Fredagskrönikan: Khabib ”The Eagle” Nurmagomedov

På lördag gör en av världens främsta fighters comeback i oktagonen efter drygt ett års frånvaro. Vi talar självfallet om den dagestanske örnen. Av olika anledningar har det kommit att dra ut på tiden men nu är det äntligen dags. Vare sig man är ett fan av honom eller inte, är det få som inte vill se honom i oktagonen, ta sig an toppen av lättviktsdivisionen. Han är en världsklassfighter och sådana vill vi se – helst så ofta som möjligt.

Bakgrund

Khabib Nurmagomedov föddes 1988 i byn Sildi i den västra delen av Dagestan. Han är mittenbarn i en skara på tre barn, uppvuxna i tuff miljö i den bergiga Tsumadinskyregionen. Khabib hamnade som ung ofta i bråk, något som kampsportsträning till viss del lyckades råda bot på. Familjen flyttade sedermera till huvudstaden Makhachkala. Från tidig ålder började Khabib träna under sin pappas ledning. Hans far Abdulmanap började träna Khabib i brottning från 6 års ålder och senare även judo och Combat Sambo. Fadern var själv mångårig utövare av dessa sporter – bl.a under sin tid inom det militära. Man kan alltså säga att Khabib håller familjetraditionen vid liv. Khabib kommer från en stor släkt och det finns fler framstående kampsportare i släkten, tex Khabibs kusiner Abubakar och Omar.

Fightern

Om vi börjar med att titta på hans fysiska attribut blir det tydligt att han är en stor lättviktare. Han är inte den längste, men han är kompakt byggd. Han är dessutom överjordiskt stark. Vittnesmål från fighters som tränar med honom är tydliga på den punkten. På mattan upplevs han som en till två viktklasser över lättvikt. Detta pga en kombination av styrka och teknik.

Khabib har på senare tid utvecklat sin striking. Han har hyfsad boxning och hårda sparkar. Han kommer aldrig bli någon världsklasstriker, men det behöver han heller inte bli. Det han behöver är effektiv striking som är väl anpassad för hans övriga mma-game. Dit är han på god väg. Något han har, som är mycket viktigt, är förmågan att ta en rejäl smäll och ändå hålla sig helt lugn. Många brottare och grapplers får panik när de blir träffade men Khabib håller sig lugn. Hans fokus ligger på att ta sig in på kroppen på motståndaren och han kan ta några träffar för att uppnå sitt mål.

Khabibs absoluta styrka är hans brottning och positionella grappling. Han har mycket bra bas från brottning och Sambo. Hans nedtagningar är näst intill ostoppbara och får han väl ned någon är sannolikheten stor att motståndaren blir kvar där. Hans toppkontroll är absolut världsklass. Ben Askren, som själv är världsklassbrottare i mma, har berömt Khabib för hans mycket effektiva brottning. Hans kombination av fristilsbrottning och kontrollerande tekniker, troligen hämtade från någon sorts ”folk style”, gör honom till en mardröm att få över sig. Lägg därtill ett stabilt submission-game och ground-and-pound i världsklass.

Khabib är egentligen en ganska ensidig fighter. Motståndarna vet vad de har att vänta från honom. Hans gameplan är ingen hemlighet, tvärtom är den känd för alla. Han vill sätta upp ingångar bakom ganska basic kombinationer av slag – allt i syfte att stänga distansen och implementera sin brottning och grappling. Trots att man vet vad han ska göra är det ingen som har lyckats stoppa honom. Få har ens på allvar lyckats hota honom. Hans record talar sitt tydliga språk.
Kritik 

Med ett fläckfritt record på 24-0 finns det egentligen inte mycket att anmärka på. Sedan hans mma-debut i Poltava Ukraina den 13 september 2008 har han inte förlorat en enda match. Om man ändå ska anmärka på något är det hans relativa inaktivitet. Sedan UFC-debuten för cirka 6 år sedan har han endast gått 8 matcher. Faktum är att Khabib bara har gått 3 matcher sedan hösten 2013. Han har förvisso haft skadeproblem – stora delar av 2014 och 2015 förstördes av skador – men även när han har varit frisk har han matchat mycket sparsamt. Hans återkommande svårigheter med vikten är en orsak. Hans beslut att inte gå match under ramadan är en annan. Khabib har dessutom, vid några tillfällen, tackat nej till matcher under mer oklara omständigheter. Något som för många, såväl fans som fighters, varit svårsmält. Han tackade tex nej till att möta Tony Ferguson på UFC 216. Mot bakgrund av vad som inträffade på UFC 209 (viktincidenten) togs detta inte emot väl av mma-världen. Sammantaget har det inneburit att mma-fans fått se väldigt lite av honom.

Om man granskar hans facit i UFC är det egentligen bara 2 matcher som har varit mot riktigt kvalitetsmotstånd. Det var segern mot Rafael Dos Anjos i april 2014 och segern mot Michael Johnson i november 2016. Övriga vinster har varit mot några duktiga och några genomsnittliga fighters. Inte nödvändigtvis dåliga, men inte heller absoluta toppfighters. Trots inaktivitet och eventuella synpunkter på motstånd, är de flesta överens om att Khabib är en sällsynt talangfull fighter. Inte bara hans record utan även sättet som han vinner på vittnar om att han inte är någon ordinär mma-utövare. Problemet är dock att det är svårt att få mma-fans att hålla uppe intresse och engagemang när han fightas så sällan. Det är oerhört synd för han har potential att bli någonting riktigt stort.

Hardcore-fans vill inget hellre än att få se honom fightas – ställas mot toppen av lättviktsdivisionen. Tanken på att få se honom mot fighters som Tony Ferguson, Conor McGregor, Kevin Lee, m.fl. är otroligt lockande. Casual fans har sannolikt inte lika bra koll på honom. Han är, om vi ska vara ärliga, inte särskilt karismatisk. Inte tillräckligt för att kunna snacka sig till kändisskap eller stjärnstatus. Hans sparsamma matchande hjälper såklart inte heller. I den era vi befinner oss – en era av superfights och fullständigt fokus på vad som kortsiktigt säljer flest ppv’s – är Khabibs öde tyvärr högst osäkert. WME-IMG har varit ganska tydliga med att man satsar på de fighters och de matcher som ger snabb återbetalning på deras 4-miljardersinvestering (dollar). Khabib har ännu inte visat att han är en god investering, inte för UFC årsmodell 2017. Det är oroande för oss fans.

Mma är på stark frammarsch i Ryssland och det finns stora pengar att hämta där. I synnerhet för ryska stjärnor. Om UFC inte ser tillräcklig ekonomisk potential i Khabib kan det inte uteslutas att han hamnar i någon av de större ryska organisationerna. Det vore dock förbannat synd om vi, efter flera års spänd väntan, skulle berövas möjligheten att få se honom mot toppen i UFC. Därför är det avgörande att allting klaffar inför lördagens match mot Edson Barboza. Att vikten klaras av utan problem och att prestationen i buren motsvarar mma-världens högt ställda förväntningar.

__________________________

Text: Fransisco

0
Dana Sad
Dana Happy

UFC Fight Night 128: Frankie Edgar besegrar Cub Swanson

Den forne lättviktsmästaren Frankie Edgar hade inga problem att besegra svenskättlingen Cub Swanson under nattens UFC Fight Night 128. Detta är den andra gången som Edgar vinner över Swanson, första gången var i november 2014 då vann Edgar via submission i den femte ronden.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Daniel Cormiers hånar Alexander Gustafsson: ”Dina största bedrifter är två förluster”

Alexander Gustafsson och Daniel Cormier fortsätter att bråka med varandra på sociala medier. Tidigare i veckan skickade svenske The Mauler en sublim hälsning till den regerande mästaren i lätt tungvikt i samband med att han förnyade sitt kontrakt med UFC. Gustafsson skrev ”While others are talking about retirement, I just signed my new deal with the UFC today”. Under lördagen besvarade Cormier svensken med ett syrligt, och allt annat än sublimt, inlägg på sitt Instagram-konto.

Cormier frågade The Mauler vad svensken lyckats åstadkomma i sin karriär och påpekade att hans två största bedrifter har varit två förluster.

Cormier syftar på The Maulers två titelmatchsförluster, mot Jon Jones på UFC 165 och mot Cormier på UFC 192. Båda matcherna var väldigt jämna matcher som Gustafsson förlorade via domslut. Cormier kommer möta den regerande tungviktsmästaren Stipe Miocic den 7:e juli på UFC 226.

Gustafsson gick sin senaste match i maj förra året där han besegrade Glover Teixeira via knockout. Den 30-årige Allstars-fightern har två raka vinster sen förlusten mot Cormier.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Kevin Lee ser Tony Ferguson som den riktiga lättviktsmästaren

Khabib Nurmagomedov blev UFC:s nye lättviktsmästaren när han segrade mot Al Iaquinta som hoppat in med kort varsel, via ett enhälligt domslut under UFC 223.

Nurmagomedov var från början tänkt att möta interimmästaren Tony Ferguson, som sedan skadade sig dagar innan mötet.

Lättviktaren Kevin Lee känner att Ferguson utan tvekan är den rättmätige lättviktsmästaren.

Via ‘MMAWeekly’:

100-percent. It’s undeniable. Even if they did take the belt away from him, the man’s the champ. I give credit where credit is due. Right now, that’s where it is. I think especially after you see that fight, ‘cause Tony would give it to Khabib.

I give credit where credit is due and I know who is the man to chase.

Khabib, if I’ve got to go through him to get to Tony, yeah. We’ll see how the whole thing shakes out.

Lee mötte Ferguson i oktober förra året, där han förlorade via submission i tredje ronden. Han gick öven sin match med en infektion i kroppen.

I take full responsibility for that not showing up healthy against Tony last October. That confused people even more. We’re going to see how things shake out.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Bellator 198 Countdown 2: Frank Mirs högre syfte

Nästa vecka fortsätter Bellators tungviktsturnering, där Frank Mir kommer att ta sig an Fedor Emelianenko under Bellator 198 den 28 april.

Bellator har i och med detta släppt en neräkning för mötet, där vi i del två får höra vad Mir har att säga om det kommande mötet.

Mir pratar bland annat om saker som är större ön en själv och för honom är det hans tre barn som han tränar i BJJ. Emelianenko fokuserar på träning med sina lagkamrater och varför den här matchen är viktig för honom.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Video
MMA-Panelen: Frankie Edgars haka är inte densamma efter mötet med Ortega

I tisdags diskuterade MMA-panelen nattens stormatch mellan UFC-lättviktarna Frankie Edgar och Cub Swanson. De båda herrarna möttes 2014 och Edgar segrade då överlägset. Nu möts de båda igen efter att båda herrarna blivit besegrade av Brian Ortega. Panelen anser inte att de utvecklats överdrivet mycket sedan den förra matchen även om de blivit bättre fighters.  Båda herrarna var ändå väldigt kompletta fighters från början. Edgar är dock strået vassare än Swanson på allt utom boxning.

Panelen noterade att Edgars match kommer väldigt tätt inpå hans senaste match (den 3:e mars) och det ser ut som att han nu vill göra det yttersta av sina sista år i karriären. Panelen tror dock att Edgar kan ha fått sämre ”haka” under de senaste åren efter att han krigat så pass länge och nu inte kan återhämta sig lika fort, vilket kan vara en slutsats från hans första knockout förlust i karriären mot Ortega. Detta kan därför få betydelse i nattens match då Swanson kan komma att gå för knockout.

Ni kan se diskussionen i klippet ovan:

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Leslie Smith tackar nej till match mot Aspen Ladd – Får sparken

Den ursprungliga tanken var att Leslie Smith skulle möta Aspen Ladd under helgens UFC Fight Night 128. Efter att Ladd missade vikten under invägningarna var det upp till Leslie Smith om matchen skulle fortsätta. Smith, som endast hade en match kvar på sitt kontrakt, ska ha erbjudit sig att ta matchen om hennes kontrakt förlängdes. UFC ska dock ha tackat nej till att förlänga kontraktet och istället valt att enbart betala Smith de pengar hon skulle fått vid en vinst.

I figured I had some leverage in the situation. I told the UFC that I would be willing to take the fight as long as they extended my contract. They did not want to extend my contract. Instead, they said they would pay me my win bonus in addition to my show money and that would fulfill the fight on my contract and they would not be extending it. It feels like the UFC is paying me off to go away.

Smith berättar dock att hon övervägde att ta matchen mot Ladd ändå, men hon berättar även att hon skulle fått betalt oavsett och matchen i sådant fall endast skulle skett på grund av hennes stolthet.

I considered fighting Aspen anyway, purely out of pride but if I had done that, it would have been purely pride. And I would have been fighting for free since I was already getting paid the money. Fighting for free out of pride is everything that I have been speaking out against. It’s not everything — there’s more to it. The manipulation of the fighters through pride was something that I felt pretty strongly about. So I’m not fighting her, because I don’t feel like I should fight for free.

UFC har ännu inte kommenterat situationen vidare än att matchen är inställd.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Amir Albazi klar för Bellator 200

Den svenske bantamviktsfightern Amir Albazi kommer att gå sin andra match för organisationen Bellator under jubileumsgalan Bellator 200 i maj. Detta bekräftas av Albazi själv via ett instagraminlägg.

Albazi står i nuläget med tio raka segrar och den senaste matchen gick under Bellator 179 då han besegrade Jamie Powell via enhälligt domslut. Albazia har sammanlagt ett record på 10-0 där 4 av vinsterna skett via KO/TKO, 5 via submission och 1 via domslut. Ännu är ingen motståndare bekräftad.

Bellator 200 äger rum den 25:e maj på SSE Arena i London. Det rådande matchkortet ser ut på följande sätt.

Rafael Carvalho (C) vs. Gegard Mousasi
Mirko Filipovic vs. Roy Nelson
Phil Davis vs. Linton Vasell
Michael Page vs. David Rickels
Aaron Chalmers vs. Ash Griffiths
Anastasia Yankova vs. Kate Jackson
Chad Griffiths vs. Tom Means
Amir Albazi vs. TBA

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy

Cub Swanson blev förvånad över att få rematchen mot Frankie Edgar

Under helgens gala möts fjäderviktarna Cub Swanson och Frankie Edgar, detta är dock inte första gången de möts då de tidigare möttes i november 2014. Swanson, som senast förlorade mot Brian Ortega via submission, berättar i en intervju med MMAJunkie hur han blev förvånad när det visade sig att han skulle få chansen att möta Edgar återigen.

I was definitely surprised. I was asked about this recently and I was just talking about how of all the rematches I’ve anticipated it’s been Aldo Lamas, Max. Those are the guys that were on my radar. For some reason, Frankie was always on a different path, fighting different people. When his name came up I was kind of startled, it took me by surprise, but I was like yeah I’d love to do that. I guess he just wanted to fight here back in his hometown, and I get it, Coming off a loss, you feel like, man, I just made a mistake and I want to get back in there. The last time I fought Frankie and I lost, I just wanted to get right back in there and that’s when I fought Max. You know, sometimes it works out for you and sometimes it doesn’t.

Swanson fick även frågan om hur han ser på det faktum att Edgar kommer tillbaka så relativt kort tid efter att han blev knockad.

