“”

Joakim Engbergs blogg: Att se hela människan

På senare tid har jag insett hur viktigt det är med en holistisk syn på idrottandet. Att enbart fokusera på tekniker, strategier och träningsmetoder räcker inte. Man får inte glömma idrottsmannen som människa. Jag har fått flera konkreta exempel på hur viktigt det att killarna och tjejerna som går in i ringen/buren mår bra och har stöd även utanför mattan. Mer än en förlust har kommit. Inte på grund av sviktande teknik, strategi eller fys men för att fightern ifråga har haft för mycket vid sidan om som stört eller inte känt ordentligt stöd. En stark stödapparat är viktigt i alla idrotter, kanske ännu viktigare i något som är så avklätt som att gå upp i en bur och slåss.

En fighter måste veta att han omgivning inte bara bryr sig om honom för att han fightas och vinner. Han måste veta att vare sig vinst eller förlust så fins det folk som står bakom honom till 100%. Hans självkänsla får inte vara kopplat till hur han presterar i ringen.

Minst lika viktigt är att trivas på det stället man tränar. Detta är något som jag och resten av personalen på GBGMMA jobbar aktivt för. Trivs man inte på platsen man spenderar stor del av sin fritid på så KOMMER det avspeglas i din prestation och inlärning. Fins inte något som helst tvivel om den saken. Jag kommer från ett ganska traditionellt tänkande där man inte byter klubb eller tillåts träna på andra ställen. Detta är något som jag mer eller mindre släppt helt. Som instruktör måste man släppa sitt ego och sätta sina elevers behov först. Om du bara lyssnat på vad dina föräldrar sagt till dig vad haft för kunskap idag? Hur mycket vi än älskar våra föräldrar så måste vi medge att deras kunskap är begränsad. Om du enbart tränat på en klubb hur ska du då veta att det är det stället som är bäst för din utveckling? En av de finaste komplimanger du kan få som instruktör är när dina elever provat sina vingar på andra klubbar och väljer att återvända till dig. Om man är självsäker på sitt kunnande så har man inte heller problem med att släppa iväg någon. Chansen att han hittar tillbaka är stor.

Självklart måste detta ske med respekt för det hårda arbete som instruktören lagt på dig. Men så länge allt sker öppet och med kommunikation så fins det ingen anledning till att konflikt ska uppstå. Önskar att vi var bättre på att öppna dörren för varandra här i Sverige. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, Sverige är ett allt för litet akvarium för att vi ska kriga mot varandra, det är ut över atlanten vi ska! Detta är inte möjligt om vi motarbetar varandra.

20130930-125722.jpg

 

Älskar den här bilden, den illustrerar vad allt handlar om i min mening. Glädje, kamratskap och självförverkligande.

Det här inlägget postades i Blogg, Nyheter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.
 • Marsman

  Sjit va UFC måste suga som arbetsplats

 • Marsman

  Jag funderar på själva bloggandet, Joakims blogg är i princip den enda jag läser för att det finns något att hämta, antingen filosofiskt elr insiktsfullt inga, idag gjorde jag 15 armhävningar och åt 5 bananer eller dagens mat tips funkar inte, Joakims blogg handlar om tankegångar, försök att bli en bättre människa, ska man blogga om vad man käka till frulle elr vad man tränat, så för min del, du bloggar för att du känner ett måste och mitt tips, blogga inte alls istället, fixa ett twitter konto elr instagram och skriv korta meddelanden och bilder. Så slipper du skriva något som du inte vill.

  • Perra

   Hans blogg är absolut intressant och det skrivs mkt tänkvärt här.

   Det här inlägget borde ledningen på Gladius läsa och försöka ta till sig. Det finns absolut ingen anledning att låsa fast sina elever vid sin klubb och förbjuda de att träna hos andra klubbar såsom man gjorde med Linn Wennergren.

   Den här meningen blir jag tvungen att ge Joakim en rejäl internetryggdunk för:

   ”Som instruktör måste man släppa sitt ego och sätta sina elevers behov först.”

   • Bony

    Straight UP

 • Arjan

  Mer bloggande!! Dina tankar, funderingar och reflektioner på mma är väldigt intressanta och givande.

 • Hiltikoskesh

  August har grävt sin egen grav, bara en tidfråga innan han ramlar i!

  • Bony

   10+ Är det någon som sätter emot att han köpt sin fransman? Vill hävda sig efter allt som skrivits om honom… men iofs.. Fransmannen han möter gick mycket matcher fram till 2006 och har knappt gått sedan dess.. så gubben kanske vinner utan att han köpt han

 • Jesper, inte han från The Zone som gillar korruption

  Alltså KOLLA The Zone Fc matcher, bara mot fransmän med typ 1-2 matcher och detta är väl typ 12:e galan? Jisses alltså!

 • Jycken

  Jätte bra skriver Jocke. Som fighter är man van att bli bemött beroende på hur man presterar i ringen. Vilket ofta kan bli att man lägger för stor vikt vid d. Kan säga att jag brukar innan match alltid fråga min flickvän ”du lämnar inte mig om jag förlorar va?” Jag vet ju självklart svaret, men ibland behöver jag bara höra d. Där att Veta att jag inte kommer bli värderad av alla beroende på hur jag presterar i buren.

 • Joakim

  tack för alla snälla kommentarer, det värmer.

  Magnus: tack för att du vågar vara så ärlig, det är inte många fighters som kan. Hoppas bantningen går bra, ska bli riktigt kul o se dig köra igen!

 • fredrik

  Angående GBGmma, hur går det för Assan Njie har han någon ny match planerad?

  Känns som en av våra största fighter försvinner pga av för lite tid i buren.

 • http://wn.kxii.comglobal/link.asp?l=201078&GUID=25421154&Page=MediaViewer&ChannelID=6917 discount lingerie shower invitations

  You really make it seem so easy along with your presentation however I in finding this matter to be actually something which I feel I’d never understand. It seems too complicated and very vast for me. I am taking a look ahead to your subsequent publish, I’ll try to get the dangle of it!

 • johan

  Intressant med att ”se hela människan” – när du själv spaltserar runt på gbgs gator i kickers-stil ala 1993. tycker inte alls att du har en ödmjuk utstrålning….finns massvis med folk som hoppat av gbg mma på grund av dig. Så hyckla fan inte med att du skulle vara Dala Ilama.

  • Biologen

   Hej Johan!
   Det du håller på med just nu är ett väldigt välkänt och tråkigt debattknep. Att försöka diskreditera någons argument/åsikter med hjälp av totalt orelevanta uppfattningar om debattörens person.

   Är det något i vad han skriver som du inte håller med om förutom att du inte tycker han har en ”ödmjuk utstrålning”?
   Om du ser på instruktörsrollen på annat sätt än vad som beskrivs i bloggen så skriv det istället.

   mvh

Fler :

0

Joakim Engbers blogg: 8 man och SMMAF

Då var det dags igen! Efter en otroligt omständig och onödigt lång resa befinner jag mig i Bremen, Tyskland. Den här gången med Domingos Mestre som ska fightas i en 8 man Turnering på lördag. Detta känns riktigt oldschool och kräver verkligen ett tufft psyke tillsammans med bra

12

Joakim Engbergs blogg: Akira och Mark Henry

Som jag nämnde i tidigare inlägget så handlar veckan innan fight mycket om vänta. Igår bestod Alistairs schema av en lång rad radio och Skype intervjuer. Det innebar att jag hade större dagen fri. Vi bor på ett flygplats hotel i Newark så det finns inte direkt mycket

10

Joakim Engbergs blogg: Kosttillskott för MMA utövaren

God dag gott folk. Ännu en skön dag här i Göteborg. Fick precis en leverans från Jabb.se med ytterligare säckar (uppercut säckar av märket choke em) och mjuka medicinbollar av märket century!. Mycket bra utrustning. Tack Jabb.se! Igår eftermiddag var jag och min flickvän Hanni på Tränings och