Nyheter

Jörgen Hamberg och Svenska Budo och Kampsportsförbundet (SB&K) kommenterar helgens kaos med tävlingskort

Av

Alexander Clausson

12/09/2023
Jörgen Hamberg

Ett försvunnet tävlingskort satte käppar i hjulet för huvudmatchen under den gångna helgens Fight Club Rush 17. Nu har Svenska Budo och Kampsportsförbundet (SB&K) svarat på arrangörens kritik.

Renato Vidovic tilläts inte att tävla

Den ursprungliga tanken var att Renato Vidovic skulle ställas mot Jonny Touma för det vakanta flugviktsbältet under Fight Club Rush 17 i Uppsala. Trots att Vidovic missade vikten valde organisationen en att låta matchen fortgå. Dock skulle Vidovic inte kunna ta hem någon titel vid vinst. Matchen blev dock aldrig av.

Vidovic kunde inte visa upp en giltigt tävlingskort och fick därmed inte kliva in i buren. Enligt honom själv hade han skickat in sitt tävlingskort till SB&K i samband med den medicinska avstängning efter sin senaste match. Därefter kom kortet aldrig tillbaka. Både organisationen och Vidovic försökte lösa situationen i över ett dygn innan matchstart. Däremot utan ett lyckat resultat.

FCR MMAs Jörgen Hamberg vill ser förändringar – ”Fallerat grovt”

I en kommentar till Kimura berättade FCR MMAs Jörgen Hamberg om hur man upplevde situationen under den gångna helgen. Hamberg menar att problemen med tävlingskort är återkommande och att SB&K bör påskynda en process för att förändra situationen.

Samtliga tre som fick medicinska avstängningar på Fight Club Rush 16 som fick sina kort skickades till SB&K. Varken Renato Vodovic, Nabbe Malki samt Djaba Murtaliziev har fått korten returnerade som man sagt. Alla kort saknas trots att det är två månader sedan deras medicinska suspensioner hävts. I dialog med Mona (Lundkvist, generalsekreterare på SB&K) har vi diskuterat detta och jag menar att efter fem års utveckling av ett system som hela tiden får nya utmaningar, så som corona, GDPR och en massa ursäkter som satt käppar i hjulet.  Då menar jag att man inte driver projektet med mål, delmål och avstämningar löpande.

Vidare berättade Hamberg att ett digitalt alternativ till tävlingskort borde vara tämligen enkelt att fixa fram. Någonting som det Svenska Brottningsförbundet redan har infört.

Ett kommersiellt mjukvaruprojekt löser sånt här på max tre månader. Det vill säga att detta är en ledningsfråga som fallerat grovt och inte prioriterats. Vi ser systerförbund under RFs flagga, som till exempel brottarförbundet, där alla utövare har sina tävlingskort live i en app i mobilen. Detta är ju en säkerhetsfråga och den största frågan för medlemmarna och deras tävlande, så att det inte prioriteras högt känns konstigt. Samma nu med den situation som råder. Då borde en jour över helger när tävlingar sker vara en enkel sak att lösa och en icke fråga. Vill tillägga att jag tillsammans med Mona haft en bra mailväxling och vi är på samma fot här. Jag ser fram emot en prioritering av den här frågan.

Avslutningsvis berättade Hamberg att kampsportssverige bör sätta press på SB&K. Representanten för FCR MMA menar att förbundet har haft mer än gott om tid på sig för att lösa problemet.

Vill dock gärna att kampsportssverige följer upp detta med att få rapporter från SB&K för förra året var vi två veckor bort från att se en första release och den har ännu inte släppt så. I min hjärna är det så också varför kopierar man inte brottarförbundets applikation och bara sätter SB&K logga på sin version?

Fight Club Rush 17 toppades istället av en match mellan Christopher Bajo och Finlands Toni Lampinen. Den förstnämnda tog hems segern via en mycket fin serie armbågar, knän och slag.

”Kommer ta upp frågan på nästa styrelsemöte”

I en kommentar till Kimura gav SB&K en kommentar på den ovannämnda situationen. Kommunikationsansvariga Jonathan Broberg berättade att kortet skickades tillbaka till Vidovic i början av augusti. Han berättade även att styrelsen kommer se över om man kan införa en jour-tjänst med syfte att underlätta för utövarna i framtiden.

Kortet skickades från oss den 11:e augusti via posten. Det är alltid individens ansvar att i god tid innan match se till att man har sitt tävlingskort. Vi försöker hjälpa till så gott vi kan, men den här gången gick det tyvärr inte. Styrelsen kommer dock att ta upp frågan om att införa en jour-tjänst för tävlingskort på nästa möte.

Touma kröntes till flugviktsmästare av FCR MMA och han förväntas försvara sitt bälte mot Vidovic i november.

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök