Fredagskrönikan: UFC har skapat ett monster

conor-mcgregor-2-ufc-belts

En hydra är ett mytologiskt monster. Det är en sorts ormliknande varelse med minst åtta huvuden. För varje huvud som höggs av växte två nya ut. Det är vad som gjorde hydran till en så fruktad varelse. UFC förefaller ha skapat en hydra som man nu har förlorat kontroll över. Det monster man har skapat består av olika delar, eller huvuden om man så vill. Ett av dessa huvuden är Conor McGregor, men det finns fler.

I Conor McGregor fick UFC allt de önskade sig. De fick en fantastisk fighter. En oerhört karismatisk person. En intelligent (nåja, i vissa avseenden) businessman som förstår vikten av PR. De fick en frispråkig trash-talker och showman, som kunde backa upp sitt snack i oktagonen. De fick en borderline megalomanprovokatör, med oöverträffad förmåga att beröra. De fick en superstjärna och en inkomstkälla av aldrig tidigare skådat slag. Det är alltså inte konstigt att UFC har kommit att ge McGregor särbehandling och möjligheter som aldrig tidigare har givits någon fighter. Inte heller att man har (enligt lex Jon Jones) haft överseende med och överslätat hans snedsteg. Men det har varit ett mycket kortsiktigt tänk. Ett tänk som nu komplicerar tillvaron avsevärt.

Hanteringen av McGregor kan sägas vara en del av en större tendens på senare tid. Nämligen att man har blivit alltmer (kortsiktigt) pengastyrd i sitt beslutsfattande. Man rör sig mer och mer i riktning mot ett WWE-orienterat sätt att tänka och agera. Fokus flyttas mer och mer till underhållning och vilar allt mindre på de idrottsliga delarna. Conor är det tydligaste exemplet men det har funnits andra.

UFC har genom sina val försatt sig i en ytterst komplicerad situation. En situation som kan sägas ha ett flertal olika förgreningar – härav liknelsen med den flerhövdade hydran. Jag ska kort beröra två av dessa.

Den första förgreningen ser ut så här. Conor McGregor har idag nått en nivå av status och inflytande som gjort det omöjligt, eller åtminstone mycket svårt, för UFC att över huvud taget gå emot honom. I takt med att McGregors beteende blir allt mer okontrollerbart och utflippat, ställer han större krav på UFC. Han kräver equity - delägarskap – och astronomisk lön för att försvara sitt bälte. Ingen kan ha missat den senaste tidens kontroverser runt superstjärnan. Dana White som i vanliga fall är blixtsnabb att säga sitt hjärtas mening angående sina champs - fråga Tyron Woodley och Demetrius Johnson – är knäpptyst. UFC’s vanligtvismycket snabba kommunikationsavdelning är som bortblåsta.

Genom att under lång tid ha låtit McGregor hållas, låtit honom göra ”vad fan han har velat”, har man försatt sig i en situation man nu inte kan backa ifrån. Man har gjort sig så beroende av McGregor att det i praktiken är omöjligt att neka honom det han önskar. Man ärbakbunden och fast med konsekvenserna av sinatidigare beslut.

Den andra förgreningen handlar om vilken effekt UFC’shantering av McGregor – och WWE-fieringen - har fått på övriga organisationen, framför allt på andra fighters. Det budskap man har sänt till fighters har varit att; det räcker inte att vara en bra fighter. Man måste dessutom vara marknadsföringsbar och sälja. Ansvaret för att vara detta har till stor del lagts på fighters. Dvs på 20-35-åriga alfahanar som inte alla har universitetsexamen inom marknadsföring – tvärtom. Många fighters är, om man ska vara diplomatisk, aningen ”rough around the edges”.

Dessa har således tittat på McGregor, gjort sin egen högst bristfälliga tolkning och analys av vad irländaren (m.fl.) gör för att synas, och därefter försökt skapa en egen version av det. Givet förutsättningarna är det inte konstigt att det har gått som det har gjort. Att en kille som Colby Covington har skapat rubriker var och varannan dag på sistone kan inte komma som någon överraskning. Han har dock gjort det på sämsta möjliga sätt. Utifrån hans perspektiv gör han sannolikt bara vad han tror förväntas av honom. Han syns och hörs. Han skapar rubriker – allt enligt devisen att all publicitet är bra publicitet.

Covington är bara det senaste exemplet på något som blir vanligare och vanligare inom UFC. Han är ett symtom på en åkomma, en röta som UFC och WME-IMG själva har skapat och som tillåtits få fäste i organisationen. Riskkapitalisterna ligger inte sömnlösa över denna utveckling. De vet att de när som helst kan plocka ut sin pengar och investera i något annat istället. Idag är det UFC och sporten mma, imorgon solcellstillverkning i Mexiko.

- Who fucking cares!

De som bryr sig är alla de som har investerat känslomässigt i sporten mma. Fighters, tränare, fans, m.fl. har lagt tid och engagemang på en sport de uppskattar – i vissa fall till och med älskar. Det är dessa som betalar priset för att ett fåtal ska kunna tjäna snabba pengar. Det är nog dessvärre så att hydran har vuxit sig så stor och så stark att det inte längre är möjligt att döda den. Det bästa vi kan hoppas på är kanske någon form av ‘damage control’, att den får fortsätta leva – tjäna pengar åt WME-IMG – men att den inte tillåts växa ytterligare. Det är kanske den kompromiss vi tvingas leva med. Åtminstone till den dag The Muhammad Ali Expansion Act träder ikraft. Men det verkar dessvärre inte vara aktuellt de närmsta åren.

_____________________

Text: Kimuraredaktionen

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter. Bokmärk permalänken.
 • Ruthless

  Ett monster*

 • Kimura guest

  Bra liknelse. UFC har tappat kontrollen.

 • HerrObjektiv

  Blir ju så även med små gulliga bebisar. När dom får allt dom pekar på så kommer dom att med tiden växa upp för att bli narcissister och totalt förlora greppet för vad gäller andra människors vilja och känslor. Pengar, ytlighet och materiella ting är det enda som ger värde till deras liv för deras självkänsla är obefintlig.

 • Jojo

  Det heter ett monster och inte en monster, var bara tvungen att påpeka det förlåt !

 • Mikael K

  Kunde inte hålla med mer, det är bara tragiskt…

 • Gunnar Gråskägg

  Instämmer 100%

 • Chaos

  eller så har ett monster skapat ufc, (åtminstone när det gäller färska mma fans).

 • Krille Krokodil

  Fast om han stängs av ett par år är han bortglömd.

  • HerrObjektiv

   Hade inte brytt mig ett skit ifall han la av ikväll och aldrig kom tillbaka

   • Krille Krokodil

    Samma här gubben, samma här.

   • Kallen

    Samma här. Så intressant hur blinda folk har varit ”allt han har gjort för sporten”. Sporten? Jo tjena! Han har gjort saker för sig själv och det har under en tid gynnat UFC, inte MMA. Men nu börjar det även straffa UFC då allt fler inser hur oseriöst det har blivit.

    • Ric _Ohet

     Så länge Conor gör pengar för UFC, skadar det inte UFC. Men det skadar så klart MMA som sport. Just nu lider nog alla andra MMA Promotions mer pga Conor en UFC sig själva, om de vill bli mainstream.

     Det värsta som jag tycker är att UFC inte uttalat sig officiellt en, de brukar säga ifrån eller iallafall nått bara nån eller några timmar efter det som hänt (..) vart de står. Nu med Conors fadäser försöker de tiga bort med TYSNAD vad som hänt. Väldigt oroväckande utveckling.

     • Kallen

      Nä ok det har ju inte skadat UFC ekonomiskt ännu men däremot så har det börjat påverka företagets anseende. Vilket i längden kan resultera att fler och fler fighters väljer en annan organisation. McGregors beteende kan även ha varit en katalysator till Covingtons agerande. Ett beteende som riskerar att spridas allt mer och då blir allt en enda WWE-cirkus. Vilket i sin tur kan påverka UFC, kanske inte direkt negativt men såpass att det hindrar utvecklingen. Kommer storbolag som tex FOX vilja ha nånting med ett pajasföretag att göra? Det återstår att se. Sen som sagt så tror jag att det skadar sporten MMA, får det fortsätta så kommer den stora massan likställa det med WWE. Ja WWE drar pengar i USA, men tar nån det på allvar? Såklart inte.

  • SkönJävel

   Skulle han stängas av i dagsläget så skulle han inte bli bortglömd.
   Skulle han däremot stängas av efter ett par förluster, då skulle han bli bortglömd lika snabbt som DB byter användarnamn.

   • the_immortal

    Det är nog sant det du skriver.

    Med tanke på hur sällan han tar match så kommer det dröja innan han samlar på sig 2-3 förluster.

    • SkönJävel

     Med tanke på att han har två förluster hela sin MMA karriär så har du säkerligen rätt, det skulle nog dröja ett tag.

 • the_immortal

  Ufc har verkligen skapat problem för sig själva. Det vore lätt att vara skadeglad mot ufc och tycka att de får skylla sig själva men det är ju framför allt sporten mma som skadas av hur de agerar.

  Svårt att veta vad man kan göra åt det bara.

 • Dykarn

  Det här slipper man om man har mer av ett turneringsupplägg som i k1 och nu Bellator verkar ge sig in i. Då blir det fightingskills som betyder allt även om man må hända kommer hålla på en mer underhållande fighter än den som kanske är bäst lex Askren.

 • SkönJävel

  Kan alla sluta hacka på Conor eller? :/
  Gjort ont i hjärtat när alla klankar på honom. Han menar inget illa, han menar bara väl…men ibland kommer det ut lite fel. Men han har stora bollar.

  • Kallen

   Han vill bara väl, LOL!

 • jonzyjonzy

  Menar ni Kimura.se?

 • Herr Buxboom

  Äsch…Inte så farligt med Mc Gregor…Han gör sitt å sen när han slutar så är det lugnt på den fronten. Men sen nya ägarna tillträtt vill de ha snabb avkastning på pengarna de satsat. Å då kommer sporten mma i kläm. Rankingsystemet hamnar i periferin å vig moneyfights värderas högre. Men de biter sig själva i svansen för big moneyfights grundas på rankingsystemet… Där de bästa får mötas… Inte de som skriker högst…. Så när rankingsystemet urvattnas försvinner också de stora fighterna…

  • the_immortal

   Problemet är väl snarast att money fights är något annat än matchningar som bygger på ranking och meriter.

   Ofta innebär ju money fights att man kringgår rankingsystemet och låter lägre rankade fighters som är ‘big draws’ få viktiga matcher som tex titelfighter osv.

   Exempel:
   Bisping vs Hendo, Bisping vs GSP, Conor vs Nate II, m.fl.

   Men UFC vill trots allt ha kvar rankingsystemet som någon sorts teaterrekvisita som ser snygg ut, ger intryck av legitimitet, men saknar substans och som man kan strunta i när det passar.

   • Styrbjörn

    Hur är GSP en dålig matchning dock?

    • the_immortal

     Nja, det var onekligen en intressant matchning men att låta en fighter som inte har tävlat på fyra år och är orankad få gå före kön av värdiga titelutmanare underminerar ju hela rankingsystemet.

     Det naturliga – om man ville respektera rankingsystemet – hade varit att låta GSP möta någon eller några högt rankade fighters i mellanvikt och på så sätt förtjäna en titelchans.

     Det hade varit mer i linje med ”andan” i vad ranking syftar till.

     Öppnar man upp för ständiga undantag från rankingen så hamnar man snabbt i en situation där Nate Diaz kan få titelchans i fel viktklass utan att vara rankad och efter lång frånvaro.

     It’s a slippery slope.

     • Robert Kvarnfjärd

      Nate Diaz kanske inte riktigt kan jämföras med GSP.. :-/

     • the_immortal

      Nä jag håller med dig om att GSP har betydligt tyngre meriter än Nate Diaz.

      Men han var orankad i mellanvikt, har inte ens tävlat i MW i UFC och hade inte fightats på 4 år. Hade han fått titelmatch i weltervikt hade det varit lite mer begripligt.

      Min poäng är snarast att för varje avsteg eller undantag man gör från huvudregeln – som är att titelchans går till den högst rankade utmanaren (som inte nyligen har gått titelmatch osv) – så sabbar man trovärdigheten. Till slut blir rankingen betydelselös och titelchanser går till Colby Covington, Mike Perry, Nate Diaz, Hendo, osv.

      Då blir det enbart en fråga om vilken fight som säljer mest. Nya WWE-publiken som bara vill se blodiga slagsmål skulle få sin vilja igenom. Då skulle stående brawlers som Platinum Perry få titelchans medan en fighter som Demian Maia lika gärna kan sluta med mma för hans stil tilltalar inte nykomlingarna.

      Ja du fattar. När man väl släppt alla principer går de fort utför

     • Robert Kvarnfjärd

      Jag håller delvis absolut med dig. Jag gillar inte heller det där med att inte följa rankingen bättre. Men GSP är juh karraktärs mässigt precis tvärtemot dom där gaphalsarna som du skrev. Så är det nån som kan få gå före i kön så är det fan han(!), pga hans meriter, att han lämnade ifrån sig bältet efter alla försvar mot dom bästa(inte som ”afraid to defend McNugget”), och framförallt för att ”GSP är GSP”! :-)
      Ursäkta mitt sett att formulera min svenska på.. ;-)
      Ha en fin Lördag!

     • Gunnar Gråskägg

      Helt sant. Det ena leder till det andra.

