Blogg, Nyheter

Joakim Engbergs blogg: Att se hela människan

Av

Jaser Davari

30/09/2013

På senare tid har jag insett hur viktigt det är med en holistisk syn på idrottandet. Att enbart fokusera på tekniker, strategier och träningsmetoder räcker inte. Man får inte glömma idrottsmannen som människa. Jag har fått flera konkreta exempel på hur viktigt det att killarna och tjejerna som går in i ringen/buren mår bra och har stöd även utanför mattan. Mer än en förlust har kommit. Inte på grund av sviktande teknik, strategi eller fys men för att fightern ifråga har haft för mycket vid sidan om som stört eller inte känt ordentligt stöd. En stark stödapparat är viktigt i alla idrotter, kanske ännu viktigare i något som är så avklätt som att gå upp i en bur och slåss.

En fighter måste veta att han omgivning inte bara bryr sig om honom för att han fightas och vinner. Han måste veta att vare sig vinst eller förlust så fins det folk som står bakom honom till 100%. Hans självkänsla får inte vara kopplat till hur han presterar i ringen.

Minst lika viktigt är att trivas på det stället man tränar. Detta är något som jag och resten av personalen på GBGMMA jobbar aktivt för. Trivs man inte på platsen man spenderar stor del av sin fritid på så KOMMER det avspeglas i din prestation och inlärning. Fins inte något som helst tvivel om den saken. Jag kommer från ett ganska traditionellt tänkande där man inte byter klubb eller tillåts träna på andra ställen. Detta är något som jag mer eller mindre släppt helt. Som instruktör måste man släppa sitt ego och sätta sina elevers behov först. Om du bara lyssnat på vad dina föräldrar sagt till dig vad haft för kunskap idag? Hur mycket vi än älskar våra föräldrar så måste vi medge att deras kunskap är begränsad. Om du enbart tränat på en klubb hur ska du då veta att det är det stället som är bäst för din utveckling? En av de finaste komplimanger du kan få som instruktör är när dina elever provat sina vingar på andra klubbar och väljer att återvända till dig. Om man är självsäker på sitt kunnande så har man inte heller problem med att släppa iväg någon. Chansen att han hittar tillbaka är stor.

Självklart måste detta ske med respekt för det hårda arbete som instruktören lagt på dig. Men så länge allt sker öppet och med kommunikation så fins det ingen anledning till att konflikt ska uppstå. Önskar att vi var bättre på att öppna dörren för varandra här i Sverige. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, Sverige är ett allt för litet akvarium för att vi ska kriga mot varandra, det är ut över atlanten vi ska! Detta är inte möjligt om vi motarbetar varandra.

20130930-125722.jpg

 

Älskar den här bilden, den illustrerar vad allt handlar om i min mening. Glädje, kamratskap och självförverkligande.

Skribentens kontakt

jaser@kimura.se

Relaterade Artiklar

Din önskelista

[nsm_wishlist_content_shortcode]

Sök