Fredagskrönikan: McGregor-syndromet

conor-mcgregor-eddie-alvarez-ufc-205

MMA är en ung sport. Ibland glömmer man bort hur ung den egentligen är. Det finns fortfarande så mycket som kan utvecklas och bli bättre och de stora organisationerna försöker hitta framgångsrika vägar både för sin egen del och för sporten i stort. I dagsläget finns det en person som tydligt sticker ut från mängden och som var och varannan MMA-hemsida skriver om dagligen. Conor McGregor, den kaxige irländaren, har verkligen fått MMA-scenen och sporten att explodera och nå nya höjder. Det råder ingen tvekan om att McGregor har haft en positiv inverkan vad gäller sportens publicitet. Det känns som att tittarsiffrorna stiger och når nya rekordhöjder varje gång McGregor går match. Men frågan är om Conors frammarsch bara är av godo vad gäller sportens utveckling?

Det är tydliga skillnader mellan de olika viktklasserna i UFC. Oavsett bakgrund i brottning eller i stående kampsport, så har det nu blivit allt vanligare att Mästare byter viktklasser för att få fler bälten runt midjan. Efter att McGregor blev den första någonsin att vara mästare i två viktklasser samtidigt, så är det flera fighters som uttryckt sin vilja att gå i irländarens fotspår. Amanda Nunes har pratat om fjädervikt, Joanna Jedrzejczyk om flugvikt, McGregor om weltervikt och Jon Jones har talat om att eventuellt gå upp till tungvikt om han lyckas återta bältet i lätt-tungvikt. Efter McGregors vinst mot Eddie Alvarez har UFC valt att återta hans bälte i fjädervikt vilket man skulle kunna se som en indikation på att organisationen inte ser positivt på den nya trenden som florerar inom organisationen.

Jag vill vara tydlig med att jag tycker “supermatcher” mellan de olika viktklasserna är otroligt underhållande och det är alltid något speciellt med att se den absoluta toppen mötas. Däremot är jag helt enig med UFC i beslutet av att frånta McGregor fjäderviktsbältet, då han valde att inte försvarade bältet på över ett år. Det verkar inte som om Conor har bråttom med att försvara sin titel i lättvikt heller. En mästare som för egen del inte är beredd att försvara sin titel eller att ge övriga i viktklassen chans på titelmatch, kan i mina ögon inte klassas som en riktig mästare. I dagsläget så är McGregor mer intresserad av att få till en boxningsmatch mot Floyd Mayweather. Detta skulle otvivelaktigt resultera i ett för honom ordentligt lönekuvert, men också ytterligare fördröja hans återkomst i UFC. Även om det finns ett stort marknadsvärde i en boxningsmatch mellan dem, så ser jag det som en bedrövlig handling av en mästare att uppehålla en hel division. Detta har McGregor gjort i snart två år. Även om han är en unik och framgångsrik individ som tagit sporten till nya höjder, så fasar jag för samma scenario i fler viktklasser. Jag tycker att titelhållare bör ha fullt fokus på den viktklass de är mästare i och om de vill testa lyckan i en annan division bör bältet bli vakant och leda till en ny titelfight mellan två andra utmanare.

McGregor har även ekonomiskt lyckats nå nya höjder. Han sätter nu press på UFC genom sitt ekonomiska värde och har därför fått klättra före kön i rankingen och även fått vissa förmåner som andra fighters inte får. Han har gjort det hela till en del av sin image och skäms inte med att visa och berätta om den ekonomiska tillväxten UFC har honom att tacka för. Det råder ingen tvekan om att McGregor genom sin popularitet får och kanske även förjänar vissa förmåner, men jag anser att han tillåts utnyttja sin position mer än vad som borde vara acceptabelt. Det är fortfarande inte bokat någon titelmatch i lättvikt trots att det finns en solklar utmanare i Tony Ferguson. Allting har skjutits upp dels på grund av irländarens nyblivna föräldraskap, och dels på grund av McGregors jakt på en boxningsmatch, som jag för övrigt ser honom som chanslös i.

Som en följd av detta har även andra fighters börjat sätta press på UFC vad gäller sina egna marknadsvärden och därigenom höja sina aktier för att tjäna mer pengar. Det är positivt att fighters inser sin viktiga betydelse för sporten och att de har rätt att ställa vissa krav. Däremot finns det exempel på fighters som börjat argumentera för sitt värde alldeles för tidigt, innan de har byggt upp ett stabilt varumärke som argument för en löneökning. Det gäller för yngre fighters att se UFC som en chans att bygga upp sitt varumärke, och därigenom få publicitet och för att i framtiden kunna tjäna stora summor pengar.

Genom McGregors framgångssaga har vi också sett en tydlig ökning av s k “trash talk”. Irländaren är ett fullblodsproffs vad gäller mental krigföring före match. Även hans rappa ord och repliker har ökat hans marknadsvärde. Ni som läst mina tidigare krönikor vet att jag är ordentligt trött på att genomlida presskonferenser där de förnedrande orden, som inte alls har med själva matchen att göra, flyger åt både höger och vänster. Självklart kan man inte klandra de som försöker efterlikna irländaren eftersom “trash talk” och rivalitet har visat sig vara tydliga framgångsfaktorer. Det känns osmakligt att förolämpningar och osportslighet i marknadssyfte betalar bättre än respekt. Denna tendens går att se i allt fler sporter, men det är glädjande att utövarna i MMA mestadels är oerhört sportsliga efter matcherna. Ökningen i “trash talk” har fått UFC att gå mer mot WWE och även om det finns gott om pengar att tjäna är det matcherna och själva sporten som måste vara i huvudfokus. Allt annat kommer skada sporten i det långa loppet.

McGregor och hans framgång betyder oerhört mycket positivt för MMA, men det finns också alarmerande tendenser och konsekvenser som UFC måste ta på allvar. Det är viktigt med stora stjärnor som fångar den stora massans intresse, men för sportens överlevnad så måste också alla de andra få det fokus och det rampljus som de förtjänar.

McGregor – det kanske största namnet inom UFC – som med sin framåtanda och kaxighet har bidragit till sportens allt mer ökande intresse. Men nu vill jag se honom försvara sin titel och våga bli utmanad. Allt för att jag även i fortsättningen ska se honom som en värdig mästare.

Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.
 • Styrbjörn

  Bra och välskriven krönika! Har också börjat tröttna på den här trash talk-trenden som har trappats upp efter Conor. Speciellt på presskonferenser där man vill höra riktiga frågor med riktiga svar och kanske få en inblick i fighters tankesätt. Det hjälper inte heller att media beter sig som riktiga h*ror och ställer sådana vinklade frågor som är skräddarsydda för att skapa drama. När jag skriver h*ror menar jag det inte som ett skällsord, utan jag tycker media beter sig som prostituerade. Ett argument skulle kunna göras att det kan appliceras på fighters också men det låter jag vara osagt.

  Klart att det är trevligt med lite personlighetskrockar, men med måtta. Frågan är hur länge den här trenden kan fortsätta, man tycker ju att publiken och fansens aptit för drama och trash talk kommer att mättas till slut, vad händer då? Fast jag tror att den amerikanska publiken har nog en betydlig större aptit för sånt än vad vi har, så det kan ta sin tid.

  • Ithinkyoureallfuckedinthehead

   ”Frågan är hur länge den här trenden kan fortsätta, man tycker ju att
   publiken och fansens aptit för drama och trash talk kommer att mättas
   till slut, vad händer då? Fast jag tror att den amerikanska publiken har
   nog en betydlig större aptit för sånt än vad vi har, så det kan ta sin
   tid.”

   Det räcker ju med att se till WWE som, bortsett från avsknad av ett riktigt tävlingsmoment, ändå delar en del element med de stora MMA-organisationerna idag. Där lever de gott på dramatiken och skitsnacket mellan de olika ”atleterna” och har så gjort i alla år. Att det har börjat spilla över allt mer i MMA tror jag inte enbart beror på McGregor utan att själva organisationerna har insett att spektakel säljer. UFC exempelvis har redan en majoritet av de bästa atleterna kontrakterade så vad ska de locka med för att ytterligare öka på vinsterna? Jo, mer ”show” helt enkelt.

   För att försöka besvara din fråga så tror jag tyvärr bara att detta är början. De nya ägarna verkar tyvärr inte särskild intresserade av sportaspekten av MMA utan snarare av att maximera utdelningen och tjäna tillbaka pengarna de bränt på att köpa hela paketet. Kan mycket väl se allt fler titel-matcher och dylikt bokas till förmån för fighters som gapar högst snarare än de som presterar bäst i buren.

   • Styrbjörn

    Mjo men WWE har ju typ ingen sportslig aspekt alls heller? Därav blir det en sådan fokus på spektaklet. MMA har ju också andra organisationer såsom Bellator som jag tror kommer ”tvinga” fram det sportsliga lite mer.

    Men man kan ju inte göra annat än att spekulera, mest troligen skiter det sig totalt för det går aldrig som jag tänker mig ändå.

 • Erik

  Väl talat, håller med om allt.

 • jenscosmos

  Väldigt bra vinklat av hela ufc/McGregor situationen. Hoppas att basen i ufc med dana i spetsen inser innan det är för sent att allt faktiskt inte kretsar kring conor. Åker han på några torsk till är hypen väldigt över tyvärr (vilket dock innebär att han måste börja försvara lite bälten..)

  Det är dags att ge dem högre rankade i ufc och mästarna/mästarinnorna i dem olika viktklasserna lite mer utrymme (Ronda vs Amanda kan vara det sjukaste jag sett inom all promotion jag sett Rex…).

  All ”show” har tagit över lite väl mycket senaste året tycker jag, och jag tror dem största gedigna mma-fansen kan hålla med mig. Jag iallafall vill ha det mer baserat på prestationer och riktig rankning. Det kommer säkerligen inte göra några monsterjtsäljningar men det är det mest hållbara sättet : dem bästa möter dem bästa helt enkelt.

  Jag själv gillar såklart dem här moneyfightsen som försiggår just nu, men det är inte hållbart. Betala fighters bättre, låt dem bästa möta varandra, och tvinga för fan champs att försvara sina bälten mot riktiga contenders när det finns såna tillgängliga.

  Peace.
  Rediga jävla män : mighty mouse, Joanna Champ

 • mma_fan

  Bra krönika. Håller med ditt resonemang.

 • https://www.youtube.com/watch?v=ScjdwjXzL2w leosutthiprapa

  Bra krönika. :)

Fler Kimura rekommenderar: