Nyheter

Joaquin Buckley tar hem Kimurapriset för årets K:O 2020

Av

Alexander Clausson

05/01/2021
Joaquin Buckley vinner Årets Knockout 2020

Det fanns många fina avslut att välja på när Kimurapriset för årets knockout skulle utses. Valet landade till sist på en ’spinning back kick’, som ägde rum i samband med UFC Fight Island 5.

Nykomling tar hem priset

Kimuras läsare har sagt sitt och röstat fram vinnaren – eller vinnarna – i tre kategorier av Kimurapriset 2020. Resterande kategorier kommer avgöras av Kimuraredaktionen och först ut är ”Årets knockout”.

Fem av det föregående årets avslut via slag och sparkar stack ut lite extra – enligt redaktionen – och det var endast knockouts från UFC-matcher som nominerades till Kimurapriset 2020. Två av dessa ägde rum på samma gala. I samband med UFC 250 fick Cody Garbrant och Sean O’Malley in varsin ’one punch knockout’ på sina respektive motståndare.

Resterande tre avslut – som diskuterads av redaktionen – är signerade av fighters som alla har slagit igenom i organisationen under det föregående kalenderåret. Sveriges Khamzat Chimaev låg bakom årets snabbast avslut i UFC, när han knockade Gerald Meerschaert på 17 sekunder i matchens första rond. Kevin Holland lyckades med konststycket att avluta Ronaldo Souza via slag från ryggen, i samband med årets sista numrerade gala – UFC 256.

Ovanstående fighters får dock nöja sig med ett hedersomnämnande, då årets mest omtalade avslut tog hem kategorin i den första upplagan av Kimurapriset.

Joaquin Buckley fick UFC-kontrakt tidigare år och gick förlorande ur debutmatchen, där hans ställdes mot den ovannämnda Holland.  I november tog han hem sin andra UFC-seger när han avslutade Jordan Wright i matchens andra rond. Däremellan ställdes han mot Impa Kasanganay och det är för avslutet i den matchen han tilldelas priset för årets knockout.

Strax efter att avslutet ägde rum beskrev undertecknad sparken på följande vis.

Avslutningssekvensen inleddes med att Buckley avfyrade en hög kroppsspark mot Kasanganays vänstra bröst och axel. Sparken träffade delvis på den sistnämndas arm. Kasanganays fångade därefter Buckleys ankel med högerarmen och lämnade sig därmed öppen för en motoffensiv. Den blivande matchvinnaren roterade då kroppen och skickade iväg en spark med högerbenet, som träffade den blivande förloraren i ansiktet. Kasanganay blev stel som en pinne och förlorade, tillsynes, sitt medvetande direkt vid träff.

Ett stort grattis till Buckley för en fin insats och ett bra år i UFC. Läsaren kan ta del av sparken i klippet nedan.

Kimurapriset 2020: Samtliga kategorier

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök