna.

Skriven av Pancho Villa

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.
 • jari edvardson

  en riktig joker,som kan klå vem som helst när han är på humör.

 • Styrbjörn

  Feting taggad mannet! Någon insatt som kan förklara hur Bellators MW respektive LHW division ser ut?

  • Fayterz

   ”Mousasi kliver in med fem raka vinster – fyra raka via TKO/KO – och han har inte förlorat sedan 2015.”

   Förlorade inte Mousasi mot Uriah Hall? Var det i 2015?

   • Styrbjörn

    Ja men ”sedan” innebär inte att man räknar med det

    • Fayterz

     Shit, har det gått två år redan sen den matchen??

     Fotnot; kul att han som skriver artikeln döper den till ”Gegard Mousasi är tillbaka” och avslutar med att i sista meningen tipsa om att vi borde spela på Shlemenko….

 • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

  Wow! Pancho Villa fick alltså jobbet???? Det där gjorde mig mer glad än självaste fighten hahahahahahaha. Bra artikel iaf. Väl skrivet och välformulerad……. Go Pancho!!!!

  • Pancho Villa

   Tackar – men Pancho Villa har inte sökt eller fått jobb på Kimura.
   Han kommer däremot eventuellt att skicka in en hemmasnickrad krönika emellanåt.

   • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

    Ok. ”Halva inne” då?

   • Batman

    Dina krönikor håller toppklass! Hoppas du får någon slags ersättning!

    • Ric _Ohet

     i’ll second that

 • Ric _Ohet

  Riktigt jäkla bra skrivet. Har sett några inlägg nu som är mystist lika hur PV brukar skriva.

  I vilket fall får ALLA andra på Kimura se upp, Stäppa upp sitt game helt enkelt ^_^

  • Erik

   Inte imponerad, Pancho Villa hade gjort det mycket bättre. Fullproppat med fel. (är full och odräglig förvisso.)

   • Ric _Ohet

    Hehehe Najs Eric – botten upp ^_^

 • Padrroti

  Mousasi är 1-2 matcher ifrån titelmatch! Han skulle nog lätt vunnit mot Bisping.

Fler Nyheter: