Nyheter

Nyöppnade GBG MAC möter stort bakslag – ”Jag är jävligt förbannad”

Joakim Engberg, August Wallén och Daniel Högstgröm samt GBG Macs logga

Stadsbyggnadskontoret sätter sig på tvären, nu måste GBG MAC skjuta på terminsstarten.

Stort bakslag för GBG MAC – Missar en termin

I slutet av april bildades GBG MMA om till GBG MAC där Joakim Engberg, August Wallén och Daniel Högström gick ihop för att ta verksamheten till en ny nivå. Planen var att dra igång till höstterminen men nu har klubben stött på problem då Stadsbyggnadskontoret satt sig på tvären. Stadsbyggnadskontoret ansvarar för den fysiska stadsplaneringen och är de som beslutar om bland annat bygglov. I en intervju med Kimura berättar den administrativa experten och MMA-pionjären om det nuvarande läget.

Stadsbyggnadskontoret återkom till fastighetsägaren och föreslog att fastighetsägaren skulle dra tillbaka sin ansökan om bygglov för de inte skulle få det. Och bara där är det lite småfult tycker jag. För när du sen letar efter beslutet så kommer det för alltid stå att det var fastighetsägaren som ville dra tillbaka ansökan självmant. Då finns det inget beslut att kritisera eller överklaga.

Sen pratade jag med en annan handläggare på stadsbyggnadskontoret och han blev lite förvånad eftersom att den ansvariga handläggaren hade dragit igenom ärendet lite väl snabbt utan att ställa följdfrågor eller liknande. Hade inte bett om en verksamhetsplan och så vidare. Utan det var mer bara ”nej, ni kommer inte få detta så ni kan lika gärna dra tillbaka ansökan”.

Stadsbyggnadskontoret hänvisar till detaljplaneringen – Kampsport är ej industri, men tydligen är padel och gym det?

Anledningen till att bygglovet inte skulle godkännas var att det stod i byggnadens detaljplan att den var ämnad för industriarbete. Trots att GBG MAC endast kommer att använda sig av 5-6% av byggnadens yta där det annats bedrivs just industriverksamhet. En annan förbryllande omständighet är att det i byggnaden bredvid (som också har industriverksamhet i detaljplanen) finns både gym och padelhall. August fortsätter.

Det man hänvisar till är en så kallad detaljplan för dessa fastigheter. Sisjön [där lokalen ligger] är en gammal industrimark. Så de fastigheterna som är där har i stort sett varit för industrin. Allt från montering till däckverkstäder, metallarbete. Det finns massor som klassas som industri som inte är tung industri, en verkstad räknas som industri till exempel.

Så då säger Stadsbyggnadskontoret att detaljplanen säger industri, då ska det vara industri. Därför kan ni inte få detta.

Huset bredvid har också en detaljplan som säger industri, varför har de fått bygglov för padel, utbildning och gym? Den är lite märklig va. Det är ju exakt samma typ av verksamhet [som vi vill bedriva].

Teoretiskt kan man få ett tillfälligt bygglov om det finns särskilda skäl. Det kan exempelvis vara att man blivit av med sin lokal och letar ny. Det är bara det att när du bygger ett helt nytt gym så är ju inte det för att du gör det tillfälligt och letar efter en annan lokal. Och padelhallar finns det ju gott om, som de flesta vet.

Vad är din bild av den universala padelspelaren? Det kostar ju ändå 500kr i timmen att hyra en bana. Enligt min erfarenhet så är det 30-40 år, mycket folk som har bra med pengar och de är ganska vita, förlåt att jag säger det. Det är inte ungdomar och det är absolut inte ungdomar från ”orten”. Utan det är rätt välbärgade vuxna som spelar padel.

Då börjar man ju fundera att om man ger ett gym, som är rätt dyrt, en padelhall och utbildningsverksamhet i huset bredvid. Och vi ska starta kampsportsverksamhet för ungdomar, med en särskild betoning på de i riskgrupp. Vi har en 18-19% med invandrarbakgrund i Sverige nu men på Fighter Centre ligger vi kring 35%. Så att vi drar till oss och integrerar en massa ungdomar och i synnerhet, jämfört samhället i stort, de med invandrarbakgrund. Tittar du på segregationen i samhället idag och kriminaliteten. Och för fem år sedan hade du blivit klassad som rasist om du sa detta men tittar du killarna i gängen, typ sådana som skjuts i Biskopsgården. Det är inte en enda med svenskt ursprung idag och garanterat ingen som spelar fucking padel. Det betyder att det här beslutet luktar för mig, ganska kraftigt.

Det behöver inte betyda att någon är rasist utan bara att de har fördomar, så kan det ju vara. Känns tryggt att ha padel och gym men kampsport för ungdomar med mycket invandrare, hur kan det bli? Det kan ju vara att man har förutfattade åsikter om företeelsen och inte kan så mycket, så kan det ju vara. Men i kombination med att man säger till vår fastighetsvärd att man ska dra tillbaka ansökan för att ni inte kommer få den, utan att ens begära in kompletterande handlingar, den är jävligt tveksam.

Sätter hundratals medlemmar på gatan

Att detta bakslag kommer så sent utgör också ett stort problem för föreningens medlemmar. Man har nämligen redan blivit av med den lokal man tidigare höll till i. Lägg därtill på att leveranstiderna för det mesta är extremt mycket längre än normalt till följd av krig och pandemi så är det inte ens säkert att verksamheten kan komma igång till vårterminen som man i dagsläget hoppas.

Tidigare GBG MMA (numera GBG MAC) hade ett rivningskontrakt som de blev av med i maj och då har vi en förening med medlemmar som inte har någonstans att vara. Då finns det ju alla skäl i universum för ett tillfälligt bygglov på fem år. Just nu står dessa hundratals medlemmar helt utan ett ställe att träna på.

Inget beslut har meddelats än. Det som händer nu är att vi kompletterar med uppgifter och jag tror att med den här pressen, kombinerat med valår och lite annat så kommer vi nog få igenom ett bygglov. Men då är redan nybörjarstarten över, då har vi tappat en termin. Även ifall vi får bygglov nu kommer vi att tappa momentum. Många av de som signat upp sig kommer inte vänta till januari. Så alla som tränade på GBG MMA kommer inte ha någonstans att vara under hösten, och då börjar de på andra klubbar eller helt enkelt slutar träna, eller gör något annat med sin fritid.

Så även om vi får bygglovet, vilket vi tror, kan vi inte köra igång förrän januari. Sen är det på grund av både pandemin och sen kriget otrolig brist på material. Om du beställer en större mängd gipsskivor nu är det nio veckors leveranstid, nio veckor. Vi behöver till exempel ett jättestort luftaggregat för ventilationen som kostar 1,25 miljoner kronor. Som är en investering som fastighetsägaren är villig att göra och det är flera månaders väntetid. Så om du slutligen får ett nej så sitter du där med ett aggregat för 1,25 miljoner som du inte har någon användning för.

Allt detta leder till att när vi får det här troliga bygglovet kan vi bara hoppas att det går att få tag i det materialet vi behöver. Och vi kommer att ha tappat så mycket momentum att det garanterat inte kommer bli den starten som det hade blivit nu och dessutom är det inte ens helt säkert att vi kan komma igång för att det är sån väntetid på material. Så även om de ger oss bygglov allvarligt försämrat för verksamheten.

”När du gör bra grejer så får du jobba i världens motvind”

August vill framhäva vikten av idrottsföreningar som engagerar unga, särskilt unga från utsatta grupper i samhället. Han har svårt att förstå resonemanget i att man väljer att motarbeta föreningar som gör något gott för samhället, särskilt om man tittar på hur det ser ut i Göteborg i dagens samhällsklimat.

Tittar man på hur samhället ser ut. Igår sköts en snubbe och tre gripna. Visst det är mycket skjutningar i Stockholm också, men tar du per capita så är det vilda västern här nästan. Stockholm är tre gånger så stort som Göteborg, så per capita är det sinnessjukt här, det skjuts varje dag. Mina vänner i Biskopsgården har kulhåll i balkongen.

Jag driver ju Fighter Centre så det går ingen nöd på mig, men jag vill aktivera, skapa mer verksamheter för barn och ungdom. Men för Joakim [Engberg] det här är hans levebröd. De har precis sett till att han inte kan försörja sig under hösten. Mig och Daniel [Högström] går det ingen nöd på men jag är ju jävligt förbannad för man har ju ett samhällsengagemang.

Joakim Engberg

Vill man bara tjäna pengar kan man jobba i finansbranschen och hittat på något lukrativt, inte fan sysslar man med kampsport om man vill bli rik. Det här handlar om ett engagemang och att man brinner för något.

Såhär ska man inte ha det i samhället. När du gör bra grejer så får du jobba i världens motvind, du ska ju få hjälp och stöd istället. Alla som vill göra en bra insats för ungdomar borde få en klapp i ryggen och stöd, inte en örfil och bli motarbetad.

Får beslut i slutet av sommaren

Wallén har haft möte med chefen på Stadsbyggnadskontoret och som det ser ut nu har man lovat att kolla på ärendet ännu en gång. Men ett officiellt beslut kommer inte att komma förrän man hunnit handlägga ärendet på nytt, vilket inte kommer att ske förrän de som handlägger kommit tillbaka från sommarsemestern.

Föregående artikel

UFC Vegas 58: Invägningsresultat inför nattens gala

Nästa artikel

O’Malley utmanar Cejudo, som svarar!

Skriven av

Daniel Schälander

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök