Fredagskrönikan: Khabib ”The Eagle” Nurmagomedov

Khabib fokuserad

På lördag gör en av världens främsta fighters comeback i oktagonen efter drygt ett års frånvaro. Vi talar självfallet om den dagestanske örnen. Av olika anledningar har det kommit att dra ut på tiden men nu är det äntligen dags. Vare sig man är ett fan av honom eller inte, är det få som inte vill se honom i oktagonen, ta sig an toppen av lättviktsdivisionen. Han är en världsklassfighter och sådana vill vi se – helst så ofta som möjligt.

Bakgrund

Khabib Nurmagomedov föddes 1988 i byn Sildi i den västra delen av Dagestan. Han är mittenbarn i en skara på tre barn, uppvuxna i tuff miljö i den bergiga Tsumadinskyregionen. Khabib hamnade som ung ofta i bråk, något som kampsportsträning till viss del lyckades råda bot på. Familjen flyttade sedermera till huvudstaden Makhachkala. Från tidig ålder började Khabib träna under sin pappas ledning. Hans far Abdulmanap började träna Khabib i brottning från 6 års ålder och senare även judo och Combat Sambo. Fadern var själv mångårig utövare av dessa sporter – bl.a under sin tid inom det militära. Man kan alltså säga att Khabib håller familjetraditionen vid liv. Khabib kommer från en stor släkt och det finns fler framstående kampsportare i släkten, tex Khabibs kusiner Abubakar och Omar.

Fightern

Om vi börjar med att titta på hans fysiska attribut blir det tydligt att han är en stor lättviktare. Han är inte den längste, men han är kompakt byggd. Han är dessutom överjordiskt stark. Vittnesmål från fighters som tränar med honom är tydliga på den punkten. På mattan upplevs han som en till två viktklasser över lättvikt. Detta pga en kombination av styrka och teknik.

Khabib har på senare tid utvecklat sin striking. Han har hyfsad boxning och hårda sparkar. Han kommer aldrig bli någon världsklasstriker, men det behöver han heller inte bli. Det han behöver är effektiv striking som är väl anpassad för hans övriga mma-game. Dit är han på god väg. Något han har, som är mycket viktigt, är förmågan att ta en rejäl smäll och ändå hålla sig helt lugn. Många brottare och grapplers får panik när de blir träffade men Khabib håller sig lugn. Hans fokus ligger på att ta sig in på kroppen på motståndaren och han kan ta några träffar för att uppnå sitt mål.

Khabibs absoluta styrka är hans brottning och positionella grappling. Han har mycket bra bas från brottning och Sambo. Hans nedtagningar är näst intill ostoppbara och får han väl ned någon är sannolikheten stor att motståndaren blir kvar där. Hans toppkontroll är absolut världsklass. Ben Askren, som själv är världsklassbrottare i mma, har berömt Khabib för hans mycket effektiva brottning. Hans kombination av fristilsbrottning och kontrollerande tekniker, troligen hämtade från någon sorts ”folk style”, gör honom till en mardröm att få över sig. Lägg därtill ett stabilt submission-game och ground-and-pound i världsklass.

Khabib är egentligen en ganska ensidig fighter. Motståndarna vet vad de har att vänta från honom. Hans gameplan är ingen hemlighet, tvärtom är den känd för alla. Han vill sätta upp ingångar bakom ganska basic kombinationer av slag – allt i syfte att stänga distansen och implementera sin brottning och grappling. Trots att man vet vad han ska göra är det ingen som har lyckats stoppa honom. Få har ens på allvar lyckats hota honom. Hans record talar sitt tydliga språk.
Kritik 

Med ett fläckfritt record på 24-0 finns det egentligen inte mycket att anmärka på. Sedan hans mma-debut i Poltava Ukraina den 13 september 2008 har han inte förlorat en enda match. Om man ändå ska anmärka på något är det hans relativa inaktivitet. Sedan UFC-debuten för cirka 6 år sedan har han endast gått 8 matcher. Faktum är att Khabib bara har gått 3 matcher sedan hösten 2013. Han har förvisso haft skadeproblem – stora delar av 2014 och 2015 förstördes av skador – men även när han har varit frisk har han matchat mycket sparsamt. Hans återkommande svårigheter med vikten är en orsak. Hans beslut att inte gå match under ramadan är en annan. Khabib har dessutom, vid några tillfällen, tackat nej till matcher under mer oklara omständigheter. Något som för många, såväl fans som fighters, varit svårsmält. Han tackade tex nej till att möta Tony Ferguson på UFC 216. Mot bakgrund av vad som inträffade på UFC 209 (viktincidenten) togs detta inte emot väl av mma-världen. Sammantaget har det inneburit att mma-fans fått se väldigt lite av honom.

Om man granskar hans facit i UFC är det egentligen bara 2 matcher som har varit mot riktigt kvalitetsmotstånd. Det var segern mot Rafael Dos Anjos i april 2014 och segern mot Michael Johnson i november 2016. Övriga vinster har varit mot några duktiga och några genomsnittliga fighters. Inte nödvändigtvis dåliga, men inte heller absoluta toppfighters. Trots inaktivitet och eventuella synpunkter på motstånd, är de flesta överens om att Khabib är en sällsynt talangfull fighter. Inte bara hans record utan även sättet som han vinner på vittnar om att han inte är någon ordinär mma-utövare. Problemet är dock att det är svårt att få mma-fans att hålla uppe intresse och engagemang när han fightas så sällan. Det är oerhört synd för han har potential att bli någonting riktigt stort.

Hardcore-fans vill inget hellre än att få se honom fightas – ställas mot toppen av lättviktsdivisionen. Tanken på att få se honom mot fighters som Tony Ferguson, Conor McGregor, Kevin Lee, m.fl. är otroligt lockande. Casual fans har sannolikt inte lika bra koll på honom. Han är, om vi ska vara ärliga, inte särskilt karismatisk. Inte tillräckligt för att kunna snacka sig till kändisskap eller stjärnstatus. Hans sparsamma matchande hjälper såklart inte heller. I den era vi befinner oss – en era av superfights och fullständigt fokus på vad som kortsiktigt säljer flest ppv’s – är Khabibs öde tyvärr högst osäkert. WME-IMG har varit ganska tydliga med att man satsar på de fighters och de matcher som ger snabb återbetalning på deras 4-miljardersinvestering (dollar). Khabib har ännu inte visat att han är en god investering, inte för UFC årsmodell 2017. Det är oroande för oss fans.

Mma är på stark frammarsch i Ryssland och det finns stora pengar att hämta där. I synnerhet för ryska stjärnor. Om UFC inte ser tillräcklig ekonomisk potential i Khabib kan det inte uteslutas att han hamnar i någon av de större ryska organisationerna. Det vore dock förbannat synd om vi, efter flera års spänd väntan, skulle berövas möjligheten att få se honom mot toppen i UFC. Därför är det avgörande att allting klaffar inför lördagens match mot Edson Barboza. Att vikten klaras av utan problem och att prestationen i buren motsvarar mma-världens högt ställda förväntningar.

__________________________

Text: Fransisco

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Nyheter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.
 • Gunnar Gråskägg

  Grymt intressant match!

  Vinnaren möter El Cucuey om bältet. Boom!

 • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

  Känslan säger mig att Khabib har lagt sig i en position där han har otroligt mycket press på.sig och att fighten mot Barbosa kan bli hans första förlust. Själva fighten sett till kvalitérna ser jag som 50/50. Men om man tar in andra faktorer som ringrost, för mycket fokus på Tony och bältet, pressen han har på sig och den pressen som Barbosa inte har på sig, då ger jag Barbosa en liten fördel i denna fight.

  • Ric _Ohet

   Hur ska du ha det. Du sa ju precis att GSP hade en liten chans mot Bisping pga att han inte hade tävlat på länge och haft svåra och slitiga viktnedgångar.
   Men Nu har Khabib svårigheter pga att han inte haft några svåra viktnedgångar?

   Du borde byta namn till Fotboll_Mer_50/50_Än_En_Sport! För det är du det Mr 50%

   Du repeterar dej om och om och om igen, om å om å om å om
   Du repeterar dej om och om och om igen, om å om å om å om
   Du repeterar dej om och om och om igen, om å om å om å om
   å om å om igen å om du lilla troll

   • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

    Skillnad på fighter till fighter.

    • Ric _Ohet

     Relevans? Ingen alls. När man inte har något svar då snackar man ofta om andra irrelevanta saker för att ta bort fokus från huvudämnet. Det är exakt vad du gör nu.

     • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

      Hahahaha moget av dig att härma mig och använda mina argument fast på helt fel plats och tid.

     • Ric _Ohet

      Vilka bra och uttömmande svar du har. Den har vi inte hört förrut, fastnat i vinkelvolten?

      Fotboll_Mer_50/50_Än_En_Sport! Kimuras bästa troll

 • jari edvardson

  det bästa för ufc är om khabib vinner,för då börjar snaran dras åt kring conor.
  vinner barbosa så blir det svårare att dra ut barfightern ur kostymen.

Fler Kimura rekommenderar: