Fredagskrönikan: Khabib ”The Eagle” Nurmagomedov

På lördag gör en av världens främsta fighters comeback i oktagonen efter drygt ett års frånvaro. Vi talar självfallet om den dagestanske örnen. Av olika anledningar har det kommit att dra ut på tiden men nu är det äntligen dags. Vare sig man är ett fan av honom eller inte, är det få som inte vill se honom i oktagonen, ta sig an toppen av lättviktsdivisionen. Han är en världsklassfighter och sådana vill vi se – helst så ofta som möjligt.

Bakgrund

Khabib Nurmagomedov föddes 1988 i byn Sildi i den västra delen av Dagestan. Han är mittenbarn i en skara på tre barn, uppvuxna i tuff miljö i den bergiga Tsumadinskyregionen. Khabib hamnade som ung ofta i bråk, något som kampsportsträning till viss del lyckades råda bot på. Familjen flyttade sedermera till huvudstaden Makhachkala. Från tidig ålder började Khabib träna under sin pappas ledning. Hans far Abdulmanap började träna Khabib i brottning från 6 års ålder och senare även judo och Combat Sambo. Fadern var själv mångårig utövare av dessa sporter – bl.a under sin tid inom det militära. Man kan alltså säga att Khabib håller familjetraditionen vid liv. Khabib kommer från en stor släkt och det finns fler framstående kampsportare i släkten, tex Khabibs kusiner Abubakar och Omar.

Fightern

Om vi börjar med att titta på hans fysiska attribut blir det tydligt att han är en stor lättviktare. Han är inte den längste, men han är kompakt byggd. Han är dessutom överjordiskt stark. Vittnesmål från fighters som tränar med honom är tydliga på den punkten. På mattan upplevs han som en till två viktklasser över lättvikt. Detta pga en kombination av styrka och teknik.

Khabib har på senare tid utvecklat sin striking. Han har hyfsad boxning och hårda sparkar. Han kommer aldrig bli någon världsklasstriker, men det behöver han heller inte bli. Det han behöver är effektiv striking som är väl anpassad för hans övriga mma-game. Dit är han på god väg. Något han har, som är mycket viktigt, är förmågan att ta en rejäl smäll och ändå hålla sig helt lugn. Många brottare och grapplers får panik när de blir träffade men Khabib håller sig lugn. Hans fokus ligger på att ta sig in på kroppen på motståndaren och han kan ta några träffar för att uppnå sitt mål.

Khabibs absoluta styrka är hans brottning och positionella grappling. Han har mycket bra bas från brottning och Sambo. Hans nedtagningar är näst intill ostoppbara och får han väl ned någon är sannolikheten stor att motståndaren blir kvar där. Hans toppkontroll är absolut världsklass. Ben Askren, som själv är världsklassbrottare i mma, har berömt Khabib för hans mycket effektiva brottning. Hans kombination av fristilsbrottning och kontrollerande tekniker, troligen hämtade från någon sorts ”folk style”, gör honom till en mardröm att få över sig. Lägg därtill ett stabilt submission-game och ground-and-pound i världsklass.

Khabib är egentligen en ganska ensidig fighter. Motståndarna vet vad de har att vänta från honom. Hans gameplan är ingen hemlighet, tvärtom är den känd för alla. Han vill sätta upp ingångar bakom ganska basic kombinationer av slag – allt i syfte att stänga distansen och implementera sin brottning och grappling. Trots att man vet vad han ska göra är det ingen som har lyckats stoppa honom. Få har ens på allvar lyckats hota honom. Hans record talar sitt tydliga språk.
Kritik 

Med ett fläckfritt record på 24-0 finns det egentligen inte mycket att anmärka på. Sedan hans mma-debut i Poltava Ukraina den 13 september 2008 har han inte förlorat en enda match. Om man ändå ska anmärka på något är det hans relativa inaktivitet. Sedan UFC-debuten för cirka 6 år sedan har han endast gått 8 matcher. Faktum är att Khabib bara har gått 3 matcher sedan hösten 2013. Han har förvisso haft skadeproblem – stora delar av 2014 och 2015 förstördes av skador – men även när han har varit frisk har han matchat mycket sparsamt. Hans återkommande svårigheter med vikten är en orsak. Hans beslut att inte gå match under ramadan är en annan. Khabib har dessutom, vid några tillfällen, tackat nej till matcher under mer oklara omständigheter. Något som för många, såväl fans som fighters, varit svårsmält. Han tackade tex nej till att möta Tony Ferguson på UFC 216. Mot bakgrund av vad som inträffade på UFC 209 (viktincidenten) togs detta inte emot väl av mma-världen. Sammantaget har det inneburit att mma-fans fått se väldigt lite av honom.

Om man granskar hans facit i UFC är det egentligen bara 2 matcher som har varit mot riktigt kvalitetsmotstånd. Det var segern mot Rafael Dos Anjos i april 2014 och segern mot Michael Johnson i november 2016. Övriga vinster har varit mot några duktiga och några genomsnittliga fighters. Inte nödvändigtvis dåliga, men inte heller absoluta toppfighters. Trots inaktivitet och eventuella synpunkter på motstånd, är de flesta överens om att Khabib är en sällsynt talangfull fighter. Inte bara hans record utan även sättet som han vinner på vittnar om att han inte är någon ordinär mma-utövare. Problemet är dock att det är svårt att få mma-fans att hålla uppe intresse och engagemang när han fightas så sällan. Det är oerhört synd för han har potential att bli någonting riktigt stort.

Hardcore-fans vill inget hellre än att få se honom fightas – ställas mot toppen av lättviktsdivisionen. Tanken på att få se honom mot fighters som Tony Ferguson, Conor McGregor, Kevin Lee, m.fl. är otroligt lockande. Casual fans har sannolikt inte lika bra koll på honom. Han är, om vi ska vara ärliga, inte särskilt karismatisk. Inte tillräckligt för att kunna snacka sig till kändisskap eller stjärnstatus. Hans sparsamma matchande hjälper såklart inte heller. I den era vi befinner oss – en era av superfights och fullständigt fokus på vad som kortsiktigt säljer flest ppv’s – är Khabibs öde tyvärr högst osäkert. WME-IMG har varit ganska tydliga med att man satsar på de fighters och de matcher som ger snabb återbetalning på deras 4-miljardersinvestering (dollar). Khabib har ännu inte visat att han är en god investering, inte för UFC årsmodell 2017. Det är oroande för oss fans.

Mma är på stark frammarsch i Ryssland och det finns stora pengar att hämta där. I synnerhet för ryska stjärnor. Om UFC inte ser tillräcklig ekonomisk potential i Khabib kan det inte uteslutas att han hamnar i någon av de större ryska organisationerna. Det vore dock förbannat synd om vi, efter flera års spänd väntan, skulle berövas möjligheten att få se honom mot toppen i UFC. Därför är det avgörande att allting klaffar inför lördagens match mot Edson Barboza. Att vikten klaras av utan problem och att prestationen i buren motsvarar mma-världens högt ställda förväntningar.

__________________________

Text: Fransisco

0
Dana Sad
Dana Happy
anthony pettis vs nate diaz ufc staredown

Anthony Pettis utmanar Nate Diaz – skickar en hälsning ”#fuckthediazbrothers ”

Den forne lättviktsmästaren Anthony Pettis visade upp gamla mästartakter under UFC 226 när han besegrade Michael Chiesa via submission i den andra ronden. Den välbehövliga vinsten var Pettis första avslut i lättvikten sedan 2014. Nu siktar den 31-årige amerikanen mot att få till en match mot en gammal ”fiende”, Nate Diaz.

I ett Twitter-inlägg utmanar han Nate samtidigt som han skriver #fuckthediazbrothers.

Pettis har haft en dispyt med både Nate och Nick Diaz sträcker sig tillbaks till 2013, där Nick och Pettis ska ha hamnat i bråk på UFC 167. Sedan dess har Pettis och bröderna bråkat via sociala medier. Både Pettis och Nate har vid flera tillfällen sagt att de vill möta varandra. Senast ryktades det att de båda skulle mötas vid UFC 196, men Nate mötte istället Conor McGregor på den galan. En match som Nate vann via submission i den andra ronden. McGregor tog dock revansch för den förlusten senare samma år på UFC 202, där irländaren tog hem en domslutsseger.

Nate har inte gått match sedan den förlusten, men har ryktats att vara tillbaka till oktagonen vid flertal tillfällen under den gångna året. Det ryktades bland annat att han skulle gå match på UFC 227 där han skulle möta Georges St. Pierre.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

UFC 228: Nicco Montaño ryktas möta Valentina Shevchenko

Det verkar som om Nicco Montaños första titelförsvar har ett preliminärt datum.

ESPNs Ariel Helwani rapporterade att om allt går som det ska kommer UFCs flugviktsmästarinna Nicco Montaño möta den nummer 1 rankade Valentina Shevchenko på UFC 228. Även om inget är officiellt så ska en av damerna ha skrivit på kontraktet.

Montaño har länge varit tänkt att möta Shevchenko som första titelförsvar, men skador har tvingat UFC att skjuta upp den potentiella matchen och nu kanske den äntligen blir av.

Montaño gick till final i The Ultimate Fighter 26 tillsammans med Roxanne Modafferi förra december. Montano vann matchen och bältet i flugvikt på enhälligt domslut vilket också var Montaño officiella UFC debut.

Shevchenko har gått ned en viktklass tidigare i år och slog ut nykomlingen Priscila Cachoeira i en ensidig match som blivit kritiserad både för sent domarstopp och för att det var en rejäl missmatchning.

”Bullet” anses vara en stor favorit mot Montaño bara på erfarenhet då hon slagits om titeln i bantamvikt mot Amanda Nunes där hon förlorade en jämn match på domslut.

Det är osäkert om Montaño vs. Shevchenko blir huvudmatch, men det vi vet är att UFC 228 går den 8:e september i Dallas. Matchkortet i nuläget är inte officiellt, men det pratas om att dessa matcher ska gå på kortet.

Nicco Montaño vs. Valentina Shevchenko
Yair Rodriguez vs. Zabit Magomedsharipov
Jimmie Rivera vs. John Dodson
Karolina Kowalkiewicz vs. Jessica Andrade

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Se highlights från Bellator 202

Det var mycket MMA i helgen. Förutom UFC Boise körde Bellator hela två galor. Bellator 203 gick i Rom, Italien och Bellator 202 i Oklahoma, USA. Lägg då till VM-slutspelet i fotboll plus bra väder så har tiden kanske inte räckt till att se all MMA. Här finns i alla fall godbitarna från Bellator 202 för de som vill spara lite tid, men ändå hålla sig uppdaterade med vad som hänt på Bellator-fronten.

I huvudmatchen på kortet försvarade Julia Budd sin fjäderviktstiteln mot Talita Nogueira. Matchbilden var dominans från fjäderviktsmästarinnan som i tredje ronden kunde ta ut sin utmanare på TKO. Budd gick därmed från buren med bältet fortfarande kring midjan och ett obefläckat record i Bellator.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
Cyborg i oktagonen

Cris Cyborg tror att matchen mot Amanda Nunes blir hennes sista i UFC

UFCs fjädervikts mästarinna Cris Cyborg hoppades att hennes superfight med bantavikts mästarinnan Amanda Nunes skulle gå på UFC 228 i september. Nunes tackade nej till det datumet och nu siktar UFC på december istället på UFC 232.

Detta har gjort Cyborg aningen irriterade då hon inte gått match sen mars (där hon tog ut Yana Kunitskaya i första ronden på UFC 222) och vill inte behöva vänta ända till december för att gå match igen.

Cyborg sa till det brasilianska Combate News (översatt av MMAjunkie):

“Friday, last week, I talked to the UFC, and I said I wanted to fight, that I’m ready to fight,”

“I’ve been training, ready, and I want to fight. They offered me September, the 8th, in Dallas, to fight Amanda. I said that’s fine. I’ll fight. I’ve been training. I’m ready. A champion has to be ready all the time.

“Then on Monday they said [she] didn’t accept Sept. 8. Then I said I wanted to fight anyway. I want to fight. I don’t want to be idle. And then Amanda sent the picture, saying she accepted the fight on Dec. 29.”

“It’s the same as someone arriving at your house, knocking at your door and asking you to throw down, and then they say, ‘Wait, I need one year to prepare,’”

Cyborg fortsätter med att ta upp att det faktiskt var Nunes som utmanade henne först.

“When you do that, you have to be ready for when the fight happens. But then to need six months to prepare, one year? I think it’s disrespectful toward me, to wait one year for a person to be ready. I have no problem with fighting Amanda on Dec. 29. She wants time to be ready. But I believe I could fight before that, not wait all this time. Especially because we get paid when we fight.

“I don’t think it’s right for the girls in Amanda’s division to wait one year to fight. I know that Ketlen Vieira, she deserves to fight for the belt. So if [Nunes] needs all this time to move up a weight class, heal her leg, whatever time she needs, then she should vacate the belt and do an interim belt so Vieira has her shot at the belt.”

Enligt Cyborg är detta ännu ett exempel på att UFC inte ger damernas fjäderviktsdivision den uppmärksamhet som behövs och tar upp nästkommande säsong av TUF som ett annat exempel.

“They did the [TUF 28] house, and they cut all the girls at 145,”

“They only signed up the girls who can make 135 pounds. Holly Holm says she doesn’t want to fight now. Pam Sorenson tried out for ‘TUF,’ but she didn’t make it. They didn’t put her through I think because she doesn’t make 135. There’s Cindy Dandois, who also beat Megan Anderson.

“There’s Ediane Gomes, who sends me messages challenging me all the time. [She’s] also in my division. There are girls who can fight. There are girls in my division. But they don’t want it. They want that fight with Amanda. But I don’t think it’s fair to wait 10 months, one year for this fight to happen.”

Av allt att döma börjar Cyborg vara less på UFC och hur hennes karriär hanteras inom organisationen. I mars tar hennes kontrakt slut och det verkar som hon inte har några planer på att skriva ett nytt för UFC.

“I believe [Nunes] will be my last fight in the UFC,”

“My contract goes until March, and with me waiting to fight in December, I think it will be the last one people will see me fight.”

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
Yoel skrattar på konferens

Yoel Romero till ”DC”: No be scared

UFCs nya ”Champ Champ” Daniel Cormier har nyligen uttryckt att han inte har något som helst intresse av att försvara sitt bälte i lätt tungvikt mot Yoel Romero trots att han blivit utmanad av den storväxte kubanen tidigare i veckan.

”The Soldier of God” verkar dock inte ta ett nej för ett nej och fortsätter att häckla Cormier på twitter. Han tar bland annat upp sin vinst över Luke Rockhold som tränar med Cormier, den så kallade ”towel gate”, men även Cormiers ålder.

Ni kan läsa här nedan vad Romero skrivit på twitter.

Yoel Romero förlorade nu senast mot Robert Whittaker och innan dess vann han not Luke Rockhold. Dessa matcher var tänkt att vara om titeln men kubanen missade vikten i båda två och nu planer Romero att gå upp en viktklass och testa musklerna där.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Conor McGregor i Ryssland – hyllar Vladimir Putin

Idag äger VM-finalen i fotboll mellan Frankrike och Kroatien rum i den ryska arenan Luzhniki Stadium i Moskva. På plats hittar vi inga mindre än den före detta dubbelmästaren Conor McGregor och hans rival, den nuvarande lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov. Det ryktas nu att ett möte kan bli av mellan de två i denna arenan.

Men, McGregor hyllade även den ryske presidenten Vladimir Putin som han blivit inbjuden till att träffa, vilket han har fått mycket stark kritik för.

McGregors möte med Putin har väckt en del blandade reaktioner från fansen, då han bland annat kallade den ryske presidenten ‘en av de största ledarna under våran tid’.

Vad tycker ni om McGregors uttalande?

Läs mer
+5
Dana Sad
Dana Happy

Paulo Costa vill möta Chris Weidman – går med på att möta Israel Adesanya

Mellanviktaren Paulo Costa (12-0 MMA, 4-0 UFC) är på uppgång i UFC just efter sin seger mot Uriah Hall (13-9 MMA, 6-7 UFC) under UFC 226 och har berättat att han nu önskar att möta den forne mellanviktsmästaren Chris Weidman (14-3 MMA, 10-3 UFC). Det ser dock ut som att Costa kan få möta en annan prospekt, nämligen den obesegrade Israel Adesanya  (14-0 MMA, 3-0 UFC).

Costa fick sin fjärde raka vinst i UFC när han segrade mot Hall via TKO i andra ronden. Innan detta segrade Adesanya mot Brad Tavares via ett enhälligt domslut under TUF 27 Finale.

Det här hade Costa att säga via MMAJunkie:

The first time I heard his name was on Friday when he fought. People asked me about this fight, and I said I don’t know this guy. But if the people want this fight, let’s make this fight.

But my priority is Chris Weidman. He’s a former champion, he’s very famous in the world, and he’s higher ranked. But I’m a fighter, and the UFC decides. (UFC President) Dana White decides. I’m here to make the biggest and the greatest fights. So if he wants it and everybody wants it, I’ll fight Israel.

Enligt Adesanya vill UFC:s VD Dana White inte see honom möta Costa riktigt än. Costa känner att denna matchningen skulle bli enklare än ett möte med Weidman.

I think Israel is more easy to fight than Chris Weidman. like the hard fights. Israel, I saw some of his highlights yesterday, and I think he doesn’t have good grappling. He’s more of a standup fighter, so I think it’s easier than Chris Weidman.

Vilka skulle ni vilja se möta varandra?

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

UFC 229: Korean Zombie möter Frankie Edgar

En fjäderviktsmatchning planeras för UFC 229 i oktober, där Chan Sung Jung möter Frankie Edgar.

‘Korean Zombie’ var borta från MMA under ca 3 års tid efter förlusten mot den då dåvarande mästaren Jose Aldo. Han hade innan detta 3 raka vinster i ryggen. Sedan återvände Jung i februari 2017 under UFC Fight Night 104, där han mötte och segrade mot Dennis Bermudez via en knockout i första ronden. Han har nu ett record på 14 vinster och 4 förluster.

Edgar hade 5 raka vinster i ryggen innan han mötte Aldo under UFC 200 och förlorade via ett enhälligt domslut. Han tog sedan igen detta med två raka vinster mot Jeremy Stephens via ett enhälligt domslut och Yair Rodriguez via en TKO.

Edgar förlorade sedan mot Brian Ortega via knockout för första gången i sin karriär och mötte senast Cub Swanson under Fight Night 128, där han segrade via ett enhälligt domslut. Edgar har nu ett record på 23 vinster och 6 förluster.

UFC 229 äger rum i Las Vegas den 6 oktober.

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy

Video
Se Andrey Koreshkov spekakulära avslut från Bellator 203

Det var inte bara UFC som gick i helgen utan även Bellator 203 gick av stapeln i Rom, Italien och bjöd på en del intressanta matcher. Det som sticker ut så här spontant var Andrey Koreshkov avslut av Vaso Bakocevic. Koreskov lyckas i mitten av första ronden träffa med en snurrspark i kroppen som får Bakocevic att kura ihop sig i luften och flyga rak in i burväggen för att sedan leda till att matchen stoppas. Det är i alla fall ingen tvekan om att Andrey Koreshkov vill ha en plats i Bellators Weltervikts Grand Prix och med det där avslutet höjer det hans aktier rejält. Ni kan se avslutet här ovan

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
daniel cormier två ufc bälten

Daniel Cormier visar upp sin bältesamling

Daniel ”DC” Cormiers största vinst i hela hans karriär var nog (och kommer vara) hans vinst över Stipe Miocic på UFC 226 när han knockade tungviktsmästaren och själv knep bältet.

Cormier befinner sig nu med vinsten tillsammans med namn som Randy Couture, BJ Penn, Conor McGregor och Georges St-Pierre, i en liten grupp där medlemmarna haft bälten i två olika viktklasser. Cormier kan dock skryta tillsammans med McGregor om att hålla två titlar samtidigt, vilket resten av gänget inte kan.

Daniel visade nu senast upp via twitter sin samling av bälten och det går inte att neka till att den är imponerande. Förutom UFC-bältena kan vi även skymta Strikeforce HW GP-bältet. Det är ingen tvekan om att Cormier har en plats bland de största i MMAs historia.

Vad som kommer här näst för den nya ”champ champ” är lite oklart med Cormier vill fortsätta vara aktiv och har nämnt namn som Shogun Rua i lätt tungvikt och i tungvikt verkar målet vara Brock Lesnar, som mästaren redan verkar ha en historia med via brottningen.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy