Fredagskrönikan: Khabib ”The Eagle” Nurmagomedov

På lördag gör en av världens främsta fighters comeback i oktagonen efter drygt ett års frånvaro. Vi talar självfallet om den dagestanske örnen. Av olika anledningar har det kommit att dra ut på tiden men nu är det äntligen dags. Vare sig man är ett fan av honom eller inte, är det få som inte vill se honom i oktagonen, ta sig an toppen av lättviktsdivisionen. Han är en världsklassfighter och sådana vill vi se – helst så ofta som möjligt.

Bakgrund

Khabib Nurmagomedov föddes 1988 i byn Sildi i den västra delen av Dagestan. Han är mittenbarn i en skara på tre barn, uppvuxna i tuff miljö i den bergiga Tsumadinskyregionen. Khabib hamnade som ung ofta i bråk, något som kampsportsträning till viss del lyckades råda bot på. Familjen flyttade sedermera till huvudstaden Makhachkala. Från tidig ålder började Khabib träna under sin pappas ledning. Hans far Abdulmanap började träna Khabib i brottning från 6 års ålder och senare även judo och Combat Sambo. Fadern var själv mångårig utövare av dessa sporter – bl.a under sin tid inom det militära. Man kan alltså säga att Khabib håller familjetraditionen vid liv. Khabib kommer från en stor släkt och det finns fler framstående kampsportare i släkten, tex Khabibs kusiner Abubakar och Omar.

Fightern

Om vi börjar med att titta på hans fysiska attribut blir det tydligt att han är en stor lättviktare. Han är inte den längste, men han är kompakt byggd. Han är dessutom överjordiskt stark. Vittnesmål från fighters som tränar med honom är tydliga på den punkten. På mattan upplevs han som en till två viktklasser över lättvikt. Detta pga en kombination av styrka och teknik.

Khabib har på senare tid utvecklat sin striking. Han har hyfsad boxning och hårda sparkar. Han kommer aldrig bli någon världsklasstriker, men det behöver han heller inte bli. Det han behöver är effektiv striking som är väl anpassad för hans övriga mma-game. Dit är han på god väg. Något han har, som är mycket viktigt, är förmågan att ta en rejäl smäll och ändå hålla sig helt lugn. Många brottare och grapplers får panik när de blir träffade men Khabib håller sig lugn. Hans fokus ligger på att ta sig in på kroppen på motståndaren och han kan ta några träffar för att uppnå sitt mål.

Khabibs absoluta styrka är hans brottning och positionella grappling. Han har mycket bra bas från brottning och Sambo. Hans nedtagningar är näst intill ostoppbara och får han väl ned någon är sannolikheten stor att motståndaren blir kvar där. Hans toppkontroll är absolut världsklass. Ben Askren, som själv är världsklassbrottare i mma, har berömt Khabib för hans mycket effektiva brottning. Hans kombination av fristilsbrottning och kontrollerande tekniker, troligen hämtade från någon sorts ”folk style”, gör honom till en mardröm att få över sig. Lägg därtill ett stabilt submission-game och ground-and-pound i världsklass.

Khabib är egentligen en ganska ensidig fighter. Motståndarna vet vad de har att vänta från honom. Hans gameplan är ingen hemlighet, tvärtom är den känd för alla. Han vill sätta upp ingångar bakom ganska basic kombinationer av slag – allt i syfte att stänga distansen och implementera sin brottning och grappling. Trots att man vet vad han ska göra är det ingen som har lyckats stoppa honom. Få har ens på allvar lyckats hota honom. Hans record talar sitt tydliga språk.
Kritik 

Med ett fläckfritt record på 24-0 finns det egentligen inte mycket att anmärka på. Sedan hans mma-debut i Poltava Ukraina den 13 september 2008 har han inte förlorat en enda match. Om man ändå ska anmärka på något är det hans relativa inaktivitet. Sedan UFC-debuten för cirka 6 år sedan har han endast gått 8 matcher. Faktum är att Khabib bara har gått 3 matcher sedan hösten 2013. Han har förvisso haft skadeproblem – stora delar av 2014 och 2015 förstördes av skador – men även när han har varit frisk har han matchat mycket sparsamt. Hans återkommande svårigheter med vikten är en orsak. Hans beslut att inte gå match under ramadan är en annan. Khabib har dessutom, vid några tillfällen, tackat nej till matcher under mer oklara omständigheter. Något som för många, såväl fans som fighters, varit svårsmält. Han tackade tex nej till att möta Tony Ferguson på UFC 216. Mot bakgrund av vad som inträffade på UFC 209 (viktincidenten) togs detta inte emot väl av mma-världen. Sammantaget har det inneburit att mma-fans fått se väldigt lite av honom.

Om man granskar hans facit i UFC är det egentligen bara 2 matcher som har varit mot riktigt kvalitetsmotstånd. Det var segern mot Rafael Dos Anjos i april 2014 och segern mot Michael Johnson i november 2016. Övriga vinster har varit mot några duktiga och några genomsnittliga fighters. Inte nödvändigtvis dåliga, men inte heller absoluta toppfighters. Trots inaktivitet och eventuella synpunkter på motstånd, är de flesta överens om att Khabib är en sällsynt talangfull fighter. Inte bara hans record utan även sättet som han vinner på vittnar om att han inte är någon ordinär mma-utövare. Problemet är dock att det är svårt att få mma-fans att hålla uppe intresse och engagemang när han fightas så sällan. Det är oerhört synd för han har potential att bli någonting riktigt stort.

Hardcore-fans vill inget hellre än att få se honom fightas – ställas mot toppen av lättviktsdivisionen. Tanken på att få se honom mot fighters som Tony Ferguson, Conor McGregor, Kevin Lee, m.fl. är otroligt lockande. Casual fans har sannolikt inte lika bra koll på honom. Han är, om vi ska vara ärliga, inte särskilt karismatisk. Inte tillräckligt för att kunna snacka sig till kändisskap eller stjärnstatus. Hans sparsamma matchande hjälper såklart inte heller. I den era vi befinner oss – en era av superfights och fullständigt fokus på vad som kortsiktigt säljer flest ppv’s – är Khabibs öde tyvärr högst osäkert. WME-IMG har varit ganska tydliga med att man satsar på de fighters och de matcher som ger snabb återbetalning på deras 4-miljardersinvestering (dollar). Khabib har ännu inte visat att han är en god investering, inte för UFC årsmodell 2017. Det är oroande för oss fans.

Mma är på stark frammarsch i Ryssland och det finns stora pengar att hämta där. I synnerhet för ryska stjärnor. Om UFC inte ser tillräcklig ekonomisk potential i Khabib kan det inte uteslutas att han hamnar i någon av de större ryska organisationerna. Det vore dock förbannat synd om vi, efter flera års spänd väntan, skulle berövas möjligheten att få se honom mot toppen i UFC. Därför är det avgörande att allting klaffar inför lördagens match mot Edson Barboza. Att vikten klaras av utan problem och att prestationen i buren motsvarar mma-världens högt ställda förväntningar.

__________________________

Text: Fransisco

0
Dana Sad
Dana Happy

Michael Chandler: ”Inte orimligt att vi får se Khabib Nurmagomedov i Bellator”

För några månader sedan påstod förre lättviktsmästaren i Bellator MMA, Michael Chandler, att han själv är den som kommer att spräcka UFC-mästaren Khabib Nurmagomedovs förlustnolla. Många tvivlade, eller till och med fnös åt påståendet, särskilt som Chandler uttalade sig efter att precis ha kritat på ett nytt flerfightskontrakt med Bellator.

Men visst – Chandlers kontrakt med Scott Cokers organisation är inte på livstid, och det är inte heller Khabibs med UFC. Ryssen har dessutom öppet besvarat flörten från Bellator-delägaren 50 Cent efter att den förre surnat till på UFC och dess VD Dana White, i efterspelet till kaoset vid UFC 229.

Såhär uttalade sig Chandler i en intervju med amerikanska MMAjunkie:

Let’s keep this in perspective. Yes, I did sign with Bellator, but it was not a lifetime deal. It wasn’t a 10-fight deal. It wasn’t even an eight-fight deal. It will not carry me to the end of my career. There will be more contracts being signed.

I am still a young fighter. I’m 32, but I feel like I’m 22. So therefore, I can’t imagine declining in skill to where there’s not going to be great opportunities for some ridiculously good matchups. Not to mention, Khabib is getting offered $2 million by 50 Cent, not to mention the fact that Bellator’s roster is ever-evolving.

Den förre Bellatormästaren ser det inte som något ”bortom rimlighetens gräns” att UFC:s regerande mästare i viktklassen kommer över till Bellator inom sisådär ett och ett halvt år:

To think it’s out of the realm of possibility that Khabib is going to be a Bellator fighter in the next year-and-a-half to two years at only 30 years old, you’re a little bit ignorant to think there can’t be some switching of these rosters in the very near future.

Nästa gång de i sina respektive organisationer topprankade lättviktarna tar sig an tufft motstånd, är det för Chandler ett returmöte med Brent Primus vid Bellator 212 i december – och för Khabib troligen ett förhör med Nevada State Athletic Commission, Nevadas idrottsliga råd, innan ryssen kan återuppta sin fightingkarriär.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Rykte: Alistair Overeem möter Sergej Pavlovitj i Kina

Kanske är den förre Strikeforce-, Dream- and K1-mästaren Alistair Overeem tillbaka snabbare än vi anar.

Enligt MMA-journalisten Farah Hannoun så är en match mellan den nederländska tungviktslegendaren och den obesegrade ryssen Sergej Pavlovitj på gång till ”UFC Beijing” den 24 november:

Alistair Overeem (43-17, 1 NC MMA) reser i så fall till Kina för sin sextioandra (!) professionella MMA-match, och det med två raka förluster i bagaget, knockad av såväl Curtis ”Razor” Blaydes som Francis Ngannou. De senare två möter kuriöst nog också varandra i huvudmatchen på samma gala.

Sergej Pavlovitj (12-0 MMA) gör, om ryktet stämmer, sin UFC-debut. Han har tidigare enbart gått matcher i Ryssland, framför allt under Fight Nights Globals arrangemang. Av ryssens tolv segrar i buren är nio på KO/TKO och tre via domslut.

Galans huvudmatch, Blaydes vs. Ngannou är ett returmöte. De båda möttes redan 2016 i en batalj som fransk-kameruniern vann via läkarbeordrat stopp.

Fight Night 141, eller ”UFC Beijing” är bara en dryg månad bort. Ändå är matchkortet långt ifrån klart. Detta är det rådande, åtminstone:
Curtis Blaydes vs. Francis Ngannou
Alistair Overeem vs. Sergej Pavlovitj (TBA)
Lauren Mueller vs. Wu Yanan
Rashad Coulter vs. Hu Yaozong
Jessica Aguilar vs. Weili Zhang
Syuri Kondo vs. Yan Xiaonan
Frankie Saenz vs. Song Yadong (TBA)

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Svenske ring-announcern: ”Jag är UFC Europas nya röst”

Komikern, tillika den svenska MMA-organisationen Superior Challenges ring announcer Janne Westerlund medverkade i veckan i Simon Gärdefors, också han komiker, intervjupodcast Arkiv Samtal. Intervjun skulle egentligen handla om en komedifestival. Men redan i inledningen börjar Westerlund prata om något helt annat. Något som verkar intressera Gärdenfors måttligt, men en del svenska MMA-fans antagligen desto mer.

Westerlund:

Jag har precis… jag vet inte ens om jag får berätta det här… jag kommer precis från ett möte där vi har diskuterat ”the new voice of UFC Europe”.

Komikern motiverar UFC:s påstådda intresse kort och gott med:

Jag har ju en väldigt bra röst.

Gärdenfors, som öppet deklarerar att han vet föga om UFC eller MMA frågar ”i vilka sammanhang” Westerlund ska vara ”rösten”?

Svaret:

Ja, vad fan tror du? Har du inte gjort din jävla research för det här programmet? Det handlar om the King of Ring Announcing!

Enligt den finlandssvenske komikern rör det sig alltså inte bara om UFC-galor i Sverige, utan i hela Europa:

För Bruce Buffer som är deras announcer, han är så otroligt gammal, mycket äldre än jag [Buffer är 61 och Westerlund 47, Kimuras anm].

Efter detta, och konstaterandet att Westerlund varit på möte med den europeiska UFC-organisationen, frågar intervjuaren rakt ut: ”Och du har fått jobbet?” varpå svaret blir:

Eeeh… (skratt), okej, vi har inte skrivit på papperen än. Men vilken dag som helst!

Westerlund försöker avrunda segmentet med att beskriva hur han ”lämnar allt”, inklusive familjen, och hur framtiden ser ut i och med det nya jobbet:

Jag kommer flytta till London. Jag kommer ha min bas i London och sedan kommer jag bara jobba som ”The Voice”.

Gärdenfors påpekar att UFC möjligen kan tycka att det är oproffsigt att gå ut med allt detta innan papperen är påskrivna, och att han kanske riskerar uppdraget därigenom. Westerlund skrattar bort det med att ”det där gäller ju bara fighters”.

Janne Westerlund har varit announcer för Superior Challenge sedan starten men om det han säger stämmer får vi alltså snart se honom på en större arena, både bildligen och bokstavligen.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
official poster

Superior Challenge 18: Simon Sköld möter Jerry Kvarnström

Ett nordiskt derby är än en gång officiellt. Det är en returmatch som idag blev officiell. Sveriges Simon Sköld (8-6) kommer att ta sig an Finlands Jerry Kvarnström (14-10). Även denna gång kommer matchen att äga rum i catchvikt (67 kilo), detta meddelade organisationen genom ett pressmeddelande.

Babak Ashti, grundare av Superior Group International säger följande om returmötet..

Det här är en riktigt spännande returmatch och en klassisk matchning mellan striker vs grappler. Båda atleter visade på ett riktigt krigarhjärta och sann sportmannaskap, både under och efter matchen när de möttes i våras. Vi i Superior Challenge uppskattar det otroligt mycket och det är just det som vi vill promota.

Jerry är en otroligt tuff fighter som inte ger upp. Han kommer vilja korta ner Simons distans och dra till sig honom nära för att ta matchen till stående-clinch eller marken. Han kommer vilja vara fysisk och grötig och trötta ut svensken. Simon har i flertalet matcher visat att även han är en hårding. Han är en rörlig och pricksäker striker som har kapacitet att avsluta med en träff. Han kommer nog vilja röra på sig konstant och hålla sin distans och nöta ner finländaren genom att pricka honom med slag och sparkar.

Jag vill se en hungrig Simon inför den här returmatchen som jag tror blir kvällens match.

Sköld hade en vinstsvit på sex matcher där alla har var via avslut. I sin senaste match besegrade blev det dock förlust mot Kvarnström som ströp ut Simon genom en giljotin i den tredje ronden. Simon säger genom sin egen Instagram att han är väldigt taggad på att ta igen sin senaste förlust och ser framemot returmötet.

Den 38-årige finnen har vunnit 13 av sina 14 vinster via submission och gick som tidigare nämnt sin senaste match mot Simon. Kvarnström började sin MMA-karriär 2005 och hade vid ett lag en vinstföljd på sju raka matcher. Efter 2010 har det gått sämre för Kvarnström som då haft ett MMA-facit på 7-10.

Superior Challenge äger rum den 1:a december på Victoriahallen i Stockholm under fitnessfestivalen. Nedan kan ni ta del av vilka matcher som blivit officiella samt vilka matchningar som blivit bekräftade.

Elin Öberg vs. Anna Astvik
Simon Sköld vs. Jerry Kvarnström
Nico Musoke vs. Daniel Acacio
Karl Albrektsson vs. TBA
Michel Ersoy vs. TBA
Guram Kutateladze vs. Glaucio Eliziario
Rostem Akman vs. TBA
Serdar Altas vs. Bilal Musa
Bartosz Wojcikiewicz vs. TBA
Irman Smajic vs. TBA
Adam Westlund vs. Christopher Jeanpier Basauri

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
official poster

UFC 232: Tom Duquesnoy möter Nathaniel Wood

UFC 232 den 29:e december har fått sin sjätte match bekräftad. Det är en bantamviktsmatch mellan Tom Duquesnoy (MMA 16–2 (1) UFC 2-1)och Nathaniel Wood (14-3 MMA 1-0 UFC). Detta bekräftar UFC genom sitt eget Twitter-konto.

Engelsmannen Wood har endast gått en match i UFC och gjorde det under UFC Fight Night 131 i somras. Där ställdes han mot Johnny Eduardo och vann sin UFC-debut genom i den första ronden genom en så kallad brabo-strypning. Wood har som tidigare nämnt ett MMA-facit på 14-3 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, nio genom knockout, tre genom submission samt två vinster genom domslut.

Fransmannen Duquesnoy har gått tre matcher i organisationen med blandat resultat, två vinster och en förlust. I sin senaste match under ‘UFC Fight Night: Werdum vs. Volkov’ ställdes han mot Terrion Ware. En match han vann genom enhälligt domslut. 25-åringen har ett MMA-facit på 16–2 (1) och har besegrat sina motståndare på följande sätt, 13 genom knockout, 1 genom submission samt 4 genom domslut.

UFC 232 äger rum den 29:e december på T-Mobile Arena i Las Vegas, USA. I huvudmatchen ser vi svenska Alexander Gustafsson ta sig an den forne lätta-tungviktsmästaren Jon Jones för bältet i viktklassen. Nedan kan ni ta del av det rådande matchkortet.

Lätt-tungvikt – Jon Jones vs. Alexander Gustafsson
Fjädervikt – Cris Cyborg (c) vs. Amanda Nunes
Lätt-tungvikt – Ilir Latifi vs. Corey Anderson
Weltervikt – Carlos Condit vs. Michael Chiesa
Fjädervikt – Cat Zingano vs. Megan Anderson
Bantamvikt – Tom Duquesnoy vs. Nathaniel Wood
Lättvikt – BJ Penn vs. Ryan Hall

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
Aleksei Oleinik

Video
Stipe Miocic utmanad av BJJ-specialisten Aleksei Oleinik

Aleksei Oleinik (56-11-1 MMA, 5-2 UFC) gick sin senaste match mot Mark Hunt (13-12-1 MMA, 8-6-1 UFC). Efter några avvaktande minuter går Oleinik på en nedtagning och får ned Hunt. Olienik tar snabbt Hunts rygg och går på en rear-naked-choke som Hunt blir tvungen att klappa ur på.

Nu väljer BJJ-specialisten med 45 submission-vinster att utmana den forne tungviktsmästaren i UFC, Stipe Miocic.

Miocic gick sin senaste match Daniel Cormier under UFC 226 och förlorade genom knockout i rond ett. Miocic hade upp till sin förlust varit den enda tungviktsmästaren som försvarat bältet tre gånger på raken. Miocic har sedermera kampanjat för en returmatch mot Cormier, men fått avslag. Nu skall Cormier möta Derrick Lewis på UFC 230. Lewis har själv sagt att Miocic förtjänar en returmatch mot DC.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Video
Michael Bisping om Jon Jones: ”Han behöver vara kontroversiell för att lyckas”

Den forne mellanviktsmästaren i UFC, Michael Bisping, diskuterar titelmatchen mellan Alexander Gustafsson vs Jon Jones.

Bisping hävdar i sin podcast ‘belive you me’ att Jones är en typ av fighter som måste, på ett eller annat sätt, vara kontroversiell för att lyckas. Vidare diskuterar Bisping en situation mellan Jones och USADA, där Jones skall ha gömt sig för anti-doping organisationen.

The story that goes around the campfire is that USADA showed up to his gym to test him and he hid under the apron of the boxing ring and USADA waited while he hid under the apron for three hours, then USADA got pissed and left. Nate Diaz said it best, they’re all on steroids man.

Bisping gick sin senaste och sista match i karriären mot Kelvin Gastelum under ‘UFC Fight Night: Bisping vs. Gastelum’. Han förlorade matchen genom knockout i rond ett. Bisping gick 39 matcher i sin MMA-karriär och slutade på ett MMA-facit på 30–9. Han besegrade sina motståndare på följande sätt, 16 genom knockout, 4 genom submission samt 10 genom domslut.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Video
Chael Sonnen om varför Daniel Cormier får tävla trots skadad hand

Den 9:e oktober blev det klart att UFCs lätta-tungvikt- och tungviktsmästare Daniel Cormier skulle ställas mot Derrick Lewis på UFC 230 som galans huvudmatch.

UFC 230 har haft extremt svårt att hitta en passande huvudmatch och många turer fram och tillbaka har diskuterats. Alexander Gustafsson ryktades att både ställas mot Yoel Romero och Jon Jones som huvudmatch på UFC 230, båda en match om det lätta-tungviktsbältet. Valentina Shevchenko ryktades möta Sijara Eubanks om flugviktsbältet. Nate Diaz och Dustin Poirier ryktades gå match om ett bälte i en ny division, 165-pounds.

Nu blir det istället DC vs Lewis och den forne mellan- och lättatungviktsutmanaren i UFC, Chael Sonnen, förklarar varför DC får gå match trots sin skadade hand.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
KO of the Week: Michael Johnson vs Danny Castillo

Efter post-fight-dramat mellan lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov och den forne fjäder- och lättviktsmästaren Conor McGregors lagkamrater, ställdes matchen mellan Artem Lobov (13–14–1 (1)) och Zubaira Tukhugov inTukhugov var en av männen som attackerade McGregor inne i buren.

Lobov har själv uttryckt en önskan att möta Zubaira Tukhugov ändå, men nu är det officiellt, UFC sätter Lobov mot den forne lättviktaren Michael Johnson.

Se Johnsons fina knockout-vinst mot Danny Castillo

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy