980x240-ohmbet

Fredagskrönikan: ‘The Nigerian Nightmare’

Kamaru Usman

Welterviktsdivisionen ser intressantare ut än på länge. Det gamla gardet som dominerat rankingen på senare tid utmanas nu på allvar av en ny generation av fighters. De nya namnen är ett högst välkommet inslag i en division som hade stagnerat en aning. Denna nya generation welterviktare kommer inom kort att ta över och sätta sin prägel på divisionen. Det är något av en matchmakers dröm att ha en handfull hungriga, talangfulla och karismatiska nya fighters till sitt förfogande. Vi fans klagar inte heller över utvecklingen.

En av dessa nya intressanta fighters är den 29-årige Kamarudeen Usman – f.n. rankad som nummer 10 på UFCs welterviktranking. Usman är en mycket duktig f.d. college-brottare som tillhörde toppen i landet (NCAA Division 2 – national wrestling championship). Han började brottas förhållandevis sent, i high school, men tack vare talang och begåvning blev han snabbt ett hot på brottningsmattorna. Efter college fortsatte han brottas och spenderade även en hel del tid på att hjälpa mma-fighters med deras brottning.

När Usman fick veta vad vissa av dessa fighters tjänade insåg han att han sannolikt ägnade sig åt fel idrott. Efter viss övertalning och samråd med den f.d. UFC-mästaren Rashad Evans, beslutade Usman att försöka sig på mma. Redan i hans andra match åkte han på en motgång i form av en submissionförlust. Det blev en nyttig lärdom för den självsäkre unge brottaren som tvingades inse att det krävs att man är wellrounded för att nå framgång i mma. Det är hans enda förlust och han har sedan dess inkasserat 10 raka vinster.

År 2015 blev Usman uttagen till The Ultimate Fighter: American Top Team vs. Blackzilians. Han hade vid tidpunkten ett record på 5-1 och var oerfaren när han valdes ut för att representera Blackzilians i programmet. Usman lyckades gå hela vägen och i finalen besegrade han ATT:s Hayder Hassan via submission. Sedan dess har Usman ångat på och vunnit ytterligare 5 matcher. Han har vunnit övertygande och samtidigt, i och med varje vinst, sänt ett tydligt budskap till resten av divisionen – att han är på väg uppåt. Faktum är att Usmans framfart lett till att han har haft mycket svårt att över huvud taget få matcher. I synnerhet rankade fighters har vägrat utsätta sig för den risk det innebär att möta den talangfulla brottaren.

Personen

Usman föddes i staden Auchi i Edo state, Nigeria. Han var endast 5 år gammal när hans familj flyttade till USA. Trots att han är uppvuxen i USA är han mycket stolt över sitt ursprung och framhåller ofta sitt nigerianska arv. Han är en av flera afrikanska fighters som håller på att göra sig ett namn i UFC. Marc Diakiese, Abdul Razak Alhassan och Francis Ngannou är några av de andra. Usman har många gånger berättat om sin vilja att inspirera barn och ungdomar i hemlandet och i andra delar av Afrika. Han vill skänka dem hopp och framtidstro – visa att det är möjligt att ta sig ur fattigdom och förändra sitt liv. Det är en ambition han delar med Francis Ngannou.

Usman är universitetsutbildad och en mycket vältalig man. Han har vid sidan av sin mma-karriär haft uppdrag som kommentator för Titan FC. Det är en karriär han gärna vill satsa på parallellt med och efter avslutad fightingkarriär. Som familjeförsörjare är han mån om att planera för framtiden och kommentatorsjobb är ett sätt att säkra långsiktig ekonomisk trygghet.

Fightern

Usman är en fysiskt begåvad fighter – ett fysiskt praktexemplar. Han är atletisk, stark och har en bra ‘frame’ för viktklassen – längd: 183 cm reach: 193 cm. Han är intelligent och har starkt psyke – en orubblig tro på sig själv och sin förmåga. Han är dessutom väldigt avslappnad i oktagonen. Detta gör att han agerar på ett sätt som påminner om långt mer erfarna fighters.

Hans brottning håller absolut toppklass och lämpar sig dessutom väl för mma. Hans imponerande fysik och fantastiska teknik gör honom till en veritabel mardröm när det kommer till brottning. Under den kände strikingcoachen Henri Hooft har Usman utvecklats från att vara en duktig brottare, till att bli en mycket giftig mma-fighter. Han har utvecklat sitt stående game och blir allt bättre på att integrera striking med sin fina grappling. Även om det återstår mycket när det kommer till att utveckla hans striking, har han ändå kommit förvånansvärt långt på relativt kort tid. Fem år in i sin mma-karriär är Usman en tämligen wellrounded fighter med exceptionell brottning (grappling) och lovande striking.

Avslutning

Usman har ännu inte fått sitt stora genombrott i UFC. Han ses som en mycket lovande fighter, en som kan nå den yttersta toppen. Han har dock fortfarande en bit kvar dit. Inte heller har han fått sitt publika genombrott och tagit steget från talang till stjärna. För det krävs troligen att han besegrar någon eller några riktigt stora namn. Något han är fullt kapabel att göra, bara han ges möjlighet. Usman har vad som krävs, både i och utanför buren, för att bli en stjärna. Med rätt matchningar och ‘push’ från UFC skulle han kunna etablera sig som en potentiell titelutmanare.

För stunden får Usman emellertid nöja sig med att ta sig an Emil Meek. Norrmannen var den ende som var villig att möta ‘The Nigerian Nightmare’ och för det förtjänar han erkännande och respekt. Det är dock, om vi ska vara helt ärliga, en fight som inte är särskilt meningsfull för Usmans karriär. Det är en chans att hålla sig aktiv och tjäna pengar, men inte mer. Han är storfavorit i matchen mot den orankade norrmannen och alla förväntar sig att han ska vinna tämligen komfortabelt. Tar han sig förbi Meek är det bara en tidsfråga innan någon på topp 10 tackar ja till att möta honom och det är sannolikt hans biljett till toppen och contender-status. Meek är dock inte någon ofarlig motståndare och det gäller för Usman att inte tappa fokus på den uppgift han står inför.
___________________________

Text: Kimuraredaktionen

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.
 • Chingate Wey

  Sjysst läsning på fredagkvällen!

  Han kommer bli champ en dag den här killen det är helt säkert.

  • Kimura guest

   Håller med x 2

   :-)

  • snabelmannen

   Beror på om han har nåt självförtroende kvar efter att ha blivit knockad av Meek, då lär han inte va så kaxig längre. Kanske börjar jobba som bilförsäljare istället.

   • Abu Sin

    Inte fäl att sälja bilar. Jag solde min Ferrari limited edition m 1mil euro + in cash, 2016.

   • Chingate Wey

    Ja man ska aldrig säga aldrig.

    Oddssättarna verkar ju tro på Usman. Annars hade ju inte Meek gett 5.05 ggr pengarna. Men du vet kanske något som de inte vet.

 • Gunnar Gråskägg

  Usman är ett monster. Han vinner på TKO i rond 3. Tror ni kan få rätt om honom att han kan bli mästare.

 • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

  Han är grym. Hoppas bara att Emil kan ta skandinavisk mma framåt med en vinst här. Hejar alltid på Skandinavien. Men om Usman vinner då kanske man ska låta honom möta typ Darren Till, Colby eller Santiago.

 • Ithinkyoureallfuckedinthehead

  Klart intressant fighter men än så länge svårt att säga hur bra han faktiskt är.
  Visst verkar han, precis som vissa andra till synes farliga men lågt rankade fighters, ha problem med att få matcher mot högre rankat motstånd men det faktum att han slagit sig in bland topp 10 i sin division utan att ha slagit någon framför sig kvarstår. Skulle Meek plocka en vinst här så kan det visa sig förödande för Usman.

Fler Kimura rekommenderar: