Josefine Lindgren Knutsson – Sveriges nästa UFC-stjärna?

Daniel Schälander

Josefine Lindgren Knutsson (3-0) är en av Sveriges mest lovande talanger på MMA-scenen just nu. Med en extremt imponerande inledning av MMA-karriären är det bara en tidsfråga innan samtalet från UFC kommer.

Josefine Lindgren Knutsson – ”Vill det här mer än något annat i mitt liv”

Josefine Lindgren Knutsson, eller ”Thunder” som hon också kallas, har imponerat stort under sin hittills korta MMA-karriär. Efter att ha besegrat den rutinerade A-klass fightern Nina Back i sin debut utsågs hon av undertecknad som en av Sveriges fem mest lovande amatörer. Därefter blev det dags för proffs och nu har Josefine radat upp tre mycket imponerande och brutala vinster.

Så hur började egentligen kampsportsresan för 26-åringen?

Första gången jag klev in i en kampsportslokal var jag 13 år gammal. Anledningen var att jag skulle lära mig självförsvar. Det var lite på min familjs begäran, att kunna lite självförsvar som ung tjej.

De hade karate, lite kickboxning och lite ju jutsu, allt som utgör grunden i självförsvar. Och jag tyckte det var skitkul och tog det till en tävlande nivå och gick karatematcher ganska snabbt. Det i sin tur ledde till att man ville köra hårdare och hårdare. Så jag gick från karate till kickboxning och från kickboxning till thaiboxning. Det var inte fullkontakt och i karaten var det många olika specialregler.

Så från poängkarate till kyokushinkai, som var en hårdare form av karate. Jag kommer ihåg att min andra kampsportsmatch någonsin var i kyokushinkai på SM. Då fick jag som gulbältare möta en svartbältare. Och det var någon gång i matchen som det gick riktigt bra men jag lyckades träffa henne med ett slag i ansiktet, vilket är något man kan bli diskad för, då tappade jag fokus och efter det så kände jag att det var dags att söka mig till den sporten där jag får köra lite mer fullkontakt. Det blev början på min karriär inom thaiboxningen.

I samband med det gjorde jag ett klubbyte för att kunna träna mer. Och Allstars blev naturligt ett alternativ eftersom de hade utbudet av thaiboxning, gym och väldigt mycket olika klasser. Innan jag bytte till Allstars hade jag hållit på i fyra år, men då gick jag inte matcher lika ofta och seriöst.

Josefine Lindgren Knutsson knäar Elizabeth Rodrigues i huvudet

Tog sig till världseliten i stående fighting

Karriären inom det stående tog fart efter flytten till Allstars och på några få år hade Josefine erövrat världsmästartiteln i thaiboxning samt tävlat mot världstoppen med bland annat en historisk kvinnlig titel i kickboxning för K1 i Japan. Men i samband med att världen sattes på paus i pandemins spår i början av 2020 började ett frö sås för den nu blomstrande MMA-karriären. Med det sagt så är det nu där fokuset ligger på ”Thunder”

Jag kände inte helt att jag var klar med thaiboxningen, för det kommer jag nog aldrig känna, att jag uppnått allt jag kan uppnå. Men jag hade ändå vunnit mitt VM-guld i Mexiko 2018, jag hade varit fyra vändor till Japan. Både kört om en historisk kvinnlig K1-titel och gått tre matcher tidigare och levererat och fått möta de bästa stående i världen. Vissa av de jag besegrade på VM är rankade etta i världen i One Championship nu.

Men jag kände mig aldrig riktigt färdig. Men det blev automatiskt att fokuset riktades på MMA och jag var mer taggad på att börja min MMA-resa. Jag kör inga mer stående matcher. Min motivation fungerar att jag kör 100% på någonting, så då vill jag inte hoppa mellan olika sporter.

I och med att jag har tränat på Allstars så länge så har jag alltid haft en tanke att börja med MMA men jag har aldrig tagit det steget. Utan bara tänkt ”inom snar framtid”. I början av pandemin kände jag att det var dags, kanske för att vi inte hade så mycket träning och det bara var proffsgruppen i MMA som tränade på, då blev det lite att jag hoppade på det tåget.

Träningen på Allstars och relationen med Sanja Trbojevic

Under Josefines år på Allstars har man nästan alltid sett henne sida vid sida med den tidigare thaiboxningsvärldsmästaren Sanja Trbojevic, som tog ”Thunder” under sina vingar.

[Träningen med Sanja] har gjort sjukt stor påverkan. Första gången jag klev in på Allstars var det Sanja som tog tag i mig. Även om jag hade motivation och ville tävla i tuffare grenar så var jag lite motivationslös, bara körde det som fanns. Jag tror att många fighters behöver en tränare eller person i sitt liv som styr en lite i rätt riktning. Hon har varit den som har trott på mig sedan dag ett och pushat mig, både träningsmässigt och mentalt. ”Vad vill du göra, vill du vinna SM i thaiboxning? Ja men då ska vi göra det, då siktar vi på att du är SM-mästare när året är slut”.

Jag tror att det blir mer verkligt när någon annan säger det. När man hör det tillräckligt många gånger av en tränare börjar man själv tänka så och då blir det verklighet. Hon har betytt otroligt mycket för min motivation och hon har varit med mig hela min resa. Vi är i stort sett bästa vänner också men vi är bra på att skilja när det kommer till träning och vän-aspekten.

Josefine Lindgren Knutsson med Sanja Trbojevic, Felipe Lima och Reza Madadi efter vinst

Allstars Training Center i Stockholm är hem till många av våra största stjärnor, Khamzat Chimaev (11-0), Alexander Gustafsson (18-7) och Reza Madadi (14-6) för att nämna några namn. Gymmet har blivit Josefines hem och är där hon slipar på färdigheterna vecka in och vecka ut.

Allstar enligt mig är samlingspunkten för det bästa utbudet av tränare och kampsportsgrenarna. Vi har en tränare för brottning, grappling, MMA, fysen. Vi har sån expertis här och utöver det har vi så många fighters som kommer till det här gymmet. Såklart har det varit mer killar men det har börjat komma UFC-tjejer hit som fått nys om Allstars och på det sättet behöver vi inte söka oss bort lika mycket utan vi får det levererat till oss och kan ha hyfsat grymma fight camps här.

Sen är vi inte så många i tjejgruppen som tävlar från Allstars, det är jag, Millie Eriksson, Camilla Rivarola (4-3-1)  och Bianca Antman (1-0). Vi håller ihop och kör med varandra dag ut och dag in. Vi lär oss jättemycket av varandra och sen de som kommer utifrån.

UFC på horisonten

Under 2021 samlade ”Thunder” på sig tre raka vinster som proffs där hon totalt kört över samtliga motståndare inne i buren. I det senaste mötet besegrade hon den 32-åriga britten och TUF-veteranen Lanchana Green (4-4-1) i en blodig (Lanchanas blod) match som gick tiden ut på FCR 10 i Västerås.

Med det så börjar det stå klart att det endast är en tidsfråga innan Josefine får mäta sin styrka i UFC. Och Josefine kommer att vara redo den dagen samtalet kommer.

I början när man tränar MMA så frågar alla om ifall ens mål är UFC. Men du vet inte om du vill det förrän du börjar träna och bilda passionen för det i sporten. Man måste verkligen vilja det helhjärtat och man kan inte veta direkt. Jag känner att jag kommit till det steget nu, även om det bara gått tre matcher så vill jag det mer än något i mitt liv just nu.

Josefine Lindgren sparkar Lanchana Green

Nivån i UFC kommer vara något eller några snäpp högre än det hon ställts mot hittills men ”Thunder” känner att hon platsar.

Jag tycker att min [nivå] är bra, men man märker på den nivån att alla vill. Alla där är så kompletta tekniskt så då handlar det om vilja. Jag ser det lite som en arena av världsmästare och alla världsmästare vill kriga mot varandra. Och i slutändan handlar det mycket om vilja och på det sättet är det väldigt mentalt för mig. Jag vet vad jag vill och jag tror på det också, och man måste tro på det om man ska komma in på en sån stor arena.

”Har fått höra vad som kan hända efter sommaren”

UFC-managern Majdi Shammas har börjat flagga för att stora saker kan vara på gång. Under dagen lade han upp en bild på Instagram om att stora saker är på gång.

Majdi Shammas Instagram Story

Great news coming for this talented fighter very soon. Thunder is on her way to the big things 😉

Goda nyheter är på gång för den här talangfulla fightern inom kort. Thunder är på väg mot de stora sakerna 😉

Vad dessa ”stora saker” är kan man ju såklart spekulera om men sätter man ihop ett plus ett kan de flesta räkna ut resultatet. Men som utövare är det enda man kan göra egentligen är att hålla sig redo och i toppform.

Jag försöker förbereda mig mentalt att det kan gå snabbare än vad man tror. Särskilt för tjejer som vill in på UFC-nivå. Jag säger inte att det är lättare men det är mindre konkurrens än vad det är för killarna. På det sättet kan det gå snabbare om man levererar, inte bara med sitt record utan också gör spektakulära matcher som UFC tycker är spännande. Om de gillar vad de ser kan det gå rätt snabbt.

På det sättet känns det som att det kan vara nära, om de tycker om vad de ser. Vi har lite framtidsplaner och har fått höra lite vad som kan hända efter sommaren. På det sättet försöker jag hålla mig mentalt och fysiskt redo, oavsett om jag får en match innan dess. Jag är motiverad till tusen och tänker alltid att jag vill in i UFC och ska in i dit, det är bara en tidsfråga. Så man måste vara redo hela tiden.

Jag vill skynda långsamt. Det är klart att jag vill in i UFC men det är inte jag som avgör om jag kommer in eller inte. Om vi får en sån möjlighet då tar man den men jag lyssnar på mina tränare, om de tycker jag är redo så är jag det.

Så vad som blir nästa steg återstår att se, efter sin senaste prestation i buren på FCR 1o sade hon detta till Kimura.

När UFC kallar då får man ta ett beslut. Då har man inte så mycket val. Jag hade nog velat gå en titelmatch i FCR. Det skulle kännas som mitt sista kall och då känner jag att jag kan jobba de där småbitarna innan UFC. Det skulle vara det perfekta avslutet att vinna en titel i FCR innan UFC.

Josefine Lindgren Knutsson

Har utvecklat en trygghets-app tillsammans med The Mauler

Även om livet som proffsfighter tar upp extremt mycket tid och energi så har Josefine tillsammans med sin sambo och med Alexander ”The Mauler” Gustafsson som ambassadör utvecklat en app för att öka tryggheten hos människor ute i landet.

Jag och min sambo tillsammans med Alexander Gustafsson har öppnat en app som heter ACT, vilket betyder agera och är en förkortning av Achieving Change Together. Den här appen är en trygghets-app för alla i samhället. Den bygger på medmänsklighet från början och det var så den tog form. Vi tänker på att det sker så mycket grejer i samhället hela tiden och är trötta på att hela tiden höra, läsa och se vad som händer. Polisen agerar ju såklart i den mån de kan men ibland hade det faktiskt hjälpt om fler människor stod upp för varandra. Jag själv har inte sett någonting men har hört så mycket och tänker att hade jag sett något så hade jag ingripit. Det handlar inte om att jag som kampsportare ska gå dit och veva med nävarna utan att visa att man ser, och att det gör skillnad.

Appen fungerar som ett överfallslarm. Så om jag känner mig otrygg, det kan vara att jag misstänker att någon förföljer mig och jag larmar. Då kan jag se om någon annan som har appen ”tar mitt larm” och då kan jag se på kartan om de närmar mig. Det gör sån otrolig skillnad, för unga utsatta kvinnor framför allt. Sen behöver det inte vara så att det händer något och då kan man avsluta larmet och skicka en obligatorisk beskrivning av händelsen efteråt. Vi tycker att det är otroligt viktigt att man ställer upp för varandra i samhället på det sättet. Vi vill inte konkurrera ut några andra verksamheter. Absolut 112 vid livshotande situationer men det kanske också kan underlätta tills polisen kommer, att andra människor visar upp sig, att vi ser, hör och är där.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexander Gustafsson (@alexthemauler)

Vi har fått otroligt mycket positiv respons. När man gör något eget, särskilt sitt första egna projekt, så är det otroligt mycket jobb. Men vi tror verkligen på idén. Nu när vi fått ut appen vill vi bara se så att den fungerar innan vi börjar pumpa igång med marknadsföringen. Så vi har nått ut till mycket nära och kära som testar appen och bett dem testa och komma med ärlig feedback, så att vi kan justera appen efter önskemål och förväntningar. Så att när vi väl pumpar igång är det en helt färdig, perfekt produkt som folk känner kommer hjälp dem i sin vardag. Alexander och jag är ansiktet ut för appen, vi är stolta ambassadörer och kommer prata om den så mycket som möjligt.

Självklart hade vi velat ha det gratis men det går inte utan pengar, särskilt som fattig fighter. Vi har satt en avgift på 39kr i månaden per person. Det är ingen bindningstid och du får en gratis månad att testa och inga andra onödiga avgifter. Vi har även ett familjepaket där du kan vara uppe till fem personer och få det för 89kr i månaden, och även där en gratismånad och ingen bindningstid. Vi har försökt anpassa det så gott som möjligt för allas plånböcker för vi tycker inte att trygghet ska ha ett pris. Men vi måste ha något i början, så lågt som möjligt.

Ni får jättegärna gå in och kika och ge oss feedback. Vi uppskattar all feedback och ni får gärna dela med era nära och kära och säga vad ni tycker.

Appen finns att ladda ner på App Store och Google Play Store.

”Jag offrar i princip allt”

Med en flera år lång satsning bakom sig är ”Thunder” nu alltså på gränsen till att slå igenom, något hon offrat i princip allt för. Men det är nu som det är som mest kritiskt menar hon.

Jag offrar i princip allt, jag har ju typ inget socialt liv. Man får det på klubben såklart, vi ses två gånger om dagen jag och mina coacher och klubbkamrater, så vi har det på klubben även om det är 100% fokus på träning. Men man hinner inte så mycket i mellan. Man får tänka själv att det här har jag valt, det här är min satsning här och nu som gäller.

Jag tror inte många inser att när de hållit på i flera år och det börjar hända grejer, det är då det är som mest avgörande. Så jag försöker påminna mig själv i tuffare perioder att jag har valt det här själv och i slutändan är det jag som går in i buren.

+11
Dana Sad
Dana Happy
Khamzat Chimaev
Khamzat Chimaev vill fightas på UFC Sverige i sommar
kimura
Hett
khamzat chimaev, colby covington och alex pereira
Khamzat Chimaev tackade ja till match mot Alex Pereira
kimura
Hett
Erik Wahrolen Robinson
Erik Wahrolen inför helgens match i samband med Wolf Fight Promotion 6
kimura
Hett
UFC Marlon Vera Cory Sandhagen
UFC Texas: Vera vs. Sandhagen – Matchkort, sändningstider och odds
kimura
Hett
Iuri Lapicus
ONE C-fightern Iuri Lapicus död vid 27 års ålder
kimura
Hett