Video
Inför UFC Vegas 24: Se Kelvin Gastelum vs. Ian Heinisch

Anton

Nu har UFC lagt upp mellanviktskampen mellan Kelvin Gastelum och Ian Heinisch på Youtube. De två möttes i februari tidigare i år i en match som Gastelum vann via enhälligt beslut. Gastelum möter Robert Whittaker i huvudmatchen under helgens UFC Vegas 24.

Kelvin Gastelum tar beslutsegern över Ian Heinisch

Med endast ett par dagar kvar till att UFC Vegas 24 går av stapeln i APEX Arena, har organisationen publicerat mellanviktskampen mellan Kelvin Gastelum (16-6, 1 NC) och Ian ”The Hurricane” Heinisch (14-3) till deras Youtube-kanal. Gatelum har äran att stå som en av huvudmännen under helgens sista match, där han ställs mot den forne mästaren i mellanviktsdivisionen Robert ”The Reaper” Whittaker (22-5), en match som Kelvin tog på relativt kort varsel. Mötet med Ian Heinisch var det senaste framträdandet i oktogonen för Gastelum, när han besegrade sin landsman via enhälligt beslut för cirka två månader sedan den 13 februari.

Se matchen Kelvin Gastelum vs. Ian Heinisch i videon ovan!

 

+1
Dana Sad
Dana Happy
Dana White och Donald Cerrone

Dana White: Donald Cerrone kommer få en chans till

Alexander Clausson

Under den gångna helgens UFC-gala förlorade Donald ”Cowboy” Cerrone sin femte raka fight i organisationen. Nu har presidenten Dana White uttalat sig om ”Cowboys” framtid i organisation.

Dana White: Nästa match går i lättviktsklassen

Cerrone har tillhört UFC sedan 2011 och har tagit hem 23 vinster i organisationen. En bedrift som ingen annan fighter tidigare har lyckats med. Amerikanen har också gått förlorade ur 13 UFC-matcher. Endast Jeremy Stephens (17), Jim Miller (15), Clay Guida (14) och Andrei Arlovski (14) har fler förluster i organisationen.

Under en intervju med TSNs Aaron Bronsteter, berättade White att han tänker låta ”Cowboy” gå en match i lättviktsdivisionen härnäst. Transkribering via ’MMA Fighting’.

Cowboy,’ again, steps up, Diego falls out of the fight, [and] he steps up and takes a last-minute replacement, co-main event. He accepted the Diego fight because they both said they would fight at 170 [pounds]. He wants to move down to 155, and I’m going to let him do that.

När Bronsteter frågade om om Cerrone måste vinna sin nästkommande match för att behålla sitt kontrakt, svarade White att så var fallet.

Donald Cerrone: Inte en chans att min karriär slutar såhär

I samband med UFC Vegas 26 stod landsmannen Alex Morono för motståndet. Morono hade tagit ja till fighten med kort notis, sedan den tilltänkta motståndaren – Diego Sanchez – släppts av organisationen. Morono tog hem vinsten via slag i matchens första rond. Efter matchens slut berättade Cerrone att drabbningen absolut inte var hans sista. Via ’MMA Fighting’.

Absolutely not [my last fight]. No way. I’ll never go out like this. I will, 100 percent I’ll know [it’s the last fight] and I’ll come in, and sh*t, hopefully I go in whipping ass right off. There’s no way I’d end like this. I couldn’t let my legacy end like this.

Cerrone står med ett totalt matchfacit som lyder 36-16-0 (2NC).

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy
Alexander-Gustafsson-UFC

Alexander Gustafsson tränar för comeback

Simon Tingberg

Sveriges främste MMA-stjärna genom tiderna Alexander Gustafsson har inte fightats sedan juli 2020. Nu siktar svensken på att åter igen snart fightas i oktagonen.

Alexander Gustafsson – Kommer tillbaka starkare än någonsin

På sin Instagram så la svenske stjärnan ut ett inlägg där han berättar att han tränar på för fullt. Och att han under sommaren kommer gräva djupare än någonsin i sig själv. Och att vi fans kan följa hans resa.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Alexander Gustafsson (@alexthemauler)

Kommer fortsätta i tungvikt

Gustafsson gav senare ett uttalande till sportbladet där han berättar att han kommer att fightas i UFC igen. Där tungvikt är den viktklass han kommer att tävla i.

Tungvikt vilket är den viktklass han senast fightades i. Då mötte han den före detta tungviktsmästaren Fabricio Werdum. Tyvärr gick det inte svenskens väg den gången då Werdum vann genom submission i den första ronden. Tidigare har svensken tävlat framgångsrikt i lätt tungvikt med segrar över nuvarande mästaren Jan Blachowicz och kommande titelutmanaren Glover Texeira. Gustafsson utmanade om lätt tungviktsbältet tre gånger varav två gånger mot Jon Jones och en gång mot Daniel Cormier.

Planerar att träna i USA

Gustafsson berättade för sportbladet att nu känns kroppen bra för tungvikt. Och hade han mött Werdum idag så hade resultatet varit annorlunda menar svensken. Den trefaldige titelutmanaren i lätt tungvikt planerar också en resa till USA för att träna. Tidigare har svensken tränat flitigt på Alliance i San Diego, Kalifornien.

Läs mer
+7
Dana Sad
Dana Happy
Kevin Lee

Kevin Lee flyttar upp till weltervikt, utmanar Mike Perry

Anton

Den tidigare utmanaren till interim-bältet i UFCs lättviktsdivision Kevin Lee tar klivet upp till weltervikt. Som sin första motståndare vill 28-åringen se sig stå framför Mike Perry. Lee har förlorat tre av sina senaste fyra framträdande i lättvikt.

Kevin Lee söker grönare gräs i welterviktsdivisionen

De senaste tre åren har varit en tid av misslyckanden och nederlag för Kevin ”The Motown Phenom” Lee (18-6) i UFCs lättviktsdivision. Efter att han förlorat slaget om interim-bältet i viktklassen mot den ständigt energiske Tony ”El Cucuy” Ferguson (25-5) i oktober 2017, har Lee enbart vunnit två av sina nästföljande fem kamper. I dagsläget lider 28-åringen under trycket av två förluster på raken, där den senaste kom för mer än ett år sedan i mars mot Charles ”do Bronx” Oliveria (30-8, 1 NC).

Nu tycks Michigan-sonen ha tröttnat på 70kg-viktklassen, och tar klivet upp till weltervikt. Väl där utmanar Lee UFCs alldeles egna orosmoln i ”Platinum” Mike Perry (14-8), som själv är i stort behov av en renässans i sin karriär med enbart en vinst på sina fem senaste matcher.

Weltervikt och Perry

Under gårdagen tog Kevin Lee till sociala medier för att förmedla om sitt beslut att anslå sig till UFCs welterviktsdivision. I sitt Twitter-inlägg beskriver Lee hur hans senaste motståndare Oliveira kan behålla lättviktsklassen för sig själv, fram tills det att de två möts igen.

I’m moving to 170lbs for the foreseeable future. Oliveira can have the lightweights we’ll get that back later.

För att ordentligt förankra sig i sin nya viktklass, väljer även Lee att utmana Mike Perry till en match under UFC 264 den 10 juli.

Mike Perry, we fighting July 10 or what?

Lee vs. Perry, sevärt? Kommer ”The Motown Phenom” finna de framgångar i welterviktsdivisionen som undvikit honom som lättviktare?

 

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
Gunnar Nelson och Haftor Julius Björnsson

Video
Gunnar Nelson grapplar med ”The Mountain” Hafþór Júlíus Björnsson

Anton

Nyligen publicerades en video på Youtube i vilken de två islänningarna Gunnar Nelson och Hafþór Júlíus Björnsson rullar runt på mattan. Trots att Nelson är en meriterad MMA-fighter med goda submission-förmågor, fann 32-åringen det svårt att få övertaget på sin betydligt tyngre motståndare.

Gunnar Nelson vs. ”The Mountain” i grappling

För ett par år sedan cirkulerades en video på irländaren ”Notorious” Conor McGregor (22-5) och den isländske styrkemannen Hafþór Júlíus Björnsson på sociala medier. De två filmades engagerade i en smärre ”sparringsession”, vilken mest gick ut på att den då lättviktsmästaren i McGregor sparkade på Björnssons imponerande kroppshydda. Björnsson, som gjort sig ett namn genom att delta i strongman-tävlingar samt spelat rollen som Gregor ”The Mountain” Clegane i den populära Tv-serien Game of Thrones, tycks ha fått smak för kampsportandet i och med McGregor-videon.

En ny video med Björnsson har nu publicerats till Youtube. Den här gången är det landsmannen och UFC-welterviktaren Gunnar ”Gunni” Nelson (17-5) som får känna på den betydligt tyngre (och starkare) Hafþór i en grapplingsession. För den naive kan det på papperet tyckas som att Nelson med sina tolv submission-vinster i karriären skulle ha övertaget i markstriden de två emellan. Dock skall storlek och styrka aldrig underskattas i kamsportssammanhang, och trots att tekniken må ha legat på ”Gunni”s sida, visade han sig oförmögen att med sin skicklighet överbemästra ”The Mountain”.

Se grapplingsstriden mellan Nelson och Björnsson i videon nedan!

 

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
fabricio werdum

Fabricio Werdum får KO-förlusten under PFL-match omvänd till No-Contest

Anton

MMA-veteranen Fabricio Werdum får sin KO-förlust under PFL 3 omvänd till en No-Contest. Efter att ha överklagat beslutet följande nederlaget, har den atletiska kommissionen i New Jersey omvärderat matchutgången, och förlusten är nu ett minne blott.

Lyckad överklagan från Fabricio Werdum

Efter en mycket kort och tillsynes effektiv kampanj har Fabricio ”Vai Cavalo” Werdum (24-9-1, 1 NC) lyckats får sin KO-förlust i PFL (Professional Fighters League) förra helgen omvänd till en No-Contest. Det var i den 43-årige brasilianarens debut för sin nya organisation som olyckan drabbade Werdum endast halvvägs in i den första ronden. I en kamp mot sin landsman Renan ”Problema” Ferreira (6-2, 1 NC), fick den tidigare tungviktsmästaren i UFC erfara hur det känns att få skallen inhamrad i PFL-canvasen.

Det var dock ett föregående moment i matchen som ligger till grund för Werdums besvikelse. Med sin motståndares nacke fastkilad i ett giljotin-stryp, tycks Werdum ha lyckats tvinga fram en urklappning från Ferreira. Domaren i kampen Keith Peterson tycks dock inte ha uppfattat att Ferreira tillsynes gav upp, och striden fick fortsätta fram tills att Werdum knockades i ett senare skede.

Fångat på kamera, och med den större delen av MMA-sfären på in sida, spankulerade så ”Vai Cavalo” med raska steg raka vägen till Den atletiska kommissionen i New Jersey, den delstat där galan ägde rum.

No-Contest det nya resultatet

Efter en kort överläggning har nu panelen som sitter i den atletiska kommissionen nått samma slutsats som Werdum, och matchresultatet omvänds från en förlust till en No-Contest. Detta rapporterar MMA-journalisten Marc RaimondiTwitter.

The PFL fight between Fabricio Werdum and Renan Ferreira from last Thursday night has been overturned to a no contest by the New Jersey State Athletic Control Board.

Fabricios team, och inte minst den kontroversielle manager Ali Abdelaziz, tycks vara nöjda med utgången av deras överklagan. Abdelaziz tackar såväl den atletiska kommissionen i New Jersey som PFL för det snabba och minst sagt fördelaktiga beslutet.

I want to thank the New Jersey Athletic Commission, Mr. Nick Lembo who worked all weekend on over turning Fabricio Werdum’s decision to a NO Contest from his last week at PFL. I also want to thank PFL for quickly providing all of the necessary evidence.

Det är inte en alltför ovanlig förekomst att MMA-fighters vänder sig till överseende sportpaneler för att rätta till en uppfattad orättvisa. Det hör dock inte till vanligheterna att de får bifall i sin klagan. Att det skulle gå så fort som det gjorde för Werdum är en raritet utan dess like.

 

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Dana White

Dana White bekräftar: Francis Ngannou vs. Derrick Lewis om tungviktstiteln

Anton

Nästa titelkamp i UFCs tungviktsdivision kommer att stå mellan mästaren Francis Ngannou och Derrick Lewis. Detta bekräftar organisationens president Dana White, som samtidigt säger sig vilja se Jon Jones träda in i oktogonen vid något tillfälle det här året.

Derrick Lewis står näst på tur om Francis Ngannous tungviktsbälte

Föga förvånande tycks det nu som om UFC har bestämt sig för att den nästa titelutmanaren i organisationens tungviktsdivision kommer bli amerikanen Derrick ”The Black Beast” Lewis (25-7, 1 NC). Efter att den regerande mästaren Francis ”The Predator” Ngannou (16-3) knockat Stipe Miocic (20-4) under UFC 260 för att erövra bältet, uppstod en diskussion kring vem som borde stå näst på tur att få sig en chans på guldet i viktklassen.

Ett av de mer självklara namnen var den forne lätta tungviktsmästaren och GOAT-kandidaten Jon ”Bones” Jones (26-1, 1 NC) , som ännu inte genomfört sin debut i tungviktsdivisionen. Ett ”super-möte” mellan Ngannou och Jones har varit en omtalad matchning i över ett år. Dock är det en potentiell kamp som ännu inte tycks ha gått förbi förhandlingsstadiet hos varken Jones eller UFC.

Ngannou vs. Lewis 2 till sommaren

Med Jon Jones utanför det pågående titelsnacket, ställer organisationens president Dana White in sig på att det blir just Derrick Lewis som får bli Francis Ngannous första titelutmanare, en match han ser äga rum någon gång under sommaren. Detta berättade White i en intervju nyligen.

We are working on that fight. That fight (Ngannou vs. Lewis 2) is going to happen this summer.

Matchen skulle bli det andra mötet de två tungviktarna emellan. Om MMA-gudarna är nådiga, blir det här en mer underhållande tillställning än den första.

White fortfarande hoppfull gällande Jon Jones

När det väl kommer till ”Bones” och hans framtida karriär som tungviktare i UFC, säger sig White ha förhoppningar om att de två parterna kan komma överens om ett matchkontrakt. Dana tror att den goda kontakten som Jones har med en av UFCs Hunter Campbell kommer underlätta i de kommande förhandlingarna.

Whether Jon has a manager or not, Jon is going to do what Jon wants to do. So it’s probably something that Jon Jones needs to workout with, you know I know that him and Hunter Campbell have a good relationship. So I think those guys are going to get together soon and talk.

Dana White vidhåller att Jon Jones är den bäste MMA-fightern att någonsin sätta foten i oktogonen. Trots de ”meningsskiljaktigheter” White och Jones har haft gällande utbetalningar och matchlöner genom åren, tycks UFC-bossen hysa samma nivå av respekt för ”Bones” ur ett tävlingsmässigt perspektiv som tidigare.

Listen, you look as the last however many years and people ask me who I think the best ever is and I say Jon Jones. You know, Jon Jones is a massive part of the history of this company. He’s one of the best ever. No matter where you stand, whether you think it is him, Anderson, Khabib, GSP, wherever you stand on that, he’s one of the best of all-time. Obviously there is still some big fights that can be made with him and we would love to do it. You know, it’s not like we can’t get something done over here.

Vem vinner det andra mötet mellan Derrick Lewis och Francis Ngannou? När kommer man att få se Jon Jones återigen gå en match i UFC, och vem blir i sådana fall motståndet?

 

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Michael Page

Michael Page kan få nästa titelmatch i welterviktsdivisionen

Alexander Clausson

Under den gångna helgens Bellator 258 tog engelsmannen Michael Page hem sin femte raka seger. Nu är han ute efter en match mot den regerande mästaren.

Michael Page: Jag gör saker med lätthet inne i buren

I samband med presskonferensen efter helgens gala berättade engelsmannen om sina tankar kring den kritik som länge riktats mot honom. Page har ofta fått höra att han ständigt går matcher mot enkelt motstånd och att 34-åringen undviker de främsta som organisationen har att erbjuda. Enligt Page möter han bra motståndare som det är, men han får dessa fighters att se ut som enkelt motstånd inne buren. Engelsmannen berättade även att han endast är ute efter en drabbning mot den regerande welterviktsmästaren Douglas Lima (32-8-0). Transkribering via ’MMA Fighting’.

Because of how I do things with ease, I think he’s now just become a can, but not because he’s not an amazing fighter, not because he’s a tough MMA fighter, but because of how I make people look when I’m in there. And I’ve kind of accepted that. But I’m on a mission for one person, and that’s Douglas Lima.

Page har endast förlorat en fight i sin professionella karriär, och den förlusten kom mot den ovanstående Lima. De båda ställdes mot varandra i samband med Bellator 221 och matchen utgjorde en av semifinalerna i ’Bellator Welterweight World Grand Prix’. Page blev avslutad via KO.

Vidare hävdade Page att han borde vara nästa man på tur, när det kommer till en titelmatch i organisationens welterviktsdivision.

It should be the next fight … and where I’m placed on the ranking system, regardless of anybody’s opinion, that’s where I am. I was No. 1. Now I’m No. 2, and the champion’s fighting. Technically, I should go up now, so whoever loses that fight, I’m now the No. 1 ranked fighter, which means I deserve a title fight.

Scott Coker: Michael Page förtjänar en titelmatch

Under samma presskonferens gav organisationens president – Scott Coker – sin syn på engelsmannen. Coker lyfte fram Page oortodoxa stil och hävdade att han förtjänar en titelmatch. Transkribering via ’MMA Junkie’.

So to me, the guy is explosive, he’s fast, he’s got a lot of power. He could knock people out. He’s a dangerous guy, and for anybody, because his style is so unorthodox, it’s going to be interesting for any athlete to try to overcome that because if you’re a wrestler and you try and take him down, you might end up with a knee to your face. He’s fast, and I think he deserves a title shot – so let’s see what happens with the Lima fight. But depending on what happens and when ‘MVP’ wants to fight again, I don’t think a title shot is out of the question, to be honest.”

Lima kommer gå sin nästa match i samband med Bellator 260, som äger rum den 11 juni. För motståndet kommer den obesegrade Yaroslav Amosov stå. 27-åringen från Ukraina har vunnit sina sex första matcher i Bellator MMA och står med ett totalt matchfacit som lyder 25-0-0.

Page står med ett totalt matchfacit som lyder 19-1-0.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
Jack Hermansson

UFC 262: Jack Hermansson vs. Edmen Shahbazyan skjuts upp

Alexander Clausson

Till helgen var det tänkt att svensk-norska Jack Hermansson skulle ställas mot Edmen Shahbazyan (11-1-0), i samband med UFC 262. Nu står det klart att drabbningen inte kommer äga rum på galan ifråga.

Jack Hermansson vill tillbaka till vinstkolumnen.

De topprankade mellanviktarna Hermansson och Shahbazyan ville båda ta sig tillbaka till vinstkolumnen, i samband med helgens gala. Hermansson kommer senast från en domslutsförlust över Marvin Vettori, som ägde rum i samband med huvudmatchen för UFC Vegas 16. Resultatet i  Shahbazyan senaste drabbning innebar den första förlusten i 23-åringens professionella karriär. Fighten ägde rum i augusti förra året och Derek Brunson tog hem segern, via TKO i drabbningens tredje rond.

Enligt MMA-reportern Marcell Dorff kommer drabbningen skjutas fram till UFC Vegas 27, som äger rum i slutet av nästa vecka. Dorff meddelar även att han inte känner till anledningen till den sena schemaändringen. Via Dorffs ’Twitter’-konto.

Unfortunate news.

Jack Hermansson vs. Edmen Shahbazyan is not happening at #UFC262. BUT!!!! The fight has been rescheduled for May 22nd (one week later).

Reason why unknown atm.

32-åringen från Uddevalla befinner sig i nuläget på plats nummer sju i UFCs officiella ranking för mellanviktsdivisionen. Innan den ovanstående förlusten kom Hermansson från en vinst över Kelvin Gastelum och svensken har vunnit fem av sina sju senaste matcher. Hermanssons står med totalt 26 vinster och sex förluster, i sin professionella karriär.

Ingen av de ovanstående kombattanterna har kommenterar schemaändringen via deras sociala medier.

UFC 262: Nuvarande matchkort

Huvudkort

 • Charles Oliveira vs. Michael Chandler
 • Tony Ferguson vs. Beneil Dariush
 • Katlyn Chookagian vs. Viviane Araujo
 • Shane Burgos vs. Edson Barboza

Underkort

 • Jacare Souza vs. Andre Muniz
 • Matt Schnell vs. Rogerio Bontorin
 • Mike Grundy vs. Lando Vannata
 • Andrea Lee vs. Antonina Shevchenko
 • Jamie Pickett vs. Jordan Wright
 • Gina Mazany vs. Priscila Cachoeira
 • Kevin Aguilar vs. Tucker Lutz
 • Sean Soriano vs. Christos Giagos
Läs mer
-3
Dana Sad
Dana Happy
Joakim Engberg

Joakim Engberg – Coachen som skapade GBG MMA

Marcus Carlsson

I den gamla industrilokalen i Kortedala träffar vi coachen Joakim Engberg . Lokalen har han rustat om till en MMA-klubb. Det är en stor lokal där tre ytor ligger parallellt med varandra. Det är MMA i mitten, jiu-jitsu längst bak och boxning som är en egen förening. Under sin karriär har Joakim coachat profiler som bland annat Alistair Overeem, Per Eklund, Magnus Cedenblad och många fler.

Joakim Engberg om starten med GBG MMA

Det var lite över femton år sedan Joakim ”Jocke” Engberg (7-6-1) startade GBG MMA. Under den tiden tränade han på Fighter Centre i Göteborg, hos August ”The Strangler” Wallén (8-1). Men Joakim hade kommit till en punkt där han kände att han ville göra sin egna grej. Så han samlade ihop en grupp på tio killar och hyrde in sig på en boxningsklubb. Det var aldrig meningen att det skulle vara någon större förening men ryktet spred sig. Plötsligt var de femton killar, sedan tjugo. När de hade blivit trettio personer som tränade fick de inte plats på klubben längre. Joakim tog med sig gänget och flyttade till en större lokal, men samma sak hände där.

Vi blev väl hundra stycken till slut. Vi fick chansen att flytta in till stan och hyrde in oss på ett där och det var då det tog fart. Jag började köra med Akira Corassani (12-6, 1NC) lite mer. Han hade tränat hos mig innan. Vi började träna tillsammans och bygga upp gymmet.

Joakim Engberg i Magnus Cedenblad hörna

Allt började med att August Wallén kom tillbaka från USA där han hade tränat med en kille som heter Bart Vale (1-2). Vale kom sedan över till Sverige på seminarium där han skröt om att han hade slagit Ken Shamrock (28-17-2). Joakim och de andra blev imponerade. Shamrock var med i UFC då och de alla visste ju vem han var. Men bara några dagar senare fick de se videon av den matchen.

Det såg inte ut att vara på riktigt. Men vi köpte ju det med hull och hål. Han gick några matcher och skulle möta Renzo Gracie (14-7-1, 1NC). Det var den stora fighten då. Det var shootfighting mot BJJ.

Därefter kom Dan Miragliotta över på seminarium. Ett av de bästa seminarium Joakim hade varit på och intresset växte. Joakim åkte runt till i stort sett alla bibliotek i Göteborg och lånade judo-böcker. Han vill egentligen träna BJJ men på den tiden fanns det inga duktiga i Göteborg så han fick göra det bästa han kunde.

De första åren var ju katastrof rent tekniskt om man jämför med nu. Men vi tränade hårt det fysiska. Det fysiska går inte att underskatta i varken brottning eller så. Vi sprang mycket. Pull-ups och armhävningar. Vi tränade hårt även om det inte var smart. Så då byggde vi en bra grund i alla fall.

När shootfighting kom till Sverige 1995  var Joakim med på den första galan. Sedan var han även med på den allra första MMA-galan.

I början visste vi inte alls hur det skulle fungera. Det ändå vi hade sett var Pancrase från Japan. Men det var ju lite skumt för det var ju lite halvfejk ibland. Så varje match var ju sjukt spännande. Reglerna var gamla Pancrase-regler. Men det ändrades ganska snabbt och ofta.

Den absolut första tävlingen var det tjugo-minuters matcher, öppna händer, inga slag på marken och de hade fem rope escapes. Man kunde få rope escapes genom att man tog tag i repen runt ringen om någon hade satt en i ett lås. Då det var en liten ring så gjorde det att man var tvungen att göra låset snabbt om man skulle hinna innan motståndaren tog sig till repen.

Joakim Engberg instruerar på GBG MMA

Joakims första proffsmatch inom MMA

Joakim kände han att han låg ganska många steg före alla andra. Men när han skulle gå sin första professionella MMA-match visade det sig att han inte hade all den nödvändiga kunskapen.

Jag hade tränat fem pass med slag på marken. Jag hade ingen aning om hur man fightades i bur. Slayer-handskarna var nya. Så vi kunde inte riktigt det heller. Det visade sig i matchen. Jag hade killen i en heel hook och jag var stensäker på den. Jag hade avslutat massa folk med den. Men han greppade min handled och gav mig ett par smällar sen var det slut.

Det blev en lång uppförsbacke för Joakim att skola in sig inom MMA. Han började träna med killar som Alistair ”The Demolition Man” Overeem (47-19, 1NC) och Brad ”One Punch” Pickett (25-14). Under träningsläger bytte alla information med varandra. Joakim började lära sig mer strategi för MMA. Att inte ligga underst, inte ställa sig mot buren och sådant. Men under den tiden hade ingen något tydligt koncept om vad MMA var. Sporten höll på att utvecklas.

Ingen visste riktigt hur man gjorde men man härmade det man hade sett. Mitt stora problem var ju att jag coachade och slogs samtidigt. Höll i alla träningspass själv, samtidigt som jag själv försökte utvecklas.

Men till slut kom Joakim till punkten där han var tvungen att välja om han ville slåss eller coacha. Han hade skadat nacken genom en olycka tidigare som inte var kampsportsrelaterad. Och utöver det så är inte MMA den mest skonsamma sporten att syssla med. Så det var under hans sista match han skadade nacken så rejält att han inte hade någon känsel sin arm på två veckor. Det var då han kände att han var tvungen att tänka om. Men ganska nära inpå så hörde Alistair av sig. Han frågade om Joakim ville coacha honom i USA. Alistair var på väg att rekryteras av UFC då, trots att det inte var helt klart ännu. Det gjorde övergången lättare för Joakim. Han kunde få coacha på en ganska hög nivå omgående.

Vi hyrde något hus i Hollywood. Han hade massa managers, någon agent. Det var lite som Entourage. Han försökte komma in i det sociala livet där. Det var skitkonstigt. Sen så signade han med UFC och breakade med gold and glory. Då tog jag över som hans coach. Då fick jag vara med på hela den resan och det gick det ganska smidigt att gå in i coachrollen helt. Man fick ändå vara med i ett stort sammanhang från början.

Joakim Engberg på GBG MMA

Alistair Overeem börjar träna med Joakim

Anledningen till att Joakim kom i kontakt med Alistair i början var en ganska rolig historia som Joakim har berättat många gånger tidigare.

Det var Assan ”The Black Attack” Njie (13-2) som löste hela grejen. Assan spelade något spel online och han hade börjat snacka med Alistair online. Han hette ”Sakuraba”. Alistair berättade att han hade slagits med Kazushi ”The Gracie Hunter” Sakuraba (26-17-1, 2NC). Sen så började dom snacka och blev polare. Så Assan åkte till Holland för att träna med Alistair. Men han bodde i en liten håla en timma utanför Amsterdam typ. Det fanns ingenting att göra där.  Så Assan tröttnade och kom tillbaka till Sverige. Men han ville fortfarande träna med Alistair. Så han försökte hitta ett sätt att få honom att komma till Sverige. Men Alistair var inte så sugen. På den tiden fick man ragga upp tjejer online på “nattstad”. Så Assan gjorde en profil med Alistair’s bild, namn och allting. Så började han snacka med massa brudar. När han hade samlat ihop tio brudar som ville träffa honom så ringde han honom. Tjena brorsan! Jag har tio tjejer här som vill träffa dig, är du sugen på att komma eller? Så Alistair var här på två minuter. Då träffade han den svenska tjejen som han sedan blev förlovad med. Tydligen så snackade inte jag med honom de första 2 åren enligt honom själv. Jag fightades ju själv och var tvungen att fokusera på mig själv och jag tyckte han var lite dryg. Så jag var väl inte jätteintresserad av honom. Sen så var det innan en match mot Brett Rogers som vi hade gått igenom ground and pound. Och han hade fått bra resultat från det. Så det var på den vägen.

Något som gör Joakim till den coachen han är, är att han tycker det är intressant med strategi och taktiken bakom MMA. Att hitta lösningarna. Han är en fanatiker på att alltid försöka lära sig nya grejer inom MMA. Han vill inte vara den typen av coach som saktar ner efter tio, tjugo år, utan hela tiden sträva efter mer kunskap.

Jag tror inte det finns någon annan kampsport där taktiken och strategin spelar så stor roll. När man har så många variabler att spela med. Man ser det ibland. Folk kommer fram med en ny taktik. Som calf kicks nu, som inte har varit på kartan på hundra år liksom. Och nu plötsligt har det blivit en stor grej. Det finns ju en risk att man jagar den magiska formeln dock. Nu har jag tagit några steg tillbaka och försöker göra det enklare. Skära bort så mycket som möjligt i stället. För fighting är ganska enkelt. Du ska slå mig på munnen och jag ska slå dig helt enkelt.

Joakim tror starkt på att själva träningsmetoderna är det viktigaste. Hur man delar upp träning för varje person och får ut det bästa av sin tid på mattan under träningspassen.

Jag hör ofta folk som säger att de vill bli bättre på mattan, vill träna på sin jiu jitsu, bli bättre på grappling. Men är det bäst investering av din tid och energi? När vi tränar två gånger om dagen så finns det inte så mycket mer energi och tid att lägga. Man måste tänka på det. Ska jag köra med gi fyra gånger i veckan eller ska jag jobba mot buren kanske. Vad har bäst överföring till mitt MMA-game.

Att begränsningar ökar kreativitet är ett motto Joakim går efter. Han försöker ha mycket levande drillar med begränsningar. Där du som fighter lägger fokusen på ett område åt gången.

Jag har en privatelev som är lite över sextio år och som har varit musiklärare innan. Jag får mycket ut av honom för att jag har börjat inse många paralleller mellan hur han lär ut musik och jag lär ut MMA. En grej vi har kommit fram till tillsammans är att begränsningar ökar kreativitet. Han berättar att när han har ett band som inte får till det så tar han bort instrument. Han tar bort ett element och då börjar de plötsligt spela med det de har. Den typen av drillar har jag börjat göra mycket mer. Speciellt med fighters som Anton [Turkalj], som är attributdrivna. Där tvingar jag dem att använda teknik där de är begränsade. Om han bara har jabben att arbeta med kan han inte flaxa omkring upp och ner. Då blir han tvungen att lära sig boxas och spela med det och därigenom lära sig tekniken. Jag tror träningsmetoder är en extremt viktig del.

Joakim Engberg skrattar åt Anton Turkalj

”Jag blir genuint glad när de lyckas”

Enligt Joakim är det två viktiga faktorer man måste ha med sig för att kunna lyckas på högsta nivån. Man måste hitta rätt folk att träna med. Hitta de som pushar dig och hela tiden tvingar dig att höja din nivå. Lite som att ha en coach och träningspartner på samma sätt. Sen så måste du bestämma dig att det är denna vägen du vill ta. Att satsa helhjärtat och löpa linan ut. Joakim menar att det är också de stora utmaningarna som coach.

Det är svårt för folk att verkligen ge hundra procent. Livet kommer in i också. Där man måste betala räkningar och det är stort risktagande att satsa allt på MMA också. Om det drivet inte finns är jag begränsad vad jag kan göra också. Jag kan inte få dig till en fighter på tre gånger i veckan. Det är omöjligt. Det måste vara det du gör hundra procent. Det är den största utmaningen. De här killarna som mellanväger. Där de inte tjänar tillräckligt med pengar men de möter folk som är riktigt duktiga. Där är det svårt. Man måste acceptera det utan att det finns någon garanti för framgång.

Det som fortfarande driver Joakim är det sociala livet på klubben, träffa folket där och att se dem utvecklas. Att hela tiden sträva efter att bli bättre och lösa problem inom både MMA och som även går att applicera i livet.

Det är ju det ultimata spelet för mig. Även om man står vid sidan. Det är så många faktorer som måste tas ihop. Jag kan filosofera om det i all oändlighet. När jag tror att jag kommer på något riktigt smart så finns det alltid ett annat perspektiv. Det gäller att få in det med människor. Genom att lära mig MMA så kan jag lära mig alla delar. Jag kan lära mig om psykologi, eller kost eller vad som helst. Allt som är intressant. Det är en minivärld i sig. Jag älskar det jag håller på med. Jag älskar vardagarna här. Vi tränar tillsammans och garvar. Vi utvecklas ihop. Jag gillar också att se människor utvecklas. Att jag genuint blir glad när mina elever lyckas. Det kan bli en sådan kick för mig. Jag tror att det är en av anledningarna till att de tränar med mig. Att jag blir genuint glad när de lyckas.

Joakim Engberg kollar på när Zvonimir Kralj och Anton Turkalj drillar

Framtiden för GBG MMA ser ljus ut

Trots att pandemin satte käppar i hjulet så är Joakim säker på att framtiden är stark för GBG MMA. Han håller fortfarande kontakten med Alistair och de har lite planer längre fram i livet. Sedan slutar han aldrig sträva efter att han och alla andra på GBG MMA ska utvecklas till sin fulla potential.

Vi kommer fortsätta jobba med de proffsen vi har. Fortsätta utveckla dem och se till att de kommer till så hög nivå det bara går. Anton Turkalj (7-0) har det gått sjukt bra för liksom. Zvonimir ”The Croation Sensation” Kralj (7-4) ser också helt magiskt ut ibland. Hans största utmaningar är att han tjänar inte tillräckligt bra för att kunna göra det helhjärtat. Men jag försöker backa honom så mycket det bara går. Cornelia ”Conny Future” Holm (4-3) är alltid bra och det känns hela tiden att hon ligger på gränsen till ett genombrott. Hon måste bara få de sista lilla grejerna att funka. Sen så har vi några nya fighters som kommer göra debut i september förhoppningsvis.

 

Läs mer
+9
Dana Sad
Dana Happy
Man ligger på bår med brutet ben

[Video] Ännu ett benbrott i polsk bare knuckle kickboxningsmatch – Känsliga läsare varnas

Daniel Schälander

Medan Chris Weidmans benbrott fortfarande finns färskt i minnet tog det inte lång tid innan ännu ett ben föll offer för denna hemska skada.

Polsk fighter sparkar av sitt ben

Polska Krwawy Sport 3 (fritt översatt till Blood Sport 3) höll under helgen en gala med kickboxningsmatcher utan handskar i bur, med armbågar och utan handskar. Under kvällen hölls åtta matcher och under en av semifinalerna i en tungviktsturnering ställdes Adam Wisniewski mot Vadim Shablevskyi. I en video får vi se när Adam Wisniewski i den första ronden attackerar med kraftiga bensparkar. En av dessa ser ut att träffa på knät när Vadim försöker blocka varpå benen eller benet i Adams ben bryts. Därefter ser vi hur polacken kliver på det skadade benet och hur det då viker sig totalt.

Trots den allvarliga skadan verkar Wisniewski vara vid gott mot då han vinkar och gör segertecknet när han bärs ut på bår. Spana in videon från matchen nedan, på eget bevåg. Känsliga tittare varnas.

 

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Ada pol adakala bahkan ribuan situs-situs prediksi bola slot online keinginan laribercempera abadi internet. Membawadiri batari bayang-bayang didalam negri berbatas luarbiasa negri angan-angan elegan Inggris.

Lamun sayangnya sangat kira-kira andaikan patutnya dibilang bohongan abolisi perkiraan gelembung adagium agen sbobet Indonesia angan-angan tampak keunggulan keinginan Sempurna Malahan bisajadi dipandang cuma dibuat Kasar Aja palsu atas bukti khayalan ada.