Fredagskrönikan: Jose Aldo – förmågan att resa sig

Under många år var han i det närmaste onåbar. Han avverkade motståndare på löpande band och få lyckades ge honom påtagliga problem i buren. Han dominerade viktklassen, först i WEC och sedermera även i UFC. Hela nio gånger försvarade han bältet. Sen hände det – 13 sekunder som förändrade världen. Men det är inte vad vi ska fokusera på här. Det har skrivits spaltmeter om hur Aldo förlorade sin titel. Hur han detroniserades på det mest brutala och förödmjukande sätt man kan föreställa sig. Vi ska istället kika på hur han kom tillbaka efteråt.

Återkomsten

Efter förlusten mot Conor kom Aldo tillbaka med ett delvis förändrat game, åtminstone hans strategi var ny. Det låter kanske inte som något märkvärdigt men faktum är att det var just det. I över tio års tid hade han utvecklat och förfinat en fightingstil som var mycket tätt sammankopplad hur han fightades rent strategiskt. Strategi och stil var alltså två sammanlänkade delar av det som gjort Aldo till den mest framgångsrike fjäderviktaren genom alla tider. Allt från hur han positionerade sin kropp när han slår eller sparkar, till val av tekniker var valda med stor omsorg och med hänsyn till hans strategi i buren.

Han hade under många år använt sig av en strategi som till stor del byggde på att han pressade framåt – han stalkade motståndaren – och bröt ner dem med sin brutala muay thai-orienterade striking. Det var ett framgångsrikt koncept och trots att alla visste hur han fightades – de hade studerat honom i åratal – var det ingen som rådde på honom.

Inte förrän Conor McGregor klev in i handlingen. Irländarens prestation är något som förtjänar en egen text, men vi kan nöja oss med att konstatera att det han lyckades med var något utöver det vanliga. Den kvällen, den 12 december 2015, förändrade McGregor mma-historien på ett mycket påtagligt sätt. Han besegrade en gigant. Tretton sekunder var vad som krävdes. Tretton sekunder som förändrade världen, i synnerhet för Jose Aldo.

Men som i alla andra sammanhang går livet vidare. Även efter svåra nederlag måste man plocka upp bitarna och gå vidare. Det gäller att lära sig hantera den nya verklighet som infinner sig. Det är ingen tvekan om att förlusten mot McGregor tog hårt på Aldo. Konstigt vore det annars. Därför var det många som, med stor spänning, följde hans återkomst till buren när han tog sig an Frankie Edgar, drygt ett halvår efter att han förlorat titeln till McGregor. Det var inte tal om någon tune up fight för Aldos del utan han kastade sig in i hetluften på nytt.

Det bör här påpekas vem och vilken sorts fighter Frankie Edgar är. Han kom in till matchen med 5 raka vinster – mot namn som Cub Swanson, Chad Mendes och Urijah Faber. Faktum var att Edgars senaste förlust kom mot just Aldo, i februari 2013. Han förlorade ett enhälligt domslut efter att ha spenderat 25 minuter i oktagonen tillsammans med Aldo. Edgar och hans briljante coach Mark Henry hade alltså haft över tre år på sig att förbereda sig inför en rematch med Aldo. Det var alltså en optimalt förberedd Edgar som klev in i buren för att ta sig an Aldo. Förberedd med motmedel mot Aldos aggressiva och pressorienterade muay thai-stil.

Men det var inte samme Aldo som mötte honom i buren. Det var en delvis förändrad version av Aldo han ställdes inför. Borta var de brutala bensparkarna och den hårda pressen. Istället var det en mer boxningsorienterad counter striker som väntade Edgar den kvällen. Aldo pressade inte framåt utan utnyttjade sitt fina fotarbete och sina explosiva, blixtsnabba slag för att kontra Edgar genom hela matchen. Han lockade Edgar att initiera och kontrade sedan med precision och kraft. Hans nedtagningsförsvar vad excellent och det blev en stående fight trots Edgars upprepade försök att ta ner det på marken. Matchen slutade med ett enhälligt och bombsäkert domslut för Aldo som i och med det åter blev mästare (interim) i fjädervikt.

Det var dock inte det centrala. Inte utifrån mitt sätt att betrakta och bedöma Aldos prestation. Det intressanta var sättet på vilket han kom tillbaka efter den största sportsliga motgång han någonsin mött. Aldo hade knappt sett någon motgång på närmare tio års tid innan de ödesdigra 13 sekunderna med McGregor. Men nu kom han tillbaka, mot en motståndare av absolut yttersta världsklass, som han besegrade med en helt ny strategi. Det är imponerande och det säger något om personen Jose Aldo.

Kan han göra det igen?

Frågan är nu om han, efter att ha åkt på den näst största motgången i sin karriär, än en gång kan komma tillbaka. Om han kan återuppfinna sig själv och göra de förändringar som krävs för att ta tillbaka tronen.

Aldo har hunnit bli 31 år gammal, vilket i och för sig inte behöver vara något problem, inte för den genomsnittlige fightern. Det är en ålder då många fighters når sin prime. Aldo är dock inte som den genomsnittlige fightern. Han har levt ett tufft liv, ett som från tidig ålder präglades av fattigdom och familjetragedi. Kampsport kom att bli en väg ut ur fattigdom. Han gjorde professionell debut den 10 augusti 2004, blott 17 år gammal. Från det att Aldo besegrade Mike Brown och blev WECs fjäderviktsmästare i november 2009 var han titelhållare fram till förlusten mot McGregor i december 2015. Georges St-Pierre har vittnat om pressen och den stress som kommer med att inneha bältet. Att ha det som alla andra strävar efter. Att ständigt vara jagad och att aldrig kunna slappna av. Så måste tillvaron under många år ha sett ut även för Aldo.

Han har alltså många mil på mätaren den f.d. mästaren. Frågan är därför om han har vad som krävs för att ännu en gång komma tillbaka och återta det bälte han höll under så många år. Om han har motivationen som krävs för att besegra den fantastiske Max Holloway. Att han har kunskapen och de verktyg som behövs råder det inga tvivel kring. Men det räcker inte, man måste leverera – topprestera – också och för det krävs motivation och otroligt fokus. Om Aldo har detta får vi svar på om mindre än en vecka, när han utmanar om titeln i vad som sannolikt är hans sista chans att återta sin titel.

____________________________________

Text: Kimuraredaktionen

0
Dana Sad
Dana Happy

Scott Coker: ”En skön känsla att vara före UFC”

För första gången på över tio år besöker en av de större MMA-organisationerna Hawaii. Och detta dessutom med dubbla galor. Mannen bakom arrangemanget hoppas dessutom att det från och med nu blir årligen. Bellators VD Scott Coker intervjuades i veckan av MMA Junkie och citerades av den amerikanska sajten på följande vis:

It’s something that I’d like to; come here once a year and do this dual event. Saturday night is open to the general public, Friday night is free for the troops, and it’s a give-back to the military for all that they do for us.

Coker menar också att förutom känslan av att få ”bjuda tillbaka” till den amerikanska militären, har också mottagandet från lokalsamhället varit enastående i samband med galan:

It’s such a feel-good show, and we’ve gotten so much support here from the mayor’s office, from the governor’s office, and from the military here. Everybody’s embracing Bellator this week, and we’re out there doing good community work and good work for the troops.

Den hawaiianska passionen för kampsport är stark och traditionstyngd, och i relativ närtid har det intresset inte minst kanaliserats till MMA. Lokala arrangörer som SuperBrawl och Rumble on the Rock höll fanan högt i modern MMA:s barndom men så fort man tittat ett par hack uppåt, förefaller någonting ständigt varit i vägen. UFC har faktiskt ännu aldrig arrangerat en gala på den kampsportstokiga ögruppen, trots ideliga önskerop från dess hawaiianska fighters – däribland tunga namn som legendaren B.J. Penn och regerande fjäderviktsmästaren Max Holloway.

Fram tills att första matchen under fredagens gala startat, är den senaste ”större” organisationen som arrangerat MMA på Hawaii, EliteXC som besökte Oahu – 2008. Om än med namn som Nick Diaz, K.J. Noons och Yves Edwards på kortet.

Scott Coker brukar generellt dra sig för att kommentera hur andra organisationer, inklusive ”storebror” UFC, sköter sina affärer men erkänner gärna att han är väldigt stolt över att kunna leverera högklassig MMA på plats hos en idrottsligt svältfödd fanskara:

I’m not going to compare us to other organizations, but we are here first, and it does feel good – regardless of any other organization. Everybody has choices to make. They (UFC) had choices of whether they want to come do it or not. They decided not to do it, and we did it. I don’t think Max (Holloway) is too happy, but you can come watch our fights Saturday night.

Detta är vad Bellator bjuder soldater, hawaiianer och övriga MMA-fans (nåja; för icke-soldater så kostar biljetterna kostar drygt 500 kronor och uppåt per styck) på i helgen:

Natten mellan fredag och lördag, svensk tid, hålls den onumrerade galan Salute the Troops där förre lättviktsmästaren Michael Chandler (15-4 BMMA; 18-4 MMA) siktar på revansch mot mannen han förlorade bältet till – den obesegrade Brent Primus (6-0 BMMA; 8-0 MMA) – i huvudmatchen.

Dygnet senare, avslutas Bellator 213 med hawaiianska flugviktsmästarinnan Ilima-Lei MacFarlane (7-0 BMMA; 8-0 MMA) sätter sitt bälte på spel mot utmanaren Valerie Letourneau (3-3 UFC; 2-0 BMMA; 10-6 MMA).

Därutöver har Bellator flera tunga namn på plats i rollerna som varumärkesambassadörer. Bland dessa märks främst Herschel Walker och Royce Gracie tillsammans med aktiva fighters som Quinton “Rampage” Jackson, Chael Sonnen och Josh Thomson. På Hawaii deltar de kända namnen i diverse aktiviteter med främsta syfte att skapa minnesvärda upplevelser för de amerikanska militärer som är stationerade på ögruppen.

Scott Coker, igen:

We’ve been out running around to all the bases. I see the pictures of Herschel and Royce Gracie teaching seminars and doing clinics and survival skill training and Herschel on this big gun trying to figure out if he was going to shoot it or not. So, it’s been a lot of fun, and really it’s about giving back – about giving value to the men and women that serve this country, and I think we’re doing a great job so far.

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy

Jon Jones kommenterar CSAC-domen

Tidigare denna vecka hävdes licensindragningen för förre UFC-mästaren i lätt tungvikt, Jon Jones, av Kaliforniens högsta idrottsliga råd, California State Athletic Commission (CSAC). Jones stängdes av och fick sin MMA-licens indragen av CSAC då han testade positivt för dopning i samband med matchen mot den då som nuregerande mästaren Daniel Cormier vid UFC 214. Den matchen och galan ägde rum i kaliforniska Anaheim, vilket är skälet till just CSAC:s del i detta.

För amerikanen själv, var processen med CSAC som sista hindret på den snåriga bana han metaforiskt kämpat sig fram på, på vägen mot returmötet med svenske Alexander Gustafsson vid UFC 232. Och ”Bones” är nöjd med rådets utslag – även om det också kostade honom 205 000 dollar (knappt 1.9 miljoner svenska kronor):

Sometimes you have to spend a little money to make a little money. I must say, for the most part I’m happy with the way things went with the California State athletic commission yesterday. I’m a trained and licensed killer ready to rock ‘n’ roll again.

När Jon Jones kliver in i oktagonen som siste fighter vid UFC 232, är det alltså första gången sedan i juli 2017. Den gången knockades motståndaren Cormier i tredje ronden men efter det positiva dopningsprovet justerades Jones seger till en No Contest och Cormier fick omedelbart tillbaka sitt mästarbälte. Efter drygt ett års överläggningar och samtidig interimistisk avstängning dömde sedan den amerikanska antidopningsbyrån USADA den före detta mästaren till 15 månaders avstängning, retroaktivt från dagen för det misslyckade testet. Detta innebar att Jones var fri att tävla från och med slutet av oktober 2018, i USADA:s ögon. CSAC hade dock kunnat sätta käppar i hjulet om Jones inte återfått sin licens. Det finns ingenting som formellt hindrar amerikanen – eller någon annan kampsportare heller – att tävla i exempelvis Nevada (UFC 232 arrangeras i Las Vegas) bara för att denne saknar licens i Kalifornien. Däremot samarbetar såklart de olika delstaternas commissions och följer oftast varandras respektive beslut. Jon Jones har i skrivande stund ett professionellt MMA-facit på 22-1, 1 NC.

Helt utan dopnings- eller andra avstängningar, är det faktiskt ungefär lika länge sedan Alexander Gustafsson slogs i oktagonen. I slutet av maj 2017 cementerade svensken sin plats i viktklassens toppskikt med en dominant insats mot farlige veteranen Glover Teixeira, vilken också kröntes med en läcker knockout i femte ronden. ”The Mauler” har till dags dato en resultatrad på 18-4 i professionell MMA.

Det första mötet dessa två publikfavoriter emellan, vid UFC 165 i september för fem år sedan, ses fortfarande som en av UFC-historiens allra bästa matcher.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
’Max Holloway har fortfarande mycket kvar att bevisa’

Max Holloway försvarade sin fjäderviktstitel för andra gången när han besegrade Brian Ortega genom teknisk knockout (domarstopp) i den fjärde ronden. Är Holloway en av de bästa genom alla tider? Det råder delade meningar om saken i måndagens avsnitt av panelen. Lyssna på hur det lät mellan David Bielkheden och Jaser Davari.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC 232: Alex Bwambale – nyckelfigur i The Maulers förberedelser inför Jon Jones

Han är endast 21 år gammal men har vunnit guldmedaljer i boxning redan som 10-åring. Hans namn är Alex Bwambale och nu i helgen går han SM i boxning i tungvikt (91 kg). Varför vi på Kimura.se också sattes oss ned med Bwambale, är på grund av att han varit en av nyckelpersonerna i Alexander Gustafssons förberedelser inför returmötet mot Jon Jones.

Gustafsson själv säger att Bwambale har varit en stor tillgång under träningslägret och den intervjun kan ni lyssna på här. I intervjun med Bwambale diskuterar vi deras träningsupplägg och hur deras sparringpass har sett ut tillsammans. Enligt källor nära båda parter har Bwambale varit en stor tillgång för Allstars och har pressat flertalet MMA-fighters på klubben. Ovan kan ni ta del av intervjun med Bwambale och hans manager Paul Akofely.

2,5 vecka kvar!

UFC 232 äger rum den 29:e december på T-Mobile Arena i Las Vegas, USA. Galans huvudmatch är en titelmatch och ett returmöte. Vår svenska MMA-stjärna Alexander ”The Mauler” Gustafsson ställs mot Jon ”Bones” Jones om det lätta-tungviktsbältet.

Läs mer
+10
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC 232: Episk trailer med Alexander Gustafsson och Jon Jones

UFC 232 äger rum den 29:e december på T-Mobile Arena i Las Vegas, USA. Galans huvudmatch är en titelmatch och ett returmöte. Vår svenska MMA-stjärna Alexander ”The Mauler” Gustafsson ställs mot Jon ”Bones” Jones om det lätta-tungviktsbältet.

Med lite drygt 2,5 vecka kvar till titelmatchen kan ni tagga till lite extra med denna fantastiska trailer gjord av James Culverhouse på YouTube. Kolla in promon ovan

Läs mer
+7
Dana Sad
Dana Happy

Video
Jack Hermansson föredrar Jacare framför Anderson Silva: ”Ska till toppen”

När Kimura.se satte sig ned med svenska UFC-fightern Jack Hermansson var vi naturligtvis tvungna att ställa frågan om brassar och matcher i just Brasilien. Enligt Jack är det bara tillfälligheter som styrt skutan dit och inget annat, men säger till oss att det var skönt att bevisa alla att han kan vinna var som helst.

Ska till toppen

Kimuras Vicktor Winquist frågade Jack vem han helst hade tävlat mot mellan den forne mellanviktsmästaren Anderson Silva och topprankade #3 Ronaldo ”Jacare” Souza. Då svensken tycker att en match mot Silva förmodligen hade lyft hans varumärke mer, skulle han dock hellre tävlat mot Jacare som är placerad högre upp rankingmässigt. Det finns ett mål för Jack och det är rakt upp.

I helgen på UFC Milwaukee ställs han mot Gerald Meerschaert. Det är Jacks sjunde match i organisationen och han säger till Kimura att han är mer än förberedd. Lyssna på vad han hade att säga i intervjun ovan.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Khabib Nurmagomedov pekar på sig själv

Khabibs förmodade straff – 4,5 miljoner kronor och 9 månader avstängning

UFC 229 ägde rum den 6:e oktober och i huvudmatchen fick vi se lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov ta sig an den forne fjäder- och lättviktsmästaren Conor McGregor. Nurmagomedov besegrade och försvarade sitt lättviktsbälte när han i den fjärde ronden vann genom ett så kallat neck crank. Efter slutsignalen valde sedan Nurmagomedov att hoppa över buren och attackera McGregors lagkamrat Dillon Danis.

Efter tumultet blev första förhörsdatum satt för både Conor McGregor och Khabib Nurmagomedov. Både McGregor och Nurmagomedov  har dock fått uppskov från sina förhör. Khabib Nurmagomedovs far Abdulmanap, säger till express.co att hans son med största sannolikhet kommer behöva böta 4,5 miljoner svenska kronor samt bli avstängd i nio månader.

As far as I understand, we will get a fine of $500,000 , and maybe we could not fight in the next nine months. Of course, it should have never happened. Now we are just looking forward for a bright future and other lucrative fights.

Khabibs tränare Javier Mendez säger följande om bråket.

If someone is going to get punished, the other should get punished the same. There shouldn’t be special treatment for either one of them. If they’re both going to get punished, they both get punished. If one doesn’t get punished, neither should the other.

Look, what happened there should’ve never happened. But what should’ve never happened either is allowing all that hate talk to be talked about. To get into someone’s head like that and have them bottle all that up inside – it just exploded at the end. It’s just the same thing as when Khabib jumped the cage, Conor jumped the cage too. And Conor is trying to defend his buddy because he knows Khabib is doing something. So Conor is on defence mode too protecting his friends, so Conor takes a swing at his cousin, which was wrong. They’re both wrong.

29:e januari

Deras slutgiltiga dom är planerad att äga rum den 29:e januari nästa år då NSAC håller sitt nästa möte om situationen.

Läs mer
-2
Dana Sad
Dana Happy
UFC 230 Jon Jones knuffar Alexander Gustafsson

Video
UFC lanserar Jon Jones promo inför Alexander Gustafsson

UFC 232 äger rum den 29:e december på T-Mobile Arena i Las Vegas, USA. Galans huvudmatch är en titelmatch och ett returmöte. Vår svenska MMA-stjärna Alexander ”The Mauler” Gustafsson ställs mot Jon ”Bones” Jones om det lätta-tungviktsbältet. Vidare på galan går en annan svensk match.

Ilir ”The Sledgehammer” Latifi möter Corey ”Overtime” Anderson. Under nyårsgalan sätts även fjäderviktsbältet på spel då bantamviktsmästarinnan Amanda Nunes kliver upp och utmanar fjäderviktsmästarinnan Cris Cyborg. Den matchen har placerats som galans co-main event.

Nu har UFC släppt en Jon Jones promo inför galan och den kan ni se genom deras officiella Instagram nedan.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

The sequel is coming. #UFC232

Ett inlägg delat av ufc (@ufc)

Huvudkort

Titelmatch i lätt-ungvikt: Jon Jones vs. Alexander Gustafsson
Titelmatch i fjädervikt: Cris Cyborg (c) vs. Amanda Nunes
Weltervikt Carlos Condit vs. Michael Chiesa
Lätt-tungvikt: Ilir Latifi vs. Corey Anderson
Fjädervikt: Chad Mendes vs. Alex Volkanovski

Underkort

Tungvikt: Walt Harris vs. Andrei Arlovski
Fjädervikt: Cat Zingano vs. Megan Anderson
Bantamvikt: Douglas Silva de Andrade vs. Petr Yan
Lättvikt: BJ Penn vs. Ryan Hall

Early prelims

Bantamvikt: Brian Kelleher vs. Montel Jackson
Bantamvikt: Andre Ewell vs. Nathaniel Wood
Mellanvikt: Uriah Hall vs. Bevon Lewis
Weltervikt: Curtis Millender vs. Siyar Bahadurzada

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
espn+ 2

UFC on ESPN+ 2: José Aldo ryktas möta Renato Moicano

En fjäderviktsmatch mellan den forne fjäderviktsmästaren José Aldo (27-4 MMA, 9-3 UFC) och topprankade #4 Renato Moicano (13-1-1 MMA, 5-1 UFC) skall vara så gott som klar. Detta rapporterar MMAJunkie som har nära källor till matchen. Tidigare var det tänkt att Aldo skulle möta Cub Swanson, men så blir inte fallet.

José Aldo gick sin senaste match mot Jeremy Stephens under ’UFC on Fox: Alvarez vs. Poirier 2’ och bröt därmed sin två långa förlustsvit. Han vann genom teknisk knockout i rond ett. Aldo har endast förlorat tre gånger i sin MMA-karriär, två titelmatcher mot Max Holloway samt en titelmatch mot Conor McGregor. Alla förluster har slutat genom teknisk eller ren knockout.

Han har som tidigare nämnt ett MMA-facit på 27-4 och var obesegrad från 2005 fram till 2016, däremellan hann han vinna 18 matcher. Aldo har besegrat sina motståndare på följande sätt, 16 vinster genom knockout, 1 vinst genom submssion samt 10 vinster genom domslut.

Aldo ställs mot fjäderviktstalangen Moicano. 29-åringen gick sin senaste match mot Cub Swanson under UFC 227 och vann genom rear-naked choke redan i den första ronden. Brassen har endast en förlust i bagaget vilket är mot den senaste titelutmanaren i viktklassen, Brian Ortega. Han förlorade mot Ortega under UFC 214 genom giljotinstrypning i den tredje ronden.

Moicano har som tidigare nämnt ett MMA-facit på 13-1-1 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, sex vinster genom submission samt sju vinster genom domslut.

UFC on ESPN+ 2 äger rum den 2:a februari på Centro de Formação Olímpica do Nordeste i Fortaleza, Brasilien.

Matchkort

Raphael Assunção vs. Marlon Moraes
José Aldo vs. Renato Moicano
Demian Maia vs. Lyman Good
Alexa Grasso vs. Marina Rodriguez
Thiago Alves vs. Max Griffin
Rogério Bontorin vs. Magomed Bibulatov
Junior Albini vs. Dmitry Sosnovskiy
Taila Santos vs. Mara Romero Borella
Markus Perez vs. Anthony Hernandez (flyttad från UFC 233)

Vem vinner matchen?

Visa resultat

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
matchkontrakt

Kamaru Usman skriver på matchkontrakt för Tyron Woodley

Den topprankade Kamaru Usman i UFCs welterviktsdivision har fått ett matchkontrakt för en titelmatch mot mästaren i viktklassen, Tyron Woodley.

Blev skadad.

Tanken var att den forne intermmästaren Colby Covington skulle ställas mot Woodley men den matchen skjutits upp då Woodley skall ha skadat sig. Woodley och Covington ryktades möta varandra på UFC 233.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy