15 June, 2024
Nyheter

Helvändning av Svenska Taekwondo-förbundet

Av

Ralph Nordahl

25/04/2024
Josef Alami Taekwondo

Taekwondo-talangen Josef Alami anklagades för stöld och att ha jämfört svenska flaggan med IS och stängdes av förbundet på ett år. Nu har förbundet bett om ursäkt och har även hävt avstängningen.

Svenska Taekwondo-förbundet tvingas häva Josef Alamis avstängning

Taekwondons grenförbund STU meddelade först Josef Alami att han stängts av i ett år. Detta då de ansett att Alami varit för kritisk när han intervjuades av SVT förra månaden.

Till Sportbladet kom sedan STU sedan med fler anklagelser. Alami, som tagit SM-guld 7 gånger, hade enligt förbundet stulit kläder från landslaget och vägrat att ta bilder med svenska flaggan. Detta på grund av religiösa skäl:

Det framförda skälet för vägran att fotografera sig med svenska flaggan var att denna skulle vara en religiös symbol (korset) och de jämförde också Sveriges flagga med IS-flaggan i muntlig kommunikation. Sverige är ett sekulärt land där religionsfrihet är garanterat i grundlag. Svenska flaggan är idag en symbol för demokratiska värderingar där alla religioner är lika välkomna.

Talangen har bestämt förnekat anklagelserna och gick även ut med att han inte ens fick en varning först.

Avstängningen har lett till starka reaktioner där aktiva kollegor och ledare ställt sig bakom Alami och uppmanat organisationen att ändra sitt beslut.

I tisdags gick till slut STU ut med en offentlig ursäkt till Alami:

Vi vill börja med att säga att vi är mycket ledsna över den situation som uppstått och ber om ursäkt för att vi har uttryckt oss slarvigt.

För att förtydliga så hade landslagsledningen och styrelsen en diskussion baserad på olika delar av information, en diskussion som ledde till ett gemensamt beslut att inte ta ut en aktiv i landslaget, Josef Alami.

Det är ingenting vi önskade göra och vi förstår vilket tufft besked detta var för Josef Alami, men baserat på de grunder som presenterats och vi hade att förhålla oss till så var det nödvändigt.

Vi har under de senaste dagarna fått flera frågor om att visa bevis på anledningar till att Josef Alami inte togs ut i landslaget. Det var olika slags information och underlag och med hänsyn till involverade personer är det inte information vi delar.

Vi tar till oss att hanteringen blev olycklig och kommer att ändra i processen vid beslut om landslagsuttagning. Dels tydliggöra krav och förväntningar, dels kommunikationen vid ärendehantering.

Igår annonserade sedan STF, som är överordnat STU, till slut att de beslutat att häva avstängningen. De skrev följande i deras pressmeddelande:

Förbundsstyrelsen har beslutat undanröja och återremittera ärendet gällande Josef Alami.

STF menar att anledningen att avstängningen hävts är ”på grund av formfel”.

Alami har svårt att glädjas åt beslutet

Alami säger i en intervju med Sportbladet dock efter beslutet att han har svårt att vara glad då turerna redan ser ut att ha kostat honom en EM-biljett. Detta då anmälan till Taekwondo-mästerskapet i Serbien i maj nu stängt och det inte finns mycket tid att överklaga uttagningen:

Jag vet inte om jag ska jubla. Det är skönt att alla kan se att jag hade rätt, men skadan är fortfarande skedd. Jag är förolämpad och besviken över att STU kunde kasta ur sig sådana anklagelser utan bevis.

Alla förberedelser sedan början av året har varit förgäves. Tid, kraft, pengar. Blod, svett, tårar. Jag gav allt för att få tävla på EM och nu har den drömmen tagits i från mig. Jag har inte gjort något fel. Vem ska ersätta mig nu? Jag är förkrossad.

Vad anser ni om turerna kring Alami?

Skribentens kontakt

Relaterade Artiklar

Här kan du söka!

Sök