Hjärnskador inom MMA kan leda till Alzheimers

Profilbild

Under slutet av denna vecka anordnas en konferens vid Karolinska Institutet i Solna, norr om Stockholm. Konferensen leds av hjärnforskaren Bengt Winblad och på deltagarlistan finns även flera andra framstående forskare, liksom kända idrottare samt Drottning Silvia. Vad som avhandlas? Hjärnskador i samband med sport och idrott, och då inte minst inom boxning och MMA.

Något som tagits upp en hel del de senaste åren inom framförallt kampsport och amerikansk fotboll, är riskerna för kronisk traumatisk encefalopati (CTE), en benämning på en slags cocktail av flera olika symtom på hjärnskada. Ny forskning visar dessutom att upprepat våld mot huvudet som leder till hjärnskador, även kan leda till utveckling av Alzheimers senare i livet. Detta är vad Winblad så att säga tar avstamp i, inför konferensen:

Sporter med direkta slag mot huvudet, är de farligaste.

Vi på Kimura har tidigare skrivit om Jordan Parsons, före detta Bellator-fighter och den förste MMA-fightern att diagnosticeras med CTE samt om legendaren Gary Goodridge, vars boxardemens-diagnos antagligen också är CTE.

MMA är redan idag en av de sporter med flest regleringar i skademinimerande syfte men likafullt är det också en sport som till stora delar går ut på att utöva våld mot huvud, kropp och leder. Såväl arrangörer som utövare, både i Sverige och internationellt, säger sig välkomna forskning på området. Ändå menar Winblad att han ibland kan uppleva visst motstånd från kampsporten. Såhär sa Winblad till SVT Sport, och betonar att han själv inte förordar förbud:

Vissa utövare tror att man vill stoppa dem, om man vill ta något prov i forskningssyfte. Jag vill endast synliggöra farorna och medel för att minimera dem.

SVT Sport, som intervjuat Winblad, har också bett Armand Kranjc uttala sig. Kranjc är före detta proffsboxare och numera kampsportsexpert hos just SVT. Kranjc menar att det alltid går att göra kampsport säkrare, men att man till slut skulle vara nere på en nivå där man monterat ner själva sporten och det i princip bara är skuggboxning kvar. Bättre då, menar den förre boxningsmästaren, att exempelvis öka frekvensen på läkarkontroller och forska mer om både förebyggande och vårdande åtgärder.

Även förre boxningsvärldsmästarinnan Frida Wallberg har intervjuats av SVT. Wallberg knockades 2013 och blev därefter akut opererad för hjärnblödning. Hon är fortfarande, fem år senare, inte helt återställd. Boxning kommer aldrig att vara på tapeten igen. Men inte heller Wallberg talar i termer om förbud eller ytterligare inskränkningar. Hon pekar på att skador kan uppstå i alla sporter. Liksom Kranjc förespråkar Wallberg framförallt fler, tätare och noggrannare läkarkontroller och en högre utbildningsnivå bland ledare och tränare inom kampsport.

+2
Dana Sad
Dana Happy
dominick cruz
UFC on ESPN 41: Fullständiga resultat från nattens gala
kimura
Hett
Marlon Vera
Marlon Vera ett steg närmare en titelmatch
kimura
Hett
Rory MacDonald
PFL 8 – resultat: Rory MacDonald avslutad i matchens första rond
kimura
Hett
Sadibou Sy vinner
PFL 8 – Sadibou Sy är en seger ifrån turneringsvinsten och 1 miljon dollar
kimura
Hett
Christian Stigenberg
PFL 8 – Christian Stigenbergs match går till domslut
kimura
Hett