Fredagskrönikan: Gegard Mousasi är tillbaka

Från rampljuset i UFC – toppen av den stenhårda mellanvikten, i världens största mma-organisation – till ett kasino i Uncasville. Du kanske inte har hört talas om Uncasville och det är inte så konstigt då det är en sydöstlig del av orten Montville, en håla med ca 20 000 invånare i delstaten Connecticut. Det är där Bellator 185 går av stapeln imorgon fredag.

Det är alltså så resan ser ut för en av mma-världens allra främsta mellanviktare. Nåja, det är inte riktigt så illa som det låter. Mousasi har en mycket lång mma-karriär bakom sig. Han gjorde sin debut i UFC den 6 april 2013 i Globen, där han besegrade Ilir Latifi som klev in på kort varsel. Under sina fyra år i UFC har han, mött en rad stora namn, han har tillhört toppen i mellanvikt men aldrig riktigt fått det där stora genombrottet. Mousasi var länge missnöjd med lönen i UFC och med 50 mma-matcher på sitt record såg han sannolikt slutet av sin karriär närma sig. I sin sista match i UFC – en vinst mot f.d. mästaren Chris Weidman – tjänade Mousasi $150,000. Han fick $90,000 i grundlön, plus $50,000 i vinstbonus. Därutöver fick han $10,000 från Reebok.

Mousasi, som tecknat ett avtal om sex matcher med Bellator, berättade nyligen på Luke Thomas Show att han under sin karriär som mest, före Reebok-avtalet, har tjänat $50,000 i ren sponsorersättning för en match. Han berättade även att han i Bellator räknade med att tjäna, om än inte $50,000, så åtminstone betydligt mer de $10,000 han fick från Reebok. Därutöver har han troligen fått en tämligen bra lön.

Som en jämförelse kan man nämna en annan högprofilerad f.d. UFC-fighter som har skrivit på för Bellator. Rory MacDonald fick, för sin förlust mot Stephen Thompson (UFC Fight Night: MacDonald vs. Thompson), $59 000 + $10 000 = $69 000. Enligt obekräftade uppgifter tjänade han $400,000 för sin vinst mot Paul Daley i sin debut i Bellator. Låt oss hoppas att Mousasi, som är ett lika stort namn som MacDonald, har fått riktigt bra kompensation för sin övergång till Bellator.

Vad får då Bellator för pengarna?

I Gegard Mousasi (42-6-2 MMA) får man en ytterst kompetent och mycket erfaren fighter. En elegant och teknisk striker med högt fight-IQ. Man får en f.d. mästare i organisationer som DREAM, Cage Warriors och Strikeforce. En wellrounded fighter som kan tävla i såväl mellanvikt som lätt tungvikt.

Mousasi är 188 cm lång med en räckvidd på 193 cm. Han har sin bakgrund inom boxning och kickboxning och har en otroligt bra jabb – sannolikt en av de bättre i mma-världen. Han har bra fotarbete och är bra på att fightas på distans genom att utnyttja sin längd och räckvidd. Mousasi har även ett mycket stabilt mark-game och har avslutat 12 av sina vinster via submission. Han har sammanlagt 35 vinster via avslut och 7 via domslut.

I sin Bellator-debut ställs Mousasi mot den f.d. mellanviktsmästaren Alexander Shlemenko (56-9 MMA, 12-3 BMMA). En mycket erfaren fighter med sin bakgrund inom brottning (grekisk-romersk stil) och stående kamp. Han ser sig själv i första hand som en stående fighter.

Mousasi har tidigare varit väldigt kritisk mot motståndare som använt prestationshöjande medel. Bland annat mot namn som Vitor Belfort, Lyoto Machida och Dan Henderson (f.d. flitig TRT-användare). Nu välkomnas alltså Mousasi till Bellator av en tidigare dopingavstängd fighter.

Shlemenko testade positivt för steroiden oxandrolone i samband med sin vinst mot Melvin Manhoef i Bellator 133, den 13 februari 2015. Vinsten ändrades i efterhand till no-contest. Sedan dess har Shlemenko främst tävlat i Ryssland under M-1’s fana.

Matchen

Dessa två herrar tar med sig otroligt mycket erfarenhet in i buren på fredag. Det är två kompetenta stående fighters som tillsammans har inte mindre än 74 avslut. Mousasi kliver in med fem raka vinster – fyra raka via TKO/KO – och han har inte förlorat sedan 2015. Shlemenko går sin sextonde match i Bellators mellanviktsdivision och har vunnit sju raka. Han har inte förlorat sedan september 2014. Det är alltså två fighters med starkt momentum som möts och vi kan sannolikt se fram emot en spännande drabbning.

Shlemenko är en tämligen oortodox fighter som slår hårt och ständigt letar avslut. Han har farliga knän, byter ofta stance och gillar spinning-tekniker. Det kan alltså bli ödesdigert att sänka guarden mot honom. Han är tuff, uthållig och har ett hyfsat markgame. Han har dessutom bra kondition.

Shlemenko som är 180 cm lång, med 180 cm räckvidd, har haft vissa svårigheter mot långa motståndare som är bra på att utnyttja sin räckvidd. Detta kan bli problematiskt mot en lång fighter som Mousasi som är skicklig på att utnyttja sin räckvidd. Mousasi har en mycket fin jabb och bra fotarbete vilket han bör kunna utnyttja för att hålla sin något kortare motståndare på utsidan. Mousasi kommer sannolikt även ha ett klart övertag på marken. Shlemenko är ingen dålig grappler men han håller inte samma nivå som Mousasi. Således kan holländaren tjäna på att ta ned matchen till marken. Han får dock passa sig för Shlemenkos knän när han går in i clinch, eller när han går för nedtagningar.

Gegard är på det hela taget den tekniskt bättre fightern. Han har en något större verktygslåda och har dessutom ställts mot betydligt bättre motstånd. Han är således klar favorit i denna match. Shlemenko är dock långt ifrån ofarlig. Han är tuff, uthållig och har KO-kraft i nävarna. Det gäller alltså för Mousasi att hela tiden vara på sin vakt.

För er som gillar att satsa pengar på matcher så kan det till och med vara värt att lägga en slant på Shlemenko som ger ca 5 gånger pengarna. Det är spelvärda odds med tanke på förutsättningarna.

Skriven av Pancho Villa

0
Dana Sad
Dana Happy

Video
”Big” John McCarthy säger att Ricky Simon var den rätta vinnaren i den kontroversiella matchen mot Merab Dvalishili

Det är verkligen inte lätt att vara domare i MMA. Under helgens match mellan bantamviktarna Ricky Simon och Merab Dvalishvili uppstod en minst sagt märklig situation. I slutet av den sista ronden gick Dvalishvili på en nedtagning som Simon försvarade genom att attackera med en giljotin. I samband med nedtagningen lyckades georgiern olyckligt nog knocka sig själv. När han vaknade upp igen fann han sig själv fast i en giljotin. Med cirka 50 sekunder kvar av matchen, och Dvalishvili i ledning på poäng, beslutade sig Serra-Longo-fightern för att försöka härda ut och vänta ut tiden då han inte ville riskera att giljotinen sjunk in djupare vid ett eventuellt försök att komma loss. Och som han kämpade! Det var smärtsamt att se hur Dvalishvili krampaktigt sprattlade med benen i något som mest liknade en dödskamp samtidigt som hans ansikte blev likblekt i takt med att blodtillförseln till huvudet stryptes. Samtidigt som slutsignalen ljöd såg Dvalishvili ut att svimma av, men han vaknade dock snabbt upp igen när han blev tilltalad. Efter en stunds förvirring tilldelades Simon segern via TKO.

Det var många som kritiserade domslutet efter matchen. Nu rycker dock före detta UFC-domaren ”Big” John McCarthy ut till försvar för Liam Kerrigan som var ansvarig för det omdiskuterade domslutet. McCarthy anser att Ricky Simon är den rättmätiga vinnaren, men att han inte borde vunnit på TKO.

Dvalishvili medverkade i veckans MMA-Hour där han berättade att han pratat med UFC:s matchmaker, Sean Shelby, efter matchen och att han lovat Dvalishvili en rematch mot Ricky Simon. Om det stämmer återstår att se.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Kevin Lee tror inte Tony Ferguson någonsin kommer vara densamma efter knäskadan

Tony Ferguson var tvungen att dra sig ur titelmatchen mot Khabib Nurmagomedov på UFC 223 på grund av en knäskada. Han har nu opererat knät och i en uppdatering på Instagram visar han upp en bild på ärret och hälsar sina fans att han kämpar för att snart vara tillbaka i Oktagonen.

Fergusons tidigare motståndare, Kevin Lee, tror dock inte att ”El Cucuy” någonsin kommer att vara densamma efter sin knäskada. Så här sa han i en intervju med Joe Rogan i måndags.

I feel bad for the guy, I really do. I don’t think he’ll ever be the same coming off that one. That’s huge, especially at 34 (years old), to try and come back off that. And it kind of sucks for me, too, because I think I fought the best Tony Ferguson that you’re gonna see, period, really.

Ferguson anses av många vara en av de fighters som ligger närmast en titelfight mot mästaren Nurmagomedov. Lee tror dock att knäskadan kan komma att bli ett mentalt hinder för Ferguson i framtiden.

He’ll come back and he’ll still beat great guys. He’s still gonna do very good. But I don’t think he’ll be the same. I think the body can come back, it’s just I don’t know if his mind will let him be as free (because) that was one of Tony’s biggest assets. He just does whatever the f—k he wants, and now, when he gets back in there, is he gonna be thinking about his knee? Even if that’s at the back of your mind, it’s limited to that type of style that he likes to fight.

Lee besegrade senast Edson Barboza via TKO i 5:e ronden på UFC Fight Night i Atlantic City.

 

 

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Video
KimuraSvepet: Avsnitt 4 – Gustafsson vs. Cormier på stridsstigen

Missa inte de hetaste nyheterna som skett i MMA-världen! Vi presenterar KimuraSvepet – avsnitt 4, och veckans program är fullspäckat!

Vi tar upp Alexander Gustafssons nya kontrakt och ‘beef’ med den lätta-tungviktsmästaren Daniel Cormier, David Teymurs märkliga matchning, veckans kommentar och veckans clickbait med Vickan som ser ut att inte ha det så skönt!

Läs mer
+5
Dana Sad
Dana Happy

Ilir Latifi och Glover Teixeira möts på UFC Hamburg – brasilianska medier bekräftar

Under gårdagen kunde Kimura.se exklusivt rapportera att svenske Ilir Latifi kommer att möta brassen Glover Teixeira under sommaren. Idag bekräftade den brasilianska nyhetssidan Combate Kimuras uppgifter, samtidigt som de skriver att enligt deras källor kommer att äga rum på UFC Hamburg.

Latifi (14-5, 1 NC) har en vinstsvit på två matcher, där den senaste var en KO-vinst i första ronden mot Ovince St Preux. Den 34-årige Allstars-fightern har tävlat i organisationen sedan april 2013 och vunnit sju av sina tio matcher i Oktagonen, där fem av vinsterna har varit via avslut.

Teixeira (27-6) gick sin senaste match i december förra året där han besegrade Misha Cirkunov via TKO i den första ronden. Dessförinnan hade den 38-årige brassen förlorat mot svenske Alexander Gustafsson via knockout i den femte ronden på UFC:s femte gala i Sverige.

UFC Hamburg äger rum den 22:a juli och nedan kan ni ta del av det rådande matchkortet.

Lätt tungvikt: Volkan Oezdemir x Shogun
Lätt tungvikt: Glover Teixeira x Ilir Latifi
Mellanvikt: Vitor Miranda x Abu Azaitar
Tungvikt: Justin Ledet x Aleks Rakic
Tungvikt: Darko Stosic x Jeremy Kimball
Lättvikt: Marc Diakiese x Nasrat Haqparast

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

UFC-kommentator Joe Rogan om Conor McGregor: ”Irländaren har gjort sin sista match i New york”

UFC-kommentator Joe Rogan är inte rädd för att säga vad han tycker och tänker, även om det handlar om UFCs största stjärna och forna lättviktsmästare, Conor McGregor.

I hans berömda podcast, ‘The Joe Rogan Experience’, säger UFC-kommentatorn att det är ytterst svårt att straffa stjärnan på grund av all inkomst han inbringat till organisationen. Han sitter på en hög häst han är svår nedpetad ifrån. Rogan gör jämförelsen med den forne UFC-fightern Paul Daley och hans sena slag efter gonggongen i matchen mot Josh Koscheck under UFC 113, 2010. Daley blev totaldominerad av Koscheck som vann matchen genom enhälligt domslut varpå Daley i ren frustration, slog till Koscheck.

Efter slaget fick Daley sparken från UFC, och Rogan tycker det är märkligt eftersom han anser att McGregors bravader innan UFC 223 är mycket, mycket värre. Genom sin podcast sade han följande.

He just keeps f**king up with this kind of stuff and no one’s saying, ‘Get rid of him! He’s worth so much money. It’s really fascinating. Imagine if Ray Borg and him switched sides. If Ray Borg showed up with all his boys and was screaming and yelling and threw a dolly at the window, it’s a done deal forever. Think about Paul Daley. Paul Daley must be at home going, ‘Motherf**ker! F**k Dana White!

Until you get to that stratosphere that Conor McGregor – there’s so much money to be made, that’s the problem. The rules get bent. All Paul Daley did was throw a punch at Josh Kosheck after [fight was over]. It didn’t even connect! That could have been sorted out.

here’s a level to the game where you’re so valuable – if Conor McGregor does a pay-per-view fight, especially if they do all that crazy nonsense with Mayweather – if they ever did that, they’re just printing money. They’re printing money. It’s so hard for them to not take that money.

I don’t think New York is ever letting that motherf**ker fight there again. I just don’t think they’re gonna do that. They don’t play games. That athletic commission is a different commission. They’re new to MMA and that was embarrassing to them. Him throwing the f**king dolly and the fact that they let him get in there with all his boys, the whole thing was just so thuggish

För McGregor väntas förmodligen dryga böter, men något nytt om händelsen har ännu inte framkommit.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Video
MMA-Panelen: David Teymur tar en stor risk

I veckans panel berör vi miljonturneringen där Sadibou Sy och Jonatan Westin medverkar i, Alexander Gustafssons nya kontrakt och matcherna som utspelade sig i helgen mellan Kevin Lee och Edson Barboza.

Vi tar även upp David Teymurs nya matchning mot UFC-debutanten Don Madge där panelen är oense om matchningen. Vi bjuder även på exklusiv intervju med självaste Sadibou Sy inför hans debut i PFL, det och mycket mer!

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Cage Warriors Sverige: Fullständigt matchkort & TV-tider

Nu är det klart, Cage Warriors har sitt fullständiga matchkort inför Sverige-debuten. Den 28:e april tar Göteborg emot en av Europas största ledande MMA-organisationer när Cage Warriors kommer till Sverige för första gången, och samlar några av Nordens främsta utövare för en laddad gala i Lisebergshallen. Cage Warriors är Europas äldsta och ledande MMA-organisation och har banat väg för några av sportens allra främsta, däribland Conor McGregor. Man har etablerat sig som skyltfönster för europeisk MMA och givit lokala talanger chansen på vägen mot internationell framgång.

Som huvudmatch ställs den forne UFC-fightern Nicolas Dalby mot Carlo Pedersoli Jr. Ni har möjlighet att se galan genom Viaplay med start klockan 18:00. Nedan kan ni ta del av det fullständiga matchkortet.

HUVUDKORT
Nicolas Dalby vs Carlo Pedersoli Jr
Kenneth Bergh vs Modestas Bukauskas
Soren Bak vs Alexander Jacobsen
Alan Carlos vs Norman Paraisy
UNDERKORT
Jack Grant vs Mehdi Dakaev
Junior Karanta vs Sofiane Boukichou
Jack Mason vs Håkon Foss
Cornelia Holm vs Malin Hermansson
Thomas Robertsen vs Saeed Yunesi
Perry Goodwin vs Rafael Macedo
Per Franklin vs Orlando D’Ambrosio
Saeed Ganji vs Mohammed Habal

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Testade positivt – Junior Dos Santos & Antonio Rogerio Nogueira fria att fightas igen

Tre brasilianska fighters fastnade i USADAs dopingkontroller efter att de alla tre testat positivt för hydrocholorothiazide. De inblandade var den forne tungviktsmästaren, Junior Dos Santos, Antonio Rogerio ‘Lil Nog’ Nogueira samt Marcos Rogerio de Lima. Nogueira och Lima testade även positivt för anasatrozole.

Men nu har det uppdagats att två apotek i Brasilien erkänner sin skuld då de sålt kontaminerade läkemedel. Detta innebär att de inblandades avstängningar reduceras. Junior Dos Santos testade positivt den 10:e augusti förra året vilket fick honom avstängd, brassen skulle ha ställts mot Francis Ngannou under UFC 215 men matchen ströks. Dos Santos bedyrade senare sin oskuld och sade att han aldrig medvetet skulle ta otillåtna preparat, något som visade sig vara sant i och med USADAs utredning. USADA själva beskriver dopingsituationen på följande sätt.

We appreciate the cooperation of the athletes and international authorities in getting to the bottom of this situation, as it will hopefully prevent these problems from occurring in the future,” USADA CEO Travis Tygart said. “It’s unacceptable that these compounding pharmacies produced contaminated supplements for the public. And it’s another unfortunate example of why athletes must use extreme caution if using nutritional supplements. All too often, supplement products contain undeclared substances, including prohibited drugs, that can be dangerous to an athlete’s health. We are doing all we can to ensure that these types of suppliers are held accountable for introducing dangerous products like these into the marketplace.

Dos Santos har blandat bra resultat med sämre sedan han förlorade tungviktsbältet 2012. I sin senaste match förlorade den 33-årige brassen mot den regerande mästaren Stipe Miocic via knockout i den första ronden.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Now: Topp 5 Submission-specialister

Forne UFC-fighter Yves Edwards och UFC-fighter Jessica Penne ger sina topp fem bästa brazilian jiu-jitsu-utövare i UFC. Nedan följer en lista på de utövare som har flest submissions i UFCs historia.

1. Royce Gracie – 12 submissions
2. Charles Oliveira, Nate Diaz & Demian Maia – 9 submissions
3. Frank Mir – 8 submissions
4. Kenny Folorian, Joe Lauzon & Cole Miller – 7 submissions

Vem anser ni är den bästa genom alla tider att utöva BJJ i UFC?

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Eddie Alvarez utmanar Nate Diaz: ‘McGregor blir fängslad – jag är här’

Den forne lättviktsmästaren i UFC, Eddie Alvarez, vill välkomna Nate Diaz tillbaka i buren.

Alvarez gick sin senaste match mot Justin Gaethje under UFC 218. Ett riktigt stående ‘krig’ som slutade med vinst för den forne lättviktsmästaren genom knockout i rond tre genom ett välplacerat knä. Vinsten cementerade Alaverz 29:e i karriären och har nu siktet inställt på sin 30:e. I sin nästa match har han inget emot att ställas mot den frispråkige och karismatiske Nate Diaz.

Enligt Alvarez finns det glöd som pyr eftersom den forne lättviktsmästaren besegrade Diaz lagkamrat, Gilbert Melendez, under UFC 188. En match som Alvarez vann genom delat domslut. Nu vill Alvarez välkomna Nate Diaz tillbaka och menade att ett tredje möte mellan Conor McGregor och Diaz ligger långt bort i tiden på grund av irländarens bravader innan UFC 223. I videon ovan kan ni lyssna på vad Alvarez hade att säga.

Läs mer
-4
Dana Sad
Dana Happy