Irman Smajic, Kevin Sataki och Jörgen Hamberg i kollage

Irman Smajic anser att matchen var riggad emot honom – Jörgen Hamberg och FCR ger svar på tal

Daniel Schälander

Irman Smajic (3-1) är inte nöjd med omständigheterna inför matchen mot Nermin Hajdarpasic (3-0) på FCR 10. Han anser inte att han blivit rättvist behandlad av Jörgen Hamberg och har även synpunkter kring Kevin Satakis agerande i buren.

Irman Smajic riktar hård kritik mot Jörgen Hamberg/FCR samt Kevin Sataki – Anser inte att matchen ägt rum under rättvisa förutsättningar

Vår intervju med domaren Kevin Sataki om hans insats på Fight Club Rush 10 i matchen mellan Irman Smajic och Nermin Hajdarpasic har väckt många åsikter. Efter intervjun har flera inblandade gett sina tankar och funderingar kring matchen och kontroversen som uppstått. Detta har i sin tur skapat en diskussion mellan Irman Smajic och Jörgen Hamberg.

Jörgen Hamberg om Kevins insats – ”i mina ögon är domarens insats i absolut toppklass”

Jörgen Hamberg delade med sig av sina tankar kring Kevins insats i matchen. Jörgen är organisationens medgrundare, matchmaker och koordinator. För att ge lite inblick i vem Jörgen är och hur det påverkar kritiken mot honom så kommer här en kort beskrivning.

Utöver sin roll för FCR är driver han också, och coachar på, klubben Västerås Fight Club, där Nermin tränar. Han är även licensierad MMA-domare inom SMMAF (Svenska MMA-förbundet) i A och B-klass och har tidigare suttit med i styrelsen där. Allt detta är i sig inget ovanligt då MMA-Sverige är litet och många personer på scenen kan sitta på en rad olika stolar.

Så tillbaka till Jörgens tankar om domarinsatsen på matchen, som han delat med sig på sin facebookprofil:

Matchen Nermin Hajdarpasic vs Irman Smajic var en riktigt jobbig historia på många sätt. Har camperat med Irman många år i landslaget och han är en mycket bra skön kille. Sedan har jag en fighter i min låda som skall möta han och som är team Västerås Fight Club. Bara där är det tufft mentalt för jag gillar båda men som coach är jag professionell och kör 100% min roll.

Kevin Sataki som är en av Sveriges mest meriterade matchdomare är den som styr i buren och jag reflekterar gång på gång hur snyggt och väl han genomför sitt jobb. Han är en aktiv domare i den formen att han låter inte de stora gossarna ligga och göra det till en trist inaktiv uppgörelse utan håller hela tiden matchen igång. Dömer upp dom vid inaktivitet och ser hela tiden till att matchen är relevant.

Matchen är stökig, stora killar, massor av badwill och hype och han navigerar som matchdomare oss igenom detta och gör ett fantastiskt bra jobb i ringen. Brytet där han tar bort positionen från Nermin för otillåtet slag är även det väl avvägt och ger trots allt Irman en chans att andas, komma upp och få en möjlighet att återhämta sig.

Hans stopp sedan är bra. Det finns inget mer att bevisa i denna matchen och Irman försvarar sig inte längre intelligent utan det är över. Jag är coach, domare, promotor och jag tycker hans insats är väl avvägd och grym.

Vad som händer efter är jag däremot inte med på. Varför, bakgrunden och vad som pågår mellan mediaprofilen och domaren är utanför min kontroll och har inget med matchen eller ’FCR MMA att göra. Men insatsen i buren var på en mycket hög nivå, saken efteråt är mellan två män men i mina ögon är domarens insats i absolut toppklass. Efterspelet är utanför min och FCR MMA kontroll. Detta är min uppfattning, min åsikt!

Irman Smajic är missnöjd – ”Det var många saker jag tycker blev skött fel i samband med min match”

En av huvudkaraktärerna i den här historian är Irman ”The People’s Champ” Smajic. Han är inte helt nöjd med organisationen och specifikt Jörgen Hambergs agerande inför matchen. Han menar på att Jörgen inte gett honom rättvisa förutsättningar inför matchen och har även synpunkter på Satakis agerande i buren. I en kommentar på Jörgens inlägg väljer han först att rikta kritik mot Jörgen.

Att börja med så vill jag tala om att du är verkligen en karaktär i svensk MMA som jag respekterar högt på oerhört många punkter, du brinner verkligen för din klubb och dina atleter. MEN att allt var 100% professionellt kan jag tyvärr inte hålla med om, det var många saker jag tycker blev skött fel i samband med min match och jag hoppas att du kan läsa detta som om jag vore din atlet och detta hade hänt någon utav dina atleter.

Som nr 1 så ringer jag till (FCR) i samband med kontraktskrivning och blir lovad att matchen är självklart med armbågar.

2. Du väljer att meddela mig att det inte blir så, 3 DAGAR innan fight, armbågar är inte tillåtna. Både jag och du vet att detta är inte till min fördel utan till din fighters fördel.

3. Din fighter var medveten hela tiden att matchen kommer vara utan armbågar och självklart har han kunnat träna på det hela tiden, han behöver aldrig förändra sin gameplan utan det behöver enbart jag göra.

4. På match dagen så väljer du en domarkollega som du vet gärna ställer fighters upp, han föredrar stående fighting precis som dig, och du vet att detta kommer gynna den stående fightern. (Din fighter)

Han kommer börja ståendes och detta är hans hemmamarker och självklart känner han sig säkrast där och har störst chans med tanke på hans boxningsbakgrund. Återigen med all respekt för dig, men se det från min sida, ni tar bort det största och bästa vapnet jag kan ha i en match, att dessutom säga det så pass sent till en taggad fighter vet du också innebär att han kommer inte backa ur p.g.a. långt camp, mental inställning, ekonomi mm.

Så först förändrades reglerna så att jag inte kan skada han på marken, sedan väljer du en domarkollega som du VET gärna ställer fighters upp vilket favoriserar den stående fightern.

Enligt mig så har man skapat bättre förutsättningar för den ena fightern helt enkelt, sen om det är Jörgen Hamberg Matchmakern, Jörgen Hamberg FCR gala arrangören, Jörgen Hamberg Coachen eller Jörgen Hamberg SMMAF-domaren som spelat längst ut på regelspelplanen vet jag inte, men jag kan inget annat tycka än att det blev fel denna gång.

Hade Nermin Hajdarpasic kommit ut och golvat mig genom sin briljanta boxning, eller totalt dominerat mig genom sin överlägsenhet så hade jag hållit käften och inte sagt ett ord. Men att säga att allt är 100% professionellt skött i min match tycker jag är att ta i, att alla slag i bakhuvudet är också regelrätt och att inga regelbrott inträffat är nästan lite pinsamt utav både dig och din domarkollega.

Varken du eller Kevin har haft en tungviktare slåendes er i bakhuvudet eller hållandes i gallret när man ska ta ner honom.
Så varken du eller Kevin vet hur slagen känns och hur mkt det påverkar ens presentation, när man tagit ner nån, och nån slår dig i bakhuvudet, och man blir uppställd för att börja om.

Tar man ner personen så är det ok att bli slagen i bakhuvudet och då blir man inte varnad, utan man får börja om genom att låta oss stå upp igen och jag måste börja ta mig genom slagen för att ta ner nån som både håller i bur och slår i bakhuvudet IGEN.

Så med handen på hjärtat, vad var orsaken till tröttheten och att jag inte var med i matchen?? Var min motståndare överlägsen och gjorde mig groggy med sina slag eller var slagen i bakhuvudet det som gjorde mig mer groggy.

Men eftersom både du och Kevin Sataki är några av de bättre domarna i Sverige så kan jag passa på att fråga på vilket sätt efterföljdes dessa regler i min match??

Irman tycker att Sataki favoriserar stående fighting och vill fortfarande ha returmatch

Kritiken riktas senare om mot Sataki där Irman lägger fram en del punkter ur regelboken som han inte tycker efterlevdes.

Det Ashah Tafari och Kevin har mellan sig vill jag inte lägga mig i alls men Kevin du efterfrågade konstruktiv kritik, läs texten du också och självklart besvara om du vill eller känner för det.

11.8. Matchdomaren SKALL stoppa matchen då en tävlande utför otillåtna tekniker eller regelbrott

11.9. Matchdomaren SKALL tillse att otillåtna tekniker ej ger en tävlande fördel.

11.12. När så är påkallat vid olyckshändelse eller foul KAN matchdomaren medge ett avbrott av matchen med tid för en tävlandes återhämtning i upp till fem (5) minuter.

26.1. Vid lindrig oavsiktlig förseelse (utförande av otillåten teknik eller foul), SKALL matchdomaren stoppa matchen, kontrollera deltagarens tillstånd samt utdela en varning.

Men ställ dig frågan

 • Hade matchen sett annorlunda ut om jag hade vetat om reglerna tidigare och ni informerat i rätt tid.
 • Hade matchen sett annorlunda ut om inte jag hade fått x antal slag i bakhuvudet eller fått en frågan om hur jag mår efter slagen?
 • Hade jag fått med mig nedtagningarna när min motståndare höll i buren?
 • Hade matchen sett annorlunda ut med en domare som inte favoriserar stående fighting och låtit brottaren göra det han är bäst på?

Ni kommer säkert läsa detta som en förlorares ord och troligtvis strunta i allt, men för en atlet så är det pissigt tråkigt att förlora, att förlora för att nån har haft en inverkan på matchen gör 10 gånger så ont, för man förlorade inte mot en motståndare som var bättre utan mot en motståndare som fick hjälp utifrån och hade förutsättningarna på sin sida.

Tack för mig.
Och jag vill fortfarande ha en rematch, men gissar att den är inte lika aktuell efter denna text.

Irman har skickat in en protest – ”Det äter mig innifrån”

Vi tog ett snack med Irman också där han berättar att han skickat in en protestansökan till SMMAF. Den är för närvarande under behandling och ett utfall bör komma inom de närmsta dagarna. Grunden till protesten är att slagen i bakhuvudet haft större inverkan än vad Kevin har förstått. Förhoppningen är att domslutet ska omvandlas till en no-contest.

Vi anser att slagen i bakhuvudet har påverkat matchbilden. Enligt regelboken ska man ta bort poäng och kolla hur jag mår. Jag kände mig borta efter slagen i bakhuvudet.

Irman menar som han lyfte fram i sin kommentar att det finns tydliga paragrafer i regelboken för vad som ska hända när otillåtna tekniker som slag i bakhuvudet har inträffat.

Du [Kevin Sataki] har brytit matchen på grund av otillåten teknik, varför kollar du inte då hur jag mår?

Du är den bästa domaren i Sverige. Du ska kunna följa dessa regler, varför gör du inte det?

Han ställer sig också frågande till beslutet att inte tillåta armbågar i matchen samtidigt som att underkortsmatchen mellan Ivana Siric (2-0) och debutanten Aline Torquati (0-1, 0-1 A-klass) blivit beviljade internationella regler där armbågar tillåts.

Tjejmatchen med debutanter fick regler med armbågar godkänt men inte vi? Jag har 20 matcher under bältet och Nermin närmare 30 boxningsmatcher men vi ansågs inte tillräckligt erfarna?

Jörgen Hamberg svarar – Din största fiende i denna kamp var en svikande fysisk form och den kontrollerade du själv”

Jörgen Hamberg vände sig till Kimura för att ge ett mer offentligt svar till Irman kring kritiken. Han menar på att han inte alls har den kontroll över situationen som Irman påstår och att Irman istället borde fokusera på sina egna förberedelser istället för att skylla på externa faktorer.

Bemöter detta kort.

Lite hedrad att jag skulle ha det momentet inom svenska MMA att jag kan och har den påverkan så jag kan styra dessa punkter som är signifikanta men helt tagna ur luften och som saknar verklighetsförankring. Det förstorar även matchens betydelse enormt. Vi satte den som en rolig match med mycket energi men jag skulle aldrig försöka kontrollera dess utfall på det sätt du beskriver. Jag skall bemöta dina påståenden med fakta, det brukar gå bäst.

Regelverk med armbågar

Jag har aldrig lovat någon armbågar för det kan jag inte. Svensk Pro MMA regeln gäller default och sedan ansöker vi om undantag i de matcher vi anser båda fighters har kompetens och erfarenhet för att behärska utökat regelverk och det gjordes i detta fallet. Fick avslag på det i er match 4 dagar innan fighten av SMMAF utsedd Supervisor [Niclas Randquist, reds. anm.] med hänvisning till Nermins korta MMA-karriär. I kontraktet Irman signar för fighten står det tydligt no-elbows. FCR kommer sedan som regel med era meriter ansöka och har en förhoppning att få det utökade regelverket godkänt i matchen. Detta är standard, praxis och ingen svensk gala kan garantera Internationell Pro MMA regelverk innan det handskakats med SMMAF Supervisor egentligen. Det som skickades in till Supervisor som förslag var således:

 • Felipe Lima vs Evgeny Odnorog (Internationell Pro MMA)
 • Hajdarpasic vd Smajic (Internationell Pro MMA)
 • Lindgren Knutsson vs Green (Internationell Pro MMA)
 • Touma vs Sosa (Internationell Pro MMA)
 • Tayo Odunjo vs Alejandro Parfait (Internationell Pro MMA)
 • Siric vs Torquato (Internationell Pro MMA)
 • Ahmadi vs Bajo (Internationell Pro MMA)
 • Alexander Lööf vs Hamid Sadid (Svensk Pro MMA)
 • Wallberg vs Berggren (Svensk Pro MMA)
 • Hellström vs Dimitriadis (Svensk amatör MMA)

Domarkåren och FCR

Vi på FCR likt alla privata initiativ vänder oss till en oberoende kår av SMMAF godkända domare. Jag personligen är enbart godkänd att döma klasserna A och B men de som vi anlitar för eventet (FCR) är de vi anser som några av de bästa Sverige kan frambringa. Ingen är knuten till mig eller FCR utan kollegor i ligan ibland men som du vet med den lilla sporten känner alla- alla och din egen coach är ju en av de som dömer på galan. Jag har inget med vem som dömer vem att göra utan det utses av den som är koordinerande domare vilket i detta fallet var Rebin Saber. Det fanns tre matchdomare på galan och varför just Kevin tilldelas din match är utanför min kontroll och vetskap.

Det du däremot påstår är att valet görs på en som gillar stående fighting och missgynnar dig? Skulle lägga det som att detta är Sveriges mest meriterade domare med erfarenhet från den stora scenen där både regelverk och aktivitet är on point och man inte accepterar inaktivitet. Har inget med stående fight eller brottning att göra utan handlar om aktivitet. Om fighters inte orsakar skada eller är aktiva skall de brytas och starta om. Allt annat är destruktivt för sporten och förstör publikupplevelsen. Det är en realitycheck, detta är vad sporten kräver och bara försöka kontrollera och hålla fast är inte tillräckligt. Ingen av matchdomarna är knutna till FCR eller mig fick din match lagd till sig. De tillhör en professionell yrkesgrupp, de är oberoende och licensierade. De arbetar enligt gällande praxis i Pro MMA 2021

Kort min uppfattning/ reflektion av matchen.

Du har en gameplan som innebär att ta ner och kontrollera. Nermin är lite svårare att få ner än planerat vilket kräver en hel del mer energi. Nermin tar sig upp och jobbar aktivt på marken vilket kräver en hel del energi det med. När inget händer på marken döms ni enligt mig helt rätt upp och matchen startas om. Du vinner rond ett på kontroll och en viss skada. Rond två börjar som rond ett och du tar ner och leder, man börjar se att du är otroligt tagen och orken är på väg att ta slut för Nermin kommer loss, du har läge på en Rear Naked men orkar inte kapitalisera på den trots positionen som är livsfarlig för oss. Detta förvånar mig.

Rond tre så kommer du ut med en energinivå som är helt ute. Nermin börjar träffa hårt och det ger en spinn off på dessa energinivåer och du får ta mycket stryk. Det slag som Kevin bedömer tar i bakhuvudet är på inget sätt något som är signifikativt och förändrar matchbilden utan ett i raden av slag som inte besvaras. Kevin skriker flera gånger ”försvara dig Irman”, men det finns ingen energi kvar. Det var inte det påstådda slaget i bakhuvudet, det var inte domaren, armbågar som uteblev som fällde dig. Största orsaken är en kondition som tog slut. En fysisk form som inte höll hela vägen för en match på den här nivån med gällande regelverk. Inte ens Jörgen Hamberg som intrigerat på alla plan för att förstöra alla förutsättningar för dig. Din största fiende i denna kamp var en svikande fysisk form och den kontrollerade du själv.

Vet att du överklagat matchens utfall men ärligt. Inget otillåtet förändrade matchbilden

”34.4. Matchresultat skall endast ändras om ett uppenbart fel, vilket inverkat på matchresultatet, begåtts av matchdomaren, poängdomarna eller annan funktionär.”

Nermin villig att ge Irman returmatch

Oavsett utfallet på protesten har både Irman och Nermin uttryckt ett intresse av att kliva in i buren mot varandra ännu en gång. Något som Jörgen ger en kommentar kring.

Alla borde få en chans, inte direkt då vi har lite planer för Nermin nära förestående men vi är absolut öppna för det. Försvårande är förstås detta med att han kör en bortförklaringskampanj där han egentligen säger att jag, FCR och halva SMMAF har en komplott i denna uppgörelse. Det lämnar ju en dålig smak i munnen som försämrar vår vilja att arbeta med honom.

+3
Dana Sad
Dana Happy
Sadibou Sy vinner
PFL 8 – Sadibou Sy är en seger ifrån turneringsvinsten och 1 miljon dollar
kimura
Hett
Christian Stigenberg
PFL 8 – Christian Stigenbergs match går till domslut
kimura
Hett
Jack Hermansson ler mot kameran
Jack Hermansson förväntas återvända i december – möter topprankad amerikan
kimura
Hett
Bellator 284: Fullständiga resultat från nattens gala
kimura
Hett
Dana White
Dana White ger sällsynt intervju om allt möjligt
kimura
Hett