Här är den svenska landslagstruppen inför VM! – ”Vi hjälper varandra som ett TEAM”

Alexander Clausson

VM i amatör-MMA närmar sig med stormsteg och på lördag flyger den svenska truppen till Abu Dhabi. Sverige representeras av 14 fighters och Kimura passade på att stämma av läget med förbundskaptenen och ett par av truppens utövare.

Förbundskaptenen Anders Ohlsson delar med sig av sina tankar inför mästerskapet

Den 24 januari drar världsmästerskapen i amatör-MMA igång. På grund av rådande omständigheter valde IMMAF att arrangera det föregående årets världsmästerskap nu i januari.

På grund av smittläget i Sverige kommer årets samling inte inledas med en träff på hemmaplan för den uttagna truppen. Istället kommer landslaget mötas upp först på flygplatsen. Någonting som förbundskaptenen Anders Ohlsson berättade mer om i en kommentar till Kimura.

Vi skulle egentligen haft en samling i Linköping veckan innan avfärd men då COVID-smittan fått rejäl spridning igen kände vi att vi tar det säkra före det osäkra, onödigt med extra kontakter innan vi kommer iväg. Så förberedelserna har atleterna skött på hemmaplan sista tiden inför mästerskapet. Vi kommer således träffas först på flygplatsen. Ser det dock inte som ett problem. De flesta har varit med på både träffar och på World Cup i höstas. Så det är en tight grupp som reser tillsammans på VM. Och de som är nyare i truppen kommer ha hjälp och trygghet av de som är mer rutinerade.

Truppen består mestadels av rutinerade fighters i A-klassammanhang. Alla har dock inte mästerskapserfarenhet. Exempelvis har Nikolija Milosevic från GBG MMA endast gått en A-klassmatch innan hon blev uttagen till landslaget. Enligt Ohlsson bidrar landslagets veteraner med ett lugn, som även sprider sig till truppens debutanter.

Det brukar bli ett naturligt samspel där de mindre erfarna kan fråga och få hjälp av de mer rutinerade rävarna. De bidrar med ett lugn som också smittar av sig. Det kan vara nervöst att gå in i en bur under de här stora sammanhangen men har man med sig atleter som gjort den här resan flertalet gånger vet man att det kommer gå bra. Även vi i ledningen har varit med länge i gamet nu så vi vet vilken info som behöver komma ut till truppen och när, vad som gör atleterna trygga så att de kan fokusera 100% på sin prestation

Kimura bad Ohhlsson att dela med sig av sina tankar kring varför Sverige har nått så pass stora framgångar inom mästerskap för A-klassfighters. Förbundskaptenen nämnde bland annat hög kompetens och den nationella MMA-ligan som två viktiga faktorer.

Dels har vi en hög kompetens i Sverige, många tränare runt om i landet som varit med länge inom MMA. Vi har också Svenska MMA-ligan där man har möjlighet att bygga upp stor erfarenhet under liknande former, skillnaden på ett mästerskap är att man behöver klara av att stiga in i buren fem dagar på raken för att kamma hem ett guld. Den struktur vi genom åren har byggt upp i landslaget tror jag också bidrar till att vi lyckas under mästerskapen. Vi trycker mycket på en avslappnad god stämning där vi hjälper varandra som ett TEAM. Det är en individuell idrott men utan stöd från lagkamraterna, medföljande klubbcoacher och oss i ledningen tror jag det hade varit betydligt svårare att fokusera på samma sätt som atleterna kan göra nu. De vet att allt runt omkring sköts, att de får hjälp av samtliga i laget och att de kan fokusera maximalt på det de behöver för att lyckas.

Världsmästerskapet pågår fram tills den 29 januari. Matcherna kommer äga rum på Jiu Jitsu Arena. 

Anders Ohlson - Mustafa Atrakchi - Fredrik Eliasson-1607

Anders Ohlsson längst till höger 

Yrsa Sandin: Guld, guld, guld i allt! Det finns inget annat.

Med i truppen finns Yrsa Sandin, som tog hem segern i IMMAF World Cup 2021. Stockholmsfightern besegrade Tjeckiens Eva Melo i finalen. I en kommentar till Kimura berättade Sandin om sina tankar inför månadens världsmästerskap.

Jag har faktiskt lyckats vinna alla matcher jag har gått hittills så det är något jag brukar luta mig tillbaka på när nervositeten kommer smygande. Vad dom än kastar på mig så hittar jag ett sätt att tackla det på.
På grund av den pågående situationen med COVID-19 har det varit svårt att få matcher för många fighters. Ett problem som Sandin ställts inför även tidigare.
Jag hade ett riktigt långt uppehåll innan World Cup så jag ser det som att vi är back on track nu, haha!
Sandins målsättning är att plocka hem guld i SM, EM och VM, innan hon lämnar amatörkarriären bakom sig.
Guld, guld, guld i allt! Det finns inget annat.
Yrsa Sandin
Yrsa Sandin 

Josefine Modig kan gå över till proffs efter mästerskapet

I truppen ingår även Josefine Modig, från APEX Kalmar. I samband med den senaste upplagan av IMMAF World Cup tog Modig hem sin första mästerskapsmedalj. I turneringens final besegrades Sveriges Nina Back via enhälligt domslut. I en kommentar till Kimura berättade guldmedaljören om sitt fokus inför nästa veckas turnering.

Jag går in med samma inställning som tidigare! Små mål med fokus på att ha roligt och förhoppningsvis tar det mig en bit in i turneringen. Känner ingen press än så länge men kommer självklart bli besviken om jag åker ut, dock mer för mig själv än någon annans skull.

Modig har hållit sig aktiv genom att tävla i andra sporter. Bland annat erhöll MMA-fightern ett SM-guld i BJJ, i slutet av 2021.

Jag har hållit igång med BJJ-tävlingar, bland annat SM! MMA är jag van vid att näst intill aldrig få match så det känns precis som det brukar!

Utöver ovannämnda tävlingar och träningen på APEX i Kalmar, har Modig också besökt flera andra svenska MMA-gym. Däribland Allstars i Stockholm.

Vad jag gillar med att tävla är att man ser sina egna luckor och har chansen att arbeta på dem. Jag har jobbat mycket på att sätta upp sparkar och kedjebrottning. Att resa runt ger mig nya perspektiv och framför allt möjligheten till att träna med andra tjejer. Men jag tycker själv att det är svårt att se sin egen utveckling. Det får vi se på VM!

Modig berättade även att en proffsdebut kan vara nära inpå efter mästerskapets slut.

Det ser ut som att en prodebut är på G, men allt kan hända.

Josefine Modig

Josefine Modig

Svenska landslagstruppen för IMMAF World Championships

Nedan kan läsaren ta del av samtliga utövare i den svenska truppen inför mästerskapet i Abu Dhabi.

 • Bezhan Mahmudi – Atomvikt 47.6 kg (105 lbs)
 • Josefine Modig – Stråvikt 52.2 kg (115 lbs)
 • Sebastian Gonzalez – Flugvikt 56.7 kg (125 lbs)
 • Millie Eriksson – Flugvikt 56.7 kg (125 lbs)
 • Markus Adolfsson – Flugvikt 56.7 kg (125 lbs)
 • Jessica Andersson – Bantamvikt 61.2 kg (135 lbs)
 • Oskar Jaskari – Bantamvikt 61.2 kg (135 lbs)
 • Nikolija Milosevic – Bantamvikt 61.2 kg (135 lbs)
 • Daniyal Shamkhalov – Fjädervikt 65.8 kg (145 lbs)
 • Tobias Söderberg – Lättvikt 70.3 kg (155 lbs)
 • Yrsa Sandin – Lättvikt 70.3 kg (155 lbs)
 • Linus Lindeberg – Weltervikt 77.1 kg (170 lbs)
 • Daniel Karlsson – Lätt tungvikt 93 kg (205 lbs)
 • Robin Enontekio – Lätt tungvikt 93 kg (205 lbs)

Samtliga av mästerskapets matcher kommer finnas tillgängliga på IMMAF TV till en totalkostnad av 89,20 SEK.

+4
Dana Sad
Dana Happy
Lyoto Machida och Michael Chandler
Lyoto Machida betygsätter Michael Chandlers frontkick
kimura
Hett
Junior Dos Santos firar efter seger
Junior Dos Santos ger uppdatering om sin skada – ”I’m not feeling any pain”
kimura
Hett
Badou Jack
Badou Jack vinner via knockout i första ronden – Se avslutet här
kimura
Hett
Conor McGregor och Tony Ferguson
Conor McGregor känner ånger över hur han behandlat Tony Ferguson
kimura
Hett
Khabib och Cain
Khabib försvarar Velasquez – ”Anybody with self-respect would do the same”
kimura
Hett