Nyheter

Intervju med Jonathan Broberg om Kampsportsgalan 2012

I helgen arrangeras tredje upplagan av Svenska Budo & Kampsportsförbundets årliga Kampsportsgala. Kampsportsgalan prisar svenska kampsportare och samlar även ledare och idrottare från hela Sverige till en galamiddag. Vi har tidigare rapporterat att Thabo kommer leda galan tillsammans med Paul del Valle.

För att få lite mer svar på läget med galan så tog vi oss en pratstund med Jonathan ”The Poet” Broberg på Svenska Budo & Kamsportsförbundet.

Simon Kölle (Kimura.se): Kampsportsgalan går av stapeln i helgen för tredje året i rad. Lärde ni er mycket från förra året och hur är intresset för galan i år?
Jonathan Broberg (SB&K):

I och med att det endast är tredje gången som vi arrangerar den här galan är vi fortfarande i en fas där vi hela tiden stöter på nya frågeställningar att dra lärdom av. Vi tyckte själva att fjolårets gala var ett fall framåt från den första galan, och utifrån det perspektivet hoppas jag att årets gala blir bättre än förra årets. Intresset har varit gediget, skulle jag vilja säga. Fler har röstat än förr, fler har nominerat sina favoriter än förr och när jag gjorde en enkel mediakalkyl hade 53 medier uppmärksammat galan, vilket är bättre än förr även det. Vi har också sålt slut de biljetter vi hade ute till försäljning. Så, ja, intresset är stort skulle jag vilja påstå.

SK: Jag vill minnas att på första galan gick Stefan Stenudd ut och var upprörd över att media inte skrev något om galan. Förra året fanns det ett antal förstasidor om galan och den blev mer känd. Har du fått några indikationer angående intresset från spetsmedia och dagspress?

JB:

Jag vill inte gå in på specifika ackrediteringar, men det är fler och bredare spektra på de som velat komma från media. Det är kul. Kampsportsgalan gjorde en smärre succé medialt ifjol och det är alltid lite osäkert hur intresset är just efter en sådan succé. Helt klart är dock, som jag sade tidigare, att vi haft fler artiklar innan galan än någonsin tidigare, vilket är en liten indikation på hur det mediala intresset blir. Jag hoppas självklart på stor uppmärksamhet.

SK: Thabo och Paul del Valle kommer leda galan. Vad kan man förvänta sig från dom?

JB:

Det känns, måste jag säga, klockrent. Thabo är tryggheten själv och med ett gediget hjärta för våra idrotter, som är ovedersägligt. Man vet vad man får av Thabo. Paul är lite mer av en joker, det känns som vad som helst kan hända när den mannen är inblandad och jag har sett Paul uppträda förr – och då var det länge sedan jag skrattade så mycket. De blir ett kanonpar.

SK: Förra året vann Reza Madadi Folkets Fighter och han vill verkligen vinna igen. Vem tycker du ska vinna som Folkets Fighter i år?

JB:

Den som får flest röster, hoppas jag vinner… Nej, men allvarligt. Folkets pris är ju speciellt, och när Reza vann det ifjol, det syntes tydligt i hans ögon vad det betydde för honom då. Jag har faktiskt ingen egen favorit så, jag blir bara glad över att så pass många redan har röstat och att det hela tiden strömmar in fler röster. (röstningen stänger på lördag klockan 12:00 så gå in HÄR om du vill rösta på din favorit)

SK: Vart kommer galan hållas och när hålls den i Globen och visas direktsänt på SVT eller TV4?

JB:

Ja, du… I år, som ifjol, hålls den i Pelarsalen i Norra Latin i Stockholm. En lokal som fullsatt tar in 250 sittande gäster. Det blir härligt intimt och det var vårt förstaval av lokal för i år, så vi är nöjda för stunden. Min vision har emellertid hela tiden varit att vi successivt ska öka och det är klart att Globen vore en våt dröm. Men samtidigt är jag oerhört noga med att Kampsportsgalan inte ska bli Idrottsgalan. Jag har varit i Globen på Idrottsgalan – och tro mig, det är inte kul. Det känns mer som att den galan är för slötittande soffpotatisar än för idrottarna. Hjärtat har försvunnit. När det gäller direktsändning i TV – jag har jobbat så pass mycket med direktsändningar i och med mitt jobb på DIF Fotboll, och det måste jag erkänna – vår galaorganisation och de lokaler vi har råd att lägga galan på just nu, det håller tyvärr inte för direktsändningar på så stora medier. Ännu.

SK: Hur mycket jobb är Kampsportsgalan för er på kansliet?

JB:

Jag förundras varje gång över hur vi orkar oss igenom denna period. Faktiskt. Jag tror inte folk förstår hur mycket jobb det ligger bakom. Sedan är galan fortfarande ett projekt, vilket innebär att ingen av oss har galaarbetet inskrivet i våra arbetsbeskrivningar – vi gör detta utöver vårt ordinarie arbete, som redan är fullspäckat. Men hittills fungerar det för oss, just för att vi får så mycket tillbaka i all uppskattning av våra idrottare och ledare.

SK: Vad ser du mest fram emot på lördag?

JB:

När jag ligger i sängen hemma vid klockan 04.00 natten efter galan och känner att vi klarat oss igenom detta levande även i år. Den känslan är faktiskt helt underbar och går inte att beskriva eller liknas vid något annat.

SK: Vad var reaktionerna efter förra årets gala?

JB:

Mestadels har reaktionerna från båda galorna innan varit väldigt positiva. Både från våra idrottare och ledare till utomstående. Det är klart att vi har fått ta emot kritik också, men vi har även försökt vara väldigt lyhörda så att vi kunnat rätta till den kritik som vi har fått.

SK: Finns det något pris du vill lyfta lite extra?

JB:

Nej, faktiskt inte. Jag tycker att alla priser fyller sin funktion och jag tycker att det är rätt bra spridning på kategorierna. När vi tog fram kategorierna var vi väldigt noggranna med att titta på andra befintliga galor och sedan tittade vi även Indoors för att se hur vår verksamhet ser ut och vilka behov vi har för att täcka så mycket som möjligt av vårt förbunds idrotter.

Avslutningsvis tackar Jonathan de som hjälpt till med galan:

Det finns så många som har hjälpt oss på den här resan att jag hade kunnat skriva en uppsats med bara namn. Men så klart, Douglas Roos på Nyheter24 som kläckte idén är värd ett omnämnande. Sedan alla prisutdelare vi har haft, som alla varit otroligt begåvade och visat välvilja gentemot våra idrotter. Mona Lundkvist och Stefan Stenudd, det är vi tre som sköter galans upplägg. De som valt att sponsra galan, eller på annat sätt velat samarbeta för att få den att växa – klart att dessa företag är viktiga, men det viktigaste av allt är ändå våra fantastiska idrottare. Utan de hade ingen av oss ens haft ett jobb att gå till. Det får vi aldrig glömma!

Registrera dig via Kimura.se hos Unibet här och få 120% bonus nu

Föregående artikel

Bellator 61: Inget för tv-tittarna

Nästa artikel

Polisanmälan mot Avesta Senap och MMA leder till åtal

Skriven av

kimura

Relaterade Artiklar

Sök