 • Ashkan De Lavar

  UFC vill bli stora och attrahera fler till sporten. Dessvärre förknippar väldigt många fighting eller fighters som ointelligenta, kriminella, barbariska idioter. Vilket är fel i mitt tycke. Samtidigt måste ufc som ledande organisation säkerställa att deras sport inte förknippas med gatuvåld, mobbing och aggressivitet. Fighters kan vara intelligenta, otroliga idrottsmän (och tjej). Därför har det gått lite för långt med Conor McGregor och Colby’s beteende är rent ut sagt katastrof.

 • Tjackman Bülow

  Hybris är ett helvete. Därför tar jag tjack istället för ladd. På ladd tror man att man är gud. På tjack sitthoppar man samtidigt som man hetsigt diskuterar Annie Lööfs badblöja.

  • Realhastalamuerte

   Pundish bre. Jävla tjackfasoner.

 • diddle

  Fast det här har ju varit tanken ända sedan man gjorde sig av med Matt Lindland.

  Dom har nog knappast tappat kontrollen utan snarare utvecklat sin affärsmodell för att nå en bredare marknad. Precis som NFL ser mellan fingrarna med hjärnskakningar och doping eller varför Don King höll undan Lennox från Tyson. Det är ju lite så världen fungerar.

  Den här krönikan är ju lite som att hålla på West Ham och hela tiden glömma bort att Man City alltid kommer köpa upp dom bästa spelarna. Medan puristen klagar så växer ändå marknaden.

  Conor är inget problem för UFC tvärtom och skulle någon tro att de kan ställa samma krav som honom så får dom ekonomilektion på kontoret. Ta Zlatan de senaste åren, kanske inte den absolut vassaste forwarden i Europa men hans varumärke, lön och övergångssummor är väldigt mycket högre än t.ex. Pogba eller Kane, faktiskt dubbelt så mycket just iom varumärket med tröjförsäljning etc. men slutar folk se på fotboll för det?

  Med Conor har dom snarare satt ett prejudikat i vad man vill se och skickat en tydlig signal hur man vill att deras anställda ska profilera sig. Och vad man än tycker om Colby så är faktum att du ändå skriver om honom.

  • Ruthless

   Alltså, du har noll koll. Pogbas övergångssumma var över en miljard medan Zlatan gick gratis från PSG till United. Kane har inte gjort någon övergång över huvudtaget, han är fostrad i Spurs. Sen kan jag tillägga att Zlatan har varit en av de vassaste forwardsen i världen de senaste 10 åren.

   Angående Colby har du också fel. Det finns en anledning till varför UFC flög hem fanskapet i förtid från Australien innan deras Q/A före invägning. Killen har tappat det fullständigt.

  • Gunnar Gråskägg

   Du verkar ha missat en del nyanser i texten. Det handlar ju om att ufc har drivit något för långt. Ufc har alltid lånat vissa influenser från wrestling. Men man har hållit fast vid sportsliga principer.

   Att utveckla verksamheten och expandera oc nå ut till nya marknader är bra men om man säljer ut sina kärnvärden för att tjäna snabba stålar så står man snart på instabil grund.

   Om du tror att Conor inte är ett problem för ufc så har du inte satt dig in i saken ordentligt.

   Visst snackar alla om Colby. Precis som att alla snackade om Martin Timell nyligen. All publicitet är inte bra publicitet. Alla fighters har inte Conors karisma och rappa käft. När ufc ska teckna avtal med stora företag som Fox, Reebok, Monster energy, m.fl. så vill dessa inte bli sammankopplade med Colbys eller Conors beteende. Det har negativ inverkan på deras image o därför förlorar ufc på att fighters tror att de måste bete sig som idioter för att synas.

 • Flash_is_still_here

  Det påstås i krönikan att det engelska ordet ”Equity” betyder ”delägarskap”, så känner mig manad att förklara att det gör det inte.
  Equity har i själva verket betydelserna rättvisa, sedvanerätt, eget kapital, stamaktie
  Go helg.

  • tojo77

   Svaret på en enda googling på bab.la räcker inte för ett bra svar. Enligt nedan på investopedia kan man enligt exemplet med Sally mycket väl använda equity så som i artikeln.

   Equity has several meanings that vary by their context. But in general, each meaning refers to ownership in an asset. The equity of an individual – let’s call her Sally – can be seen in different examples.

   She owns 100 shares of stock in ABC Corporation. That stock is her equity in, or ownership of, ABC.

   Read more: Equity https://www.investopedia.com/terms/e/equity.asp#ixzz4yq9i9HBK

 • aikon

  Väntar fortfarande på en kommentar från forums-kändisen Fotis ;)

Fler Kimura rekommenderar: