Joakim Engberg

Joakim Engberg – Coachen som skapade GBG MMA

Marcus Carlsson

I den gamla industrilokalen i Kortedala träffar vi coachen Joakim Engberg . Lokalen har han rustat om till en MMA-klubb. Det är en stor lokal där tre ytor ligger parallellt med varandra. Det är MMA i mitten, jiu-jitsu längst bak och boxning som är en egen förening. Under sin karriär har Joakim coachat profiler som bland annat Alistair Overeem, Per Eklund, Magnus Cedenblad och många fler.

Joakim Engberg om starten med GBG MMA

Det var lite över femton år sedan Joakim ”Jocke” Engberg (7-6-1) startade GBG MMA. Under den tiden tränade han på Fighter Centre i Göteborg, hos August ”The Strangler” Wallén (8-1). Men Joakim hade kommit till en punkt där han kände att han ville göra sin egna grej. Så han samlade ihop en grupp på tio killar och hyrde in sig på en boxningsklubb. Det var aldrig meningen att det skulle vara någon större förening men ryktet spred sig. Plötsligt var de femton killar, sedan tjugo. När de hade blivit trettio personer som tränade fick de inte plats på klubben längre. Joakim tog med sig gänget och flyttade till en större lokal, men samma sak hände där.

Vi blev väl hundra stycken till slut. Vi fick chansen att flytta in till stan och hyrde in oss på ett där och det var då det tog fart. Jag började köra med Akira Corassani (12-6, 1NC) lite mer. Han hade tränat hos mig innan. Vi började träna tillsammans och bygga upp gymmet.

Joakim Engberg i Magnus Cedenblad hörna

Allt började med att August Wallén kom tillbaka från USA där han hade tränat med en kille som heter Bart Vale (1-2). Vale kom sedan över till Sverige på seminarium där han skröt om att han hade slagit Ken Shamrock (28-17-2). Joakim och de andra blev imponerade. Shamrock var med i UFC då och de alla visste ju vem han var. Men bara några dagar senare fick de se videon av den matchen.

Det såg inte ut att vara på riktigt. Men vi köpte ju det med hull och hål. Han gick några matcher och skulle möta Renzo Gracie (14-7-1, 1NC). Det var den stora fighten då. Det var shootfighting mot BJJ.

Därefter kom Dan Miragliotta över på seminarium. Ett av de bästa seminarium Joakim hade varit på och intresset växte. Joakim åkte runt till i stort sett alla bibliotek i Göteborg och lånade judo-böcker. Han vill egentligen träna BJJ men på den tiden fanns det inga duktiga i Göteborg så han fick göra det bästa han kunde.

De första åren var ju katastrof rent tekniskt om man jämför med nu. Men vi tränade hårt det fysiska. Det fysiska går inte att underskatta i varken brottning eller så. Vi sprang mycket. Pull-ups och armhävningar. Vi tränade hårt även om det inte var smart. Så då byggde vi en bra grund i alla fall.

När shootfighting kom till Sverige 1995  var Joakim med på den första galan. Sedan var han även med på den allra första MMA-galan.

I början visste vi inte alls hur det skulle fungera. Det ändå vi hade sett var Pancrase från Japan. Men det var ju lite skumt för det var ju lite halvfejk ibland. Så varje match var ju sjukt spännande. Reglerna var gamla Pancrase-regler. Men det ändrades ganska snabbt och ofta.

Den absolut första tävlingen var det tjugo-minuters matcher, öppna händer, inga slag på marken och de hade fem rope escapes. Man kunde få rope escapes genom att man tog tag i repen runt ringen om någon hade satt en i ett lås. Då det var en liten ring så gjorde det att man var tvungen att göra låset snabbt om man skulle hinna innan motståndaren tog sig till repen.

Joakim Engberg instruerar på GBG MMA

Joakims första proffsmatch inom MMA

Joakim kände han att han låg ganska många steg före alla andra. Men när han skulle gå sin första professionella MMA-match visade det sig att han inte hade all den nödvändiga kunskapen.

Jag hade tränat fem pass med slag på marken. Jag hade ingen aning om hur man fightades i bur. Slayer-handskarna var nya. Så vi kunde inte riktigt det heller. Det visade sig i matchen. Jag hade killen i en heel hook och jag var stensäker på den. Jag hade avslutat massa folk med den. Men han greppade min handled och gav mig ett par smällar sen var det slut.

Det blev en lång uppförsbacke för Joakim att skola in sig inom MMA. Han började träna med killar som Alistair ”The Demolition Man” Overeem (47-19, 1NC) och Brad ”One Punch” Pickett (25-14). Under träningsläger bytte alla information med varandra. Joakim började lära sig mer strategi för MMA. Att inte ligga underst, inte ställa sig mot buren och sådant. Men under den tiden hade ingen något tydligt koncept om vad MMA var. Sporten höll på att utvecklas.

Ingen visste riktigt hur man gjorde men man härmade det man hade sett. Mitt stora problem var ju att jag coachade och slogs samtidigt. Höll i alla träningspass själv, samtidigt som jag själv försökte utvecklas.

Men till slut kom Joakim till punkten där han var tvungen att välja om han ville slåss eller coacha. Han hade skadat nacken genom en olycka tidigare som inte var kampsportsrelaterad. Och utöver det så är inte MMA den mest skonsamma sporten att syssla med. Så det var under hans sista match han skadade nacken så rejält att han inte hade någon känsel sin arm på två veckor. Det var då han kände att han var tvungen att tänka om. Men ganska nära inpå så hörde Alistair av sig. Han frågade om Joakim ville coacha honom i USA. Alistair var på väg att rekryteras av UFC då, trots att det inte var helt klart ännu. Det gjorde övergången lättare för Joakim. Han kunde få coacha på en ganska hög nivå omgående.

Vi hyrde något hus i Hollywood. Han hade massa managers, någon agent. Det var lite som Entourage. Han försökte komma in i det sociala livet där. Det var skitkonstigt. Sen så signade han med UFC och breakade med gold and glory. Då tog jag över som hans coach. Då fick jag vara med på hela den resan och det gick det ganska smidigt att gå in i coachrollen helt. Man fick ändå vara med i ett stort sammanhang från början.

Joakim Engberg på GBG MMA

Alistair Overeem börjar träna med Joakim

Anledningen till att Joakim kom i kontakt med Alistair i början var en ganska rolig historia som Joakim har berättat många gånger tidigare.

Det var Assan ”The Black Attack” Njie (13-2) som löste hela grejen. Assan spelade något spel online och han hade börjat snacka med Alistair online. Han hette ”Sakuraba”. Alistair berättade att han hade slagits med Kazushi ”The Gracie Hunter” Sakuraba (26-17-1, 2NC). Sen så började dom snacka och blev polare. Så Assan åkte till Holland för att träna med Alistair. Men han bodde i en liten håla en timma utanför Amsterdam typ. Det fanns ingenting att göra där.  Så Assan tröttnade och kom tillbaka till Sverige. Men han ville fortfarande träna med Alistair. Så han försökte hitta ett sätt att få honom att komma till Sverige. Men Alistair var inte så sugen. På den tiden fick man ragga upp tjejer online på “nattstad”. Så Assan gjorde en profil med Alistair’s bild, namn och allting. Så började han snacka med massa brudar. När han hade samlat ihop tio brudar som ville träffa honom så ringde han honom. Tjena brorsan! Jag har tio tjejer här som vill träffa dig, är du sugen på att komma eller? Så Alistair var här på två minuter. Då träffade han den svenska tjejen som han sedan blev förlovad med. Tydligen så snackade inte jag med honom de första 2 åren enligt honom själv. Jag fightades ju själv och var tvungen att fokusera på mig själv och jag tyckte han var lite dryg. Så jag var väl inte jätteintresserad av honom. Sen så var det innan en match mot Brett Rogers som vi hade gått igenom ground and pound. Och han hade fått bra resultat från det. Så det var på den vägen.

Något som gör Joakim till den coachen han är, är att han tycker det är intressant med strategi och taktiken bakom MMA. Att hitta lösningarna. Han är en fanatiker på att alltid försöka lära sig nya grejer inom MMA. Han vill inte vara den typen av coach som saktar ner efter tio, tjugo år, utan hela tiden sträva efter mer kunskap.

Jag tror inte det finns någon annan kampsport där taktiken och strategin spelar så stor roll. När man har så många variabler att spela med. Man ser det ibland. Folk kommer fram med en ny taktik. Som calf kicks nu, som inte har varit på kartan på hundra år liksom. Och nu plötsligt har det blivit en stor grej. Det finns ju en risk att man jagar den magiska formeln dock. Nu har jag tagit några steg tillbaka och försöker göra det enklare. Skära bort så mycket som möjligt i stället. För fighting är ganska enkelt. Du ska slå mig på munnen och jag ska slå dig helt enkelt.

Joakim tror starkt på att själva träningsmetoderna är det viktigaste. Hur man delar upp träning för varje person och får ut det bästa av sin tid på mattan under träningspassen.

Jag hör ofta folk som säger att de vill bli bättre på mattan, vill träna på sin jiu jitsu, bli bättre på grappling. Men är det bäst investering av din tid och energi? När vi tränar två gånger om dagen så finns det inte så mycket mer energi och tid att lägga. Man måste tänka på det. Ska jag köra med gi fyra gånger i veckan eller ska jag jobba mot buren kanske. Vad har bäst överföring till mitt MMA-game.

Att begränsningar ökar kreativitet är ett motto Joakim går efter. Han försöker ha mycket levande drillar med begränsningar. Där du som fighter lägger fokusen på ett område åt gången.

Jag har en privatelev som är lite över sextio år och som har varit musiklärare innan. Jag får mycket ut av honom för att jag har börjat inse många paralleller mellan hur han lär ut musik och jag lär ut MMA. En grej vi har kommit fram till tillsammans är att begränsningar ökar kreativitet. Han berättar att när han har ett band som inte får till det så tar han bort instrument. Han tar bort ett element och då börjar de plötsligt spela med det de har. Den typen av drillar har jag börjat göra mycket mer. Speciellt med fighters som Anton [Turkalj], som är attributdrivna. Där tvingar jag dem att använda teknik där de är begränsade. Om han bara har jabben att arbeta med kan han inte flaxa omkring upp och ner. Då blir han tvungen att lära sig boxas och spela med det och därigenom lära sig tekniken. Jag tror träningsmetoder är en extremt viktig del.

Joakim Engberg skrattar åt Anton Turkalj

”Jag blir genuint glad när de lyckas”

Enligt Joakim är det två viktiga faktorer man måste ha med sig för att kunna lyckas på högsta nivån. Man måste hitta rätt folk att träna med. Hitta de som pushar dig och hela tiden tvingar dig att höja din nivå. Lite som att ha en coach och träningspartner på samma sätt. Sen så måste du bestämma dig att det är denna vägen du vill ta. Att satsa helhjärtat och löpa linan ut. Joakim menar att det är också de stora utmaningarna som coach.

Det är svårt för folk att verkligen ge hundra procent. Livet kommer in i också. Där man måste betala räkningar och det är stort risktagande att satsa allt på MMA också. Om det drivet inte finns är jag begränsad vad jag kan göra också. Jag kan inte få dig till en fighter på tre gånger i veckan. Det är omöjligt. Det måste vara det du gör hundra procent. Det är den största utmaningen. De här killarna som mellanväger. Där de inte tjänar tillräckligt med pengar men de möter folk som är riktigt duktiga. Där är det svårt. Man måste acceptera det utan att det finns någon garanti för framgång.

Det som fortfarande driver Joakim är det sociala livet på klubben, träffa folket där och att se dem utvecklas. Att hela tiden sträva efter att bli bättre och lösa problem inom både MMA och som även går att applicera i livet.

Det är ju det ultimata spelet för mig. Även om man står vid sidan. Det är så många faktorer som måste tas ihop. Jag kan filosofera om det i all oändlighet. När jag tror att jag kommer på något riktigt smart så finns det alltid ett annat perspektiv. Det gäller att få in det med människor. Genom att lära mig MMA så kan jag lära mig alla delar. Jag kan lära mig om psykologi, eller kost eller vad som helst. Allt som är intressant. Det är en minivärld i sig. Jag älskar det jag håller på med. Jag älskar vardagarna här. Vi tränar tillsammans och garvar. Vi utvecklas ihop. Jag gillar också att se människor utvecklas. Att jag genuint blir glad när mina elever lyckas. Det kan bli en sådan kick för mig. Jag tror att det är en av anledningarna till att de tränar med mig. Att jag blir genuint glad när de lyckas.

Joakim Engberg kollar på när Zvonimir Kralj och Anton Turkalj drillar

Framtiden för GBG MMA ser ljus ut

Trots att pandemin satte käppar i hjulet så är Joakim säker på att framtiden är stark för GBG MMA. Han håller fortfarande kontakten med Alistair och de har lite planer längre fram i livet. Sedan slutar han aldrig sträva efter att han och alla andra på GBG MMA ska utvecklas till sin fulla potential.

Vi kommer fortsätta jobba med de proffsen vi har. Fortsätta utveckla dem och se till att de kommer till så hög nivå det bara går. Anton Turkalj (7-0) har det gått sjukt bra för liksom. Zvonimir ”The Croation Sensation” Kralj (7-4) ser också helt magiskt ut ibland. Hans största utmaningar är att han tjänar inte tillräckligt bra för att kunna göra det helhjärtat. Men jag försöker backa honom så mycket det bara går. Cornelia ”Conny Future” Holm (4-3) är alltid bra och det känns hela tiden att hon ligger på gränsen till ett genombrott. Hon måste bara få de sista lilla grejerna att funka. Sen så har vi några nya fighters som kommer göra debut i september förhoppningsvis.

 

+9
Dana Sad
Dana Happy
Ali Taleb vinner UAE Warriors-bältet
Ali Taleb erövrar bältet spektakulärt! knockar mästaren i tredje ronden!
kimura
Hett
Jonny Touma vinner på UAE Warriors 30
Jonny Touma dominerar på UAE Warriors 30 – Avslutar i den första ronden!
kimura
Hett
Samuel Bark vinner på UAE Warriors 30
Samuel Bark vinner efter tuff kamp på UAE Warriors 30
kimura
Hett
Drömresan Del 4 – UFC X och Invägning
kimura
Hett
kayla harrison
PFL 6 – resultat: Kayla Harrison fortsatt obesegrad efter tidigt avslut
kimura
Hett