Nyheter

Hur populärt är MMA egentligen i Sverige?

MMA är inte en mainstreamsport i Sverige, men för varje år som går får fler och fler upp ögonen för sporten. Det är friheten i MMA som gör sporten så fascinerande, och utöver de fighters i världsklass som vi lyckats producera i Sverige finns det tusentals amatörutövare och en växande skara fans. Vi ska ta en titt på hur sporten först kom till landet och se hur långt sporten har kommit idag.

MMA har redan gått en lång väg från en outsidersport som sågs som extrem och farlig till att bli en populär och växande sport i Sverige.

När kom MMA till Svedala?

Det är många som tror att MMA är ett relativt nytt fenomen i Sverige. Men faktum är att den första MMA-föreningen faktiskt grundades så tidigt som 1995. Detta var alltså när UFC i USA fortfarande var i sin barndom och fighters som Ken Shamrock och Tank Abbott var stora affischnamn. Tävlingar på professionell nivå har arrangerats sedan 2003.

En milstolpe för svensk MMA kom 2008 då Per Eklund blev den första svensken att gå en match i UFC. Han lämnade UFC ett år senare efter 3 matcher med 1 vinst och 2 förluster. Den första UFC-galan på svensk mark gick av stapeln 2012. Det var en showcase för vår hittills största MMA-stjärna Alexander Gustafsson som besegrade Thiago Silva i main event.

Sedan dess har UFC haft ett antal events i Sverige och vi har haft flera fighters som etablerat sig i världens största MMA-organisation. Fighters som Ilir Latifi, Lina Länsberg och Jack Hermansson har blivit kända namn. Sverige väntar dock fortfarande på att få sin första mästare i UFC.

Samtidigt finns det en rad mindre organisationer som håller events med jämna mellanrum i Sverige och våra grannländer. Det ger amatörer som vill ta klivet över till proffsfighter gott om möjligheter att pröva vingarna på lämplig nivå.

Det svenska MMA-förbundet SMMAF har idag över hundra föreningar över hela landet anslutna till sig.

Vad har sporten för framtid?

Att MMA är här för att stanna är givet. MMA har allt som krävs för att en sport ska kunna växa. Ett aktivt föreningsliv med många duktiga amatörer och flera stora etablerade namn. Precis lika viktigt är alla de motionärer som söker sig till MMA som träningsform utan att ha aspirationen att någonsin gå några matcher. Kombinationen av kickboxning, brottning och jiujitsu är svårslagen när det gäller att komma i form och förbättra rörlighet och koordination.

Utöver detta är nog publikintresset i landet för UFC större än någon annan sport i jämförbar storlek. Det finns många svenskar som aldrig skulle missa en UFC-gala och de senaste fighterna diskuteras på rasterna på många svenska arbetsplatser. Nästa stora steg inom sporten skulle rimligtvis vara att få fram en fighter som lyckas ta sista steget och vinna ett bälte i UFC. Alexander Gustafsson kom nära men har ännu inte lyckats. Han har trots detta lyckats bli ett känt namn i Sverige även utanför MMA-kretsar. En fighter som lyckas vinna ett bälte skulle förmodligen få ännu mer uppmärksamhet och etablera MMA som en mainstream-sport i Sverige.

Föregående artikel

TJ Dillashaw: Jag är redo att återta det som är mitt

Nästa artikel

Inför UFC Vegas 9: Återupplev Alistair Overeem vs Walt Harris

Skriven av

kimura

Relaterade Artiklar

Sök