That’s for him to stress about, not for me. I mean if I got in there thinking I am gonna get a six out of ten Frankie and he shows up as a ten out of ten, I’m gonna get beat up, so that would be dumb of me. I can only think in my mind that it was a fluke or that it was just one of those fights, that he got lucky and that the best Frankie Edgar is going to show up.

Swanson blev även tillfrågad hur tänker kring sin senaste motståndare, Brian Ortegas, framgångar.

I feel like I was dominating that fight and that I just made a stupid mistake. That comes with my risky style. After him and Frankie fought and he won, the fans changed their minds. They made it not as big of a deal. The fans were like, but Cub was handing it to him. So you know it definitely changed things I guess it gave me new life along with the UFC’s offer. I didn’t really expect to come back, yet here I am.

Cub Swanson och Frankie Edgar möts under helgens UFC Fight Night 128 som äger rum under natten till söndag.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

UFC 226: Max Holloway ryktas möta Brian Ortega

En titelmatch i fjäderviktsklassen mellan den regerande mästaren Max Holloway (19-3 MMA, 15-3 UFC) och utmanaren Brian Ortega (14-0 MMA, 6-0 UFC) ska enligt MMAjunkie.com vara klar för UFC 226. Enligt MMA-journalisten Brett Okomato ska Dana White bekräftat uppgifterna.

Ortega besegrade den forne lättviktsmästaren Frankie Edgar via knockout i sin senaste match. Den 27-årige Ortega blev i och med vinsten den förste att avsluta veteranen Edgar. Med segern förbättrade Ortega sitt UFC-facit till 6-0 med 1 no-contest där  alla segrar varit genom knockout eller submission.

Holloway har två raka vinster mot den forne fjäderviktskungen Jose Aldo, där båda har varit via TKO i den tredje ronden. Den 26-årige hawaiianske fightern har en vinstvit på 12 matcher där hela 9 har varit via avslut. Holloway skulle ha mött Khabib Nurmagomedov på UFC 223, men New Yorks idrottskommitté (NYSAC) stoppade Holloways bantning kort innan invägningen, då de ansåg att hälsosamt för honom att banta de sista kilona. Holloway hade då klivit in med mindre än en veckas varsel och ersatt skadade Tony Ferguson.

UFC 226 äger rum den 7:e juli i Las Vegas, och nedan kan ni ta del av det rådande matchkortet.

  • Champ Stipe Miocic vs. Daniel Cormier
  • Champ Max Holloway vs. Brian Ortega
  • Raphael Assuncao vs. Rob Font
  • Khalil Rountree vs. Gokhan Saki
  • Yancy Medeiros vs. Mike Perry
  • Paulo Costa vs. Uriah Hall
  • Derrick Lewis vs. Francis Ngannou
Läs mer
+10
Dana Sad
Dana Happy

UFC Fight Night 133: Cat Zingano möter Marion Reneau

Under natten kunde UFC bekräfta att ett bantamviktsmöte mellan Cat Zingano och Marion Reneau kommer att äga rum vid UFC Fight Night 133.

Zingano förlorade sin senaste match via domslut mot Ketlen Vieira och detta innebär att Zingano för tillfället står med en tre matcher lång förlustsvit sedan hon förlorade mot Ronda Rousey under 2015. Zingano står för tillfället med ett record på 9-3 där 5 av vinsterna skett via KO/TKO, 3 via submission och 1 via domslut.

Reneau vann sin senaste match mot Sara McMann via submission och detta var hennes andra vinst i rad sedan hon gick en oavgjord match mot Bethe Correia i mars förra året. Även Reneau står med ett record på 9-3 där vinsterna tillkommit på ett likadant sätt som Zinganos.

UFC Fight Night 133 går av stapeln den 14:e juli på CenturyLink Arena i Boise, USA och matchkortet ser för närvarande ut på följande sätt.

Cat Zingano vs. Marion Reneau
Liz Carmouche vs. Jennifer Maia
Justin Scoggins vs. Said Nurmagomedov

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy